joi, 30 iunie 2016

TÂRG CU MEŞTERI ŞI PRODUSE TRADIŢIONALE


TÂRG CU MEŞTERI ŞI PRODUSE TRADIŢIONALE

În perioada 1 – 3 iulie 2016 este organizat Târg cu meşteri şi produse tradiţionale, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, din Bucureşti, Str. Monetăriei, Nr. 3.
Intrarea la târg este liberă!

În cele trei zile, vizitatorii pot descoperi meşteşuguri şi tradiţii şi pe oamenii minunaţi care le-au păstrat cu mult sârg peste ani. Artizanii populari vin la târg cu ipingele cu broderii de o frumusețe aparte, din Gornoviţa – Gorj, ceramică neagră de Marginea, ceramică pictată de Corund sau de Horezu, ţesături tradiţionale din zona Aradului, icoane pe lemn şi pe sticlă, pristolnice crestate sau pictate, covoare din lână vopsită vegetal, obiecte din lemn pentru gospodărie, măşti populare, ii și cămăşi de Breaza, Bucovina sau Mehedinţi.

Aici se pot degusta şi târgui fructe şi legume de sezon, miere şi ţuică de prune, turtă dulce de Covasna, prăjituri de casă, plăcinte boiereşti, murături asortate şi zacuscă, dulcețuri aromate și sucuri naturale.

Anticarii din curtea interioară vor aștepta pe iubitorii de antichităţi cu nenumărate obiecte încărcate cu amintiri, de prin curţile gospodarilor.

O zi bună nu poate fi completă fără o masă gustoasă. Ciolan cu varză la ceaun, ostropel de pui cu mămăliguță, frigărui de legume, pastramă de oaie si crap la grătar sunt doar câteva din bunătățile culinare pe care bucătarii le vor prepara pentru vizitatorii târgului.
Pentru cei care vor sa vadă sau să revadă Expoziţia permanentă a Muzeul Național al Țăranului Roman, vă informăm ca aceasta mai poate fi vizitata până pe 3 iulie 2016 inclusiv, între orele 10 și 18, iar copiii au intrarea liberă.

De asemenea, vor fi deschise în muzeu Expoziţia de fotografii a Feliciei Simion în Sala Acvariu și Expoziţia Evei Cerbu în Sala Tancred Bănăţeanu.

Vacanţa a început, aşa că la muzeu, în data de 1 iulie funcţionează ateliere de creativitate astfel:
- 10.30-11.30 Pictură pe sticlă
- 12.00-13.30 „Povești cu urechi” , cu instrumente, despre instrumente muzicale.

Program târg: - zilnic între orele 10-19

Vă așteptăm cu drag!

Organizatori: Fundaţia Kogaion 115 şi Soram Consult


Sursa informaţiilor Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

ŞTANŢĂ MANUALĂ PENTRU BISCUIŢI "CAROL" DE LA FABRICA LUDWIG JOSIEK GALATZ


ŞTANŢĂ MANUALĂ PENTRU BISCUIŢI "CAROL" DE LA FABRICA LUDWIG JOSIEK GALATZ

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, propune publicului gălăţean în luna iulie a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: ŞTANŢĂ MANUALĂ PENTRU BISCUIŢI "CAROL" DE LA FABRICA LUDWIG JOSIEK GALATZ.

Obiectul este alcătuit dintr-un suport de lemn și un miez circular, metalic din bronz cu marca biscuiților „Carol” de la Fabrica de paste făinoase, biscuiţi şi pesmeţi Ludwig Josiek Galatz. A intrat în colecţia Ştiinţă şi tehnică a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi prin donaţia realizată în anul 1975 de către Maria L. Nimferatos, una dintre acţionarele Fabricii româneşti de paste făinoase, biscuiţi, etc. fostă Ludwig Josiek S.A. Galaţi, din anii ʹ20-ʹ40 ai secolului XX.

Micro-expoziţia, organizată de muzeograf Valentin Bodea, poate fi vizitată în perioada 1 – 31 iulie 2016, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.


Sursa informaţiilor Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi

Exponatul lunii IULIE STATUETĂ ANTROPOMORFĂ FEMININĂ



Exponatul lunii IULIE
STATUETĂ ANTROPOMORFĂ FEMININĂ. EPOCA PIETREI ŞI CUPRULUI

Piesa expusă face parte din patrimoniul Muzeului de Istorie a judeţului Vâlcea, colecţia Arheologie-Neolitic (inv. A282), şi este o statuetă antropomorfă din os.
Contextul descoperirii nu se cunoaşte deoarece piesa a fost achiziţionată în anul 1976 de la Nicolin Constantin din Rm. Vâlcea şi nu este specificată provenienţa. Din această cauză, cu toate că piesa poate fi atribuită cel mai probabil civilizaţiei Gumelniţa (contemporanii culturii Cucuteni dar în Muntenia şi Bulgaria de azi), nu este exclus să aparţină şi purtătorilor culturii Sălcuţa din Oltenia. În ceea ce priveşte vechimea piesei, o putem încadra (cu rezervele de mai sus) în faza B a culturii Gumelniţa, chiar B1, între 3900-3500/3400 î.e.n.

Descriere piesă:
Dimensiuni L- 7,7 cm, l max- 2,1 cm, gr. – 0,3 cm.
Piesa este lucrată din os, prin cioplire, şlefuire şi perforare. Tipologic, intră în categoria statuetelor plate, cea mai numeroasă, de altfel. Aceasta are redate capul, trunchiul dar şi picioarele, chiar dacă ultimele nu sunt separate efectiv. Capul este de formă relativ hexagonală, cu câte două perforaţii laterale, ochii redaţi prin două puncte adâncite iar gura printr-o linie dreaptă orizontală şi trei puncte în semicerc. Trunchiul este de formă romboidală, cu câte o perforaţie laterală şi câte un punct adâncit. Picioarele nu sunt separate prin cioplire ci doar printr-o linie adâncită ce se continuă în zona bazinului cu aşa-zisul triunghi sexual. Acest triunghi este dublat de un şir de puncte incizate. Alte două şiruri de puncte incizate sunt plasate orizontal, la mijlocul picioarelor.
Pe spate, singurul decor constă într-o linie orizontală şi două puncte incizate în zona bazinului.

Mod de realizare:
Prima operaţie consta în desprinderea unor plachete de os, de tibie, variabile ca mărime, care se şlefuiau pe spate, folosindu-se unelte de piatră şi nisip, până când deveneau plate. Unele erau apoi şlefuite pe ambele părţi. La unele exemplare, la cap, prin şlefuire, se obţinea o muchie mediană care reprezenta nasul. Se delimitau apoi, prin crestături laterale, părţile componente ale statuetei: capul, trunchiul şi partea inferioară. În unele cazuri picioarele erau despărţite efectiv prin crestături. Cele mai multe au picioarele separate virtual, pe faţă şi pe spate, prin incizii verticale.
Ultima operaţie consta în decorarea statuetelor. Perforaţiile erau executate astfel: cu ajutorul unui vârf de silex se începea perforarea pe ambele feţe ale plachetei; uneori axele celor două găuri nu corespundeau, situaţie în care perforaţia este oblică.

Semnificaţii:

Pentru acest decor au fost propuse ipotezele tatuajului şi veşmintelor ori doar o valoare simbolică în sine şi nu ceva concret, ca veşminte sau tatuaje. Câteva statuete aveau podoabe din cupru de genul verigilor, la glezne, brâu şi gât dar şi posibili cercei.
În legătură cu semnificaţia generală a statuetelor de os au fost avansate diverse ipoteze. Astfel, statuetele plate au fost interpretate ca figurând copii, fiind purtate de fete în legătură cu un cult al fertilităţii (E. Comşa). M. Gimbutas le asimilează unor divinităţi ale morţii şi regenerării.
În concluzie, putem afirma că plastica de os reprezintă o creaţie originală a civilizaţiei gumelniţene, care fie transpune în acest material teme cultice deja existente (specifice plasticii de lut), fie reprezintă teme noi, apărute la un anumit nivel de dezvoltare a civilizaţiei gumeniţene.

NOTĂ: în realizarea acestui text informativ ne-am folosit de studiul amplu al lui Radian-Romulus Andreescu, Plastica antropomorfă gumelniţeană. Analiză primară, 2002.


Sursa informaţiilor Muzeul de Istorie a judeţului Vâlcea.

Exponatului Lunii Iulie. 1-31 iulie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman - "Oglinda omului celui din lăuntru (1833)"



Muzeul Judeţean Teleorman vă invită vineri, 1 iulie a.c., ora 11.00 la deschiderea Exponatului Lunii Iulie.
Pentru perioada 1-31 iulie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator o lucrare deosebită aflată în patrimoniul instituţiei. Este vorba de "Oglinda omului celui din lăuntru (1833)".
Lucrarea a apărut în anul 1833 la Tipografia Mănăstirii Neamţ, în limba română, dar scrisă cu caractere chirilice. Este o lucrare de mici dimensiuni - 16,5 x 11 cm - ce cuprinde 172 de pagini imprimate cu cerneală neagră şi 10 file ilustrate, la care se adaugă primele 8 file în care apar pagina de gardă şi o Înainte cuvântare cătră cetitori.
Cartea include 10 figuri ce reprezintă sufletul omului în care sălăşluieşte fie Dumnezeu, fie diavolul, fiecare imagine având de asemenea o interpretare a figurilor, urmată de o rugăciune.
Tipărită de schimonahul Isaia Tipograful, cu sprijinul şi cheltuiala mitropolitului Veniamin Costache, care a semnat şi Înainte cuvântarea către cetitori, lucrarea este tradusă din limba rusă de către ieromonahul Chiriac, gravurile ce însoţesc textul fiind realizate de ieromonahul Nazarie.
"Oglinda omului celui din lăuntru", tipărită la Mănăstirea Neamţ, reprezintă prima ediţie a acestei lucrări în spaţiul românesc, fiind urmată de ediţia din 1835 tipărită la tipografia Mănăstirii Căldăruşani, de cea din 1839 tipărită la Sibiu şi de prelucrarea din 1892 a ediţiei din 1833, realizată tot la Sibiu.
Interesantă este însemnarea, de mână, cu cerneală albastră, din primele pagini ale acestui exemplar expus, ce ne dezvăluie faptul că: Această carte este dăruită iromonahului Lavrente Drăgan, 1893.
Volumul se află într-o starea de conservare bună, urmare a restaurării ce a inclus tratamentele necesare corpului de carte cât şi a legăturii, la final primind o frumoasă legătură în piele.


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

O nouă monedă comemorativă canadiană - 30.06.2016

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.



The Royal Canadian Mint has released a Proof .9999 fine silver $8 coin depicting a battle between tiger and dragon. The coin has a mintage limit of 6,888 pieces.

Coin images courtesy of the Royal Canadian Mint.

A tiger and a dragon are locked in battle, but there’s no blood being drawn or roars from the beasts.

That is the scene on a 2016 Proof .9999 fine silver $8 coin released in June from the Royal Canadian Mint.

Locked in their ancient battle positions, the tiger and the dragon struggle for dominance — equal and opposing forces, yin and yang. This coin, featuring a square hole through its center in the traditional style of Chinese coins, celebrates the ageless story of the two mythic powers.

Canadian artist Charles Vinh designed both sides of the coin.

The obverse features two elaborately carved phoenixes, which are “fittingly associated with the feminine, the Empress, and the Queen when juxtaposed with the Dragon featured on the reverse of the coin,” according to the RCM.

The phoenixes flank each side of the central square hole, above which is a small rendition of the effigy of Queen Elizabeth II by Susanna Blunt. The effigy is engraved within a smooth polished cartouche that is detailed on each side with stylized scrollwork. This scrollwork is continued in elaborate detail in the bottom half of the field.

The reverse features the image of a tiger and a dragon locked in battle. The central square hole is a traditional motif used in Chinese minting to represent the Earth and the national landmass.

Above the hole, the stylized yin/yang symbol created through the use of different finishes underscores the coin’s main theme. This symbol is surrounded by elemental flames.

On the left side of the image, the tiger, its back to the viewer and its face turned in profile to the dragon on its right, crouches in typical defensive stance amid stylized scrollwork. On the right, the dragon, presented in profile, faces the tiger to its left. Its claws are raised and its scale-covered body is coiled to attack.

The date and denomination 8 DOLLARS are both indicated on the reverse.

The $8 coin weighs 20.86 grams, measures 36 millimeters in diameter and has a mintage limit of 6,888 pieces. Each coin is accompanied by a serialized certificate of authenticity and presented in the RCM’s standard red clamshell case.

Distributor Talisman Coins offers the coin for $73.88 plus shipping and handling.

To order, visit the firm’s website.


Sursa informaţiilor CoinWorld.

Biserica fortificată din Netuş Jud. Sibiu









Despre Biserica fortificată din Netuş Jud. Sibiu:

1. Netuş (Netus, Nethausen, Neidhausen, Neithausen, Netschessen), comuna Iacobeni
2. Netuş
3. Netuș (jud. Sibiu)
4. NETUŞ / NEITHAUSEN
5. Biserica fortificată din Netuș
6. Netuș, Sibiu
7. Biserica Fortificată

miercuri, 29 iunie 2016

Târgul Meşterilor Populari, ediţia a XXIII - a, 15-17 Iulie 2016, Oradea


Sursa informaţiilor aici.

Conferința „Omul antic: cotidian şi imaginar”


Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi cu Dr. Raluca Iuliana Popescu, muzeograf în cadrul secţiei de Arheologie a Muzeului Municipiului Bucureşti pentru prezentarea „Omul antic: cotidian şi imaginar”, desfășurată în data de 7 iulie 2016, orele 19.00, la Palatul Suțu.
Conferinţa este inspirată de expoziția Omul antic: cotidian şi imaginar. Vasele grecești din colecția „Maria și Dr. George Severeanu” și va introduce publicul în atmosfera Greciei antice, urmărind evoluţia ceramicii greceşti din secolul al X-lea a. Chr. până în secolul al IV-lea a. Chr.
Ceramica pictată greacă continuă să captiveze imaginaţia privitorilor de mii de ani. Majoritatea comunităţilor produceau vase cu forme şi mărimi diverse, în funcţie de utilitate, însă doar în puţine centre se creau astfel de obiecte de artă. Picturile explorează o mare varietate de subiecte, de la scenele de viaţă cotidiană la întrecerile sportive, luptele dintre războinici, legende şi fiinţe mitologice. Lumea reală şi cea imaginară se întrepătrund în aceste teme, oameni şi zei, animale şi fiinţe fantastice apar reprezentate împreună.
Prezintă Raluca Iuliana Popescu, muzeograf în cadrul secţiei de Arheologie a Muzeului Municipiului Bucureşti. Doctor în Istorie al Universităţii Bucureşti, a participat la numeroase campanii de cercetări arheologice pe teritoriul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov, a colaborat la organizarea unor expoziţii dedicate valorificării patrimoniului archeologic şi este autoarea mai multor contribuţii publicate în lucrări şi reviste ştiinţifice.
Conferinţa este strâns legată de expoziţia Omul antic: Cotidian și imaginar. Vasele grecești din colecția „Maria și dr. George Severeanu” organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti la Palatul Suțu și deschisă până la data de 10 iulie 2016 (program de vizitare: marți -duminică, orele 10.00-18.00). Cu ocazia acestei conferințe din ziua de joi, 7 iulie 2016, programul de vizitare se va prelungi până la orele 21.00. Participanții la conferință vor putea astfel admira expoziția care a inspirat tematica prezentării.
Intrarea este 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.
Următoarele conferințe de joi: conferințele din zilele de joi organizate de Muzeul Municipiului București vor fi reluate începând din luna septembrie 2016.


Sursa informaţiilor Muzeul Municipiului Bucureşti.

O nouă monedă comemorativă americană din argint - 29.06.2016

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.



Designs for commemorative coins honoring the 100th anniversary of the founding of Lions Clubs International were unveiled today at the organization’s 99th annual convention in Fukuoka, Japan.

Public Law 112-181–the Lions Clubs International Century of Service Commemorative Coin Act–authorizes the United States Mint to mint and issue $1 silver coins with designs emblematic of the centennial of the Lions Clubs International.

The obverse design features a portrait of founder Melvin Jones paired with the Lions Clubs International logo. Inscriptions are “LIBERTY,” “IN GOD WE TRUST,” “MELVIN JONES,” “FOUNDER,” and “2017.” The obverse was designed by United States Mint Artistic Infusion Program (AIP) Designer Joel Iskowitz (View Designer’s Profile)and sculpted by United States Mint Sculptor-Engraver Joseph Menna (View Designer’s Profile).

The reverse design depicts a male and female lion with a lion cub superimposed over a globe. Inscriptions are “UNITED STATES OF AMERICA,” “$1,” “E PLURIBUS UNUM,” and “CELEBRATING 100 YEARS OF SERVICE.” The reverse was designed by AIP Designer Patricia Lucas-Morris and sculpted by United States Mint Sculptor-Engraver Don Everhart (View Designer’s Profile).

Pricing for the Lions Club International Centennial Silver Dollar will include a $10 surcharge for each coin, which the public law authorizes to be paid to the Lions Clubs International Foundation to further its programs for the blind and visually impaired in the United States and abroad; invest in adaptive technologies for the disabled; and invest in youth and those affected by a major disaster.

The United States Mint will announce the release date and additional pricing information prior to the coin’s release in 2017.


Sursa informaţiilor CoinWeek.

Două noi monede de circulaţie ruseşti - 29.06.2016

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The Bank of Russia has released today June 29 two new coins of 10 circulating rubles, a bimetal, corresponding to the region of Amur, in the series entitled "Russian Federation" and the other dedicated to the city of Gatchina, corresponding a series of "Cities of Military Glory."

 
10 Rubles Russian Federation - Amur Region



On the reverse side of the coin, at its core, the coat of arms of the Amur region shown in the ring inscriptions, at the top "Russian Federation" at the bottom "Amur Region".

The obverse of the coin, on top of the ring inscription "Bank of Russia" is shown at the bottom - '2016'. A left and right ring a branch of laurel and oak, respectively, elements that invade the central disk. In the center are the number "10" and the inscription "ruble" indicating the value of the currency. Within the figure "0" in a latent image the figure "10" and the inscription "rub" looks. At the bottom the mint mark is displayed.

Emission data

Denomination: 10 rubles
Outer ring: Brass Nickel and
Central Core: Cupronickel
Diameter: 27 mm
Volume maximum emission: 10.000.000




 

10 rubles Gloria Cities Military - Gatchina



Δ This series consists of 45 coins, which correspond to 45 Cities of Military Glory designated in Russia today, being that I present the number 43, which would be two more to terminate the series.



The coin shows the relief image of the coat of arms of the city of Gatchina, in the circle are the inscriptions: at the top "Cities of Military Glory" and at the bottom "Gatchina".

The common side to all the currencies of 10 rubles represent: at the top - "BANK OF RUSSIA" at the bottom - "2016" on the left and right a laurel and oak branches, respectively. In the center are the number "10" and the inscription "ruble" indicating the value of the currency. Within the figure "0" in a latent image the figure "10" and the inscription "rub" looks. At the bottom the mint mark is displayed.

Features of the coin

Metal: Brass and chrome steel
Diameter: 22 mm
Thickness: 2.20 mm
Weight: 5.63 g
Issue volume: 10 million


Sursa informaţiilor aici.

Două noi monede comemorative ucrainiene - 29.06.2016

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The Bank of Ukraine issued on 23 June, two coins with face 2 and 5 Hryven struck one in alpaca and the other in silver, both with the same design but one with a few notes of color, dedicated to commemorate the 50th anniversary of National University of economics Ternopil; higher education institution, established as a branch of the financial and economic faculty of Kiev in 1966.



On the front and above represented the small National Emblem of Ukraine, with the inscription Ukraine, in the center logo of the National University of Economics Ternopil, the year of issue 2016 left; face value, either 2 or 5 Hryven and logo of the National Bank of Ukraine.

50 years National Ternopil (above), University of Economics (below): On the back a representation of university buildings and the semicircular inscriptions shown.
 




The currency of 5 Hryven, has tape University logo colored with the colors of the flag of Ukraine.

Face value: 2 Hryven / 5 Hryven
Metal: Alpaca / 925
Diameter: 31 mm / 33 mm
Weight: 12.8 g / 15.55 g
Issuing volume: 25,000 / 2,000
 

Sursa informaţiilor aici.

Roşia Montană: Monumentul funerar de la Tău Găuri (MONUMENTUL CIRCULAR) şi Necropola Hop Găuri

Monumentul funerar de la Tău Găuri (MONUMENTUL CIRCULAR)











































Informaţii despre Monumentul funerar de la Tău Găuri (MONUMENTUL CIRCULAR):

ARHITECTURĂ FUNERARĂ LA ALBURNUS (ROŞIA MONTANĂ): MONUMENTUL CIRCULAR* 


Necropola Hop Găuri










Mai multe informaţii:

1. Roşia Montană | Judeţ: Alba | Punct: Găuri | Anul: 2001
2. Roşia Montană | Judeţ: Alba | Punct: Hop | Anul: 2001
3. Roşia Montană | Judeţ: Alba | Punct: Hop - proprietatea familiei Botar | Anul: 2001
4. Roşia Montană | Judeţ: Alba | Punct: Tău Anghel [Alburnus Maior] | Anul: 2004