1. INELE DE JURĂMÂNT - BICHIȘ / A MAGYARBÜKKÖSI GYŰRŰPÁR

Emoție, simbol și rang înalt – toate într-un singur tezaur!
Érzelem, szimbolika és rang egyetlen kincsben!
Piesa excepțională a tezaurului mixt de la Bichiș este inelul de domnișoară sau de doamnă cu motivul floral „nu mă uita”
, cu proveniența din mediul german (Germania, Țările de Jos). Este confecționat din aur, cu sticlă pictată pe revers și cu inscripția VGMN (VerGissMeinNicht).
Un al doilea inel sigilar din argint, din același tezaur, a aparținut unui bărbat, și poartă inițialele IPB. Cele două inele au aparținut unui cuplu de îndrăgostiți, iar obiectul de aur special indică un statut social de rang înalt.
Te invităm să le descoperi în expoziția „Enigmele Comorilor”, Secția de Istorie și Arheologie, parter, în Cetate!
A magyarbükkösi vegyes lelet kivételes darabja a nefelejcs virágmotívummal
díszített német vagy németalföldi eredetű női gyűrű. Aranyból készült, hátoldalán festett üveggel és a VGMN (VerGissMeinNicht) felirattal.
Egy másik, ugyanebből a leletből származó ezüst pecsétgyűrű egy férfié volt, és az IPB monogramot viseli. A két gyűrű egy szerelmespáré volt
, és a különleges aranytárgy viselője magas társadalmi státuszára utal
.
Felfedezésükre várjuk az érdeklődőket a „Kincsek rejtélyei” című kiállításon a Történeti és Régészeti Osztály várbeli épületének földszintjén!
#ComoriDeDragoste #MuzeulJudețeanMureș #BijuteriiDeTezaur #SzerelmiKincsek #MarosMegyeiMúzeum #ÉkszerekTitkai
Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum.
2. Vasile Diaconu: Arheologie cu tehnologie
3. Portrete misterioase descoperite sub tencuiala Castelului Corvinilor. Au fost zugrăvite în Evul Mediu
4. Misterele arheologiei explicate de arheologa din Alba Iulia, Anca Timofan, în cartea ”Apulum, Descoperă orașul de sub oraș”
5. O încercare de reconstituire, cu rigoare științifică, a ornamentelor fibulei mari din Tezaurul de la Pietroasa (așa-numita „Cloșca”).




Fibula este unică în arta romană a epocii. Este cea mai mare fibulă antică târzie care s-a păstrat. A fost produsă, probabil, într-un atelier de prestigiu de la Constantinopol și oferită (alături de celelalte fibule – vasele din tezaur s-ar putea să fi fost tezaurizate mai devreme) ca dar diplomatic unei autorități a ostrogoților din sudul Moldovei. Studiile de istoria artei au relevat că fibulele au fost realizate în primul sfert al secolului al V-lea, deci nu au legătură cu epoca lui Athanaric și criza gotică din 375 (cum s-a speculat de vreo 150 de ani încoace). Ascunderea comorii ar putea avea legătură cu crizele de după prăbușirea imperiului hunic (după moartea lui Attila), în jurul anului 450.
Sub huni, în Muntenia și Moldova, goții (ostrogoții) au continuat să trăiască și chiar să prospere, fiind organizați în câteva regate (necunoscute, dar bănuite). Romanii au păstrat relații bune cu aceștia, încercând să-i mențină aliați prin acest gen de daruri somptuoase. Îți dai seama cum se simțea un rege got când primea o fibulă ca a împăratului de la Constantinopol! Iar pentru doamna lui – una dublă. Romanii își făceau calcule simple: niște podoabe ca acestea, poate și niște veșminte opulente, erau mai ieftine decât un război. Mult mai ieftine! Îi copleșeai pe liderii „barbari” cu astfel de daruri... Se topeau și jurau prietenie veșnică romanilor.
Fibula aceasta, ca și cea dublă, reprezintă un șoim cu aripile strânse. Dar nu este un simbol germanic, ci o trimitere la vulturul imperial roman. A fost grav distrusă de Anastase (zis Năstase) Verușii, albanezul care a vrut să le vândă ca aur. Toate pietrele scumpe, majoritatea alamandine (un soi de granat), au sărit din casetele lor (caboșoane). S-au păstrat doar patru pietre mari și mai multe mici. Artistul Henri Trenk a încercat o reconstituire, în secolul al XIX-lea, a aspectului podoabei, dar, în privința culorii pietrelor, a „pus grav din burtă”: a imaginat pietre transparente (cristal de stâncă) chiar și acolo unde piesa păstra încă pietre roșii. Nu pot avea încredere în pietrele propuse de el. Eu cred că artistul de la Constantinopol a folosit alamandine peste tot (cu excepția pansantivelor, unde chiar a pus cristal de stâncă). Combinația de roșu-vișiniu (culoare imperială) cu aur este copleșitoare.
Desenul va face parte din următoarea mea lucrare despre marile descoperiri arheologice din România.
Sursa informațiilor Radu Oltean.
6. Ce au descoperit arheologii la Ghiroda, pe traseul liniei feroviare Timișoara Est – Lugoj
7. Din procesul de extracție al ornamentației picturale - Mănăstirea Bistrița (Neamț) 2018-2024.
Sursa informațiilor Adrian Andrei Rusu.
8. Băile Figa, 24 iunie.
Iată cum arată fântâna de apă sărată astăzi, după ce am scos din ea apa, nămol, 4 vase de lemn, o serie piese aferente unei troace (dopuri pentru astuparea cepurilor și clește care le fixau în poziția necesară) și un ciocan de minerit cu coada realizată din nuiele răsucite), toate din cca. 1000-900 î.Hr. Observați șanțul săpat în roca de sare? Exact ca la o fântână cercetată în anii 2015-2017 la cca. 20 de m nord de această. Ghiciți la ce a folosit acest șanț.
Sursa informațiilor Valerii Kavruk.
9. Un sit arheologic vechi de peste 6.000 de ani a fost descoperit în Iași. Ce mistere se ascundeau acolo
10. Sucidava 2025. Ziua a treia, prima moneda.
Sursa informațiilor Mircea Negru.
11. Igriș. Un reper din Banatul medieval.




În 1179, în duminica Floriilor, regele Béla al III-lea al Ungariei întemeiază mănăstirea cisterciană de la Igriș (Egres), ca filie a celebrei abații de la Pontigny, Franța. Finalizată în 1187, abația devine una dintre cele mai importante mănăstiri cisterciene din regatul medieval ungar, loc de influență spirituală, politică și culturală, cu extensii până în Transilvania și Halici.
În decursul secolelor XII–XIII, mănăstirea de la Igriș găzduiește trezoreria regală în timpul invaziei mongole din 1241, devine loc de înmormântare pentru regele Andrei al II-lea și soția sa, Yolanda de Courtenay, și este menționată ca punct de referință în cancelaria regală a lui Ladislau al IV-lea. De aici pleacă călugări care întemeiază Cârța (1202), iar scrisul, piatra cioplită și rânduiala liturgică cisterciană pătrund în zone de margine ale regatului.
Expoziția „Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179–1500), din perspectiva cercetărilor arheologice” propune o reconstituire documentată a ansamblului monastic prin intermediul cercetărilor recente:
- elemente arhitectonice și sculpturale recuperate din sit
- fragmente de piatră profilată, capiteluri, plăci funerare
- ceramică monastică, piese de construcție și obiecte de uz curent
- planuri, hărți, cronologii și modelări digitale ale structurii inițiale
Mansarda B1 - Bastionul Maria Theresia
Program de vizitare: miercuri - duminică, 10:00 - 18:00
Vă invităm să vizitați expoziția și să redescoperiți o pagină esențială din istoria Banatului și a rețelei monastice europene din Evul Mediu.
#mnab #manastireacistercianaigris #expozitiitimisoara
Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.
12. Cercetarea arheologică sistematică a sitului Băile Figa, Beclean, jud. Bistriţa-Năsăud, Campania 2025


Obiectivele cercetării din anul 2025-Descoperirea unor piese unicate în România, dar chiar și la nivel european
Cercetarea unui complex format din mai multe structurii de lemn din S.XV și S.XXV, în scopul reconstituirii tehnologiei de exploatare a sării în perioada cuprinsă între cca. 1.000-850 î.e.n.
În perioada următoare, se vor cerceta 2 fântâni circulare formate din stâlpi de lemn și nuiele împletite, ambele descoperite în secțiunea XXV.
În prima fântână de acest fel, s-au descoperit câteva obiecte foarte bine conservate: 2 coveți de lemn, amble cu mânere perforate în care s-au gasit sfori/ nuiele pentru a putea fi manipulate mai ușor, un ,,ciocan de minerit” din piatră, la acesta s-a păstrat și legătura de nuiele care este fixată pe canalele gravate în acest scop. Piesele amintite sunt unicate, până la momentul de față în România, dar sunt rarități și chiar la nivel european. Lângă această fântână s-a mai descoperit o covată cu ambele mânere perforate (câte 4 perforații circulare) și un mâner de topor de tip ”celt”.
Dacă sunteți curioși, aceste obiecte pot fi văzute la fața locului în perioda imediat următoare: 23, 24 iunie 2025, perioada în care vor fi documentate piesele in situ (desene, fotografii), se vor preleva probe pentru datare radiocarbon și se va face conservarea primară pentru a putea fi transportate la laborator pentru stabilizare și conservare finală. Paralel cu aceste activități vor fi documentate (numerotate și descrise) piesele de lemn descoperite pe parcursul acestei campanii de săpături.
Cercetarea arheologică de teren este coordonată de dr. Valerii Kavruk (responsabilul ştiinţific), iar din echipa de cercetare mai fac parte: Dr. Anthony F. Harding, dr. Dan Buzea, dr. Puskás József, dr. Dan Ştefan și dr. Radu Iustinian Zăgreanu.
Dacă sunteți în apropierea sitului vă recomandăm să vizitați expoziția „Milenii de exploatare a sării la Băile Figa”, deschisă în perioada 13 iunie - 29 decembrie 2025, de marți până duminică, între orele 10.00-18.00, la Beclean - Băile Figa (str. Băile Figa, FN, cu programare la numărul de telefon: 0747299653), județul Bistrița-Năsăud.
Istoricul cercetărilor
În conformitate cu prevederile Ordonanţei 43/2000 (protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional), MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) în calitate de instituţie organizatoare, în parteneriat cu Universitatea Exeter (Marea Britanie) și Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud (CMJBN), au reluat cercetările arheologice sistematice în situl Beclean - Băile Figa, jud. Bistrița-Năsăud (Cod RAN: 32492.02 și LMI: BN-I-s-A-20930) în baza Autorizației pentru cercetare arheologică sistematică nr. 11/22.04.2025 emisă de Ministerul Culturii.
Situl cuprinde o depresiune hemisferică de cca. 700 m în diametru, ce s-a format deasupra vârfului concav al unui diapir de sare suprapus de depuneri consistente de nămol sărat. Partea sa inferioară a depresiunii este traversată de un pârâu sărat, în a cărui albie și maluri, pe o lungime de cca. 500 m (N – S), se observă numeroase urme de structuri de lemn alcătuite din bârne, pari, scânduri și nuiele împletite, precum și fragmente ceramice și obiecte de lemn și piatră. În plus, de ambele laturi ale acestui pârâu, pe o suprafață de cca. 300 x 300 m, pe pantele depresiunii, se observă peste 100 de movile de pământ și gropi circulare de origine antropică.
Din anul 2010, în apropierea sitului Băile Figa, a fost deschis Complexul turistic Băile Figa, format din bazine cu apă sărată, bazine cu apă dulce, piscină, terenuri de sport, spații de joacă pentru copii și altele, care au un potenţial turistic ridicat și pot transforma acest sit (mina preistorică de exploatare a sării) într-un punct de atracţie turistică deosebit prin organizarea unui muzeu al sării, în care să fie prezentare publicului vestigiile vechii de peste 5000 de ani descoperite în acest loc.
Cercetările efectuate în 2007-2024 în valea Pârâului Sărat au scos la lumină vestigii consistente de exploatare a sării. Vestigiile descoperite în cuprinsul sitului au putut fi încadrate în câteva secvențe cronologice: cca. 3500 – 2900 a. Chr. (cultura Coțofeni ?); cca. 2300/2200 – 2000/1900 î. Hr. (cultura Gornea-Foeni); cca. 1550 – 800 cal BC (culturile Wietenberg, Lăpuș, Noua și Gáva); cca. 400 – 150 cal BC (cultura geto-dacică); 400 – 650 cal AD, 1400 – 1700 AD și 1800 – 1900 AD. Dintre acestea, cele mai multe și consistente vestigii descoperite în cuprinsul sitului datează din epoca bronzului târziu (cca. 1550 – 800 a. Chr.) și a doua epocă a fierului (cca. 400-150 a. Chr.).
MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Sf. Gheorghe, str. Gábor Áron, Nr.16
Tel: 0267314139
www.mncr.ro/ MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
secretariat@mncr.ro
Sursa informațiilor MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.
13. Molar de mamut, o nouă comoară preistorică la Muzeul Național al Banatului Donator: Paul Fericean


Patrimoniul nostru se îmbogățește cu o poveste venită dintr-o lume de demult: un fragment de molar de mamut, descoperit în zona cursului inferior al râului Timiș. Donația, făcută de domnul Paul Fericean, este un gest de generozitate și grijă față de memoriile adânci ale pământului. Îi mulțumim cu recunoștință!
Piesa provine, cel mai probabil, de la un Mammuthus primigenius, celebrul mamut lânos care cutreiera stepele glaciare ale Europei. Crestele vizibile pe suprafața molarului indică o adaptare la o alimentație dură, bazată pe ierburi și vegetație specifică epocii glaciare.
Fragmentul va fi analizat, documentat și integrat în colecțiile muzeului. Descoperiri precum aceasta, din zona de câmpie a Banatului, ne ajută să reconstituim imaginea unei lumi dispărute, când râurile curgeau
printr-un peisaj în care pașii grei ai mamuților lăsau urme adânci.
Va urma o documentare de specialitate, iar piesa are toate șansele să fie prezentată în expozițiile viitoare, pentru ca publicul să poată vedea, cu propriii ochi, cum arată o mărturie autentică din epoca marilor giganți.
#mnab #donații #arheologie #molarmamut
Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.
14. Cercetarea arheologică sistematică a sitului Băile Figa, Beclean, jud. Bistriţa-Năsăud, Campania 2025
15. Molar de mamut, o nouă comoară preistorică la Muzeul Național al Banatului
16. Cultul solar


Cultul solar
este una dintre cele mai vechi și răspândite credințe din istoria omenirii. În Epoca Bronzului (prima jumătate a mileniului III - sfârșitul mileniului II a.Chr. ) viața spirituală a comunităților europene gravita în jurul acestui cult.
Solstițiul de vară (cea mai lungă zi din an) avea o semnificație majoră pentru comunitățile preistorice. Se credea că în această zi Soarele
atinge apogeul puterii sale, fiind un moment sacru în calendarul agrar și religios.
Pentru oamenii acestor comunități, solstițiul de vară era un eveniment extrem de important, marcat prin ritualuri și sărbători, dansuri, focuri sacre, ofrande și procesiuni sugerând o legătură profundă cu ritmurile naturii și cultul soarelui.
Soarele
nu era doar o lumină pe cer - era o zeitate, simbol al fertilității, al puterii și al veșniciei, o sursă de viață și energie.
Specifice acestei perioade istorice sunt carele solare - artefacte realizate din lut, bronz (uneori și din aur sau alte materiale prețioase). Carul solar nu era o jucărie, ci un obiect ritualic, folosit în ceremonii sacre legate de solstițiul de vară.
Considerate obiecte sacre, carele solare din Epoca Bronzului sunt artefacte arheologice deosebit de importante, asociate adesea cu practici religioase sau ritualuri legate de astronomie.
Piese arheologice ce fac parte din cultul străvechi al soarelui pot fi descoperite în expozițiile muzeului nostru iar poveștile din jurul lor sunt fascinante.
Vă așteptăm
Sursa informațiilor Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
17. Capul de bronz al statuii împăratului roman Traianus Decius (249-251 d. Hr.), descoperit la Ulpia Traiana Sarmizegetusa și datând din a doua jumătate a secolului al III-lea.
Portretul îl reprezintă pe împărat ca un om în vârstă, cu craniul dolicocefal, rotunjit în partea posterioară, cu faţa pătrată, obrajii proeminenţi, ochii foarte apropiaţi, barba scurtă, acoperind maxilarele, bărbia mică şi rotundă. Mustaţa împărţită în două se uneşte cu barba. Părul are volum şi este figurat ordonat. Reprezentarea meşelor părului şi a bărbii este foarte decorativă. În vârful capului două nituri serveau la fixarea unei coroane. Sprâncenele sunt groase, foarte apropiate de ochi. Pleoapele superioare se prelungesc cu două riduri lungi. Irisul este circular, pupila incastrată, probabil cu sticlă. Nasul este lung, gros şi rotunjit în vârful lui, iar gura este subţire.
Poate fi admirat în expoziția temporară "Capodopere din patrimoniul MNIR", deschisă pentru publicul vizitator.
#MNIR
Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a României.
Articole mai vechi:
1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016
2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016
3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016
4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016
5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO
6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO
7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO
8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO
9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO
10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO
11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO
12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO
13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO
14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO
15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019
16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO
17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO
18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I
19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II
20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III
21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO
22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO
23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO
24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I
25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II
26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I
27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II
28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO
29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I
30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II
31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III
32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO
33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I
34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II
35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III
36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I
37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II
38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III
39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I
40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II
41. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III
42. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea IV
43. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea I
44. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea II
45. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea III
46. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2023 - VIDEO
47. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea I
48. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - Partea II
49. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea III
50. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea I
51. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea II
52. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea III
53. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea IV
54. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea I
55. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea II
56. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea III
57. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea I
58. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea II
59. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea III
60. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea IV
61. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea I
62. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea II
63. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea III
64. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea I
65. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea II
66. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea III
67. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea IV
68. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea I
69. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea II
70. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea III
71. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea IV
72. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea V
73. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VI
74. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VII
75. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea I
76. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea II
77. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea III
78. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea IV
79. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea V
80. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea VI
81. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea I
82. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea II
83. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea III
84. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea IV
85. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea I
86. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea II
87. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea III
88. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea I
89. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea II
90. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea III
91. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea I
92. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea II
93. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea III
94. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea I
95. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea II
96. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea III
97. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea IV
98. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea V
99. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea I
100. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea II
101. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea III
102. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea IV
103. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea I
104. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea II
105. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea III
106. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea IV
107. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea V
108. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea I
109. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea II
110. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea III
111. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea IV
112. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea I
113. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea II
114. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea III
115. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea I
116. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea II
117. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea III
118. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea IV
119. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea V
120. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea VI
121. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2024 - VIDEO - Partea VII
122. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea I
123. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea II
124. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea III
125. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea IV
126. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea V
127. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea VI
128. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea VII
129. Descoperiri arheologice din România - luna August 2024 - VIDEO - Partea VIII
130. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2024 - VIDEO - Partea I
131. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2024 - VIDEO - Partea II
132. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2024 - VIDEO - Partea III
133. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2024 - VIDEO - Partea IV
134. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2024 - VIDEO - Partea V
135. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2024 - VIDEO - Partea I
136. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2024 - VIDEO - Partea II
137. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2024 - VIDEO - Partea III
138. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2024 - VIDEO - Partea IV
139. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2024 - VIDEO - Partea I
140. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2024 - VIDEO - Partea II
141. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2024 - VIDEO - Partea III
142. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2024 - VIDEO - Partea IV
143. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2024 - VIDEO - Partea V
144. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2024 - VIDEO - Partea VI
145. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2024 - VIDEO - Partea I
146. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2024 - VIDEO - Partea II
147. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2025 - VIDEO - Partea I
148. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2025 - VIDEO - Partea II
149. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2025 - VIDEO - Partea III
150. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2025 - VIDEO - Partea IV
151. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2025 - VIDEO - Partea I
152. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2025 - VIDEO - Partea II
153. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2025 - VIDEO - Partea III
154. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2025 - VIDEO - Partea IV
155. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2025 - VIDEO - Partea I
156. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2025 - VIDEO - Partea II
157. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2025 - VIDEO - Partea III
158. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2025 - VIDEO - Partea IV
159. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2025 - VIDEO - Partea I
160. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2025 - VIDEO - Partea II
161. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2025 - VIDEO - Partea III
162. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2025 - VIDEO - Partea I
163. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2025 - VIDEO - Partea II
164. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2025 - VIDEO - Partea III
165. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2025 - VIDEO - Partea IV
166. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2025 - VIDEO - Partea I
167. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2025 - VIDEO - Partea II
168. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2025 - VIDEO - Partea III
Pe aceeași temă:
1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui
2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene
3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea