luni, 7 decembrie 2020

Apariție editorială: Activitatea monetăriei de la Alba Iulia. Studiu numismatic, istoric și arheologic, Alba Iulia, de Florin Ciulavu - Cluj-Napoca, 2020, 825 p. - CUPRINS

 







Apariție editorială: Activitatea monetăriei de la Alba Iulia. Studiu numismatic, istoric și arheologic, Alba Iulia, de Florin Ciulavu - Cluj-Napoca, 2020, 825 p. - CUPRINS

„Lucrarea Activitatea monetăriei de la Alba Iulia. Studiu numismatic, istoric și arheologic are la bază teza de doctorat cu același titlu susţinută de Florin Ciulavu în anul 2018 la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române și reprezintă un aport semnificativ la cunoașterea emisiunilor monetare transilvănene, fiind studiată activitatea atelierului monetar albaiulian din decursul a aproximativ două secole și jumătate (1610–1871, cu unele întreruperi).

Pe lângă bibliografia consultată, autorul a studiat aproximativ 1500 de monede din colecţiile Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Muzeului din Aiud, Muzeului Civilizaţiei Dacice și Romane Deva și Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea – Muzeul de Istorie și Arheologie, care au ajutat semnificativ la completarea catalogului monedelor, fiind identificate un număr mare de variante noi. De asemenea, în același scop au fost utilizate piese inedite prezente la diverse licitaţii on-line.

Lucrarea însumează aproximativ 830 de pagini în format A4 și este împărţită în șase capitole, completate de patru anexe, abrevieri bibliografice și peste 100 de planșe în care sunt ilustrate un număr mare de materiale inedite (monede, creuzete din grafit, gresie, ceramică și fontă, vase din ceramică, cărămizi ștampilate și cahle).” (din „Prefaţă”, Volker Wollmann)


Sursa informațiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu