marți, 30 aprilie 2024

Coif roman de cavalerie

 

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, prezintă în luna mai a.c. un nou exponat în cadrul ciclului expozițional „Exponatul Lunii”.
Obiectul prezentat – un coif roman de cavalerie – provine dintr-o descoperire arheologică întâmplătoare făcută pe teritoriul comunei Islaz (jud. Teleorman), la aproximativ 500 m nord, în amonte de podul de peste Olt de pe DN 54. Coiful a fost descoperit în apă, într-un braț al Oltului format temporar, cu o lățime de 10-12 m și adâncime de 0,50 m.
Databil în sec. II-III d.Hr., prin forma sa coiful amintește de coifurile traco-frigiene din perioada elenistică, cu calotă ovoidală, cu un vârf ridicat și îndoit înainte, având ca terminație un cap de vultur. Partea inferioară are ca terminație o bandă răsfrântă, lată de 3 cm, care constituia protecția pentru gât, iar zona feței este deschisă. Acest tip de coif avea prevăzută la deschiderea frontală o mască care conferea stabilitate și protecție. Cel mai probabil masca era una simplă, fără detalii anatomice, cu partea frontală ridicată și deschiderea pentru ochi și nas în forma literei „T”.
Coiful a fost realizat dintr-un aliaj de cupru și zinc, prin confecționarea separată, în tehnica baterii în formă a celor două jumătăți, ulterior asamblate cu nituri și lipite cu metal topit. Decorul a fost realizat în trei tehnici diferite: o parte prin turnare, alta prin batere în tipar, în timp ce alte elemente au fost făcute prin poansonare.
Dintre numeroasele coifuri de cavalerie prevăzute cu mască descoperite în lumea romană, cea mai apropiată analogie cu obiectul nostru este cel descoperit în Olanda, la Vechten (lângă Utrecht). Acesta este aproape identic în ceea ce privește forma și dimensiunile, lipsind doar decorul.
Contextul în care erau folosite aceste coifuri nu este unul de luptă. Erau purtate în cadrul așa-numitei Hipika Gymnasia, în traducere „exerciții pentru cai”, având însă înțelesul de „exerciții de cavalerie”, cu o componentă de spectacol și una de îndemânare. Hipika Gymnasia era o competiție sportivă rituală care consta într-o luptă simulată a două grupuri de soldați, jucând rolurile grecilor și amazoanelor, care luptau cu sulițe cu vârf de lemn. Competiția era și o formă de antrenament pentru manevrabilitatea unităților de cavalerie. Autorul antic Flavius Arrianus, el însuși călăreț experimentat, descria în Ars Tactica, lucrare din prima jumătate a sec. al II-lea d.Hr., diferitele exerciții la care au participat echipe de călăreți, echipați, printre altele, cu căști și măști elaborat decorate.
Contextul descoperirii coifului de la Islaz este foarte interesant, deoarece a fost găsit în albia Oltului. Multe astfel de obiecte au fost găsite în albiile râurilor, ceea ce a dat naștere la ipoteza că, cel mai probabil, ele au fost depuse ritual pentru a se obține protecția față de divinitate. Divinitatea era probabil râul însuși, în antichitate cele mai mari râuri fiind venerate ca zeități.
Referitor la unitatea militară căreia îi aparținea cavalerul care a depus în mod ritual coiful în albia Oltului, putem doar presupune că a fost staționată într-una dintre fortificațiile romane de la Islaz. Aici sunt cunoscute trei fortificații, masiv distruse și foarte puțin documentate arheologic, însă oricare dintre ele ar fi putut fi ocupate de unități de cavalerie sau ar fi putut avea, cel puțin, detașamente de cavalerie. Fortificațiile de la Islaz ocupă o poziție cheie în cadrul sistemului defensiv, respectiv a Limesului Alutan, punctul aflându-se la vărsarea Oltului în Dunăre.
Cea mai apropiată garnizoană de cavalerie romană cunoscută - Ala I Hispanorum este cea staționată în castrul de la Slăveni, la mai puțin de 50 km nord. Trupa este atestată aici de la mijlocul sec. al II-lea până la începutul sec. al III-lea d.Hr. și probabil patrula pe tot sectorul sudic al limesului, deci și pe teritoriul Islazului.
Descoperirea coifului Islaz este foarte importantă în sine și aduce o nouă lumină asupra prezenței unităților de cavalerie romană în apropiere de Islaz, la confluența dintre Olt și Dunăre. Piesa în sine este spectaculoasă, fiind astfel, fără îndoială, o piesă unică de tehnică militară romană în Dacia.
* * *
Coiful a fost analizat și ulterior publicat în nr. 30 al revistei Cercetări Arheologice de către Alexandru Rațiu, Mihaela Simion (Muzeul Național de Istorie a României) și Laurențiu Angheluță (Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Optoelectronică). (Pentru cei interesați, un link spre acest articol în comentarii).
* * *
Restaurarea coifului a fost realizată de către Sergiu Popescu, expert restaurator la Muzeul Național de Istorie a României.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

𝐙𝐈𝐋𝐄𝐋𝐄 𝐌𝐔𝐙𝐄𝐔𝐋𝐔𝐈 𝐓̦𝐀̆𝐑𝐈𝐈 𝐂𝐑𝐈𝐒̦𝐔𝐑𝐈𝐋𝐎𝐑, 𝐄𝐃𝐈𝐓̦𝐈𝐀 𝐀 𝐗𝐗𝐕𝐈-𝐀

 

𝟏𝟎 𝐌𝐀𝐈
Ora: 17.00
Eveniment: 𝐂𝐨𝐥𝐨𝐜𝐯𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐓̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐂𝐫𝐢𝐬̦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫
𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒂 𝒓𝒆𝒈𝒂𝒍𝒂̆, 𝒖𝒏 𝒓𝒂̆𝒔𝒕𝒊𝒎𝒑 𝒅𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒈𝒓𝒆𝒔, susținută de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
Ora: 18.00
Eveniment: 𝐋𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞 𝑹𝒆𝒈𝒊𝒏𝒂 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒂 𝒂 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒆𝒊. 𝑰̂𝒏𝒔𝒆𝒎𝒏𝒂̆𝒓𝒊 𝒛𝒊𝒍𝒏𝒊𝒄𝒆 1931, Editura Omnium, București, 2023. Ediție îngrijită de Acad. Georgeta Filitti, care va face și prezentarea cărții
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
𝟏𝟒 𝐌𝐀𝐈
Ora: 17.00
Eveniment: 𝐂𝐨𝐥𝐨𝐜𝐯𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐓̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐂𝐫𝐢𝐬̦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫
𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚 𝑲𝒆𝒊𝒕𝒉 𝑯𝒊𝒕𝒄𝒉𝒊𝒏𝒔 𝒊𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒄𝒖𝒍. 𝑨𝒓𝒅𝒆𝒂𝒍𝒖𝒍 𝒔̦𝒊 𝒂𝒓𝒅𝒆𝒍𝒆𝒏𝒊𝒊 𝒊̂𝒏 10 𝒊̂𝒏𝒕𝒓𝒆𝒃𝒂̆𝒓𝒊, susținută de dr. Paul Michelson, profesor emerit, Huntington University, Indiana (SUA)
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
𝟏𝟓 𝐌𝐀𝐈
Orele: 10.00-18.00
Eveniment: 𝑷𝒐𝒓𝒕̦𝒊 𝒅𝒆𝒔𝒄𝒉𝒊𝒔𝒆 𝒍𝒂 𝑴𝒖𝒛𝒆𝒖𝒍 𝑶𝒓𝒂𝒔̦𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑶𝒓𝒂𝒅𝒆𝒂. Intrare gratuită
Loc de desfășurare: Muzeul Orașului Oradea (Piața Emanuil Gojdu 39-41)
𝟏𝟔 𝐌𝐀𝐈
Ora: 12.00
Eveniment: 𝐋𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞, în prezența autorilor: Vasile Todinca, Maria Flavia Pop, 𝑻𝒖𝒓𝒊𝒔𝒎𝒖𝒍 𝒓𝒖𝒓𝒂𝒍 𝒔̦𝒊 𝒆𝒕𝒏𝒐𝒕𝒖𝒓𝒊𝒔𝒎𝒖𝒍: 𝒐𝒑𝒐𝒓𝒕𝒖𝒏𝒊𝒕𝒂̆𝒕̦𝒊 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒐 𝒅𝒆𝒛𝒗𝒐𝒍𝒕𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒖𝒓𝒂𝒃𝒊𝒍𝒂̆ 𝒂 𝑻̦𝒂̆𝒓𝒊𝒊 𝑩𝒆𝒊𝒖𝒔̦𝒖𝒍𝒖𝒊, Editura Muzeului Țării Crișurilor, 2024
Moment artistic: Cvartetul tradițional Șura Ușorilor din Căbești
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
𝟏𝟕 𝐌𝐀𝐈
Ora: 12.00
Eveniment: 𝐋𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞, în prezența autorilor: Cristian Găzdac, Călin Ghemiș, Sorin Bulzan, 𝑪𝒐𝒊𝒏𝒔 𝒇𝒓𝒐𝒎 𝒓𝒐𝒎𝒂𝒏 𝒔𝒊𝒕𝒆𝒔 𝒂𝒏𝒅 𝒄𝒐𝒍𝒍𝒆𝒄𝒕𝒊𝒐𝒏𝒔 𝒐𝒇 𝒓𝒐𝒎𝒂𝒏 𝒄𝒐𝒊𝒏𝒔 𝒇𝒓𝒐𝒎 𝑹𝒐𝒎𝒂𝒏𝒊𝒂. 𝑹𝒐𝒎𝒂𝒏 𝒄𝒐𝒊𝒏𝒔 - 𝑵𝒐𝒏 -𝑹𝒐𝒎𝒂𝒏 𝒐𝒘𝒏𝒆𝒓. 𝑻𝒉𝒆 𝒉𝒐𝒂𝒓𝒅 𝑷𝒆𝒔̦𝒕𝒊𝒔̦ 𝑰𝑰, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2024
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
𝟏𝟖 𝐌𝐀𝐈
Ora: 17.00
Eveniment: 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐞𝐥𝐨𝐫 sub egida ICOM și având tema 𝑴𝒖𝒛𝒆𝒆 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒆𝒅𝒖𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒔̦𝒊 𝒄𝒆𝒓𝒄𝒆𝒕𝒂𝒓𝒆
𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐚: 𝑼𝒎𝒐𝒓, 𝒑𝒓𝒐𝒔𝒕𝒊𝒆 𝒔̦𝒊 𝒇𝒂𝒌𝒆 𝒏𝒆𝒘𝒔 𝒅𝒊𝒏 '89 𝒑𝒂̂𝒏𝒂̆ 𝒂𝒛𝒊. Conferință-spectacol de Toni Grecu. Cu Toni Grecu și Doru Antonesi
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
Orele: 19.00-24.00
Eveniment: 𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐞𝐥𝐨𝐫 (sub genericul 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐞𝐥𝐞 𝐨𝐫𝐚̆𝐝𝐞𝐧𝐞 𝐢̂𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧𝐚̆!, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐚 𝐈𝐗-𝐚)
𝐈̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐨𝐫𝐞𝐥𝐞 𝟏𝟗.𝟎𝟎 𝐬̦𝐢 𝟐𝟒.𝟎𝟎 𝐯𝐨𝐫 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐟𝐢 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞:
• 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐓̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐂𝐫𝐢𝐬̦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 (Str. Armatei Române nr.1/A): Expozițiile permanente ale Secțiilor de Științele Naturii, Arheologie și Istorie, Artă, Etnografie, Lapidariul, Vivariul; Expoziția temporară Pictori orădeni contemporani; Expoziția temporară de obiecte cu caracter militar din colecțiile unor tineri orădeni – organizată de către Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Oradea
Între orele 19.00-24.00
Eveniment: 𝐂𝐞𝐫𝐞𝐦𝐨𝐧𝐢𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐨𝐫𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐨𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐠𝐚̆𝐫𝐳𝐢𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐮𝐬𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐯𝐨𝐥𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫𝐢 – program organizat de Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Oradea
Loc de desfășurare: Parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)
Ora 23.00
Eveniment: 𝐑𝐞𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝐭𝐨𝐫𝐭̦𝐞 𝐚 𝐠𝐚̆𝐫𝐳𝐢𝐢 𝐯𝐨𝐥𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, organizată de Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Oradea
Loc de desfășurare: Parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)
• 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐎𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐫𝐚𝐝𝐞𝐚 (Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41) – Expozițiile permanente: Istoria orașului Oradea de la preistorie până în epoca migrațiilor; Marea invazie mongolă; Umanism și renaștere la Oradea; Cucerirea și stăpânirea otomană; Perioada habsburgică și dualistă; Domus Dispensatoris. Ocrotirea sănătății în Cetatea Oradea (sec. XVII–XIX); Expoziția închinată Primului Război Mondial și lui Traian Moșoiu; Arhitectura orădeană; Spațiul urban orădean; Viața culturală orădeană interbelică și postbelică; Învățământul orădean în sec. XX; Viața cotidiană orădeană în comunism; Discoteca anilor '70-'80; Represiunea comunistă; Arta memoriei: Leon Alex; Istoria fotografiei orădene; Expozițiile cultelor religioase; Biserici în palat - cercetări arheologice în palatul princiar; Renaștere prin restaurare; Sala cu grifoni;Lapidarium; Expozițiile temporare: Repere din istoria pompierilor bihoreni; Colecția de monede emise de Moldova suverană. 195 monede de aur și argint; 105 ani de la moartea martirilor dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș; Expoziția de reptile și arahnide tropicale vii
• 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥 „𝐈𝐨𝐬𝐢𝐟 𝐕𝐮𝐥𝐜𝐚𝐧” (Str. Iosif Vulcan nr.16) – Expoziția permanentă
• 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥 „𝐀𝐮𝐫𝐞𝐥 𝐋𝐚𝐳𝐚̆𝐫” (Str. Aurel Lazăr nr.13) – Expoziția permanentă Bihorul ... la spargerea lumii
• 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥 „𝐀𝐝𝐲 𝐄𝐧𝐝𝐫𝐞” (Parcul Traian nr.1) – Expoziția permanentă (cu jocuri interactive, audiții de poezii și touchscreen-uri)
• 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐄𝐩𝐢𝐬𝐜𝐨𝐩𝐢𝐞𝐢 𝐎𝐫𝐭𝐨𝐝𝐨𝐱𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞 𝐚 𝐎𝐫𝐚𝐝𝐢𝐞𝐢 (Str. Roman Ciorogariu nr.3)
• 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐩𝐢𝐬𝐜𝐨𝐩𝐚𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐨-𝐂𝐚𝐭𝐨𝐥𝐢𝐜 (Şirul Canonicilor nr.2) – Interioarele baroce și galeria de artă ecleziastică
• 𝐂𝐚𝐭𝐞𝐝𝐫𝐚𝐥𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐨-𝐂𝐚𝐭𝐨𝐥𝐢𝐜𝐚̆ (Şirul Canonicilor nr.2) – Cripta arhiereilor; ora 19.00: concert de orgă
• 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐅𝐚𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐝𝐢𝐚 (Str. Republicii nr.33) - Expoziția permanentă de istoria farmaciei
• 𝐁𝐢𝐬𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐨-𝐂𝐚𝐭𝐨𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐎𝐫𝐚𝐝𝐞𝐚 (Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41) – ora 21.00: concert de orgă
• 𝐏𝐮𝐧𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐚𝐥 𝐂𝐚𝐭𝐞𝐝𝐫𝐚𝐥𝐚 𝐒𝐟. 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞 (Str. Iuliu Maniu nr.1) - în Catedrală: expoziția Episcopii martiri - 5 ani de la vizita Papei în România; instalația Înger și Înger căzut a sculptorului Adrian Ilfoveanu; grupul statuar Represiune și rezistență a artistului Cătălin Bădărău; vizitarea criptei Catedralei; ora 22: moment muzical al studenților Facultății de Muzică din Oradea
• 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐥𝐮𝐥 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐦𝐚𝐬𝐨𝐧𝐞𝐫𝐢𝐞𝐢 (Str. Armatei Române nr. 4) – momente muzicale cu studenții Departamentului de Muzică din cadrul Facultății de Arte, Universitatea din Oradea; bar de vinuri în grădina muzeului – Podgoriile Dextra
• 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐃𝐚𝐫𝐯𝐚𝐬-𝐋𝐚 𝐑𝐨𝐜𝐡𝐞 (Str. Iosif Vulcan nr. 11) – recital cameral: Camelia Andone – pian și Maria Duțu - soprană; bar de vinuri în grădina casei – Podgoriile Dextra
• 𝐒𝐢𝐧𝐚𝐠𝐨𝐠𝐚 𝐍𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐚̆ 𝐒𝐢𝐨𝐧 (Str. Independenței nr. 22) – orele 21.30-23.00: sesiuni live oferite de Hakeshet Klezmer Band
• 𝐒𝐢𝐧𝐚𝐠𝐨𝐠𝐚 𝐀𝐚𝐜𝐡𝐯𝐚𝐬 𝐑𝐞𝐢𝐧 - 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐄𝐯𝐫𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫 (Str. Primăriei nr. 25) – momente muzicale cu studenții Departamentului de Muzică din cadrul Facultății de Arte, Universitatea din Oradea
• 𝐓𝐮𝐫𝐧𝐮𝐥 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐞𝐢 (Str. Tudor Vladimirescu nr. 3) – ora 21.00 – concert Baby Elvis (parcarea interioară de lângă Turn); food truck-uri locale
• 𝐏𝐚𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐌𝐚𝐝𝐚𝐜𝐡 𝐈𝐦𝐫𝐞 (Calea Republicii nr. 3) – set live DJ Maatus Pealer; truck bere artizanală locală – Bers Nova
𝑰𝒏𝒕𝒓𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒗𝒂 𝒇𝒊 𝒍𝒊𝒃𝒆𝒓𝒂̆ 𝒊̂𝒏 𝑵𝒐𝒂𝒑𝒕𝒆𝒂 𝑴𝒖𝒛𝒆𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒍𝒂 𝒕𝒐𝒂𝒕𝒆 𝒐𝒃𝒊𝒆𝒄𝒕𝒊𝒗𝒆𝒍𝒆 𝒎𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒕𝒆 𝒎𝒂𝒊 𝒔𝒖𝒔!
𝟐𝟏 𝐌𝐀𝐈
Ora: 17.00
Eveniment: 𝐂𝐨𝐥𝐨𝐜𝐯𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐓̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐂𝐫𝐢𝐬̦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫
𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐟𝐢𝐥𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫 𝑵𝒐𝒔𝒕𝒂𝒍𝒈𝒊𝒂 𝒅𝒊𝒄𝒕𝒂𝒕𝒖𝒓𝒊𝒊, 2020, regia Marius Th. Barna;
𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐠𝐢𝐧𝐞𝐚 𝐟𝐢𝐥𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢, susținută de Marius Th. Barna, regizor
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
𝟐𝟐-𝟐𝟑 𝐌𝐀𝐈
Orele: 9.00-15.00
Eveniment: 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚 𝒁𝒊𝒍𝒆𝒍𝒆 𝒇𝒂𝒓𝒎𝒂𝒄𝒆𝒖𝒕𝒊𝒄𝒊𝒊 𝒐𝒓𝒂̆𝒅𝒆𝒏𝒆, organizată de Colegiul Județean al Farmaciștilor din Bihor, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
𝟐𝟒 𝐌𝐀𝐈
Ora: 17.00
Eveniment: 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚 𝑴𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒂 𝑩𝒊𝒉𝒐𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒓𝒃𝒆𝒍𝒊𝒄, susținută de dr. Gabriel Moisa și dr. Cristian Culiciu; invitați speciali Analia Selis (voce), alături de Julián Caeiro (pian) și Damián Foretic (bandoneon)
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe.

 

Sursa informațiilor Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.

Cearceaf din Dobrogea

 

Exponatul săptămânii - „Cearceaf din Dobrogea


Patul din „camera curată” a locuinței tradiționale dobrogene era împodobit cu cele mai bune țesături, în întâmpinarea zilelor de sărbătoare. Astfel, peste salteaua din lână erau întinse cearceaful și cuvertura, de-a lungul peretelui unde se afla scoarța erau etalate pernele din lână, iar la capătul lui se afla lada de zestre pe care erau expuse în stivă, macate, așternuturi și ștergare.
Cearceaful prezentat astăzi este țesut la război din bumbac neînălbit. Se compune din două foi de țesătură, încheiate pe lungime. Decorul se desfășoară pe toată suprafața acestuia, fiind alcătuit din registre țesute în ajur cu motive florale geometrizate și vărgi țesute cu bumbac alb. Pe una din laturile lungi este aplicată o dantelă croșetată din bumbac alb, elaborat lucrată.
Piesa este țesută în prima parte a secolului al XX-lea în localitatea Topalu, județul Constanța și achiziționată în anul 1979.
Prin Ordinul de Ministru emis în 31 martie 2017, obiectul a fost clasat în categoria juridică FOND.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Emisiune numismatică cu tema 20 de ani de la aderarea României la NATO

 


Începând cu data de 29 aprilie 2024, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din argint și o monedă din tombac cuprat cu tema 20 de ani de la aderarea României la NATO.

Caracteristicile monedelor sunt următoarele:

Metal Argint Tombac cuprat
Valoare nominală 10 lei 1 leu
Titlu 999‰ -
Formă rotundă rotundă
Diametru 37 mm 37 mm
Greutate 31,103 g 23,5 g
Cant zimțat zimțat
Calitate proof proof
 


Aversul monedei din argint prezintă Palatul Parlamentului, locul unde s-a ratificat tratatul de aderare a României la NATO, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”.
 

Aversul monedei din tombac cuprat prezintă Palatul Parlamentului, locul unde s-a ratificat tratatul de aderare a României la NATO, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2024”.
 

 


Reversul comun al monedelor din argint și tombac cuprat redă sigla NATO, inscripțiile „ADERAREA ROMANIEI LA NATO” și „2004”, anul aderării României la NATO.

Monedele din argint și monedele din tombac cuprat sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese, iar pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din tombac cuprat este de 170,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate.

Monedele din argint și monedele din tombac cuprat cu tema 20 de ani de la aderarea României la NATO au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.
 
 
 
Sursa informațiilor BNR.

Noi monede comemorative din Vatican - 30.04.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Continuing with the numismatic issues that the Vatican issued on April 25, I present two more new ones.

Coincard No. 15 Year 2024
 

The Vatican City State Mint presents Coincard No. 15, a laminated card representing the Holy Father and containing a 50 euro cent coin with a mint date of 2024.

Issuance volume: 35,000
Price for subscribers: €4

20 euro copper coin – Art and Faith: El Gallo de San Pedro

The Vatican State Mint continues the “Art and Faith” cycle with the 20 euro copper coin that represents the Rooster of Saint Peter in 2024.


On the reverse of the coin, the artist Daniela Fusco has represented, in the foreground, the rooster of Saint Peter, a bronze statue preserved in the Treasure Museum of the Vatican Basilica, and, in the background, the image of the apostle Peter.
 

The rooster, which has always been associated with the figure of Peter, evokes the prophetic words of Jesus to the Apostle: “Before the rooster crows, you will deny me three times.” The episode, present in the four Gospels, refers to the arrest of Jesus, when Peter, full of fear, denies him, pretending not to know him, and then repents and weeps bitterly (Luke 22:54-62). Jesus knows that this humble fisherman will be the rock on which his Church will be built (Mt 16:18). In fact, the artist represents Peter with the keys in his hand, symbols of spiritual authority and the role of guardian of the gates of Paradise: “I will give you the keys to the Kingdom of heaven; and whatever you have bound on earth will be bound in heaven, and whatever you have loosed on earth will be loosed in heaven” (Mt16:19).
 

 
Issue volume: 15,000
Price for subscribers: €20 / €25 in case
 
 
Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Lituania - 30.04.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The commemorative 2 euro coin issued by Lithuania this year will be under the name "Straw Gardens in Lithuania", it is a motif dedicated to which was inscribed on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity in 2023 with the name “Manufacturing of sodai, decorative straw ornaments in Lithuania”.



The commemorative 2 euro coin dedicated to this topic
 

The national side of the coin shows a stylized straw garden made up of geometric shapes of various sizes, with one spike pointing upward (towards the sky) and the other pointing downwards (towards the underworld). Also included is the inscription “LIETUVA” (LITHUANIA), the year of issue (2024), the mint mark of the Lithuanian Mint and the twelve EU stars.

The edge of the coin, like all those issued by Lithuania in this value, has the legends: LAISVĖ * VIENYBĖ * GEROVĖ * (FREEDOM * UNITY * WELFARE *).

The issuance volume will be 500,000 coins, of which 5,000 in BU quality will be presented in coincard. The air date has not been announced.
 
 
 
Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Portugalia - 30.04.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Portugal 2 euro 2024 - 50th anniversary of the April 25 Revolution

New bimetallic circulating commemorative:

"50th anniversary of the April 25 Revolution"

TECHNICAL DATA

External ring: copper-nickel
Center disc: nickel-brass, nickel and nickel-brass three layers
Diameter: 25.75 mm
Weight: 8.50 g
Thickness: 2.20 mm
Designer: Henrique Cayatte


LINK: Imprensa Nacional-Casa da Moeda

 

Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Marea Britanie - 30.04.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

United Kingdom 50 pence 2024 - British Olympians & Paralympians

New commemorative:

"British Olympians & Paralympians"

TECHNICAL DATA

Composition: copper-nickel
Diameter: 27.30 mm
Weight: 8.00 g
Mint: The Royal Mint


(images taken from www.royalmint.com)

LINK: The Royal Mint

 

Sursa informațiilor aici.

sâmbătă, 27 aprilie 2024

Fosile de mamut noi comori la MNaB

 



Fosile de mamut: noi comori la MNaB


𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬𝐞 𝐢̂𝐦𝐛𝐨𝐠𝐚̆𝐭̦𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐨 𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐞𝐱𝐭𝐫𝐚𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐚𝐫𝐚̆: 𝐟𝐨𝐬𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐦𝐮𝐭, 𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐓𝐢𝐛𝐞𝐫𝐢𝐮 𝐅𝐢̂𝐧𝐭𝐢̂𝐧𝐚̆. La Bazoș, în județul Timiș, râul cu același nume a dezvăluit comori ale timpului care, cu generozitate au fost donate muzeului. Această donație inedită include fosile impresionante de mamut, acele uriașe mamifere dispărute, care continuă să fascineze și să provoace imaginația umană.


Mamuții, aceste creaturi maiestuoase care au călcat pământul timp de milioane de ani, până la sfârșitul ultimei ere glaciare, au fost înrudiți îndeaproape cu elefanții de astăzi, făcând parte din aceeași familie taxonomică, Elephantidae. Linia lor genealogică își are rădăcinile în Africa, de unde au migrat în Europa acum circa 3.5 milioane de ani. În decursul erei lor, au existat patru cronospecii principale, fiecare adaptându-se la schimbările climatice și ecologice prin modificări morfologice remarcabile, în special la nivelul dentiției. Mamutul lânos, cea mai cunoscută specie, a coexistat cu omul preistoric, care a vânat aceste creaturi pentru carne și a folosit oasele și fildeșul lor în scopuri diverse, de la construcția locuințelor la fabricarea uneltelor și obiectelor de artă.

Acest tezaur paleontologic, nu doar că adaugă o valoare inestimabilă patrimoniului muzeal, dar oferă și o fereastră spre trecutul îndepărtat al regiunii noastre, punând în lumină mediul dinamic și spectaculos în care au trăit oamenii din vremuri îndepărtate.

Încheiem exprimându-ne recunoștința față de Tiberiu Fîntînă și toți cei care contribuie generos la conservarea și îmbogățirea patrimoniului cultural și natural. Împreună, continuăm să scriem capitolele fascinante ale trecutului nostru!


#mnab #mamut #scriemistorie

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Spirala Naturii - imagini din cadrul expoziției

 






Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Naturală Sibiu.

 

Despre expoziție: Expoziția: Spirala Naturii

Top 10 cele mai valoroase monede de 5 cenți americani(Buffalo Nickel) - 27.04.2024 - VIDEO

 

Sursa: Youtube Utilizator: World Numismatic News

O nouă monedă comemorativă din Vatican - 27.04.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

In April 25, we have the first Vatican numismatic issues of 2024, among these, today we know of a special piece issued to celebrate Easter.


The Vatican Mint dedicates the 25 euro rectangular colored silver coin to Holy Easter. On the reverse of the coin, the artist Gabriele Di Maulo represents Jesus at the moment of leaving the tomb. One side of the red cloak (a color that symbolizes the passion and blood that he shed) is held with the left hand, in which the deep wound left by the nail can be seen; The right hand, which blesses, forms the sign of the Trinity with its fingers. High above, behind the figure of Jesus, a dove appears, a symbol of the Holy Spirit, whose rays radiate, illuminating the entire scene.

Coin characteristics

Country Vatican City
Year Issued 2024
Coinage IPZS (Italy)
Quality proof
Diameter 30x40mm
Face Value 25 Euro
Shape Rectangular
Metal and purity 925 silver
Weight 35g
Maximum print run 1,500


The sale price of this coin in the Vatican is €139.

 

Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Estonia - 27.04.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

For next May 6, the Bank of Estonia plans to issue a new collector's coin minted in silver, which will be dedicated to Estonian athletes and their participation in the Paris 2024 Olympic Games.

Let us remember that the Bank of Estonia already has a long tradition in issuing collector coins related to the Olympic Games, since since 1992 it has issued a total of 12 coins related to this theme.


The silver coin designed by Liis Dvorjanski shows still iridescent light and a glow in the sky, forming the silhouette of the Eiffel Tower. The sun disk, a symbol of vital energy, appears at the top, guiding the athletes towards their goal of winning a medal. The face value “€10” also appears in the composition.


On the other hand, the stylized piece with various parallel lines presents, in the center, the coat of arms of Estonia, and below it the inscription of the name of the issuing country "EESTI VABARIIK" (REPUBLIC OF ESTONIA) and the year of issue "2024 ».


This collector's coin, minted in silver and with a face value of 10 euros, has been minted by the Lithuanian Mint and will have a maximum circulation of 4,000 units.

 

Sursa informațiilor aici.

Noi bancnote de pe mapamond CCLXXIV - 27.04.2014

 I. 10 córdoba Nicaragua



Sursa: https://banknotenews.com/?p=43763

II. 25.000 dinar Irak



Sursa: https://banknotenews.com/?p=43769

III. 50.000 șilingi Uganda



Sursa: https://banknotenews.com/?p=43774

IV. 2 lempira Honduras



Sursa: https://banknotenews.com/?p=43783

V. 500 taka Bangladesh



Sursa: https://banknotenews.com/?p=43787

VI. 2.000 guaraní Paraguay



Sursa: https://banknotenews.com/?p=43793

VII. 50 lire Turcia



Sursa: https://banknotenews.com/?p=43805

VIII. 200 lire Turcia



Sursa: https://banknotenews.com/?p=43809