duminică, 6 decembrie 2020

Proteul de peșteră (Proteus anguinus)

 



Proteul de peșteră (Proteus anguinus)

 
Este un amfibian care se găsește într-un areal foarte limitat: apa din peșterile subterane de la poalele Munților Alpi, nordul Italiei și zonele de coastă ale Sloveniei și Croației.
Are corpul cu lungimea de 20-30 cm și spre deosebire de majoritatea amfibienilor, este o specie exclusiv acvatică, complet adaptată mediului cavernicol în care trăiește. Astfel, impresionează prin corpul acoperit de piele nepigmentată, cu o nuanță alb-gălbuie ce poate uneori deveni violacee, cele patru membre slab dezvoltate, foarte mult distanțate între ele, cu câte trei respectiv două degete, ochii rudimentari, complet acoperiți de pielea capului, dar cu simțul mirosului, auzului și cel tactil bine dezvoltate. Prin pielea transparentă a corpului se poate vedea sângele de culoare roșiatică. Respiră prin branhii externe, de culoare roșie, ramificate, situate în partea din spate a capului.
Aceste forme de amfibieni trăiesc departe de gura peșterii, întotdeauna în apă și se hrănesc cu mici nevertebrate, melci, dafnii și viermi. Nu își mestecă mâncarea, o înghit întreagă. Pot rezista fără să se hrănească pe termen lung, o adaptare la habitatul subteran. Atunci când alimentele sunt puține, își reduc activitatea metabolică. Unele experimente au arătat că proteul poate supraviețui până la 10 ani fără alimente.
În perioada de reproducere, care coincide cu sezonul ploios (in lunile august-aprilie) masculul își delimitează un teritoriu de 80 cm unde să se împerecheze, iar după aceea femela are un mod special de a depune ouăle. Unii cercetători consideră că în mod normal ea produce 12-80 de ouă, însă doar două dintre ele se dezvoltă, celelalte formează o masă gelatinoasă (ce pare formată din gălbenuș) din care cele două larve se hrănesc. Dezvoltarea larvelor are loc într-o perioadă de timp de aproximativ 3 luni sau chiar mai mare. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuală după 7 ani. Speranța de viață la proteul de peșteră este de 70-100 de ani.
Faptul ca trăiește în apele subterane și doar ocazional este adus de ploile abundente în râurile ce curg la suprafață i-a făcut pe localnici să îl compare cu monstrul ce apărea într-o legendă medievală și care atunci când se târăște afară din pământ prevestea ceva rău. Spre deosebire de acesta proteul de peșteră este un amfibian sensibil, dacă este scos din apă moare după o oră, el nu poate respira afară din apă, schimbul de gaze prin piele și branhii se face la el doar în apă. Are nevoie de apă curată și bine oxigenată, iar temperatura acesteia să fie de 6-15 grade Celsius.
Proteul de peșteră este o specie vulnerabilă, în pericol de dispariție, datorită poluării apelor, capturărilor lor de turiști în scopul vânzării către crescătorii amatori și grădinile zoologice.
Piesa este expusă în sala a II-a a muzeului.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii din Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu