marți, 22 martie 2022

Bucureștiul văzut de Iosif Berman

 

În luna aprilie, Muzeul Municipiului București pregătește pentru vizitatorii săi nu mai puțin de trei premiere expoziționale.
Primul eveniment va fi pe data de 6 aprilie, zi în care, la Palatul Suțu, se va deschide expoziția „Bucureștiul văzut de Iosif Berman”.
Vor fi aduse în prim-plan atât fotografia cât şi istoria oraşului.
„Bucureştiul este un oraș într-o continuă schimbare, surprinsă cel mai bine de-a lungul timpului de aparatul de fotografiat. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, orașul se transformă într-o capitală europeană, atât la nivel social cât și la nivel urbanistic, migrând de la orașul oriental către cel occidental. Modificarea se va produce în context micro, în cadrul mediului familial, şi în context macro, edilitar-arhitectural, în care stilurile se vor succede periodic, Capitala devenind o veritabilă școală de arhitectură. Acest tip de devenire îl pot remarca vizitatorii, admirând imagini surprinse de către fotograful Iosif Berman (1890-1941), un fotograf cvasi-necunoscut până nu demult, dar care a lăsat în urma sa imagini menite să stea martore în istoria Bucureştiului interbelic”, afirmă Cezar Buiumaci, muzeograf și curatorul expoziției.
Muzeul Municipiului București vă invită deci la o călătorie prin vechiul oraș, cu ale sale ulițe întortochiate, prăvălii și piețe, case și mașini de mult uitate, Parcul Carol, a cărui amenajare este legată de numele primului rege al românilor, demolările vechilor case pentru a permite întinerirea orașului, diferitele evenimente care au ținut cap de afiș în presa vremii, noul oraș, zvelt și dinamic, noile serbări care au necesitat locuri noi de desfășurare și care au reușit o revigorare culturală și economică a Capitalei aşa cum este „Luna Bucureştilor” şi noul loc de desfăşurare a acesteia – Parcul Naţional Carol al II-lea (Herăstrău). Viața politică sau mai precis activitatea electorală, viața socială și obiceiurile urbane reprezintă traseul nostru pe harta Bucureştilor interbelici ilustrați de Iosif Berman.
Mai multe detalii, aici: https://fb.me/e/1fd6OkQ4o
Vă așteptăm cu drag!
#dinamicămuzeală #Bucureștiulinterbelic #orașulvechi #fotografie #istorie #arhitectură #MuzeulMunicipiuluiBucurești

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu