sâmbătă, 30 noiembrie 2019

Urbanism și urbanitate în planurile vechi ale Bucureștilor






Vă invităm miercuri, 4 decembrie 2019, ora 18:00, la Muzeul Hărților, pentru conferința „URBANISM ȘI URBANITATE ÎN REPREZENTĂRILE CARTOGRAFICE ALE BUCUREȘTILOR PÂNĂ LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI XX”, susținută de dr. Toader Popescu, lector universitar în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Progresele din domeniul topografiei și cartografiei înregistrate în epoca modernă au modificat radical conținutul și forma reprezentărilor planimetrice ale orașelor.

Bazându-ne pe o suită de planuri care acoperă perioada dintre finalul sec. XVIII și începutul sec. XX, vom încerca să urmărim cum este reprezentată cartografic modernizarea urbană, atât la nivelul transformărilor fizice ale țesutului, cât și la cel al evoluției reprezentărilor mentale ale orașului și urbanității.

Accesul la conferință se face în baza înscrierii prin completarea formularului de pe site-ul muzeului:

https://www.muzeulhartilor.ro/event-item/urbanism-si-urbanitate-in-reprezentarile-bucurestiului/

Taxa de participare este 5 lei biletul întreg, 2,5 lei biletul pentru studenți.

Vă așteptăm cu drag!



Sursa informațiilor Muzeul Hărților.

Lansare „Trecut-au anii. Bucureștiul de ieri și de azi”






Marți, 10 decembrie, de la ora 18:30, la Libraria Carturesti Carusel lansăm al doilea titlu din colecția Istorii urbane: „Trecut-au anii. Bucureștiul de ieri și de azi” de Andrei Bîrsan.

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

„Trecut-au anii cu un București chinuit de comuniști, comparat cu unul în căutarea identității, câteodată mai frumos, câteodată mai urât sau chiar distrus de interesele unora. Vă propun, așadar, să (re)descoperiți Bucureștiul de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI. (...)

Am avut norocul să încep să fotografiez chiar în perioada în care Bucureștiul era în plină demolare, în toamna lui 1979. Fotografiile făcute spun povestea orașului și a noastră, așa cum a fost, așa cum am trăit în școala generală, liceu și facultate. (...)

Azi îmi place să-i fotografiez pe locuitorii capitalei, să surprind viața orașului în culori vii. Orașul fără oameni este butaforie.” Andrei Bîrsan

Despre colecția Istorii urbane:
Noua colecție „Istorii urbane”, coordonată de Adrian Majuru, este o incursiune în istoria mică și mare a orașelor românești în principal, ca și în viețile locuitorilor acestora, fie că sunt boieri, burghezi sau simpli uvrieri. De la fanarioți până la perioada interbelică, trecând prin regimul comunist și ajungând în contemporaneitate, orașul s-a născut și a evoluat sau involuat, rămânând o constantă în viața noastră.
Povești de altădată, științific documentate și spuse cu har, despre peisajul orășenesc, despre comportamentul orășeanului, despre vestimentație, ocupații, petrecerea timpului liber etc.
O colecție în care se întrepătrund antropologia, istoria mentalităților, istoria ca atare, destinată publicului larg.



Sursa informațiilor Editura Corint.

Relații trofice






În perioada decembrie 2019 - martie 2020, la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați se desfășoară proiectul educațional "Relații trofice", coordonat de Raluca Pârvu, conservator în cadrul Secției Muzeu. Acțiunea se adresează copiilor din clasele II - IV și are ca scop cunoașterea particularităților lanțurilor trofice și importanța acestora în ecosistem. Pentru informații suplimentare și înscrieri sunați la tel. 0758-092225.


Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați.

CULE | expoziție daria frunză





În urmă cu mai puțin de un an porneam pentru prima oară pe potecile copilăriei cu gândul să redau în ulei pe hârtie manuală câteva dintre siluetele care îmi populează încă amintirile: culele.
Primele cule pictate au fost Duca si Greceanu, ca mai apoi să mă gandesc la un traseu. De mare folos mi-a fost albumul IGLOO "Cule. Casele fortificate între fală și ruină", care mi-a structurat căutările. În această primă etapă aveam să (re)descopăr culele Duca, Greceanu și Cornoiu. O serie de locuri minunate, dar și un peisaj puternic marcat de abandon și distrugere. Am cunoscut personaje resemnate, îngrijorate, zone întregi lăsate pradă parcă tuturor neputințelor omenești. Am văzut cum această neputință poate fi de multe ori cel mai mare dușman al bunelor intenţii și al dorinţei de a face.

Începutul lui august avea însă să îmi schimbe total percepția asupra lucrurilor. Am dat o fugă la Roșia Montană, unde am participat ca voluntar la programul Adoptă o Casă. Aici, printre activitățile specifice ale atelierelor de restaurare, mi-am făcut timp să prind pe hartia manuală o turlă de biserică, un apus de soare, o căpiță, o casă parohială. Așa se face că după 3 săptămâni s-a întâmplat prima expoziție la Roșia Montană, în cadrul Zilelor Patrimoniului, eveniment cu ocazia căruia toate lucrările au fost licitate iar sumele donate activităților de restaurare derulate de Asociația ARA aici, la Roșia Montană.

Cu bateriile încărcate, plină de speranță și de entuziasmul molipsitor al prietenilor de la ARA de a recupera și restaura ceea ce câteodată pare de nerecuperat, am revenit la proiectul legat de cule, cu gândul că fiecare dintre noi poate face ceva, poate schimba ceva. Am înțeles că trebuie să îmi folosesc uneltele pe care le am la îndemână pentru a atrage atenția, pentru a mobiliza, pentru a mișca lucrurile. Iar deocamdată, uneltele mele sunt entuziasmul și pensulele. Cu ele am revenit pe traseul culelor și am reușit să finalizez 20 de lucrări cu ajutorul cărora sper să pot spune povestea unui patrimoniu în mare nevoie de ajutor. Sper să vă vorbească nu doar despre pericol, abandon sau neputință, dar mai ales despre speranță și despre nevoia de a salva, de a proteja, de a ne implica.

Vă invit cu mare emoție la prima expoziție de pictură Daria Frunză dedicată culelor. Se cheamă simplu ”Cule” și reunește 20 de lucrări pictate cu suflet și speranță, fiecare dintre ele pe hârtie manuală fabricată în atelierul lui Răzvan Supuran.

Le mulțumesc prietenilor de la Seneca pentru căldura cu care m-au primit.
Expoziția este deschisă în perioada 16-31 decembrie, iar vernisajul este pe 19 decembrie, ora 18:00.

Vă aștept cu drag!
Daria
Razvan Supuran Seneca AntiCafe



Sursa informațiilor aici.

Caietele restaurării 2019 - lansare, prezentări și discuții





📚🥂Caietele restaurării 2019 se alătură pe data de 6 decembrie, începând cu ora 10, celorlalte publicații ale Editurii ACS.

📖🍂Numărul 8 al revistei aduce în fața cititorilor articole ce își propun să atragă atenția asupra aspectelor legate de “Tendințe și principii în restaurarea contemporană” și să prezinte studii de caz, restaurări recente.

Pentru circa 3 ore va invităm să fiți alături de noi la prezentări și discuții, în sediul Ministerului Culturii, Bld. Unirii 22, etaj 1, foaier.

"Caietele restaurării 2019" este un proiect editorial inițiat de Art Conservation Support, co-finanțat de Administrația Fundului Cultural Național și Ordinul Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii.



Sursa informațiilor Art Conservation Support.

Bistrița: Simpozionul ,,Transilvania în anii de după Primul Război Mondial. Aspecte social-economice și culturale”







Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Bistrița organizează în perioada 29-30 noiembrie 2019, începând cu ora 1230 , Simpozionul ,,Transilvania în anii de după Primul Război Mondial. Aspecte social-economice și culturale”.
Anii care au urmat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 au oferit tuturor locuitorilor Transilvaniei posibilitatea de a se manifesta în deplinătatea puterii creatoare și de a-și clădi un destin binemeritat în cadrul României Mari.
În cadrul acestei manifestări științifice vor fi susținute lucrări de către specialiști în Istoria Modernă și Contemporană de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Institutul de Istorie ,,George Barițiu” Cluj-Napoca al Academiei Române, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul ,,Casa Mureșenilor”, Brașov, Muzeul de Istorie Sighișoara, Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Colegiul Național Liviu Rebreanu, Bistrița, Liceul cu Program Sportiv Bistrița, Școala Gimnazială Nr. 1, Bistrița.
Participanții la simpozion vor lua parte vineri, 29 noiembrie, ora 11.00, la vernisajul expoziției cu titlul ,,700 de ani de istorie locală în documente unicat”, eveniment organizat de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud și Muzeul Bistrița, în sala ,,Tezaur” a muzeului.

Coordonator de proiect: Muzeograf, Virgil Mureșan



Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.

Atelier de arheologie experimentală






Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează, în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Alexandria, manifestarea “Atelierul de arheologie experimentală”.
Evenimentul va avea loc luni, 2 decembrie 2019, ora 9.30, la Muzeul Judeţean Teleorman şi va reuni elevii claselor a II-a , îndrumaţi de învăţătoarele Magdalena Ionescu,Jeni Rănacu, Georgeta Raicu, Florentina Veneticu, alături de 30 de cadre didactice participante la Cercul Pedagogic – învățământ primar, clasa a II-a, zona Alexandria.
Atelierul de arheologie experimentală urmărește aprofundarea cunoștințelor elevilor despre preistorie prin alte mijloace decât cele clasice. În prima parte, copiii vor fi familiarizați cu materiile prime folosite de oamenii din preistorie: silexul, variate tipuri de roci, oasele de animale domestice, cornul sau lemnul. Le vor fi exemplificate tehnici și metode de cioplire a silexului, de prelucrare a osului și lemnului. Vor observa cum se făceau uneltele din piatră și materii dure animale. Pentru o implicare activă în acest atelier, în a doua parte a acestuia, elevii vor folosi așchii, lame din silex și fragmente de gresie pentru a prelucra lemn și os, confecționând unelte simple. Cu ajutorul acestora vor modela din lut dar și decora statuete antropomorfe și zoomorfe, respectând tehnologia preistorică.
Manifestarea “Atelierul de arheologie experimentală” se înscrie în cadrul Programului Educaţional “Muzeul - sursă de cultură şi educaţie”.



Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Conferința: Date noi în cercetarea artei medievale și premoderne din România - PROGRAM






Sesiune anuală de comunicări științifice - ediția a XVI-a
DATE NOI ÎN CERCETAREA ARTEI MEDIEVALE ȘI PREMODERNE DIN ROMÂNIA

Miercuri, 4 decembrie și joi, 5 decembrie 2019, Muzeul Național de Artă al României, împreună cu Institutul de Istoria Artei ”G. Oprescu” al Academiei Române vă invită la un eveniment inedit ce va avea loc în Sufrageria Regală a fostului Palat Regal - Corp central, intrarea A3.

Ajuns deja la cea de-a șaisprezecea ediție, evenimentul se adresează cercetătorilor din domeniu, studenților, profesorilor, dar și celor preocupați și interesați de arta medievală și premodernă din România.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul sesiunii:

Miercuri, 4 decembrie 2019
Sufrageria Regală

10.00 - Deschiderea lucrărilor
Octav Boicescu, directorul adjunct al Muzeului Național de Artă al României
Dr. Adrian Silvan-Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu”

10.30 – 12.00 - Moderator: Constantin Ciobanu
Dr. Dana Jenei, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” – Maestrul "Anei întreite" de la Sântana de Mureș și atelierul său (c. 1375)
Dr. Ciprian Firea, Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca – Ochiul ”connoisseur”-ului vs./& ochiul camerei: investigații științifice și de istoria artei asupra polipticului de la Șmig
Drd. Andrei Țârlescu, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu - Manuscrisul Graecus 5 de la Veneția: „Istoria lui Alexandru Macedon”

12.00 - 12.15 - Pauză de cafea

12.15 – 13.45 - Moderator: Iuliana Damian
Dr. Constantin I. Ciobanu, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” - Criza imaginii ortodoxe de la mijlocul secolului al XVI-lea și picturile murale de la mănăstirile Sucevița și Dragomirna
Dr. Elisabeta Negrău, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” - Din nou despre pictorii bisericii fostei Mănăstiri Bucovăț
Dr. Ana Dobjanschi, cercetător independent - Un fragment din vechea pictură murală de la Biserica Episcopală de la Curtea de Argeş identificat într-o colecție particulară

13.45 - 14.15 - Pauză de prânz

14.15 – 15.45 - Moderator: Dana Jenei
Dr. Vlad Bedros, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” - „Cu giulgiu curat și cu miresme...”: notă despre iconografia Punerii în mormânt în pictura din Moldova (sec. 15-16)
Conf. univ. dr. Cristina Bogdan, Facultatea de Litere, Universitatea București - Vai, vai, moarte, cine poate scăpa de tine? Sf. Sisoe lamentându-se în fața mormântului lui Alexandru cel Mare – avatarurile unui motiv iconografic în teritoriile românești (sec. XVI-XVIII)
Drd. Laurenţiu Ion Bozgă, restaurator - Iconografia funerară a gropniţei Mănăstirii Humor în raport cu imnografia liturgică

15.45 - 16.00 - Pauză de cafea

16.00 – 18.00 - Moderator: Vlad Bedros
Dr. Maria Venera Rădulescu, cercetător independent - Programul iconografic al unei sobe de la sfârşitul secolului al 16-lea, descoperită în cercetările arheologice de la Orasul de Floci, jud. Ialomiţa
Dr. Georgiana Zaharia, restaurator - Specificul picturii murale de la Biserica Sf. Nicolae din Rădăuți. Detalii iconografice și tehnice descoperite cu ocazia restaurării picturii
Dr. Horia Moldovan, prorector al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti - Mănăstirea Trei Ierarhi: Reconstituiri
Dr. Carmen Tănăsoiu, Muzeul Național de Artă al României - Mărcile argintarului Sebastian Han

18.00 - 18.30 - Concluziile primei zile

***

Joi, 5 decembrie 2019
Sufrageria Regală

10.00 – 12.00 - Moderator: arhimandrit Policarp Chiţulescu
Monahia dr. Atanasia Văetiși - Câteva date despre o icoană dăruită Mănăstirii Stavropoleos la 1731: Roadele Pătimirii lui Iisus, sursele și circulația temei
Drd. Cristina Cojocaru, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” - Ipoteza originii venețiene a sculpturii în lemn post-brâncovenești
Dr. Robert Born, GWZO Leipzig - Transilvania,Ţara Românească şi Moldova ca spaţii de comunicare. Mobilitatea obiectelor şi reţelele de actori
Drd. Emanuela Cernea, Muzeul Național de Artă al României, Dr. Monica Dejan, Muzeul Bucovinei – O broderie necunoscută, descoperită în Biserica de la Mirăuți (Colecția Muzeului Bucovinei)

12.00 - 12.15 - Pauză de cafea

12.15 – 14.15 - Moderator: Emanuela Cernea
Sorin Iftimi, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Câteva broderii cu blazoane din colecția Muzeului Naţional de Artă al României
Prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, Universitatea Națională „G. Enescu” din Iași - Revenirea tematicii escatologice în Moldova, în prima jumătate a secolului al XIX-lea
Arhim. dr. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod - Școala de pictură de la Mănăstirea Antim
Drd. Iuliana Damian, Muzeul Național de Artă al României - Expozițiile de artă veche românească de la Lyon și Paris din cadrul Sezonului România-Franța 2019. Din culisele organizării

14.15 – 14.45 - Concluzii finale



Sursa informațiilor Muzeul Național de Artă al României.

Brăila: foto-expoziția „Hibernarea” la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția de Științe ale Naturii







În perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția de Științe ale Naturii, va fi deschisă foto-expoziția „Hibernarea”.
Expoziția prezintă aspecte din viața animalelor hibernante, respectiv, modul în care acesteanimale se manifestă în perioada premergătoare, în timpul sau după trecerea anotimpului rece.
Odată cu venirea toamnei, unele animale sălbatice își încep pregătirile pentru sezonul hibernal. În timp ce rozătoarele își căptușesc vizuinile cu frunze uscate sau alte resturi vegetale, alte mamifere se mulțumesc doar cu săparea unor galerii subterane. Tot în această perioadă, animalele hibernante își strâng provizii de hrană și încep să acumuleze grăsimi și substanțe nutritive de rezervă care ajung uneori până la dublarea greutății corporale. Aceste rezerve îi vor ajuta animalului să supraviețuiască celor câteva luni de frig și inactivitate.
Hibernarea viețuitoarelor este unul dintre cele mai spectaculoase bioritmuri sezoniere și este definită ca un fenomen natural periodic, regulat, prin care unele viețuitoare reușesc să supraviețuiască anotimpului rece și lipsei hranei de zi cu zi. Și cum pot ele să facă față acest lucru? În timpul hibernării, temperatura corpului se readaptează la niveluri mai scăzute, apropiindu-se de cea a mediului ambiant, iar frecvența respiratorie și cardiacă (și alte funcții principale) se reduc în mod considerabil. Astfel, toate substanțele nutritive sunt consumate cu mare economie, un animal putând folosi pentru câteva luni numai resursele interne.
Hibernarea este un fenomen întâlnit la plante, la animalele poikiloterme (cu unele excepții) și la un mic număr de mamifere. Însă, nu toate acestea hibernează cu adevărat; unele intră într-un somn adânc iarna sau intră în diapauză (insectele). Se consideră că animalele carnivore de talie mare și medie (ursul, bursucul, ratonul) nu intră într-o stare de hibernare veritabilă, ci într-o stare de somnolență, numită și „letargia carnivorelor”. De aceea, în zilele plăcute și însorite din timpul iernii, aceste animale se trezesc și ies afară din adăposturi. Hibernarea diferă prin comparație cu letargia prin faptul că un animal hibernant prezintă o reducere drastică a metabolismului și implicit a temperaturii corpului și se trezește relativ lent, în timp ce animalul adormit își reduce metabolismul ușor și se poate trezi instantaneu, dacă este perturbat.
În privința duratei somnului de iarnă, aceasta este variabilă la diferiți hibernanți, – de la 3 la 7 luni – și este în funcție de natura variațiilor factorilor endo- și exogeni.
Odată cu venirea primăverii, animalele sunt trezite de schimbarea de temperatură, de umiditate şi de foame, motiv pentru care ies din adăposturi.
Hibernarea este mai mult decât o metodă de a face față condițiiloranotimpului rece. Este singura posibilitate pentru unele viețuitoare de a nu muri de frig sau foame pe timpul iernii.

Coordonator: dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii



Sursa informațiilor Muzeul Brăilei „Carol I”.

Expoziția „Instaurarea Administrației Românești în Banat. Județul Timiș-Torontal și Caraș-Severin”






🖼️Muzeul Național al Banatului are plăcerea de a vă invita duminică, 1 Decembrie 2019, să vizitați expoziția „Instaurarea Administrației Românești în Banat. Județul Timiș-Torontal și Caraș-Severin”.

Reprezentația surprinde, în imagini sugestive, evenimentele care s-au derulat în spațiul bănățean începând cu sfârșitul primei mari conflagrații mondiale. Cea mai mare parte a galeriei este dedicată procesului de instaurare a administrației românești în spațiul bănățean revenit României după Conferința de Pace de la Paris, fiind prezentate fotografii și documente, multe dintre ele inedite.

🔛Expoziția poate fi vizitată în perioada 1-3 decembrie 2019, în Secția Arte Plastice a Bibliotecii Județene Timiș din cadrul Bastionului Maria Theresia, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
#mnab #timisoara #instaurareaadministratieiinbanat



Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Expoziția Mân. Mihai Vodă






Fotografii de arhivă din Biblioteca Universităţii de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu

Expoziție în cadrul proiectului cultural "Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă", realizat în parteneriat între Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, prin Centrul Expozițional Documentar, împreună cu Filiala București a Ordinului Arhitecților din România, și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii.



Sursa informațiilor Muzeul Școlii de Arhitectură.

Medalia românească: 100 ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta






🏅4 August 1919 este ziua înscrisă în istoria militară a României, în paginile sale cele mai strălucite.
În urmă cu 100 de ani, Armata României a intrat în Budapesta pentru a o elibera de regimul bolşevic al lui Bela Kun și a garanta siguranța cetățenilor maghiari.
Cele două atacuri ale guvernului leninist de la Budapesta împotriva armatei române, din aprilie și iulie 1919, au fost respinse. Riposta fermă și decisivă a bravilor ostași români a condus la înfrângerea Republice Sovietice a Ungariei, împiedicând astfel răspândirea bolșevismului în Europa.
Produsul medalistic, dedicat acestui eveniment, „100 ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta” și lansat pe piață de Monetăria Statului este format din medalie, broșură și cutie de prezentare. Poate fi achiziționat, de la magazinele Monetăriei, la prețul de 1.155,82 lei/ set, pentru medalia din argint și de 354,48 lei/ set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Specificații tehnice:
☑️ Material: Argint 925‰
- Diametru: 80 mm
- Greutate: 370 grame
- Calitate: patinată
- Tiraj fix: 100 bucăți
☑️ Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 80 mm
- Calitate: patinată
- Tiraj fix: 50 bucăți

Setul medalistic va fi lansat în sediul Muzeului din Alba Iulia în data de 30.11.2019 urmând ca din data de 05.12.2019 să se comercializeze și în cadrul magazinelor Regiei.

