miercuri, 25 septembrie 2024

Atelier creativ: Printuri botanice pe textile

 


Ți-ar plăcea să porți frunze sau flori pe haine?


Da, se poate să îmbraci în frunze și flori hainele pe care le porți și să reziste!
Te așteptăm cu drag în weekendul 27-29 septembrie sa facem o incursiune în lumea vopsitului folosind coloranți naturali , prin tehnica eco-print (imprimare cu plante sau printuri botanice).
În ultimii ani a existat un interes tot mai mare pentru vopsirea cu plante și coloranți vegetali. Acest lucru se datorează, pe de o parte, unei sensibilități mai mari a oamenilor față de tot ceea ce este natural și, pe de altă parte, unei preocupări pentru sănătatea umană și mediu, legată în principal de poluarea cauzată de coloranții sintetici și de procesele industriale în care își găsesc uzul, în special în sectorul textil.
Coloranții de origine naturală oferă o mai mare siguranță de utilizare, precum și calități funcționale: proprietăți antioxidante, antimicrobiene și de protecție UV.
În cadrul atelierului vom folosi frunze din flora spontana, care ne vor da o paleta larga de nuanțe și culori, vom învăța de la ce flora poate fi folosită atât pt. vopsit cât și pentru imprimat, până la ce avem nevoie pentru a păstra pe termen lung culorile obținute pe materiale.
Vom discuta despre tipuri de materiale pe care se poate imprima, tehnici și echipamente necesare.
De asemenea, o să vă familiarizați cu mordanții pe care noi îi folosim pentru aceasta tehnica, care sunt prietenoși cu mediul și nu necesită cantități mari de apă.
Vom obține împreună printuri unice, pe care sa le porți cu drag, și cunoștințe pe care le vei putea aplica acasă.
Așadar, dacă vrei sa te relaxezi, să fii creativ, să înveți ceva nou sau doar sa faci o plimbare în natura, te așteptăm să vopsim împreună cu natură!
Este important sa participi încă de la început, deoarece vor fi necesari toți pașii cuprinși în atelier.


Mai jos găsești programul evenimentului:


Vineri
18:00-19:00 : Introducere în lumea vopsitului cu plante
18:30-19:30 : Pregătim materialele textile pentru vopsit (etapa 1 - mordansare)
19:30 : Cina împreună + povesti


Sâmbătă
9:00-10:00 : Mic dejun împreună
10:00-11:00 : Continuam pregătirea materialelor pentru vopsit (etapa 2)
11:00-13:00 : Plimbare pentru a identifica și culege plante necesare pentru vopsit, incursiune în istoria plantelor din împrejurimi
13:00-14:00 : Masa prânz împreună
14:00-16:00 : Timp liber
16:00-19:00 : Vopsit prin metoda eco-print(etapa 3)
19:30 : Cina împreună


Duminica 9:00
9:00-10:00 : Mic dejun împreună
10:00-11:00: Vopsit print tehnica de scufundare
11:00-12:00 : Incursiune prin istoria vopsitului
12:00-13:00 : Analizarea rezultatelor
14:00 : Masa prânz împreună


Mâncarea va fi vegetariană, cu plante din flora spontana care cresc în aceasta perioada. Vom gați împreună.
Număr locuri participanți 11
Contribuția pentru a susține acest atelier este de 350 lei.
Preț cazare 80 de lei noapte în camere cu 2-3 persoane Locația deține posibilitate de cazare pt. 7 persoane, pentru restul de 4 persoane exista posibilitate de cazare în sat.


Vă așteptăm cu voie buna!!!
Se plătește o mică sumă înainte
Nr contact 0771453596 Mirela
Nr contact 0726279360 Emilia

 

Sursa informațiilor Căsuța Plantelor.

Tur ghidat în expoziția Coloranți naturali

 

Sunteți dornici să aflați lucruri interesante despre coloranții naturali? Din ce se obțineau și cum erau folosiți?


Sunteți curioși să știți ce coloranți s-au utilizat în epoca lui Ștefan cel Mare, care este țara al cărei nume este dat de un colorant sau care este povestea coșenilei?
Vă așteptăm duminica aceasta, pe 29 septembrie, începând cu ora 13:00, în cea mai nouă expoziție temporară deschisă la muzeu, pentru a vă bucura de un tur ghidat, realizat de colega noastră, dr. Irina Petroviciu, cercetător-chimist, curatorul expoziției COLORANȚI NATURALI. De la cercetare științifică muzeală la artă contemporană.


***
Activitatea este destinată adulților.
Numărul de locuri este limitat.
Accesul se face pe bază de înscriere la e-mail: inscrierimnir@gmail.com
Pentru participare se achiziționează bilet de intrare în muzeu.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a României.

Apariție editorială: Poveștile cerului: desenează constelațiile!, de Dan-George Uza

 

Noua mea carte "Poveștile cerului: desenează constelațiile!" este o lucrare mai "light", de tipul interactiv și educativ, combinând mitologia celor mai importante 30 de constelații vizibile din România cu un exercițiu de desen: cititorul este chemat să unească stelele pentru a reda formele vizibile pe cer. Fiecare constelație este însoțită de o ilustrație artistică și un scurt text explicativ. Prezint, de asemenea, modul în care constelațiile pot fi identificate cel mai ușor pe cer. Formatul interactiv o recomandă mai ales pentru tinerii curioși să învețe bolta cerească într-un mod simplu și vizual sau pentru activități educative la școală și acasă​.

Cartea poate fi achiziționată din link-ul de mai jos:
https://www.astromix.ro/.../povestile-cerului-deseneaza.../

 

Sursa informațiilor Dan-George Uza.

SESIUNEA DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE „MULTICULTURALITATE ŞI PATRIMONIU ISTORIC ÎN TRANSILVANIA”, EDIŢIA A XVI-A

 

VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024, LA SEBEȘ: SESIUNEA DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE „MULTICULTURALITATE ŞI PATRIMONIU ISTORIC ÎN TRANSILVANIA”, EDIŢIA A XVI-A


Vineri, 27 septembrie 2024, începând cu ora 10.00, la Sebeş se va desfășura cea de-a XVI-a ediție a Sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”. Manifestarea este organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, cu sprijinul municipalității, şi se bucură de participarea a 50 de cercetători, muzeografi, doctoranzi şi cadre didactice de la muzee şi universități din România și din străinătate: Arhiva Universități din Graz, Austria, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea din Craiova, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș, Muzeul Național de Istorie a României București, Muzeul Civilizației Dacice şi Romane Deva, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda etc.
Lucrările celor trei secțiuni, Arheologie, Patrimoniu şi Istorie, vor fi precedate de deschiderea oficială a sesiunii de comunicări, în Aula Primăriei Municipiului Sebeș, în cadrul căreia va fi prezentată una dintre publicațiile științifice recente editate de muzeu. Este vorba de anuarul științific al muzeului, Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis, una dintre cele mai bine cotate reviste de specialitate din țară, ajunsă la cel de al cincisprezecelea număr. Va urma o altă lansare de carte, cea a catalogului expoziției de sculptură „Doina Lie (1929-2012)”, ediția a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2024. În continuarea programului, începând cu ora 10.45, participanții vor vizita ansamblul bisericii evanghelice din Sebeș, un important monument istoric și de arhitectură datând din sec. XIII-XV.
Comunicările participanților abordează teme de interes atât pentru istoriografia românească, cât şi pentru publicul pasionat de istorie, amintind aici câteva titluri: Descoperiri recente de bronzuri în zona saliniferă Ocna Mureș, Un gladius recent descoperit pe raza localității Noșlac, jud. Alba. Scurte considerații, O statuetă romană a lui Venus descoperită la Alba Iulia într-un mormânt „princiar” din epoca migrațiilor, Memoria și uitarea în rândul nobililor în secolul al XIV-lea, Năierii albaiulieni in 1818 (Un studiu incipient), Unități militare cezaro-crăiești staționate în Alba Iulia între anii 1851 și 1914, Rolul pădurilor în construcția de căi ferate în Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea, Evrei, tenis de masă și antisemitism în România interbelică, Film istoric și propagandă în comunism; studiu de caz Burebista (1980), Manipulare și multiculturalism în Bosnia de Est: Genocidul de la Srebrenica din perspectiva supraviețuitorilor execuțiilor în masă, Pigmenți toxici utilizați la pictarea icoanelor transilvănene de secol XVIII și început de secol XIX, Castelul Corvinilor din Hunedoara în perioada interbelică. Probleme apărute în legătură cu funcția de castelan, precum şi altele. Pentru cei interesați, programul manifestării științifice poate fi accesat pe pagina de Internet a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, la adresa https://www.cclbsebes.ro/cercetare-stiintifica/.

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipal “Ioan Raica” Sebeş.

O nouă monedă comemorativă din Nicaragua - 25.09.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

On September 16, the complete series of coins from the XIII Ibero-American Series – Ibero-American Capitals went on sale in Spain , with eight countries participating this year: Argentina, Ecuador, Spain, Guatemala, Nicaragua, Paraguay, Peru and Portugal. Each piece represents an iconic image of its current capital, or of another city that was once one.

Yesterday, September 24, the Central Bank of Nicaragua announced the issuance and sale of the Nicaraguan currency under the name “Puerto Salvador Allende – Managua.”


On the reverse of the coin are inscribed the legends “XIII SERIE IBEROAMERICANA 2024” and “PUERTO SALVADOR ALLENDE MANAGUA”, and in the center of the coin the representative image of the port, a modern infrastructure in the historic center of Managua, located on the coast of Lake Xolotlán, the second largest lake in Nicaragua.


The obverse of the coin shows the Coat of Arms of the Republic of Nicaragua in the center, surrounded by the coats of arms of the countries participating in this edition: Argentina, Ecuador, Spain, Guatemala, Paraguay, Peru, Portugal and Nicaragua. At the bottom of the National Coat of Arms, the denomination “DIEZ CÓRDOBAS”.

Coin specifications

Metrics 4 Reales
Year Issued 2024
Color Yeah
Quality Proof
Diameter 33 mm
Face Value 10 Cordobas
Metal 925 Silver
Singing Fluted
Weight 13.5 g
Throw 7.000



The selling price of this coin in Nicaragua is 1,327 córdobas (32.25 euros).


Sursa informațiilor aici.

marți, 24 septembrie 2024

Graalul de la Periam – situla cu cruce și drumul său prin timp

 



Comorile Muzeului Național al Banatului: Graalul de la Periam – situla cu cruce și drumul său prin timp


Știți acele momente în care un obiect pare să vă șoptească povești? Când îl priviți și simțiți cum vă aduce în față freamătul veacurilor trecute? Așa este situla cu cruce de la Periam. Deși astăzi nu mai este expusă, rămâne una dintre acele comori care reușește să captiveze chiar și prin absență, prin tăcerea care ascunde istoria sa tumultuoasă.


Vasul din alamă a fost cândva martor la transformările lumii. Nu știm exact de unde și cum a pornit – poate dintr-un templu egiptean, cu preoți care păstrau în ea apa sacră a Nilului, sau poate a fost făcută la Constantinopol, în atelierele meșterilor bizantini, cu gândul să fie dăruită unui șef de trib barbar, un om aspru și neîmblânzit, care începea să simtă chemarea creștinismului.
Acest vas a purtat apa sfințită și a fost martor la botezuri, rugăciuni și șoapte de credință. A fost ridicat de preoți și a văzut oameni aplecându-se asupra lui, căutând în apa lui iertare, răspunsuri, speranță. Toarta metalică și semnele de uzură spun mai mult decât am putea noi înțelege despre lunga sa călătorie.
Poate a stat cândva la picioarele unui altar improvizat în mijlocul unui sat de oameni abia convertiți, poate a văzut lumina lumânărilor pâlpâind pe fețele lor. Și cumva, în toată această călătorie, a devenit o punte între două lumi – cea a zeilor păgâni și cea a unui Dumnezeu care își făcea simțită prezența.


Cu o capacitate de 2,5 litri, acest vas e mai mult decât un simplu recipient – e un crâmpei de viață, de credință, de ritualuri uitate. A fost reparat, refolosit, trecut din mână în mână. Și chiar dacă astăzi stă undeva ascuns, în umbra istoriei, situla cu cruce de la Periam ne amintește că fiecare obiect are o viață a lui, un suflet, un drum care merită ascultat.


Așa că, dacă vreți să auziți și alte povești, să cunoașteți și alte comori, rămâneți alături de noi. Pentru că, uneori, istoria ne vorbește prin tăcerile cele mai adânci.


________________________
Acest vas unic, aparținând secției Arheologie, a fost prezentat de colegul nostru, dr. Călin Timoc, în expoziția „De la zeii păgâni la creștinism” în 2018 și ne-a dezvăluit o poveste fascinantă. Deși astăzi nu mai este expus, cine știe, poate îl vom aduce din nou în fața voastră într-o viitoare expoziție. 


#mnab #graaluldelaperiam

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Comori ale Colecție de lepidoptere Aristide Caradja


Comori ale Colecție de lepidoptere Aristide Caradja


Coordonator: Dr. Mihai Stănescu
#NoapteaCercetatorilor #muzeulantipa

 
Revizuirea și reorganizarea unora dintre cele mai vechi colecții din patrimoniul Muzeului Antipa a permis identificarea a numerose exemplare vechi de peste un secol și jumătate – unele dintre ele capturate în cursul unor expediții celebre – și îmbunătățirea cunoașterii distribuției unor specii de lepidoptere și a modului în care a evoluat fauna din unele regiuni de pe glob.


Astfel, în cadrul Colecției prințului Aristide Caradja se găsesc atât exemplare capturate personal de Caradja, în sud-vestul Franței, cât și exemplare cumpărate, primite ca donație sau obținute prin schimb de la diverși entomologi amatori. Revizuirea inventarului a permis identificarea unor exemplare cu o valoare științifică deosebită, cum ar fi câteva exemplare de microlepidoptere capturate în ianuarie 1846 în insulele Nicobar, în cursul expediției științifice în jurul lumii realizată de corveta daneză Galathea (1845-1847). Un alt exemplar deosebit este holotipul (exemplarul care a servit la descrierea unei specii) de Ceratinia suffusa Weymer, 1907, o femelă capturată la sfârșitul secolului al XIX-lea în jungla din apropierea capitalei Columbiei, Bogotá. 


Holotipul de Ceratinia suffusa Weymer, 1907 a făcut parte dintr-un lot achiziționat de prințul Caradja la începutul secolului XX, identificarea acestui exemplar permițând continuarea unor cercetări legate de evoluția faunei de lepidoptere în America Centrală și de Sud.


Vă așteptăm la Noaptea Cercetătorilor, vineri 27 septembrie 2024, între orele 15:00 - 20:00, să admirați unele dintre cele mai vechi colecții din patrimoniul Muzeului Antipa


Sponsorul principal al Muzeului Antipa: MOL Romania 


#NoapteaCercetatorilorLaAntipa

 

Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Piese provenind dintr-un lot de 906 artefacte ce au făcut obiectul unei activități de trafic ilegal de patrimoniu, recuperate de autoritățile statului român.

 






Piese provenind dintr-un lot de 906 artefacte ce au făcut obiectul unei activități de trafic ilegal de patrimoniu, recuperate de autoritățile statului român. Tot lotul este constituit din artefacte care fac parte din diverse ansambluri arheologice, protejate prin legislația internațională și extrem de vulnerabile la traficul ilicit de obiecte de patrimoniu.
Din punct de vedere științific, lotul analizat este unul extrem de valoros, cu potențial de a aduce importante lămuriri la istoria și civilizația sud-estului Europei. Artefactele necesită studiu suplimentar, analize interdisciplinare în laboratoare de specialitate și publicarea științifică pentru restituirea informațiilor valoroase pentru istoria umanității, informații profund viciate prin braconajul arheologic ce a dus la extragerea lor din contextul original.
Text: Expert dr. Mihaela Simion


Aceste piese deosebite pot fi admirate în expoziția temporară "DAR - Donații, achiziții, recuperări, descoperiri arheologice”, deschisă pentru vizitatori.


#MNIR #MV

 

Sursa informațiilor Muzeul Virtual.

SESIUNEA ȘTIINȚIFICĂ INTERNAȚIONALĂ „PONTICA” – EDIȚIA 57

 


SESIUNEA ȘTIINȚIFICĂ INTERNAȚIONALĂ „PONTICA” – EDIȚIA 57


Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi Centrul de Studii ale Civilizaţiilor Mării Negre, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius Constanța și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța organizează, în perioada 25 – 27 septembrie 2024 cea de a 57 – Ediție a Sesiunii Științifice Internaţionale Pontica, intitulată „Istorie şi Arheologie în spaţiul vest-pontic”.
Pe parcursul sesiunii peste 240 de specialiști români şi străini (Marea Britanie, Germania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Republica Moldova) vor susține prezentări și comunicări științifice, grupate pe secțiuni cronologice (Preistorie, Greco-Romană, Medievală, Modernă – Contemporană) și tematice.
Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 25 septembrie, cu începere de la ora 10.00, în Amfiteatrul A103 al Universității „Ovidius”, Campus, corp A. Evenimentul debutează cu alocuţiuni oficiale şi o prezentare dedicată celebrării centenarului cercetărilor arheologice întreprinse în cetatea Capidava.
În continuare, vor avea loc lansări de carte, urmând a fi prezentate ultimul număr din Analele Dobrogei (publicație a MINAC) și o serie de apariții din Colecția Minorități, publicate de Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale. Tot în cadrul lansărilor de carte vor fi prezentate volumele apărute în cadrul proiectului Etosul Educației și Dialogului: Negocieri Culturale Româno-Americane (1920-1940).
Ulterior, cu începere de la ora 11.45, vor fi vernisate următoarele expoziţii: „Centenarul cercetărilor arheologice de la Capidava - arta arheologiei”; „Au venit americanii! Crucea Roșie Americană în România după Primul Război Mondial”, „A fost cândva în Dobrogea: Mișcarea Națională Tătară Crimeeană în perioada interbelică” și „Restaurarea ilustrată” (organizată de Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea).
Comunicările științifice vor fi prezentate pe secțiuni în după-amiaza zilei de miercuri 25 septembrie, urmând să continue pe tot parcursul zilei de joi. Vineri 27 septembrie va fi organizată o excursie documentară la cetatea Capidava.


Descărcați programul sesiunii accesând linkul: https://www.minac.ro/pontica-2024.html

 

Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

#Conferința_de_joi: „Să învățăm românește!” Dialectul aromân și limba română standard în învățământul din Albania

 


#Conferința_de_joi: „Să învățăm românește!” Dialectul aromân și limba română standard în învățământul din Albania


Muzeul Municipiului București vă invită la Conferința de Joi, 10 octombrie, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2), a cărei temă va fi „«Să învățăm românește!» Dialectul aromân și limba română standard în învățământul din Albania”, cu Nicolae Saramandu, Manuela Nevaci și Irina Floarea.
Conferința prezintă dificilul demers al realizării unei varietăți dialectale standardizate, pornind de la tradiția scriitorilor moscopoleni din secolul al XVIII-lea, ale căror lucrări aveau ca bază graiul fărșerot. Acest grai este vorbit de grupuri de aromâni din toate țările balcanice și de comunități din diaspora, aflate în America, Australia și în țări din Europa. Primul demers de acest fel i se datorează unui autor aromân provenit din mediul cultural moscopolean din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Constantin Ucuta, numit „Noua pedagogie”, cu subtitlul „Abecedar lesnicios pentru a-i învăța pe copii carte romano-vlahă în uzul curent al romano-vlahilor”, lucrare tipărită în 1797, la Viena, în imprimeria fraților Puliu, de origine aromână. Pentru atingerea acestui obiectiv, cercetătorii Nicolae Saramandu, Manuela Nevaci și Irina Floarea au valorificat materiale înregistrate de ei în cursul anchetelor dialectale la aromânii din România, Bulgaria, Grecia, Albania, Republica Macedonia de Nord, asigurând astfel autenticitatea graiului la toate nivelurile limbii.
___
Nicolae Saramandu, membru titular al Academiei Române, reputat lingvist, a contribuit prin studiile sale la elaborarea unor cărți și tratate de interes național în domeniul istoriei limbii române. A publicat în lucrarea „Istoria limbii române”, vol. I (coord. Marius Sala, Liliana Ionescu-Ruxăndoiu) capitolele „Romanitatea orientală” și „Perioada și teritoriul de formare a limbii române”, Editura Univers Enciclopedic Gold, București, 2018, precum și cartea „Limba română. Originile”, Editura Academiei Române, București, 2021. Personalitate științifică recunoscută pe plan internațional, Nicolae Saramandu este, din 2004, președintele unui proiect de largă colaborare internațională, patronat de UNESCO, „Atlas Linguarum Europae”. Activitatea științifică la ALE s-a materializat prin publicarea, în perioada 1983-2023, a nouă volume ALE, ultimele două fiind coordonate de Nicolae Saramandu și apărute la Editura Universității din București. Nicolae Saramandu colaborează din 1987 la încă un atlas patronat de UNESCO, „Atlasul lingvistic romanic” („Atlas linguistique roman”), din care au apărut patru volume (1996-2020).
În calitate de fost bursier al Fundației „Alexander von Humboldt” (la recomandarea marelui lingvist Eugeniu Coșeriu), Nicolae Saramandu, lingvist apreciat în mediile academice internaționale, a continuat colaborarea în străinătate, organizând simpozioane științifice la universități europene de prestigiu din Marburg și Zurich (2023). În perioada 1983-1985 a fost lector de limba și literatura română la Universitatea din Freiburg. Între 1993-1995 a fost profesor-invitat la Facultatea de Romanistică a aceleiași universități; iar în anii 2004, 2005, 2010, 2014 a fost profesor-invitat la universitățile din Bamberg și Marburg (Germania).
Nicolae Saramandu, personalitate complexă a lingvisticii europene, este membru al mai multor societăți științifice din țară și din străinătate: Societatea Română de Lingvistică Romanică, Societatea Filologilor Români, Societatea Internațională de Lingvistică Romanică (Paris), Societatea Internațională de Dialectologie și Geolingvistică (Florența/Bamberg), Societatea Germană a Romaniștilor Balcanologi (Jena).
Din anul 2022, prof. univ. dr. Nicolae Saramandu este președintele Societății de Cultură Macedo-Română, înființată prin Înalt Decret Domnesc în 1879 de principele Carol, viitorul rege Carol I al României.
Ca rezultat al numeroaselor cercetări de teren efectuate de-a lungul anilor la aromânii din Grecia, Albania, Bulgaria și Macedonia, a contribuit la realizarea „Atlasului lingvistic al dialectului aromân”, în colaborare cu Manuela Nevaci. În 2003 a inițiat elaborarea a două noi lucrări, apărute sub coordonarea sa: „Dicționar meglenoromân” și „Dicționarul toponimic al României. Muntenia” (DTRM). Rezultatele activității științifice s-au materializat, în perioada 2018-2023, în 14 volume (de autor, coordonate sau în colaborare) și în 39 de studii și articole, publicate în țară și în străinătate. Nicolae Saramandu a primit pentru bogata și valoroasa sa activitate științifică distincții și premii academice, din care amintim, recent, titlul de Doctor honoris causa al Universității de Nord Baia Mare (2010), și al Universității „Fan S. Noli”, Corcea, Albania (2018), și Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Cavaler, 2009, Diploma „Meritul Academic“ a Academiei Române, 2009.
___
Manuela Nevaci, dr. abilitat, cercetător principal I la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, este specialist în dialectologie română nord- și sud-dunăreană, geografie lingvistică (romanică și europeană), balcanologie, istoria limbii române și a dialectelor ei, sociolingvistică, multilingvism. Din 2016 este conducător de doctorat, specialitatea: Filologie la Universitatea din București.
Manuela Nevaci este secretar general al „Atlasului Limbilor Europei” (ALE) din anul 2007. Activitatea în cadrul acestui proiect, de largă colaborare internațională, patronat de UNESCO, s-a materializat prin publicarea, în perioada 2008-2014, a două volume ALE, din care două au fost coordonate alături de domnul profesor Nicolae Saramandu. Este membră în comitetele internaționale ale „Atlasului lingvistic romanic” și ale „Atlasului lingvistic mediteraneean”. A fost aleasă președintă a Societății Internaționale de Dialectologie și Geolingvistică (Bamberg) (2023) și vicepreședintă la Societatea de Cultură Macedo-Română (din 2022).
Rezultatele activității științifice s-au materializat în 30 de volume (individuale sau în colaborare) și în studii, articole etc., însumând peste 150 de titluri. Faptele de limbă din dialectele românești au fost abordate într-o perspectivă largă – romanică și europeană –, cu referiri, în ceea ce privește dialectele românești sud-dunărene, la contextul balcanic (aspecte ale contactului lingvistic). Cărțile și articolele publicate de Manuela Nevaci se întemeiază îndeosebi pe materiale inedite, culese de cercetătoare la fața locului, prin cercetări directe de teren la românii din nordul Dunării (aromâni, meglenoromâni, istroromâni).
Activitatea didactică și științifică a fost recompensată cu premii, distincții: Honorary Citizen of Louisville, U.S.A., Kentucky, diplomă de merit, cu prilejul aniversării a 60 de ani de existență (1949-2009) a Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti”, București, septembrie 2009, premiul Academiei Române „Bogdan Petriceicu Hasdeu” pentru lucrarea „Atlasul lingvistic român pe regiuni. Sinteză”, vol. II, (coordonator: Nicolae Saramandu), Editura Academiei Române, București, 2012.
___
Irina Floarea, cercetător științific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, departamentul Dialectologie. Geografie Lingvistică, doctor în filologie, specialist în dialectologie nord- și sud-dunăreană. Face parte din colectivul de autori al „Atlasului lingvistic român pe regiuni. Sinteză”, al „Dicționarului dialectului meglenoromân”. Membru în Societatea Română de Dialectologie, membru al Societății de Cultură Macedo-Română, al Societății Internaționale de Dialectologie și Geolingvistică, membru în proiectul internațional „Atlasul limbilor Europei”. A participat atât în țară, cât și în străinătate la numeroase conferințe de specialitate, a luat parte la mai multe proiecte de cercetare științifică la comunitățile de români din țară și din spațiul balcanic. În ultimii ani s-a alăturat echipei care predă cursuri de limbă română și dialect aromân pentru tinerii din Albania.
___
Coordonator conferință: conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin
Bilet de intrare: 10 lei

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Vița de vie în România

 

În perioada septembrie - noiembrie vă invităm la sediul Științelor Naturii, Aleea Parcului, nr. 15, Brăila, pentru a vizita fotoexpoziția documentară „Vița de vie în România”.


Fotoexpoziția își propune să aducă un plus de cunoaștere publicului larg despre cultivarea viței de vie și vinificarea pe teritoriul românesc, ținând cont de perioada specifică de valorificare și anume sezonul autumnal.
România are o diversitate de soiuri de struguri și regiuni viticole. Fotoexpoziția ilustrează această diversitate, prezentând nu doar soiurile de viță de vie, dar și peisajele spectaculoase specifice fiecărei regiuni. Într-o lume din ce în ce mai preocupată de mediu, o expoziție dedicată viței de vie ar putea evidenția modul în care viticultura modernă se integrează cu protecția mediului înconjurător. Viticultura este un motor important pentru turismul românesc. O astfel de expoziție ar putea promova turismul viticol și ar putea încuraja vizitarea podgoriilor și cramelor din țară, fiind o altă modalitate de a petrece timp de calitate în natură.
Realizând o astfel de expoziție, se poate crea un cadru propice nu doar pentru aprecierea soiurilor de viță de vie și vinurilor autohtone, dar și pentru celebrarea tradițiilor și naturii impresionante a României.


Echipă: Georgiana Papurică (muzeograf) și Elena Buzea (referent) - Șiințele Naturii, Serviciul Evidența și Protejarea Patrimoniului.

 

Sursa informațiilor Muzeul Brăilei "Carol I".

O nouă monedă comemorativă din Cehia - 24.09.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

On June 18, the Czech National Bank issued a new coin in the five-piece series “Famous Means of Transport.” The newly issued 500-crown silver coin is dedicated to the iconic ČKD Tatra T3 tram, which has been widely used, especially on the tram networks of the Eastern bloc.

The iconic tram was built in 1960 as a prototype. Serial production and regular operation began two years later at the Tatra Smíchov plant, which became part of ČKD Prague from 1963. Characteristic elements of the T3 tram include the PCC chassis, which was the key structural node of the tram, as well as the body construction with a shape solution designed by artist František Kardaus and the typical laminated seats by artist Miroslav Navrátil, which were first used in 1964. In total, almost 14,000 T3 trams were built.


The reverse of the coin features an oblique view of the ČKD Tatra T3 tram with overhead cables and rails. This design is illustrated with a simplified colour scheme of the tram using partial yellow and red gold plating. The lower edge of the design contains the inscription “ČKD TATRA T3”, and above, on the right, the year of issue “2024” and below it the initials of the coin designer “F” and “Z” (Zbyněk Fojtů).


The obverse of the coin shows a composition of a side and front view of a ČKD Tatra T3 tram at the top, while the lower part of the design shows a detail of a section of the chassis. The coin also features the inscriptions of the issuing country “ČESKÁ REPUBLIKA” (CZECH REPUBLIC), on the right edge the mark of the Czech Mint, consisting of the letters “Č” and “M”, and lower down in the centre the face value “500 Kč”.

Technical characteristics

Release date: June 18, 2024
Country: Czech Republic
Face value: 500 CZK
Metal: 925 Silver
Quality: BU / Proof
Weight: 25 g
Diameter: 40 mm
Roll: 30,000 (10,700 BU / 19,300 Proof)


Sursa informațiilor aici.

luni, 23 septembrie 2024

Prezentarea proiectului „Tradiție în lut - În siajul artiștilor ceramiști” și a catalogului „Revendicând Pământul”

 

Prezentarea proiectului „Tradiție în lut - În siajul artiștilor ceramiști” și a catalogului „Revendicând Pământul” la Arad și Deva, 26-27 septembrie.


Muzeul Național de Istorie a României și partenerii săi anunță organizarea unor evenimente de prezentare a proiectului „Tradiție în lut – În siajul artiștilor ceramiști” și a catalogului „Revendicând Pământul”, la Arad și Deva. Evenimentele vor avea loc joi, 26 septembrie 2024, începând cu orele 14:00, la sediul Consiliului Județean Arad, Sala Marii Uniri, Bulevardul Revoluţiei nr. 81, respectiv vineri, 27 septembrie 2024, începând cu orele 11:00, în Sala Șemineu, Palatul Magna Curia, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Bulevardul. 1 Decembrie, nr. 39.
Activitățile se adresează tuturor persoanelor interesate de artă, tradiție și meșteșuguri, indiferent de vârstă și vor cuprinde:
- O scurtă incursiune în arta ceramicii românești susținută de Sergiu-Sorin Popescu, restaurator în cadrul Muzeului Național de Istorie a României;
- Prezentarea proiectului cultural „Tradiție în lut – În siajul artiștilor ceramiști”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea de finanțare I/2024, aria Patrimoniu Cultural Material, cu suma de 127.382,80 lei;
- Prezentarea catalogului „Revendicând Pământul”, Editura MNIR, 2024.
Parteneriꓽ Consiliul Județean Arad, Complexul Muzeal Arad, Asociația Arad - Trecut, Prezent și Viitor, Consiliul Județean Hunedoara și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.


Intrarea este liberă!

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a României.

𝐃𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚̆ 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐚𝐧𝐢𝐦𝐚𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫

 

𝐴𝑡𝑒𝑙𝑖𝑒𝑟 𝑑𝑒 𝑒𝑑𝑢𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑒 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝐃𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚̆ 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐚𝐧𝐢𝐦𝐚𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫


24 septembrie 2024 10:00-11:30
Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A).
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreuna cu Präparator Raith GmbH organizează, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea, atelierul de educație muzeală „𝑫𝒆𝒔𝒄𝒐𝒑𝒆𝒓𝒂̆ 𝒍𝒖𝒎𝒆𝒂 𝒂𝒏𝒊𝒎𝒂𝒍𝒆𝒍𝒐𝒓”.
Activitatea este dedicată elevilor cu vârste cuprinse între 6-12 ani și include:
- discuții interactive despre animalele din expoziția „Animale din patru continente: Africa”;
- exerciții de recunoaștere și memorie vizuală;
- interacțiune tactilă cu diferite tipuri de piele a animalelor;
- exprimarea creativității prin desenarea sau colorarea unor fișe cu animale.
Programările se pot face la nr. de telefon 0772.081.499, de luni până vineri, între orele 8.30-15.00. Atelierul se desfășoară cu grupuri de minim 10 și maxim 30 de elevi, iar taxa de participare este de 𝟐𝟓 𝐥𝐞𝐢/𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥.
Activitățile vor fi organizate și susținute de către Brigitta Szilágyi și Adrian Gagiu, șef interimar Serviciul Științele Naturii și Muzee Memoriale.


Vă așteptăm cu drag!

 

Sursa informațiilor Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.

Portul popular rodnean

 


Vineri, 27 septembrie 2024, ora 16:00, sub egida Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a Complexului Muzeal Bistriţa – Năsăud, la Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna, va avea loc vernisajul expoziției: „Portul popular rodnean”.


Expoziția își propune să aducă în fața publicului, aspecte cu privire la originalitatea și frumusețea portului popular specific acestei zone.
Deși, portul popular românesc are aceeași structură, componență și caracteristici în mare parte, acestea se deosebesc și sunt unice prin croiul, forma și ornamentele specifice fiecărei regiuni.
În Ardeal, județul Bistrița-Năsăud, purtatul straielor populare în zilele de sărbătoare este o adevărată tradiție și se practică de la cel mai mic, la cel mai mare. Costumul popular are o vechime de peste o sută de ani, de cele mai multe ori lăsat moștenire, din generație în generație.
Pe lângă fondul comun, portul popular rodnean prezintă numeroase note estetice reliefate prin suplețe și ornamentații artistice, cu nuanțe și croiuri deosebite față de localitățile vecine cu care alcătuiesc aceeași zonă etnografică „Țara Năsăudului”. De altfel, aproape fiecare sat din zonă pune în evidență deosebiri mărunte la îmbrăcăminte, nuanțe după care someșenii se recunosc din ce localitate sunt.
Portul popular îl putem împărți în: portul bărbătesc și portul femeiesc deoarece piesele componente diferă.
Portul popular femeiesc este alcătuit din: năframă, cămașă brodată cu motive populare (cept), brâu, poale, frîngii, cătrință, lecăr, pieptar și opinci din piele de bou sau porc tăbăcită.
Costumul bărbătesc e mai simplu, compus dintr-o cămașă lungă, pantaloni lungi strâmți confecționați din pânză de cânepă sau bumbac, curea din piele, pieptar, cioareci, opinci sau cizme cu tureac tare numite „burger” . Pe cap purtau pălărie (clop), iar iarna căciulă (cușmă).
Confecționarea unui astfel de costum presupune o muncă de câteva luni de zile, de la țesutul pânzăturilor , brâurilor, cioarecilor până la brodatul cămășii. Țesutul este o îndeletnicire ce presupune pricepere, îndemânare si măiestrie. Tehnica de lucru a pânzăturilor țesute permite ca femeile să-și folosească propria imaginație și inventivitate.
Pe parcursul anilor, se remarcă o evoluție de la țesutul în două sau mai multe ițe la o mare varietate de tehnici pentru obținerea motivelor decorative ca de exemplu cele geometrice, florale, zoomorfe sau avomorfe. Culorile folosite în broderii sunt: roșu, negru, galben, albastru, fire de aur și argint. Cioarecii sunt confecționați din pănură albă pentru anotimpurile friguroase și din pânză în anotimpurile calde și sunt strânși pe picior după care se încalță opincile. Opincile sunt făcute din piele de vită sau porc tăbăcită, încrețite lateral, terminate la vârf cu un gurgui, prinse mai apoi pe picior cu ață de lână, în nojițe sau cu curele din piele. Pieptarul prezintă împletituri de meșină în nuanțe de roșu dar și de "sirom"- piele subțire colorată de lână sau mătase neagră.
Îmbrăcatul costumului popular de sărbătoare cu încrețitul poalelor, aranjatul pânzăturilor, încălțarea opincilor presupune un proces ce ajunge să dureze chiar câteva ore.
În expoziție alături de fotografii se vor putea admira și costume populare specifice zonei.
Expoziția va rămâne deschisă publicului vizitator în perioada 27 septembrie - 25 octombrie 2024.


Vă așteptăm cu drag!
Muzeograf, Floare Grapini

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Metalurgia - de la magie la industrie

 

”Fiecare metal are o poveste, de la mine la manufactură, purtând cu sine amintirile timpului”.


Vă invităm la Expoziția „Metalurgia - de la magie la industrie”, pe 26 septembrie 2024, ora 15:00, la muzeu!


Expoziția prezintă prelucrarea metalului începând cu perioada eneoliticului și până în evul mediu târziu, de la apariția obiectelor modeste din cupru la avântul turnării în serie a pieselor din metal și apariția unor centre locale meșteșugărești specializate în reducerea minereurilor și prelucrarea metalelor.
Colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei conțin un număr impresionant de obiecte din metal descoperite în așezări, morminte, depozite dar și descoperiri întâmplătoare.
Explorați evoluția metalurgiei și descoperiți cum s-au transformat tehnicile și inovațiile de-a lungul timpului. O oportunitate unică de a înțelege legătura dintre artă și industrie.


#metalurgie #expoziție #Cultură #Muzeu

 

Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.