marți, 25 ianuarie 2022

Patrimoniu cultural mobil și identitate: abordări actuale și proiecte cu viitor

 

Lansăm Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural la Brașov!
Cum conservăm, expunem și contextualizăm obiectele semnificative pentru istoria locală și națională? Cum abordăm elementele de mitologie națională (mai ales în context aniversar), cum evităm abordările generalizatoare și non-incluzive și cum deschidem spațiile expoziționale către micro-narațiuni și identități – personale, locale, comunitare?
Evenimentul organizat cu prilejul lansării Centrului Național de informare și promovare a patrimoniului cultural la Brașov propune o dezbatere în jurul noilor modele de a vorbi publicului despre și prin intermediul obiectelor de patrimoniu mobil, o invitație la revizitarea, recontextualizarea și actualizarea modului de utilizare a patrimoniului mobil ca expresie și reprezentare a identității culturale.
Lansăm provocarea unor instituții și colecții muzeale din județul Brașov și extindem discuția (dpdv geografic) urmărind câteva proiecte cu relevanță regională precum și câteva exemple de inițiativă de reprezentare națională în fața unui public străin.
Revenim în curând cu agenda finală.
Vă puteți înregistra în sesiunea de Zoom webinar aici: https://zoom.us/webinar/register/WN_7s7z0e1WSSm3bNlPawSZVw
Imagine:
Tipar de caș (Muzeul Naţional Bran - Brașov): două plăcuţe din lemn de formă dreptunghiulară care se îmbină una în alta, având muchiile exterioare teşite iar laturile interioare decupate sub forma unei siluete antropomorfe şi acoperite de crestături în motive geometrice (linii, cercuri, triunghiuri, crucea, coarnele de berbec) şi antropomorfe (chipul uman reprezentat prin ochi cu sprâncene, nas şi gură). Pe exteriorul plăcuţei superioare sunt crestate iniţialele "A" şi "D".
Sursa clasate.cimec.ro https://bit.ly/3GIYTOs
---------------------------------------------
Evenimentul dedicat zonei Brașovului face parte dintr-o serie de întâlniri regionale desfășurate cu scopul atragerii de noi parteneri și extinderii activităților Centrului și Institutului Național al Patrimoniului și a rețelei de organizații și oameni cu impact în promovarea patrimoniului cultural. Seria evenimentelor regionale face parte din proiectul „In-Herit: Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și dezvoltat de Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio, Asociația Da’DeCe și Institulul Norvegian al Meșteșugurilor.

 

Sursa informațiilor Institutul Național al Patrimoniului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu