joi, 13 ianuarie 2022

Conferințele Arheologia pentru toți, Ediția #10

 

𝗖𝗮𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗿𝗼𝗺𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗕𝗿𝗲𝘁̧𝗰𝘂 𝗱𝗶𝗻 𝗦𝗘 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗶𝗹𝘃𝗮𝗻𝗶𝗲𝗶. 𝗥𝗲𝘇𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁𝗲 𝘀̧𝗶 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗰𝗲𝗿𝗰𝗲𝘁𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗱𝗶𝘀𝗰𝗶𝗽𝗹𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗽𝗲 𝘀𝗲𝗴𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗲𝘀𝘁 𝗮𝗹 𝗙𝗿𝗼𝗻𝘁𝗶𝗲𝗿𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗗𝗮𝗰𝗶𝗲𝗶 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗲
Vino alături de noi la prima întâlnire „Arheologia pentru toți” a anului 2022! Miercuri, 19 ianuarie, de la ora 16:00, continuăm seria de conferințe dedicate prezentării monumentelor arheologice de pe granița fostului Imperiu Roman (Limes), pentru care România pregătește dosarul de candidatură pentru înscrierea pe lista Patrimoniului Cultural Mondial (UNESCO).
Vom vorbi despre castrul de trupe auxiliare Angustia, cunoscut drept unul dintre cele mai reprezentative centre de putere din estul Daciei Romane, al cărui nume este menționat în epocă de către geograful antic Claudiu Ptolemeu.
Aflat în zona sudică a Carpaților Orientali, în raza localității Brecțu de astăzi, în apropierea pasului Oituz, castrul avea un rol-cheie în supravegherea unui important punct de graniță al Imperiului Roman.
Rezultatele cercetărilor bazate doar pe săpăturile arheologice, inițiate în a doua jumătate a secolului XIX și reluate în 1925 și apoi în 1950, au generat informații insuficiente pentru o interpretare istorică și culturală detaliată a castrului. Începând cu anul 2008, noi cercetări au fost inițiate de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, folosind tehnologii și tehnici moderne de investigații non-invazive, care au generat scanări topografice cu ajutorul laserului, planuri magnetometrice și fotografii aeriene din dronă.
Vino alături de noi la întâlnirea Arheologia pentru Toți, ediția a 10-a, pentru a afla despre rezultatele noilor cercetări și contribuția acestora la înțelegerea istoriei castrului Angustia.
Ghid în această călătorie ne va fi dr. habil. Alexandru Popa, cercetător la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe și profesor de arheologie pre- şi protoistorică la Universitatea Regensburg din Germania.
Moderatorul întâlnirii noastre este Marius Streinu, șeful secției Documentare Muzeală și Arheologică din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.
----
De ce această inițiativă?
Arheologia este o disciplină care folosește instrumente, metode și reguli proprii, putând fi practicată doar de către specialiști recunoscuți de comunitatea arheologică și Ministerul Culturii.
Cercetarea arheologică ține cont de caracterul distructiv al metodelor și de caracterul fragil și perisabil al monumentelor și artefactelor arheologice. Așadar, dorim ca prin aceste conferințe să facem cunoscute metoda și rezultatele cercetărilor arheologice și să atragem atenția asupra faptului că patrimoniul arheologic capătă valoare culturală doar în contextul în care a fost descoperit, iar protejarea acestuia este responsabilitatea noastră, a tuturor.
Conferințele „Arheologia pentru toți” vor aduce în atenția tuturor situri arheologice de pe teritoriul României care aparțin epocilor preistorice și istorice, în cadrul a cca 30 de prelegeri susținute pe parcursul a 24 de luni. Fiecare sit arheologic va fi prezentat de către coordonatorul științific al monumentului într-un limbaj cât mai accesibil publicului larg.
---------------------------------------
Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului sub egida proiectului In-Herit - Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

 

Sursa informațiilor Institutul Național al Patrimoniului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu