Tezaurul de la Guruieni (com. Măgura, jud. Teleorman)
Tezaurul de la Guruieni a fost descoperit în anul 1965, la marginea de nord a satului, cu prilejul unor lucrări de nivelare.
Tezaurul, ce se afla într-o oală de lut, conţine monede, obiecte de podoabă şi inele sigilare, având o greutatea totală de 335,50 g.
Obiectele de podoabă sunt: un inel de argint decorat cu o simplă protuberanţă, un cercel de bronz de origine bizantină, nasturi globulari de argint şi bronz, o aplică de argint în formă de rozetă cu şase petale, o brățară din argint, pe alocuri aurit, cu încrustaţii de email verde-turcoaz.
Dintre inelele sigilare atrag atenţia un inel cu veriga în torsadă şi plăcuţă romboidală cu un semn cruciform, un inel pecete din argint aurit cu imaginea unui cap de bour, al cărui model pare să se găsească în heraldica moldovenească. Celelalte piese au pe montura circulară gravate motive florale stilizate şi alte reprezentări heraldice.
Cele 38 de monedele sunt emisiuni de argint transilvănene, ale Uniunii Polono-Lituaniene, ale Imperiului Romano-German şi Otoman, ale Confederației Belgiene, Țărilor de Jos şi Danemarcei, ale oraşului-port Raguza şi ale unor state din spațiul germanic (Prusia-Brandenburg şi Lotharingia), cu anii extremi 1581-1646.
Satul Guruieni (întâlnit și sub forma Gruiani, Gruieni, Guriani sau Groiani) este unul dintre satele vechi din județul Teleorman, fiind atestat documentar la data de 10 decembrie 1505 într-un hrisov al voievodului Radu cel Mare.
Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu