miercuri, 31 mai 2023

𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻𝘁̦𝗮 „𝗢𝗶𝗸𝗶𝘀𝘁𝗲𝘀 𝘀̧𝗶 𝗮𝗿𝗰𝗵𝗲𝗴𝗲𝘁𝗲𝘀 𝗹𝗮 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗺𝗲. 𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗳𝗼𝗻𝗱𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰𝗮̆ 𝗮 𝘂𝗻𝗲𝗶 𝗰𝗲𝘁𝗮̆𝘁̧𝗶 𝗴𝗿𝗲𝗰𝗲𝘀̧𝘁𝗶 𝗶̂𝗻 𝗺𝗶𝗹𝗲𝗻𝗶𝘂𝗹 𝗜 𝗶̂.𝗛𝗿.”

 

𝗜𝗡𝗩𝗜𝗧𝗔𝗧̦𝗜𝗘 𝗹𝗮 𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻𝘁̦𝗮 „𝗢𝗶𝗸𝗶𝘀𝘁𝗲𝘀 𝘀̧𝗶 𝗮𝗿𝗰𝗵𝗲𝗴𝗲𝘁𝗲𝘀 𝗹𝗮 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗺𝗲. 𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗳𝗼𝗻𝗱𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰𝗮̆ 𝗮 𝘂𝗻𝗲𝗶 𝗰𝗲𝘁𝗮̆𝘁̧𝗶 𝗴𝗿𝗲𝗰𝗲𝘀̧𝘁𝗶 𝗶̂𝗻 𝗺𝗶𝗹𝗲𝗻𝗶𝘂𝗹 𝗜 𝗶̂.𝗛𝗿.”


Vă invităm la Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26), miercuri, 7 iunie 2023, ora 18.00, la conferința susținută de C.Ș.I dr. Vasilica Lungu, cu tema: „Oikistes şi archegetes la Orgame. Despre fondarea istorică a unei cetăţi greceşti în mileniul I î.Hr. și afişarea identităţii sale în spaţiul dintre Dunăre şi Marea Neagră”.
Coordonator serie conferințe: prof. Ioan Carol Opriș
La Orgame, probabil către 630 î.Hr., mormântul fondatorului (oikistes) se remarca printre realizările importante ale primului grup de coloniști stabiliți pe stânca impunătoare a promontoriului de la Capul Dolojman. Ofrandele aduse la mormânt și carnea animalelor sacrificate arzând pe altare oferea periodic un spectacol remarcabil prin care comunitatea îi cinstea memoria și își afişa propria identitate. Aceste ofrande, fără a fi ostentatorii, defineau spațiul sacru al mormântului devenit sanctuar pentru o societate aristocratică în ascensiune.
Mormântului fondatorului este una dintre condițiile sine qua non ale procesului de formare a orașului grec antic (polis). Relația dintre spațiul locuit și acest monument unic, instalat la mică distanță de cetate într-o poziție dominantă, s-a păstrat de-a lungul mai multor secole. Vestigiile sale sunt esențiale pentru înțelegerea istoriei culturale, sociale și politice a acestei comunități venită să locuiască pentru mai multe secole printre geți, pe malurile occidentale ale Istrului (Dunărea).
Dr. Vasilica Lungu este cercetător științific gr. I la Institutul de Studii Sud-Est Europene din cadrul Academiei Române, specialist în arheologie clasică, cu preocupări dedicate colonizării grecești, arheologiei funerare, polis-ului arhaic și elenistic. Studiile și cercetările întreprinse reprezintă contribuții marcante pentru înțelegea relațiilor dintre coloniile pontice și spațiile egeene, levantine și mediteraneene.
Vasilica Lungu a coordonat și participat la cercetări arheologie și studii de material arheologic la Orgame/Argamum, Acic Suat, Ivan Bayr, Zimbru, Rachelu, Ghiolu Pietrei (România), Antikythera și Lesbos (Grecia), Smyrna, Kelainai – Apameea Kibotos, Labraunda (Turcia). Din anul 2003 este membru al American School of Classical Studies at Athens, urmând asocierile cu American Research Institute in Turkey, British Institute of Archaeology at Ankara, Association for Iranian Studiea, International Association for Research on Pottery of the Hellenistic Period.
Accesul la eveniment se va face ca de obicei în baza unei rezervări prin email la adresa muzeul.severeanu@muzeulbucurestiului.ro până miercuri 7 iunie, ora 16.00, cu confirmare, în limita locurilor disponibile.
Detalii despre conferință
https://fb.me/e/14lZweLx1

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

JUCĂRII DIN SATUL TRADIȚIONAL ROMÂNESC EXPUSE LA MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ CONSTANȚA!

 

JUCĂRII DIN SATUL TRADIȚIONAL ROMÂNESC EXPUSE LA MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ CONSTANȚA!


De 1 iunie, cu ocazia Zilei Copilului, vizitatorii Muzeului de Artă Populară Constanța sunt invitați la o incursiune în universul cotidian al copiilor de odinioară, prin intermediul expoziției denumită sugestiv ”Jucăriile din satul tradițional românesc”.
Lumea copilăriei tradiționale era animată de jucării simple, lucrate din materiale luate din natură sau gospodărie: păpuși din cârpă sau pănuși de porumb, moriști, titirezuri, prăștii și figurine modelate din lut.
În expunere sunt prezentate o serie de figurine din lut ars cu reprezentări zoomorfe și avimorfe, precum și renumitele fluiere – ”cuci”, care făceau obiectul celor mai râvnite dorințe ale copiilor în târgurile și bâlciurile sătești.
Jucăriile din lut fac parte din obiectele de patrimoniu ale muzeului constănțean, achiziționate din renumite centre de ceramică – Vlădești (Vâlcea) și Oboga (Olt). Figurinele sunt modelate și decorate în tehnici specifice centrelor ceramice respective: acoperite cu humă albă sau cu smalțuri colorate, incizate și pictate. În formele lor se regăsesc viețuitoarele pe care copiii le îndrăgeau în gospodăria țărănească și care făceau obiectul jocului copilăresc: cai și cocoși, țapi, oi și berbeci, porumbei, gâște și rândunici.
Unele dintre figurinele ”cuci” erau modelate drept fluiere cu apă pentru a imita cât mai bine trilurile păsărilor.
Pentru a sugera universul copilăriei, în expunere se mai află piese de costum popular purtate de copii din câteva zone etnografice din țară : Dobrogea de Sud, Vâlcea, Argeș, Bistrița-Năsăud, Pădureni (Hunedoara), Țara Zarandului ( Arad), Bucovina ( Suceava). Reduse ca dimensiune, veșmintele populare ale copiilor respectă materialele, croiul și motivele decorative ale costumelor populare femeiești și bărbătești din zonele respective.
Muzeul de Artă Populară Constanța vă invită să vizitați inedita expoziție în perioada 1-5 iunie 2023.
Intrarea copiilor în muzeu este gratuită în ziua de 1 Iunie. 

Vă așteptăm cu drag!

#ziuacopilului

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Unități de măsură pentru lichide

 

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, prezintă în luna iunie a.c. un nou exponat în cadrul ciclului expoziţional „Exponatului Lunii”. Este vorba de „Unități de măsură pentru lichide”.
Sunt expuse și prezentate trei unități de măsură pentru lichide: pentru un litru, pentru o jumătate de litru și pentru un dublu decilitru. Toate aceste recipiente au forma unor căni cu toartă și sunt confecționate din zinc. Pe fundul recipientelor, încadrat într-un cerc, este numele comerciantului care avea în posesie unitatea de măsură și anume „Joan R. Borosiu”. Sub numele inscripționat este înscrisă sigla atelierului care a produs unitățile de măsura, reprezentând o balanță sub care sunt două inițiale, „L. E.” Tot pe fundul recipientelor sunt marcate calibrările unității de măsură.
Ioan (Joan) R. Boroșiu, cel al cărui nume este marcat pe fundul unităților de măsură, era comerciant și proprietar. El avea prăvălia pe strada Lipscani, nr. 84, în București. Acesta a trăit între anii 1842 - 1908. Pe lângă faptul că era un mare comerciant, avea și alte merite. A fost Ofițer al Ordinului „Coroana României” și decorat cu Medalia „Răsplata Muncii pentru Biserică”, clasa I-a.
Obiectele expuse au fost donate în anul 2012 de familia Ionescu Andrei Florin din satul Baneasa, comuna Salcia.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Joi, 1 iunie 2023, ora 11.00, la Muzeul Național la Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii iunie, O JUCĂRIE ROMANĂ DESCOPERITĂ LA APULUM

 


Cu această ocazie va fi prezentată o jucărie deosebit de interesantă, cu o vechime de cca. 1800 ani, descoperită la Apulum. Aceasta reprezintă un personaj ecvestru care ține în mâna stângă un scut, iar cu dreapta pare a ține frâul calului. Calul prezintă la bază două perforații transversale. În aceste orificii erau introduse tije de lemn pe care erau atașate patru roți. O perforație identică o are și în zona botului, necesară pentru legarea unei sfori prin intermediul căreia jucăria putea fi tractată de către un copil.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

Sursa informațiilor Urbea Mea.

Noi monede comemorative din Rusia - 31.05.2023

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Russia 10 rubles 2023 - Cities of Labour Valour: Novokuznetsk

New circulating commemorative:

"Cities of Labour Valour: Novokuznetsk"

TECHNICAL DATA
Composition: brass plated steel
Diameter: 22.00 mm
Weight: 5.63 g
Thickness: 2.20 g
Mintage: 1 million

LINK: Bank of Russia

 

Sursa informațiilor aici.


Russia 10 rubles 2023 - Cities of Labour Valour: Novosibirsk

New circulating commemorative:

"Cities of Labour Valour: Novosibirsk"

TECHNICAL DATA
Composition: brass plated steel
Diameter: 22.00 mm
Weight: 5.63 g
Thickness: 2.20 g
Mintage: 1 million

LINK: Bank of Russia


Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Transnistria - 31.05.2023

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Transnistria 1 ruble 2023 - Armed Forces of Transnistria

Seven new commemorative types:

"Armed Forces of Transnistria"

TECHNICAL DATA
Composition: nickel plated steel
Diameter: 22.00 mm
Weight: 4.65 g


(news and images from eBay seller lemberg-zp)

LINK: Pridnestrovian Republican Bank

 

Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Ucraina - 31.05.2023

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Ukraine 10 hryven 2023 - Support forces of the Armed Forces of Ukraine

New circulation commemorative type:

"Support forces of the Armed Forces of Ukraine"

TECHNICAL DATA
Composition: nickelelectroplated zinc-based alloy
Diameter: 23.50 mm
Weight: 6.40 g
Thickness: 2.30 mm
Mint: NBU Banknote Printing and Minting Works (Ukraine)
Designer: Volodymyr Demyanenko & Olga Kovalenko
Engraver: Volodymyr Demyanenko & Volodymyr Atamanchuk
Mintage: 10 million

(image taken from bank.gov.ua)

LINK: National Bank of Ukraine

 

Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Elveția - 31.05.2023

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Switzerland 20 francs 2023 - Swiss Shooting Sport Federation

New collectors' commemorative type to be launched on june 2nd:

"Swiss Shooting Sport Federation"

TECHNICAL DATA
Composition: silver 0.835
Diameter: 33.00 mm
Weight: 20.00 g
Mint: Federal Mint Swissmint (Switzerland)
Artist: Vito Noto


(news and image from Eddy Reynaert)

LINK: The Swiss Mint

 

Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Germania - 31.05.2023

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Germany 10 euro 2023 - Fire Department

New commemorative item in CuNi with polymer ring:

"From the In the service of society collection: Fire Department"

TECHNICAL DATA
Composition: CuNi
Diameter: 28.75 mm
Weight: 9.80 g

(news and image from Peter Kaminsky)

LINK: Peter Kaminsky's eBay store


Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Rusia - 31.05.2023

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Russia 10 rubles 2023 - Cities of Labour Valour: Nizhny Novgorod

New circulating commemorative:

"Cities of Labour Valour: Nizhny Novgorod"

TECHNICAL DATA
Composition: brass plated steel
Diameter: 22.00 mm
Weight: 5.63 g
Thickness: 2.20 g
Mintage: 1 million

LINK: Bank of Russia


Sursa informațiilor aici.


Russia 10 rubles 2023 - Cities of Labour Valour: Nizhny Tagil

New circulating commemorative:

"Cities of Labour Valour: Nizhny Tagil"


TECHNICAL DATA
Composition: brass plated steel
Diameter: 22.00 mm
Weight: 5.63 g
Thickness: 2.20 g
Mintage: 1 million

LINK: Bank of Russia

 

Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Cehia - 31.05.2023

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Today, May 30, 2023, the Czech National Bank issues the fifth gold coin in the Municipal Heritage series. The coin is dedicated to the city of Kroměříž.


The upper part of the obverse of the coin shows part of the colonnade of the Kroměříž Flower Garden with heraldic animals of the great national coat of arms between the different columns. The Czech lion stands in the center, the Moravian eagle to its left and the Silesian eagle to its right. The lower half of the coin shows shadows of the heraldic animals and columns. The text “ČESKÁ REPUBLIKA” appears near the upper edge of the coin. The lower edge of the coin bears the text “MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ REZERVACE” and the denomination and abbreviated monetary unit “5,000 Kč”. The text is separated from the denomination and the abbreviated monetary unit by a sign in the form of "○". The mark of the Czech Mint, consisting of the letters "Č" and "M", is located above the Czech lion.


The upper half of the reverse features a collage of the most important architectural monuments of the Kroměříž municipal heritage, from the left, the Church of the Assumption of the Virgin Mary, the Church of St. Mauritius, the Kroměříž Castle, and the Rotunda of the Flower Garden is located in the bottom half of the coin. The text “MĚSTO KROMĚŘÍŽ” is located near the bottom edge of the coin. The minting year “2023” is located above the Kroměříž castle. The initials of the coin's designer, Karolína Kučerová, made up of two letters "K", are located near the bottom edge of the coin.

The coin is minted in 999.9 thousandths of a purity gold and is issued in two versions, BU quality and Proof quality, which differ in surface treatment and marked edge. The coin measures 28mm in diameter, weighs 15.55g and is 1.85mm thick.

 

Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă de circulație din Danemarca - 31.05.2023

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The National Bank of Denmark announced a few days ago that the image of Queen Margaret that appears on its circulation coins has been changed to a more current one. Thus, the coins with a mint date of 2023 already appear with the new portrait.


The dominant ornamentation on the 10 and 20 kroner coins (the only two on which the monarch appears) is a portrait of the sovereign, in keeping with the tradition for the highest denominations of Danish coins. The portrait is the work of sculptor Eva Hjorth, who wanted it to reflect the Queen's experience, authority and age. The portrait is designed in keeping with the tradition of classical coinage.


The reverse of the 10 and 20 kroon coins show three lions and nine hearts framed by a circle with a crown on top. On both sides of the crown there is ornamentation. The coat of arms with three crowned lions has been used by Danish kings for the last 800 years. In the 16th century it was decided that the number of hearts should be nine.


Coins minted between 2011 to 2022, the Queen's image was designed by artist Lis Nogel.

Image of the complete series of Denmark 2023 coins
 

 
Sursa informațiilor aici.

VAS ASKOS

 


OBIECTUL SĂPTĂMÂNII

VAS ASKOS


În expoziția de arheologie a Muzeului Județean Olt este expus un vas de tip askos, descoperit la Drăgănești-Olt, realizat din lut, modelat cu mâna; are o toartă care pornește din buză și ajunge până la umăr; corpul este alungit, iar gura este ovală și înclinată; baza vasului este aproximativ circulară. Restaurare: Ion Marinică. Foto: Cătălin Stancu.
Dimensiuni: L = 170 mm; H = 127 mm; Dgură = 86 x 73 mm.
Context: Drăgănești-Olt; 1990; S III; c. 4; - 1,10 m.
Datare: Eneolitic, cultura Sălcuța (mileniul IV a.Chr.).
Vă invităm să vizitați Muzeul Județean Olt, pentru a afla istoria unor obiecte interesante, din mai multe epoci istorice, descoperite pe teritoriul județului.
Mihaela Bleoancă - arheolog


THE OBJECT OF THE WEEK
ASKOS VESSEL
In the archeology exhibition of the Olt County Museum, an askos-type vessel, discovered at Drăgănești-Olt, made of clay, modeled by hand, is exhibited; it has a tuft that starts from the lip and reaches to the shoulder of the vessel; the body is elongated and the mouth is oval and inclined; the base of the bowl is approximate circular. Restoration: Ion Marinică. Photo: Cătălin Stancu.
Dimensions: L = 170 mm; H = 127 mm; rim diameter = 86 x 73 mm.
Archaeological context: Drăgănești-Olt; 1990; S III; q. 4; - 1.10 m.
Dating: Eneolithic, Sălcuța culture (4th millenium BC).
We invite you to visit the Olt County Museum to find out the history of some interesting objects from several historical periods, discovered on the territory of the county.
Mihaela Bleoancă – archaeologist

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Olt.

Căițele purtate de femeile săsoaice

 


Căițele purtate de femeile săsoaice


Datorită progresului economic din Țara Bârsei, costumul săsesc tradițional a suferit modificări de-a lungul timpului. Împodobirea femeilor tinere cu căiță împletită și voal roșu a fost înlocuită treptat cu o căiță din catifea neagră. Aceasta este împodobită pe marginea care înconjoară fața, cu o dantelă lată din tul. De asemenea, în față și în spate, sunt prinse de căiță, „funde” din aceeași catifea neagră, late de circa 10-12 cm, lungi până în talie, ale căror capete se termină cu franjuri din fire metalice aurii. Frumusețea acestor căițe constă în broderia plină, realizată din bumbac sau fir metalic.
În zona Rupea, femeile tinere așezau peste păr o căiță împletită, peste care puneau un voal alb din bumbac, decorat la capete, care se înfășura pe sub bărbie sau un batic din tul brodat, legat sub barbă și prins cu o broșă.
Dacă doriți să vedeți o varietate de căițe dar și alte accesorii ale costumului săsesc, vă invităm să vizitați expoziția temporară „Costumul săsesc din zona Rupea și Țara Bârsei” deschisă la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea.


#muzeulgheorghecernearupea #ȚaraBârsei #zonarupea #haișitulamuzeu #sași

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

marți, 30 mai 2023

Primii agricultori. Cercetările arheologice de la Dudeștii Vechi

 

Muzeul Național al Banatului te invită să participi la Serile de Poveste, o serie de prelegeri memorabile care vor aduce la lumină trecutul fascinant al regiunii și proiectele de cercetare ale specialiștilor MNaB.
În cea de-a noua întâlnire a Serilor de Poveste, te invităm într-o călătorie către începuturile vieții pastorale și agricole de acum opt milenii, în zorii civilizației de care suntem încă legați. Descoperă secretele ruinelor primelor așezări organizate, cu case din lemn și lut construite pe grinduri, înconjurate de întinderile de apă din interfluviul Mureș-Aranca.
Vei fi captivat de datele provenite din săpăturile arheologice începute acum 120 de ani, valorificate în prezent prin proiecte internaționale de cercetare. Vom explora cum trăiau și cum exploatau resursele din mediul natural oamenii din acea vreme, și vei descoperi povestea celor care au inițiat aventura introducerii tehnologiilor neolitice în Banatul de câmpie.
Prezentarea va fi susținută de colegul nostru, Dan Leopold Ciobotaru.
Evenimentul are loc miercuri, 31 mai, la ora 18:00, în incinta sălii de pedagogie muzeală a Bastionului Maria Theresia.
Te așteptăm cu drag la Serile de Poveste la Muzeu, unde istoria prinde viață!.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Noaptea Privighetorilor 2023

 

Noaptea Privighetorilor, ajunsă la a 10-a ediție consecutivă la Cluj, vine cu aceleași elemente care vă conectează cel mai bine cu natura noastră urbană:
- Tururile ghidate vă vor purta pașii de la intrarea în Parcul Etnografic, pe aleile însorite sau umbrite, alături de ghizii noștri dar, sperăm, și alături de păsările din locație. Tururile se desfășoară la intervale de 15 minute, de la 17.00 la 18.40.
- Atelierele educative vor ține ocupați micii participanți, cu povești, desene și jocuri de la 17.00 la 19.00, sau chiar și după începerea concertului dacă sunt doritori.
- Expoziția realizată în colaborare cu Centrul de Microscopie Electronică "C. Crăciun" al Universității Babeș-Bolyai va prezenta păsările din alt unghi, microscopic.
- Standul SOR vă așteaptă cu cărți și insigne. Nu va lipsi Atlasul păsărilor Clujului nici de data aceasta.
- Picnicul are verde și anul acesta. Puteți aduce gustarea preferată de acasă și astfel așteptați începerea concertului plăcut, la umbră, alături de cei dragi.
- Recitalului instrumental susținut de artiștii Bíró Zsuzsa (harpă), Teodora Buia (vioară), Carina Coste (flaut), Sergiu Cebotari (clarinet), Adela Hania Greab (violoncel), Alexandru Lazăr (pian), Emanuel Vots (violă), Sonia Vulturar (vioară) va începe la orele 19.00. Au pregătit lucrări compuse de Johann Sebastian Bach, Franz Danzi, Sonia Vulturar, Antonio Vivaldi, Camille Saint-Saëns și Maurice Ravel.
Vă așteptăm cu drag, din nou, să vă povestim despre păsări și natură, în natură.
Evenimentul este gratuit, dar se achită taxa de intrare în Parcul Etnografic. În cazul în care plouă, evenimentul se reprogramează.

 

Sursa informațiilor SOR Cluj.

duminică, 28 mai 2023

VĂ INVITĂM LA CREASTĂ DE ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI!

 

VĂ INVITĂM LA CREASTĂ DE ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI!


Luni, 5 iunie 2023, pentru a celebra Ziua Mondială a Mediului, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Societatea Geologică a României, Asociația EcoLogic și Clubul de Turism Creasta Cocoșului vă invită la o drumeție în aria naturală protejată Creasta Cocoșului.
Plecarea se va face la ora 09:00, din fața Sălii Sporturilor „Lascăr Pană”, cu un autobuz pus la dispoziție de către organizatori, iar pentru cei care doresc să vină cu mașina, pornirea pe traseu se va face la ora 09:30 de la Hanul din Pasul Gutâi.
Toți cei interesați sunt rugați să vină echipați pentru un traseu pe munte, cu bocanci, haine adecvate, pelerină de ploaie și să aibă la ei o cantitate de apă suficientă și mâncare pentru prânz.
Pentru a evita eventuale neplăceri cauzate de vreme, vă rugăm să urmăriți website-ul Muzeului de Mineralogie, în data de 4 iunie deoarece, dacă condițiile meteo vor fi nefavorabile, pentru data de 5 iunie, drumeția va fi reprogramată.
Vă așteptăm cu drag!

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

Expoziție de reptile și insecte vii

 

30 mai 2023, ora 10.00
Muzeul de Științe ale Naturii
Complexul Muzeal Arad

 
Complexul Muzeal Arad vă așteaptă, începând de marți, 30 mai, ora 10.00, în cadrul Muzeului de Științe ale Naturii să vizitați o expoziție spectaculoasă de reptile și insecte vii. Deschiderea expoziției va avea loc în prezența reprezentanților Consiliului Județean Arad și ai Complexului Muzeal Arad, colecționarului Alexandrescu Mihail Lucian - proprietarul colecției. Invitați la eveniment sunt elevii Colegiului Particular ”Vasile Goldiș” Arad.
Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 30 octombrie 2023, iar vizitatorii care vor trece pragul muzeului arădean vor putea să vadă șerpi de dimensiuni diverse, tarantule și scorpioni etc.În cadrul expozitiei de reptile și insecte vii, curioșii vor afla mai multe detalii despre exemplarele de animale expuse care provin din zone diferite de pe Terra. Colecția de reptile îi aparține arădeanului Alexandrescu Mihail Lucian.
Expoziția de reptile și insecte vii de la Muzeul de Științe ale Naturii (Palatul Cultural, Piaţa George Enescu 1, Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor) va fi deschisă publicului inclusiv în perioada 1 iunie - 4 iunie 2023.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Arad.

Apariție editorială: „Coins in archaeological context: Sutor (Optatiana): the vicus and the baths complex” (Ed. Mega 2023), apărut în seria Coins from Roman Sites and Collections of Roman Coins from Romania, autori: Cristian Găzdac (ed.), Vlad Lăzărescu și Sorin Cociş.

 

Ne bucură să anunțăm o nouă apariție care îmbogățește lista de volume publicate de membrii Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca anul acesta, prin volumul „Coins in archaeological context: Sutor (Optatiana): the vicus and the baths complex” (Ed. Mega 2023), apărut în seria Coins from Roman Sites and Collections of Roman Coins from Romania, autori: Cristian Găzdac (ed.), Vlad Lăzărescu și Sorin Cociş. Vă invităm să accesați conținutul integral al cărții la următoarea adresă:

https://ephemerisnapocensis.arheologie-istoriaartei-cluj....

 

Sursa informațiilor Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca.

𝗟𝗮𝗱𝗮 𝗯𝗿𝗲𝘀𝗹𝗲𝗶 𝘁𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗶𝘇𝗺𝗮𝗿𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗭𝗮𝗹𝗮̆𝘂

 


𝗟𝗮𝗱𝗮 𝗯𝗿𝗲𝘀𝗹𝗲𝗶 𝘁𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗶𝘇𝗺𝗮𝗿𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗭𝗮𝗹𝗮̆𝘂


”𝐿𝑎𝑑𝑎 𝑎𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎̆ 𝑠𝑖𝑚𝑝𝑙𝑎̆, 𝑛𝑢𝑚𝑎𝑖 𝑐𝑎𝑝𝑎𝑐𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑑𝑒𝑜𝑠𝑒𝑏𝑖𝑡, 𝑓𝑖𝑖𝑛𝑑 𝑒𝑡𝑎𝑗𝑎𝑡, 𝑖̂𝑛 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑢𝑝𝑜𝑙𝑎̆ 𝑎𝑙𝑢𝑛𝑔𝑖𝑡𝑎̆. 𝐿𝑎𝑑𝑎 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑙𝑒𝑚𝑛 𝑑𝑒 𝑏𝑟𝑎𝑑, 𝑣𝑜𝑝𝑠𝑖𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑒𝑥𝑡𝑒𝑟𝑖𝑜𝑟 𝑖̂𝑛 𝑚𝑎𝑟𝑜-𝑖̂𝑛𝑐ℎ𝑖𝑠, 𝑓𝑎̆𝑟𝑎̆ 𝑎𝑙𝑡𝑒 𝑜𝑟𝑛𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡𝑒. 𝐼̂𝑛 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑖𝑜𝑟 𝑒𝑥𝑖𝑠𝑡𝑎̆ 𝑢𝑛 𝑠𝑒𝑟𝑡𝑎𝑟 𝑖̂𝑛𝑔𝑢𝑠𝑡 𝑖̂𝑛 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑡𝑎̂𝑛𝑔𝑎̆, 𝑝𝑒 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑎̆ 𝑙𝑎̆𝑡̦𝑖𝑚𝑒𝑎 𝑙𝑎̆𝑧𝑖𝑖. 𝐵𝑎𝑙𝑎𝑚𝑎𝑙𝑒𝑙𝑒, 𝑚𝑎̂𝑛𝑒𝑟𝑒𝑙𝑒 𝑙𝑎𝑡𝑒𝑟𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑛𝑐ℎ𝑖𝑧𝑎̆𝑡𝑜𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑜𝑟𝑖𝑔𝑖𝑛𝑎𝑙𝑒, 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑓𝑖𝑒𝑟 𝑓𝑜𝑟𝑗𝑎𝑡. 𝐼̂𝑛 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑖𝑜𝑟, 𝑐𝑎𝑝𝑎𝑐𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑣𝑜𝑝𝑠𝑖𝑡 𝑖̂𝑛 𝑎𝑙𝑏, 𝑜𝑟𝑛𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡 𝑐𝑢 𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑓𝑙𝑜𝑟𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒 𝑠𝑡𝑖𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑐𝑢𝑙𝑜𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑣𝑒𝑟𝑑𝑒, 𝑔𝑎𝑙𝑏𝑒𝑛, 𝑎𝑙𝑏𝑎𝑠𝑡𝑟𝑢 𝑠̦𝑖 𝑟𝑜𝑠̦𝑢. 𝑃𝑒 𝑐𝑎̂𝑚𝑝𝑢𝑙 𝑎𝑙𝑏 𝑠𝑒 𝑎𝑙𝑓𝑎̆ 𝑢𝑟𝑚𝑎̆𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑡𝑒𝑥𝑡: „𝐴, 𝐵, 𝑁𝑠. 𝑖𝑓𝑖𝑢 𝑡𝑎́𝑟𝑠𝑎𝑠𝑎́𝑔 𝑠𝑧𝑎́𝑚𝑎́𝑟𝑎 𝑎 𝑚𝑎𝑔𝑎 𝑘𝑜̋𝑙𝑡𝑠𝑒́𝑔𝑒́𝑣𝑒𝑙 𝑘𝑒́𝑠𝑧𝑖𝑡𝑡𝑒𝑡𝑒𝑡𝑡 𝑎𝑡𝑦𝑎 𝑀. 𝑆𝑎́𝑟𝑎𝑖 𝑀𝑖𝑘𝑙𝑜́𝑠 𝐵𝑒𝑗𝑎́𝑟𝑜́ 𝑀. 𝑇𝑜́𝑡ℎ 𝑀𝑖𝑘𝑙𝑜́𝑠 𝑒́𝑠 𝑇𝑜́𝑡ℎ 𝐵𝑎́𝑙𝑖𝑛𝑡 𝑢𝑐𝑟𝑎𝑖𝑚𝑒́𝑘 𝑒𝑙𝑜̋𝑙𝑗𝑎́𝑟𝑜𝑖 ℎ𝑖𝑣𝑎𝑡𝑎𝑙𝑦𝑜𝑘 𝑎𝑙𝑎𝑡𝑡. 𝐹𝑜̋ 𝑑𝑒́𝑘𝑎́𝑛𝑦 𝐾𝑢̈𝑟𝑡𝑖 𝐺𝑒𝑟𝑔𝑒𝑙𝑦 𝑣𝑖𝑐𝑒 𝑑𝑒𝑘𝑎́𝑛𝑦 𝐿𝑎́𝑠𝑧𝑙𝑜 𝐺𝑦𝑜̋𝑟𝑔𝑦 𝑛𝑜𝑡𝑎𝑟𝑖𝑢𝑠 𝐴𝑙𝑏𝑒𝑟𝑡 𝐺𝑦𝑜̋𝑟𝑔𝑦 𝑆𝑧𝑜𝑟𝑔𝑎𝑙𝑚𝑎𝑡𝑜𝑠𝑠𝑎́𝑔𝑜𝑘 𝑚𝑒𝑙𝑙𝑒𝑡𝑡. 𝐴𝑛𝑛𝑜 1825 𝑑𝑖𝑒 13 𝑖𝑢𝑛𝑖𝑖” („𝐴 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑓𝑎̆𝑐𝑢𝑡𝑎̆ 𝑙𝑎𝑑𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝑡𝑖𝑛𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑒 𝑐ℎ𝑒𝑙𝑡𝑢𝑖𝑎𝑙𝑎 𝑙𝑜𝑟, 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑠𝑡𝑎𝑟𝑜𝑠𝑡𝑒 𝑙𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑑𝑢𝑐𝑒𝑟𝑒 𝑆𝑎́𝑟𝑎𝑦 𝑀𝑖𝑘𝑙𝑜́𝑠 𝑒́𝑖 𝑇𝑜̋𝑡ℎ 𝐵𝑎́𝑙𝑖𝑛𝑡, 𝑑𝑒𝑐𝑎𝑛 𝑝𝑟𝑖𝑛𝑐𝑖𝑝𝑎𝑙 𝐾𝑢̈𝑟𝑡𝑖 𝐺𝑒𝑟𝑔𝑒𝑙𝑦, 𝑣𝑖𝑐𝑒𝑑𝑒𝑐𝑎𝑛 𝐿𝑎́𝑠𝑧𝑙𝑜 𝐺𝑦𝑜̋𝑟𝑔𝑦, 𝑛𝑜𝑡𝑎𝑟 𝐴𝑙𝑏𝑒𝑟𝑡 𝐺𝑦𝑜̋𝑟𝑔𝑦. 𝐼̂𝑛 𝑎𝑛𝑢𝑙 1825, 13 𝑖𝑢𝑛𝑖𝑒”). 𝐷𝑖𝑚𝑒𝑛𝑠𝑖𝑢𝑛𝑖𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑢𝑟𝑚𝑎̆𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒𝑙𝑒: 𝐼̂=49 𝑐𝑚, 𝐿=70 𝑐𝑚; 𝑙=39 𝑐𝑚. 𝑆𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑒𝑟𝑣𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑙𝑎̆𝑧𝑖𝑖 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑏𝑢𝑛𝑎̆, 𝑙𝑖𝑝𝑠𝑒𝑠𝑐 𝑖̂𝑛𝑠𝑎̆ 𝑝𝑖𝑐𝑖𝑜𝑎𝑟𝑒𝑙𝑒 𝑙𝑎̆𝑧𝑖𝑖” - dr. 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐨𝐩.
Lada de breaslă a tinerilor cizmari din Zalău poate fi văzută în cadrul expoziției temporare ”𝗗𝗶𝗻 𝘁𝗿𝗮𝗱𝗶𝘁̦𝗶𝗮 𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻𝗮̆ 𝗮 𝗭𝗮𝗹𝗮̆𝘂𝗹𝘂𝗶. 𝗕𝗿𝗲𝘀𝗹𝗲𝗹𝗲” pe care o găzduim în #BeciulCultural


Vă așteptăm să ne vizitați!

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău.

O nouă monedă comemorativă din Kazahtan - 28.05.2023

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Kazakhstan 100 tenge 2022 - 30 years of diplomatic relations with China

New proof collectors' type:

"30 years of diplomatic relations with China"

TECHNICAL DATA
Composition: copper-nickel
Diameter: 33.00 mm
Weight: 15.00 g
Mintage: 3,000
Mint: Kazakhstan Mint (Ust-Kamenogorsk, Kazakhstan)

(news and image from Egon Conti)

 

Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă britanică din Teritoriul britanic antarctic - 28.05.2023

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

British Antarctic Territory 2 pounds 2023 - Neptune Glacier

New bimetallic commemorative:

"From the Antarctic Glaciers collection: the Neptune Glacier"

TECHNICAL DATA
External ring: nickel-bronze
Center disc: copper-nickel
Diameter: 28.40 mm
Weight: 12.00 g
Mint: The Pobjoy Mint
Mintage: 1,950

LINK: The Pobjoy Mint

 

Sursa informațiilor aici

O nouă monedă comemorativă din Kazahstan - 28.05.2023

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Kazakhstan 100 tenge 2022 - 30 years of diplomatic relations with Russia

New proof collectors' type:

"30 years of diplomatic relations with Russia"

TECHNICAL DATA
Composition: copper-nickel
Diameter: 33.00 mm
Weight: 15.00 g
Mintage: 3,000
Mint: Kazakhstan Mint (Ust-Kamenogorsk, Kazakhstan)

(news and image from Egon Conti)

 

Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Niue - 28.05.2023 - VIDEO

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The New Zealand Mint has issued a new series of pure gold and silver coins dedicated to Thor the God of Thunder. The famous Marvel Comics character has traveled through the realms, fighting all the enemies of Asgard and Earth since 1962, using his powerful enchanted hammer Mjolnir, which gives him the ability to fly and manipulate the weather, as well as concentrate your power.

This series of officially licensed pieces has a high quality in terms of reliefs and textures, which contrast brilliantly with the mirror-finish background.

3 and 1 ounce silver coins
 

On the reverse of both coins we can see engraved the mighty God of Thunder holding his hammer, Mjolnir, with his emblem on one side. His cape is shown in bold, vibrant colors that contrast with the background.
Reliefs and textures have been added on a mirror-finish background to achieve greater dynamism.

Country Niue Niue
Mint New Zealand Mint New Zealand Mint
Year 2023 2023
Face value 10 dollars 2 dollars
Weight 3 troy ounces 1 troy ounce (31.10 g)
Metal and purity 999 silver 999 silver
Diameter 55mm 40mm
Presentation exclusive box exclusive box
Quality proof proof
Roll 1,000 5,000


1 and 1/4 ounce gold coins
 

On both coins the reverse features a close-up engraving of the mighty Thor holding his hammer. In addition, an impressive design has been created using textures on the background in a mirror finish.

Country Niue Niue
Mint New Zealand Mint New Zealand Mint
Year 2023 2023
Face value 250 dollars 25 dollars
Weight 1 troy ounce (31.10 g) 1/4 troy ounce
Metal and purity Gold 999 Gold 999
Diameter 32mm 22mm
Presentation exclusive box exclusive box
Quality proof proof
Roll 250 500


Common obverse throughout the series
 

While the common obverse in all the pieces, as legal tender coins, have the coat of arms of Niue, the issuing country, in the upper part the face value and in the lower area we see the year of minting "2023".
 

The coins are delivered in a personalized themed case with images of the great superhero, each one including its own certificate of authenticity and unique limited mintage number.

In this video we can see in more detail each of the coins that make up the series: 
 

 Sursa: Youtube Utilizator: NZ Mint


Sursa informațiilor aici.

Despre câteva monede americane foarte valoroase - 28.05.2023 - VIDEO

 

Sursa: Youtube Utilizator: World Numismatic News

Noi bancnote de pe mapamond CCXL - 28.05.2023

 I. 20.000 rupi Indonezia



Sursa: https://banknotenews.com/?p=40054

II. 200 kwacha Malawi



Sursa: https://banknotenews.com/?p=40061

III. 10 pataca Macao


Sursa: https://banknotenews.com/?p=40066

IV. 10 pataca Macao


Sursa: https://banknotenews.com/?p=40070

V. 10 pataca Macao


Sursa: https://banknotenews.com/?p=40074

VI. 10 pataca Macao


Sursa: https://banknotenews.com/?p=40079

VII. 1.000 kwacha Malawi



Sursa: https://banknotenews.com/?p=40086

Emisiune numismatică cu tema 175 de ani de la Revoluția Română din 1848

 

Monedă Aur

Valoare nominală: 100 lei;
Metal: Aur 900/1000;
Greutate: 6,452 grame;
Dimensiune: diametru 21 mm;
Margine: zimțată;
Calitate: proof;
Tiraj Maxim: 1000;


Avers: monumentul Eroilor Pompieri din București, stema României, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI” și anul de emisiune „2023”. 

Revers: portretele și numele revoluționarilor pașoptiști Avram Iancu, Nicolae Bălcescu și Mihail Kogălniceanu și inscripțiile „REVOLUTIA ROMANA” și „1848”.


Monedă Argint

Valoare nominală: 10 lei;
Metal: Argint 999/1000;
Greutate: 31,103 grame;
Dimensiune: diametru 37 mm;
Margine: zimțată;
Calitate: proof;
Tiraj Maxim: 5000;


Avers: monumentul Eroilor Pompieri din București, stema României, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”. 



Revers: portretele și numele revoluționarilor pașoptiști Avram Iancu, Nicolae Bălcescu și Mihail Kogălniceanu și inscripțiile „REVOLUTIA ROMANA” și „1848”.


Monedele din aur și argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 3.100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din aur și argint cu tema 175 de ani de la Revoluția Română din 1848 au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

 

Sursa informațiilor BNR.