joi, 30 august 2018

Noi bancnote de pe mapamond LXXVI - 30.08.2018 - VIDEO

I. 20 rupi Pakistan


Sursa: https://www.banknotenews.com/files/ce77c7e5990da8a770d2eeb67fe3a5a8-4860.php

II. 200 franci elvețieni Elveția






Sursa: https://www.banknotenews.com/files/1ad06fd035255b8b6a11917a3bdc0edd-4850.php

III. 500 lire Sudanul de Sud





Sursa: https://www.banknotenews.com/files/3f5cb1f23d79b072f90139f0d90eeda5-4785.php

IV. 500 peso Mexic






Sursa: Youtube Utilizator: Monedas de México

Sursa: https://www.banknotenews.com/files/5adc05c941febfd81aee6dc567e33ac0-4862.php

V. 5, 10, 20 și 50 bolívar Venezuela












Sursa: Youtube Utilizator: Mintur Venezuela

Sursa: https://www.banknotenews.com/files/5a3f2a3cf95bba0807b48db93ad696bd-4863.php

VI. 500 dolari Guyana





Sursa: https://www.banknotenews.com/files/0c879c86d89ea0c2ee803933ae1c0995-4864.php

VII. 1 dolar Trinidad și Tobago





Sursa: https://www.banknotenews.com/files/e5aec0a3686f2f99bd2bc23504f11b34-4865.php

VIII. 20 peso Argentina





Sursa: https://www.banknotenews.com/files/610d1d559a2039e73b7a6a632c8505e1-4866.php

Exponatul săptămânii: 27 august-02 septembrie 2018 - Taler olandez










Exponatul săptămânii: 27 august-02 septembrie 2018

Taler olandez:

Pe scurt:
Taler olandez, emis în anul 1690 în orașul Kampen (Campen), parte a unui tezaur compus din 8 taleri. Monedele au fost găsite întâmplător în apropiere de satul Prăjești, com. Traian, jud. Bacău, în primăvara anului 1960, în urma efectuării unor lucrări agricole. Din aceeași zonă provine și un cercel din argint, datat în sec. XVI-XVII, expus împreună cu tezaurul monetar.
Avers: CONFIDENS DNO NON MOVETUR 1690 („Credința în Domnul nu este/nu poate fi zdruncinată”). Pe avers este reprezentat un cavaler în picioare, susținând un scut, pe al cărui câmp se afla un leu rampant.
Revers: MO AR CIVI IMP BEL CAMPEN („Monedă de argint din orașul imperial begian Kampen” – desemnarea orașului ca „belgian” face referire la provincia romană Belgica, nu la realități ale secolului al XVII-lea). Pe revers este înfățișat un leu rampant. În rândurile de mai jos va fi prezentată legătura dintre această imagine și numele monedei naționale a României.

Talerii și circulația monedelor la sfârșitul Evului Mediu și în prima parte a Epocii Moderne
Acum jumătate de secol piața monetară era în mod fundamental diferită de cea din astăzi. Deoarece monedele erau din metal prețios, valoarea acestora depindea de cantitatea și puritatea metalului. Astfel, „pilirea” instrumentului monetar și tocirea în urma uzului duceau la scăderea valorii monedei. În plus, nu de puține ori, emitenții scădeau gramajul și/sau gradul de puritate, ceea ce determina scăderea valorii acelui tip de monedă și creșterea inflației. Adăugând că existau multiple monede în spațiul european (statele băteau tipuri diverse în diferite monetării), arătăm că – în pofida încercărilor de standardizare – „schimbul banilor” nu era un proces simplu.
Din secolul al XVI-lea încep să fie tot mai mult preferate monedele de argint de valoare (greutate și puritate) mai mare. Un astfel de tip a fost bătut pentru prima oară în anul 1518 în orașul Joachimsthal din Boemia, parte a Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană (azi Jáchymov, în Republica Cehă). Numele orașului venea de la Sfântul Ioachim (tatăl Sfintei Maria) – „Joachim” și de la un cuvânt pentru vale – „thal”.
Moneda nou-apărută, de 27 g de argint de calitate bună, a început să fie numită după locul de proveniență, prin adăugarea sufixului „-er” (folosit în germană, printre altele, pentru a arăta proveniența sau locul de domiciliu): Joachimsthaler. Odată cu circulația ei pe scară largă, prescurtarea „thaler” a devenit uzuală.
Moneda de acest tip se răspândește în centrul Europei destul de rapid, fiind bătută în Imperiu în mai multe monetării. Ea ajunge și în Olanda, unde primul taler este bătut în 1575, în contextul rebeliunii împotriva spaniolilor. Acești taleri avea înfățișat pe revers un leu rampant, ei fiind numiți „Leeuwendaalder” („taleri cu leul”).

De la Taler la Leul românesc:
Olanda a cunoscut o perioadă de înflorire de-a lungul celei mai mari părți a secolului al XVII-lea, noua țară fiind o putere comercială, bancară și maritimă. Astfel, „talerii cu leul” (de o bună calitate – fapt important, după cum a fost menționat anterior) au devenit una dintre monedele preferate în multe zone ale lumii (printre care și Estul Europei).
Cu timpul, oamenii au început să utilizeze cuvântul „leu” pentru a se referi la talerul olandez (fie ca o prescurtare a numelui, fie direct după animalul aflat pe revers). Datorită calității, stabilității și răspândirii sale, „leul” a ajuns să fie în Moldova și Țara Românescă o monedă de calcul și un fel de sinonim pentru cuvintele „monedă”, „bani”. Astfel, atunci când a apărut moneda noastră națională, ea a fost denumită după „porecla” talerului olandez.
Prin aceasta, leul „se înrudește” cu o serie de alte monede. O situație identică celei de la noi s-a petrecut la sud de Dunăre, în Bulgaria, unde „leva” are aceeași origine. Unii vor fi, poate, uimiți că și numele dolarului are o proveniență similară, el fiind o variantă a denumirii de „taler”.

Pentru mai multe informații:
Artimon, Alexandru, Circulația monetară din zona de sud-est a Moldovei în epoca medievală, în „Carpica”, XXVII/2, 1997, p.42-49.
Butnariu, Viorel (ed.), Corpus Nummorum Moldaviae, vol. VI.1, Découvertes Monétaires du Complexe Muséal Iulian Antonescu Bacău, Editura Magic Print, Onești, 2016, p. 122-123.
Florescu, Marilena; Căpitanu, Viorel, Cercetări arheologice de suprafață în județul Bacău, în „Arheologia Moldovei”, VI, 1969, p. 216.



Sursa informațiilor Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.

O nouă monedă comemorativă britanică din Insulele Solomon - 30.08.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Solomon Islands 2 dollars 2018 - 40th Anniversary of Independence
New circulating commemorative:

"40th Anniversary of Independence"






(news and image by Pabitra Saha, Guillermo Leon and Gijs Vlothuizen)

LINK: Central Bank of Solomon Islands 



Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Panama - 30.08.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Panama half balboa 2018 - Convento de San Francisco
New circulating commemorative:

This is the 9th coin of the series of 10 coins 'Old Panama':

"Convento de San Francisco"






(image by Gijs Vlothuizen)
(news by Pabitra Saha and Gijs Vlothuizen)
 


Sursa informațiilor aici.

Câteva erori monetare americane valoroase la monedele de 1 cent(Lincoln Penny) - Partea 43 - 30.08.2018 - VIDEO


Sursa: Youtube Utilizator: World Numismatic News

Expoziția „Motive Ornamentale Brâncovenești”






Asociația culturală DAR DEVELOPMENT, propune printr-o expoziție itinerantă realizată în cadrul unui proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, reevaluarea tezaurului de ornamente din scrierile din cancelaria brâncovenească aduse în fața publicului în variate forme actuale, imaginate de organizatorii expoziției.
Asociația care s-a implicat începând cu anul 2014 în promovarea moștenirii culturale a Epocii Brâncovenești, și-a propus ca împlinirea a 330 de ani de la urcarea lui Constantin Brâncoveanu pe tronul Valahiei să fie marcată printr-un demers creativ care să aducă în primplan simboluri ale sensibilității estetice și religiozității transpuse în miniaturi și ornamente de către slujbașii cancelariei domnești.
Pictate cu măiestrie pe lemn sau pe sticlă în maniera icoanelor de către artista clujană Teodora Roșca, transpuse pe hârtie manuală, calc sau pânză, ornamentele părăsesc documentele de cancelarie peste care s-a așezat colbul celor trei veacuri de cînd au fost scrise.
Nu întâmplător, prima prezentare a expoziției ”Motive ornamentale brâncovenești” va avea loc la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, joi, 6 septembrie la orele 17:00.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 6-13 septembrie, în vreme ce Târgoviștea pentru ultima dată curte domnească în vremea Brîncoveanului, va sărbători între 8-11 septembrie, Zilele Orașului.
Partenerii asociației în cadrul proiectului sunt: Arhivele Naționale ale României, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească Târgoviște”, Museikon- Muzeul Icoanei și Cărții Vechi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia la care se adaugă Muzeul Județean Aurel Sacerdoțeanu Vâlcea pentru a realiza un parcurs brâncovenesc ....
Vinul de Cotnari va fi servit în cinstea domnului valah, iscusit gospodar la ale cărui mese se serveau bucate alese și vinuri din viile domnești.



Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Dâmbovița.

Târgul meșterilor populari ediția a XVI-a


Târgul meșterilor populari ediția a XVI-a

Cea de-a XVI- a ediție a acestui frumos eveniment își deschide porțile pe 7 sept. 2018 în Parcul Copou din Vaslui. Vom fi și noi pe-acolo...vã așteptãm cu drag :) !!



Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Germania - 29.08.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The third German coin of 5 euros, from the series Climate Zones, in which the polymer is used as part of it, dedicated to the Temperate Zone and corresponding to 2019, has a design that has been unveiled today August 29 by the German Ministry of Finance. This will be the third piece of the five that make up the series and that are issued between the years 2017 to 2021 (one per year). The one of 2019 will have the plastic and translucent ring in green color, in addition each one of the five German mints will give a tonality different from that color. 


 

The design corresponds to the artist Peter Lasch on his back. The obverse, common to the entire series, was designed by the artist Stefanie Radtke.

The reverse shows a characteristic landscape of the temperate zones representing a stylized image of cultivated lands. The hare shown in the center of the coin is a typical representative of the open places in these areas. The change of seasons of this climatic zone is visualized in the branches and the oak leaf that falls, these silhouettes describe the landscape of the deciduous forest that dominates the area.



 
The obverse shows an eagle, the word "Federal Republic of Germany", the face value "5 euro", the year 2019, the twelve European stars and, depending on the mint, the mint mark "A" (Berlin), "D" (Munich), "F" (Stuttgart), "G" (Karlsruhe) or "J" (Hamburg).

The smooth edge of the coin contains the inscription, in German, "climatic zones of the earth".

Data sheet

Date of issue September 2019

Composition copper-nickel and polymer

Qualities BU and Proof

Weight 9 g

Diameter 27.25 mm

Currency Houses Berlin (A), Munich (D), Stuttgart (F)

Karlsruhe (G), Hamburg (J)

Volume of emission 2.3 million pieces
(300,000 Proof and 2 million BU)

The 5 euro coin "Temperate Zone" is composed of two different copper-nickel alloys and a green translucent polymer ring. It weighs 9 grams and is produced in two grades of coinage, BU and Proof.

The currency in BU quality will be put on sale at its nominal value (5 euros) in the Federal Banks of Germany. The coin with the Proof finish will go on sale for a higher price, yet to be determined.

Complete collection
 
 

 


Year

Coin

Color of the polymer ring

2017Tropical zoneRed
2018Subtropical ZoneOrange
2019Temperate zoneGreen
2020Subpolar ZoneTurquoise
2021Polar ZoneViolet
 
Sursa informațiilor aici.


Despre o monedă foarte valoroasă din aur americană - 29.08.2018 - VIDEO


Sursa: Youtube Utilizator: World Numismatic News

miercuri, 29 august 2018

Cahlă cu blazonul regelui Matia, Cluj-Napoca, sec. al XVI-lea






Cahlă cu blazonul regelui Matia, Cluj-Napoca, sec. al XVI-lea

Descoperită în anul 2006 de arheologul Alexandru Diaconescu, cu ocazia unei cercetări arheologice în zona centrală a oraşului, piesa datează din secolul al XVI-lea, epocă a renaşterii interesului faţă de personalitatea lui Matia Corvin. Fiu al lui Ioan-Iancu de Hunedoara şi al Elisabetei Szilagy, Matia s-a născut la Cluj, la 23 februarie 1443, într-o clădire din Oraşul Vechi care îi poartă până astăzi numele. La o jumătate de veac de la trecerea sa în eternitate, în epoca Reformei religioase, Matia devine în tradiţia urbană clujeană o întruchipare a dreptăţii şi a perfecţiunii, un model al suveranului apropiat de oamenii simpli.

Colecţiile de istorie medievală şi premodernă

#mnit #transilvania #muzeu #cluj



Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Expoziția de fotografie "Istoria Mineritului la Rodna"






Vineri, 31 august 2018, sub egida Complexului Muzeal Bistrița - Năsăud, la Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna va avea loc expoziția de fotografie "Istoria Mineritului la Rodna" și prezentare de carte "Istoria Rodnei în date" a scriitorului Cornel Filip Domide.
Expoziţia îşi propune să aducă în atenţia publicului vizitator aspecte ale practicării mineritului în Munţii Rodnei, și totodată vrem să aducem un omagiu tuturor celor care au lucrat în minele din Rodna de-a lungul secolelor. Timpul, de când își are Rodna începutul, e necunoscut. Este însă constatat că pe timpul domnirii Dacilor, probabil și a Agatarșilor la Rodna se lucra la mine. Nenumărate urme de vechi lucrări miniere, mormane de zgură, ruine de ziduri și galerii subterane sunt dovezi că Rodna a fost în vechime un oraș metalurgic bogat unde se făceau lucrări miniere în mare extensiune. Exploatările miniere au avut o influenţă deosebită atât asupra dezvoltării urbane a localităţii cât şi a întregului bazin superior a Someşului Mare.
În 1224 Rodna devine district condus de comite regal, păstrând titlul "de Rodna", cu administraţie proprie, juraţi, notari cu târg, monedă şi emblemă proprie. Dreptul de a avea monedă proprie a fost acordat de Andrei al II-lea în 1227, când a acordat privilegii orăşeneşti centrelor miniere. Localitatea este atestată documentar în anul 1235 în cronicile ruseşti. Din însemnări reiese că la Rodna era mină, atelier de prelucrare a metalelor şi topitorii. Metalele şi bijuteriile făcute aici erau apreciate la curtea regelui Ungariei, Bela al IV-lea. Istoria lor prezintă particularități care le deosebesc de alte exploatări miniere și are o contigentă stânsă cu variate probleme tehnice, economice, etimologice, sociale – constiituind un subiect din cele mai interesante de studiat.
Secolul XX a reprezentat o perioadă de maximă exploatare a minereurilor complexe prin mecanizarea procesului tehnologic, prin deschiderea, pe lângă vechea mină de la Valea Vinului, a minei de la Valea Blaznei (1973), a minei Făget – Valea Mare (1981), a Uzinei de Preparare a Minereurilor Complexe din Rodna – Flotaţia (1973), a unui iaz de decantare la Anieş şi a Uzinei de Preparare a Minereurilor Complexe din Făget (1981). La minele rodnene s-a născut, în premieră pe ţară, metoda de extracţie cu front lung pe înclinare, susţinut de stâlpi hidraulici şi pilieri naturali.
Deşi închise, minele din Munţii Rodnei ascund încă cantităţi impresionante de minereuri complexe (plumb, zinc, aur, argint şi cupru) care ar putea fi exploatate încă zeci de ani, conform unor studii geologice.
Cornel Filip Domide scriitor miner, s-a născut la Rodna în anul 1953 pasionat de istorie, în special de istoria localității natale Rodna, dar este și un iubitor de natură și de frumos de aceea caută să scoată la iveală urmele trecutului și în același timp pune în valoare și pe cele ale prezentului.
Scriitorul Cornel Filip Domide, face parte din Uniunea Scriitorilor Cluj- Filiala Năsăud, este membru fondator al Asociației ASTRA Năsăud și recent primit în Liga Scriitorilor Români.
Dintre publicațiile autorului amintim: carte de poezii – La Izvorul Someșului, 2006, Rodna Tradiții și Obiceiuri, Date Străbune din Țara Năsăudului.
Cornel Filip Domide în cartea pe care o prezintă "Istoria Rodnei în date" a cercetat și a reușit să culeagă date importante pe care le-a ordonat cronologic despre istoria localității.
Expoziţia este deschisă în perioada 31 august – 22 septembrie 2018, la Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna.

Vă așteptăm cu drag!

MANAGER,
Alexandru Gavrilaș



Sursa informațiilor Complexul Muzeal Bistrița - Năsăud.

Salonul Naţional de Restaurare, Craiova 2018






Salonul Naţional de Restaurare, Craiova 2018


Sursa informațiilor Muzeul Olteniei Craiova.

Noi monede comemorative din Marea Britanie - 29.08.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.


Reverses of Britain’s BU base metal, silver, and gold proofs struck to mark the 250th anniversary of the commencement of Lieutenant James Cook’s first voyage. (Images courtesy & © The Royal Mint)
 
 
On Aug. 26, 1768, HMB Endeavour set sail from Plymouth on a three-year voyage of discovery. On board were a crew of 73 sailors and 12 Royal Marines plus assorted scientists and their assistants. They were commanded by 40-year-old Lt. James Cook. Today, that Voyage of Discovery along with Cook and his Endeavour are a cherished part of world history.

Britain’s Royal Mint has commenced a three-year series to mark the 250th anniversary of Cook’s epic voyage. This past month saw launch of the first £2 coin.

The 28.40 mm piece comes in three finishes: a BU cupronickel core with a nickel brass ring (12.00 g), a .925 fine silver proof with a .999 fine gold-plated ring (12.00 g), and a proof .9167 fine yellow gold core with a .9167 fine red gold ring (15.97 g). All coins bear the edge inscription OCEANI INVESTIGATOR ACERRIMVS [Most intrepid investigator of the seas], the legend that appeared on Lewis Pingo’s 1784 Royal Society medal honoring Cook. Mintages are unlimited, 7,500 and 1,000, respectively.

The reverse designs for the entire BRM series is by Gary Breeze. They combine to create a single image that tells the story of Cook’s first voyage. That of the first coin shows his departure.

One little-known fact about this first voyage concerns Cook’s return on July 12, 1771. It was quite unexpected. The media of the time had long given up the Endeavour and its crew as either lost at sea or destroyed by the French.



Sursa informațiilor NumismaticNews.

O nouă bancnotă de circulație din Mexic - 29.08.2018 - VIDEO

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

With the new 500 peso bill (€ 22.6), the renewal of paper money in Mexico is underway. The denomination of 500 pesos has begun to put into circulation today Tuesday August 28. The new banknotes present improvements
in their security, functionality and durability characteristics, as well as graphic motifs
that represent Mexico's historical identity and natural heritage.

The predominant color of this new bill of 500 pesos is blue, the substrate on which it is printed is made of cotton and has measures of 146 mm long x 65 mm high.






Obverse: The process of the Reformation and the Restoration of the Republic is illustrated, for that reason, the main motive is a portrait of President Benito Juárez (1806-1872), main character of the Liberal Reformation and on his left, the vignette is a fragment of the engraving of Alberto Beltrán, which represents the triumphal entry of Juarez into Mexico City, beginning the period known as the Restored Republic. Complete the composition, the legend " PRESIDENTE BENITO JUÁREZ, DRIVER OF THE LAWS OF REFORM, AT HIS TRIUMPHAL ENTRANCE TO THE CITY OF MEXICO ON JULY 15, 1867, SYMBOLIZING THE RESTORATION OF THE REPUBLIC".





Reverse: The ecosystem of coasts, seas and islands in the Biosphere Reserve of El Vizcaíno, a natural patrimony of humanity, located in Baja California Sur, is illustrated . At the center of the ticket and as the main reason, there is the image of a gray whale with its whalebone and to its right is the legend "ECOSYSTEM OF COASTS, SEA AND ISLANDS, REPRESENTED BY THE GRAY WHALE, ITS BALLENATO AND MARINE PASTOS, IN THE RESERVE OF THE BIZSPHERE EL VIZCAÍNO IN BAJA CALIFORNIA SUR, NATURAL HERITAGE OF HUMANITY " . The composition
of the sea pastures in the ocean and the orographic relief of the Biosphere complete the composition . In the upper left and lower right corner is the denomination with number, in horizontal and vertical positions. In the upper central part, the biznaga flower and the legend "BANCO DE MÉXICO" can be seen in the background and the letter with the lower left.

Video presentation and security measures of the new 500 peso bill
 
 
 
Sursa: Youtube Utilizator: Banco de México
About the New Family





The new banknotes are characterized by reinforced security measures and elements and, at the same time, simple authentication for users, including people with visual impairment. They are also made with the latest generation materials , which will extend their useful life in circulation. The thematic motifs represented in their designs will allude to the historical processes that have defined Mexico as a nation, and for the first time, will emphasize the natural wealth that is distributed throughout the national territory.

In its front, in each denomination one of the following
historical processes will be represented : the Old Mexico, the Colony, the Independence, the Reformation and the Restoration
of the Republic, the Revolution and the Contemporary Mexico. In the reverse, the six most representative ecosystems of the Mexican geography will be represented: rivers and lakes, temperate forests , dry forests, thickets and deserts, coasts, seas and islands, and humid forests, through recognized sites in the list of " World Heritage "of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO). Also on the back of each new ticket there will be an element of fauna and flora identified with each
of the six ecosystems.

In the following stages of this issuance program, it is scheduled that in the second semester of 2019 and 2020, respectively, tickets corresponding to denominations of 200 and 1,000 pesos will be issued.

In this document you can find out all the series of tickets issued since 1969.
 
 
Sursa informațiilor aici.



O nouă monedă comemorativă din Paraguay - 29.08.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Paraguay 1 guarani 2017 - Saltos del Monday
New silver commemorative:

"Natural wonders: Saltos del Monday"






(news and image by Wolfgang Schian)


Sursa informațiilor aici.

Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO


Sursa imagini: https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2018/08/02/5b62ddcadf52022f75e98ab7/646x404.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Despre recentele descoperiri arheologice buzoiene
 
 
Sursa: Youtube Utilizator: newsbuzau
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Situl arheologic Pietroasa Mică – Buzău. Ziua Porților Deschise , 2018
 
 
Sursa: Youtube Utilizator: ADRIAN CONSTANTIN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Torda 
 
 
 
 
 
34. 6 MORMINTE DE INCINERARE DESCOPERITE LA OCNELE MARI!
 
 
Sursa: Youtube Utilizator: VTVRomania