miercuri, 23 octombrie 2024

Lansare a cărții „Repertoriul Arheologic al Municipiului București”, Vol. 1, autori Camelia Mirela Vintilă, Raluca Iuliana Moței, Ioana Iulia Manea și Theodor Aurelian Ignat.

 

Joi, 24 octombrie 2024, la ora 18.00, vă invităm la evenimentul de lansare a cărții „Repertoriul Arheologic al Municipiului București”, Vol. 1, autori Camelia Mirela Vintilă, Raluca Iuliana Moței, Ioana Iulia Manea și Theodor Aurelian Ignat.
Evenimentul are loc în baza parteneriatului Ordinul Arhitecților din România Filiala București-Muzeul Municipiului Bucureşti și este gândit în cadrul Anualei de Arhitectură București 2024.
Lansarea are loc la sediul OAR București din Str. Sfântul Constantin nr. 32.
Intrarea este liberă.
De peste cinci ani, arheologii de la Muzeul Municipiului București au sintetizat într-o lucrare de specialitate, siturile arheologice identificate și cercetate, zonele cu potențial arheologic ridicat, siturile existente, dar necercetate, și zonele protejate arheologic.
Lucrarea este un instrument esențial pentru autoritățile locale, arhitecți, urbaniști, proiectanți, dezvoltatori, antreprenori, proprietari de terenuri, cercetători și iubitori ai istoriei Bucureștiului.

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

𝕊𝕚𝕞𝕡𝕠𝕫𝕚𝕠𝕟𝕦𝕝 𝕕𝕖 𝔸𝕟𝕥𝕣𝕠𝕡𝕠𝕝𝕠𝕘𝕚𝕖 𝕌𝕣𝕓𝕒𝕟𝕒̆ – Ediția a IX-a: „𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝘂𝗹 𝘃𝗶𝗿𝘁𝘂𝗮𝗹. 𝗨𝘁𝗼𝗽𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗶 𝗮𝗹𝗲 𝘀𝗽𝗮𝘁̦𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻”

 

𝕊𝕚𝕞𝕡𝕠𝕫𝕚𝕠𝕟𝕦𝕝 𝕕𝕖 𝔸𝕟𝕥𝕣𝕠𝕡𝕠𝕝𝕠𝕘𝕚𝕖 𝕌𝕣𝕓𝕒𝕟𝕒̆ – Ediția a IX-a: „𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝘂𝗹 𝘃𝗶𝗿𝘁𝘂𝗮𝗹. 𝗨𝘁𝗼𝗽𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗶 𝗮𝗹𝗲 𝘀𝗽𝗮𝘁̦𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻” 


24-25 octombrie 2024
Casa Filipescu-Cesianu (24 oct.) și Casa Dinu Lipatti (25 oct.)
Muzeul Municipiului București vă invită la cea de-a IX-a ediție a Simpozionului de Antropologie Urbană, cu tema „Paradisul virtual. Utopii și politici ale spațiului urban”.
Vă așteptăm să explorăm împreună felul în care utopiile și politicile contemporane modelează peisajul urban, într-un dialog interdisciplinar captivant.
Programul evenimentului:
Joi, 24 octombrie 2024
Casa Filipescu-Cesianu, Calea Victoriei nr. 151
9:30-10:00 – Înregistrarea participanților
10:00-10:30 – Deschiderea oficială a Simpozionului, alături de:
Adrian Majuru (Manager, Muzeul Municipiului București)
Marin Constantin (Director, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”)
Sorin Antohi (Academia Europaea)
10:30-14:30 – Sesiunea de comunicări, moderată de Sorin Antohi, incluzând prezentări despre utopiile românești, antropologia urbană și proiectele ideologice utopice.
Marin Constantin (Institutul de Antroplogie „Francisc I. Rainer”), "Practica etnologiei urbane: câteva studii de caz din literatura antropologică românească și internaţională".
Sorin Antohi (Academia Europaea), "Utopismul românesc: o istorie a ideilor și practicilor".
Matei Stîrcea-Crăciun (Institutul de Antroplogie „Francisc I. Rainer”), "O problemă cardinală a antropologiei urbane – reconstrucția axiologică".
Pauză: 12:00-13:00
Ionuț Alexandru Banu (Muzeul Municipiului București), "Modernizarea României - probleme de igienă publică și modernitate socială".
Camelia Dinu (Universitatea din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine), "Edificii ideologice și proiecte urbane utopice: „circurile foamei” din București și fabricile-bucătării din URSS".
Cora Saurer, Alberto Fabbris, "Participatory Architecture in Shaping Urban Commons: Reflections on Ephemeral Structures and Democratic Processes".
Vineri, 25 octombrie 2024
Casa Dinu Lipatti, Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12
10:00-15:00 – A doua sesiune de comunicări, moderată de Silvia Iordache (Zamfir), incluzând discuții despre arhitectura românească, impactul urbanismului asupra comunității evreiești din București și influența digitalizării asupra identităților urbane.
Zenaida Florea (Școala Doctorală de Arhitectură, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”), "Dublul standard al locuirii în regulamentele de construcții bucureștene de la finalul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX".
Alexandra Marinescu (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”), "Între Viziune și Absurd: Dualitatea Utopiilor în Arhitectura Românească".
Yvonne Toader (Școala doctorală de Arhitectură, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”), "Impactul Decretului 92/1950 în structura Cartierului Evreiesc din București în perioada 1965-1989".
Anca Tudorancea (Facultatea de Litere, Universitatea București; Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”; Federaţia Comunităţilor Evreiești din România – Cultul Mozaic), "Sistematizarea sinagogilor din cartierul evreiesc (1985/1986)".
Felicia Waldman (Facultatea de Litere, Universitatea din București), "De la Utopia modernistă la realismul socialist. Amprenta arhitecților evrei în centrul Bucureștiului (Magheru, Bălcescu și zonele adiacente)".
Pauză: 12:00-13:00
Constantin Hoștiuc (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”), "Chipurile rătăcite ale cetății – busturile bucureștene azi".
Maximilian Dinu (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”), "Avatarul ca expresie a identității în comunitățile religioase din metavers".
Silvia Iordache (Zamfir) (Muzeul Municipiului București), "Groapa lui Ouatu: o radiografie în trecutul unei mahalale vestite".
Mădălina Manolache (Muzeul Municipiului București), "Frații Minovici și Criminologia. Depistarea corpului criminal".
Tudor Mihăescu (Muzeul Municipiului București), "Primul pas pe Lună. Cultura cosmonauticii în România comunistă (prezentare de carte)".
Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile.
Colectivul de organizare al Simpozionului de Antropologie Urbană:
Dr. Silvia Iordache (Zamfir), șef secție Antropologie Urbană
Eliana Radu, șef serviciu Relații Publice, Marketing, Proiecte Culturale și Educație Muzeală
Dr. Dan Pîrvulescu, director, Muzeul Municipiului București

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Conferința „ Dinozaurii și contemporanii lor – studiu de caz: „Insula Hațeg”

 


Consiliul Judeţean Vaslui și Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad vă invită sâmbătă, 26 octombrie 2024, ora 11:00, la conferința „ Dinozaurii și contemporanii lor – studiu de caz: „Insula Hațeg”.


Evenimentul se va desfășura la sediul muzeului din strada Republicii, nr. 235 și va fi prezentat de domnul Prof. univ. dr. Codrea Vlad-Aurel, membru al Institului STAR, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca.
Regiunea Hațeg este un bazin intramontan lung de 45 km de la Est la Vest care s-a format în urmă cu aproximativ 68 milioane ani. Ea este delimitată de Munții Sebeșului la NE, Munții Poiana Ruscă la NV și Munții Retezat la Sud. Depozitele continentale maastrichtiene aflorează numai de-al lungul părții vestice a Bazinului Hațeg. Depozitele continentale sunt expuse în două regiuni din cadrul părții vestice a bazinului. Formațiunea de Sânpetru apare în partea centrală din Sudul bazinului și Formațiunea de Denșus-Ciula în partea nordică.
Primul care a recunoscut originea dinozaurilor a fost paleontologul transilvănean Franz Nopcsa (1897), pe baza unor oase și dinți colectați din Bazinul Hațegului (Carpații Meridionali). În concluziile lucrării lui Nopcsa, fauna includea o mare varietate de dinozauri „pitici” (Telmatosaurus transsylvanicus, Rhabdodon priscus, „Struthiosaurus” transilvanicus, Magyarosaurus dacus, Megalosaurus hungaricus), un crocodil (Allodaposuchus precedens), un chelonian (Kallokibotion bajazidi) și un pterozaur. Un nou stadiu de cercetare a început din 1977, după o întrerupere de aproape jumătate de secol în studii paleontologice sistematice. Noi materiale remarcabile au fost adăugate la taxonii deja menționați și alți noi taxoni au fost introduși: teropozi mari și mici (Bradycneme draculae, Heptasteornis andrewsi, Elopteryx nopcsai), sauropozii titanosaurieni (Paludititan nalatzensis, Lithostrotia sp.), pterosauri Azhdarchid (Hatzegopteryx sp.), crocodili și păsări. Cel mai mare număr de noi taxoni au fost descoperiți prin intermediul analizelor probelor micropaleontologice. Acestea includ pești, amfibieni, lacertilieni, crocodilieni și mamifere (multituberculate). Mulți dintre ei documentează evoluțiile „Insulei Hațeg” în timpul Cretacicului târziu.
În zilele noastre, dinozaurii din Hațeg și fauna lor asociată oferă un interes major oamenilor de știință și o atracție continuă publicului larg. Ca răspuns la interesul publicului, „Țara Hațegului” a atins statutul oficial al unui Geopark, lansat în 1998, sub ghidurile UNESCO.


Responsabil: muzeograf Cerchia Corneliu

 

Sursa informațiilor Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad.

Pernă din Maramureș

 

Exponatul săptămânii – „Pernă din Maramureș


Pernele, denumite popular „căpătâie” sunt țesături lucrate dintr-o varietate de fibre textile (lână, cânepă, bumbac) și se întâlnesc în toate zonele etnografice ale țării.
Acestea au funcție decorativă, fiind așezate la capătul patului, de-a lungul pereților, în stive pe lada de zestre sau deasupra rudei (culmei) fixate în dreptul patului și sunt piese obligatorii în zestrea fetelor de măritat.
Perna din Maramureș este o țesătură de formă dreptunghiulară realizată din bumbac și cânepă, având un câmp decorativ amplu și compact la unul din capete, cel expus vederii.
Motivele florale realizate într-un mod realist sunt alese în războiul de țesut, folosind bumbac tors subțire, vopsit într-o varietate de nuanțe.
Cromatica vie și motivele decorative florale (trandafirul, garoafa) sunt caracteristice țesăturilor de interior din Maramureș - fețe de masă, ștergare, cearceafuri, perne.
Piesa este lucrată la mijlocul secolului al XX-lea și a fost achiziționată pentru completarea colecției de obiecte etnografice reprezentative pentru zona Maramureșului.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Simpozionului internațional „Arheologia dietei în epoca fierului și în epoca romană. Perspective interdisciplinare”

 


Sala Unirii din Alba Iulia găzduiește joi, 24 octombrie 2024, de la ora 10, un eveniment deosebit: deschiderea oficială a simpozionului internațional „Arheologia dietei în epoca fierului și în epoca romană. Perspective interdisciplinare”.

Tema centrală a simpozionului pleacă de la premisa că, în ultimele decenii cercetarea dietelor antice a evoluat de la investigarea strictă a consumului de hrană, sub diverse forme, până la elaborarea unor teorii interpretative implicând rolul dietei ca dimensiune socială.

Diferite comunități și grupuri sociale au utilizat și au transformat modurile lor de a găti și a mânca în raport cu resursele de care dispuneau, dar și conform credințelor și rolului social pe care l-au jucat.

„Spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cine ești” scria gurmandul Jean Anthelme Brillat-Savarin pe la 1825 în cartea „Fiziologia gustului”.

Iată deci că dietele și stilul de consum, au avut un rol important și în definirea unor identități comunitare sau sociale.


Cu prilejul acestui simpozion, la care participă cercetători din Austria, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Canada și România, vor fi abordate teme de cercetare diverse:


Ecologia așezărilor și strategii de subzistență – identificarea modului de utilizare al terenurilor de către comunități din spații și vremuri diferite (incluzând tehnologiile agricole, creșterea animalelor, vânătoarea, managementul sării și al apei și impactul lor asupra resurselor de hrană etc);


Dietele obișnuite și impactul lor – identificarea ingredientelor, serviciilor de masă, a ustensilelor, instalațiilor și modalităților de gătit, depozitarea și conservarea hranei și impactul asupra sănătății umane și a mediului etc;


Dimensiunea socială a dietei și a practicilor conviviale – analiza modurilor în care hrana a fost consumată la diverse paliere sociale, rolul banchetelor colective la nivel social, hrana în context ritual (hrana ca ofrandă funerară, depuneri votive de hrană, tabuuri legate de hrană etc.);


Mobilitatea umană și schimbările în dietă, la nivel colectiv sau individual.

Evenimentul care se va desfășura în perioada 24-26 octombrie 2024 este organizat de Consiliul Județean Alba, Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române Filiala Cluj-Napoca și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

Sursa informațiilor Alba24.

O nouă bancnotă comemorativă din Cambodgia - 23.10.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.



Cambodia new 200,000-riel commemorative note (B438a) confirmed introduced 16.10.2024

This 200,000-riel note commemorates the 20th anniversary of King Norodom Sihamoni’s coronation.

B438 (PNL): 200,000 រៀល (riels) (US$50)


Brown, orange, and pink. Front: Khmer text; pair of dragon statues at the Banteay Samre temple in Siem Reap; Queen Mother Norodom Monineath Sihanouk and King Norodom Sihamoni. Back: English and Khmer text; naga, mythical snake, from Wat Phnom Bridge; seated King Norodom Sihamoni wearing military uniform, writing at desk; face of Prom from Bayon temple in Siem Reap. 10-mm wide holographic stripe. 3-mm wide windowed security thread with demetalized *NBC*. Watermark: King Norodom Sihamoni and electrotype lotus flower. Printer: (Banknote Printing Works of the National Bank of Cambodia). 170 x 76 mm. Paper.
a. 2024. Sig. 4: Chanto/Serey/Chandara. Series ក១, ក២ (1.1, 1.2). Intro: 16.10.2024.

Courtesy of Alex Zlotin, Don Ludwig, Charles Toussaint, Mike Teseling, Peter Mosselberger, and In Lavy.

 

Sursa informațiilor: https://banknotenews.com/?p=45245 

O nouă revistă numismatică din Franța - 23.10.2024 - PDF

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Today I am going to leave you with the magazine published by the Monnaie Royal de Belgique, three or four times a year, in which it shows us the latest issues put on sale by the Belgian Mint, and some that will be on sale soon.


Above you can see the cover of issue 91 of Monnaie Info magazine, dated October 2024. I leave you with the version that can be read in French and also another version translated online into Spanish, which although not perfect, is very well understood.

Link to the magazine in French

Link to the magazine translated into Spanish

 

Sursa informațiilor aici.

Noi monede britanice din Isle of Man - 23.10.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Isle of Man 2 pounds 2024 - British Castles

Five new bimetallic commemoratives:

"British Castles"


TECHNICAL DATA

External ring: nickel-bronze
Center disc: copper-nickel
Diameter: 28.40 mm
Weight: 12.00 g


(news and image from www.westminstercollection.com)

LINK: The Westminster Collection


Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Italia - 23.10.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Italy 2 euro 2024 - 250 years of the Financial Police

New bimetallic circulating commemorative:

"250 years of the Financial Police"

TECHNICAL DATA

External ring: copper-nickel
Center disc: nickel-brass, nickel and nickel-brass three layers
Diameter: 25.75 mm
Weight: 8.50 g
Thickness: 2.20 mm


(image taken from eBay seller Coinswdcom)


Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Marea Britanie - 23.10.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

United Kingdom 50 pence 2024 - The Steppe Mammoth

New CuNi commemorative collectors' type in normal and colour version:

"The Steppe Mammoth"



TECHNICAL DATA

Composition: copper-nickel
Diameter: 27.30 mm
Weight: 8.00 g
Mint: The Royal Mint


Silver and gold proof coins have been issued as well.

LINK: The Royal Mint

 

Sursa informațiilor aici.

Noi bancnote de pe mapamond CCXCII - 23.10.2024

 I. 1.000 kwanza Angola


Sursa: https://banknotenews.com/?p=45231

II. 2.000 kwanza Angola


Sursa: https://banknotenews.com/?p=45229

III. 5.000 kwanza Angola



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45232

IV. 1 rublă Transnistria - comemorativă



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45240

V. 200.000 riel Cambodgia - comemorativă



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45245

VI. 20 afgani Afganistan



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45257

VII. 10 afgani Afganistan



 Sursa: https://banknotenews.com/?p=45261

VIII. 5 tala Samoa - comemorativă


Sursa: https://banknotenews.com/?p=45275

IX. 10 tala Samoa - comemorativă


Sursa: https://banknotenews.com/?p=45272

X. 20 tala Samoa - comemorativă


Sursa: https://banknotenews.com/?p=45269

XI. 60 tala Samoa - comemorativă



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45266

XII. 1.000 forinți Ungaria



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45279

XIII. 1.000 kwacha Malawi



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45289

XIV. 100 peso Mexic


 Sursa: https://banknotenews.com/?p=45293