🔰Produsul medalistic poate fi achiziționat de la magazinele noastre din bd. Ion Mihalache nr. 119 și din str. Fabrica de Chibrituri nr. 30.

📧Pentru comenzi / info, vă rugăm să ne transmiteți un mesaj prin email la: magazin.filaret@monetariastatului.ro și magazin.mihalache@monetariastatului.ro



Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Noi monede comemorative din Olanda - 30.11.2019

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Netherlands 5 & 10 euro 2019 - Jaap Eden
New commemoratives in silver plated copper, silver and gold:

"Jaap Eden"






LINK: Royal Dutch Mint


Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Marea Britanie - 30.11.2019

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

United Kingdom 50 pence 2019 - The Gruffalo
Two new CuNi collector commemoratives:

"The Gruffalo"






(images taken from The Westminster Collection)

LINK: The Westminster Collection



Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă de circulație din Ghana - 30.11.2019 - VIDEO

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

#GHANA 2019: New bimetallic 2 cedi coin
With Micro Lettering and Latent Image 



Sursa: Youtube Utilizator: Bank of Ghana


Sursa informațiilor aici.

Medalia românească: Lotus termal






🏅 Noul produs din programul medalistic pe anul 2019 al Monetăriei, secțiunea Flora și Fauna României, „Lotus termal” a fost lansat pe piață.
Lotusul termal sau nufărul termal este o specie endemică a Rezervaţiei Naturale "Pârâul Peţea" din Băile 1 Mai și considerată a fi un relict terțiar.
Declarată monument al naturii încă din anul 1931, această gingașă floare se află în pragul extincției din cauza secării apei din rezervație. Acest fapt va conduce, din nefericire, la dispariția definitivă a unui habitat unic cu specii vegetale și animale endemice (nufărul termal, melcul termal și „roșioara lui Racoviță”) grav periclitate însă păstrate - prin uriașe eforturi – în acvariile unor specialiști din țară și stăinătate.
Lotusul termal a fost relocat într-unul din bazinele cu apă termală din stațiunea Băile Felix și poate fi admirat, din nou, de turiștii care ajung în această stațiune.
Produsul medalistic „Lotus termal” – compus din medalie, pliant și mapă de prezentare – poate fi achiziționat de la magazinele Monetăriei la prețul de 181 lei/ set, prețul include TVA.
Caracteristicile tehnice ale medaliei sunt următoarele:


☑️Aliaj: Argint 925‰
- Diametru: 30 mm
- Greutate: 13 grame
- Calitate: proof
- Tiraj fix: 100 bucăți

🔰Produsul medalistic poate fi achiziționat de la magazinele noastre din bd. Ion Mihalache nr. 119 și din str. Fabrica de Chibrituri nr. 30.
📧Pentru comenzi / info, vă rugăm să ne transmiteți un mesaj prin email la: magazin.filaret@monetariastatului.ro și magazin.mihalache@monetariastatului.ro



Sursa informațiilor Monetăria Statului.

miercuri, 27 noiembrie 2019

Baia Mare-Piaţa Cetaţii. Vestigii arheologice şi monumente de arhitectură religioasă






Baia Mare-Piaţa Cetaţii. Vestigii arheologice şi monumente de arhitectură religioasă

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Maramureș, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Satu Mare, vă invită să participați la vernisajul expoziţiei Baia Mare-Piaţa Cetaţii. Vestigii arheologice şi monumente de arhitectură religioasă
În cadrul expoziţiei sunt prezentate, prin intermediul imaginilor, monumentele de arhitectură religioasă gotică identificate în cursul săpăturilor arheologice din anii 2012-2014, în Piaţa Cetăţii din Baia Mare, respectiv biserica parohială Sf. Ştefan, biserica Sf. Martin şi biserica Sf. Ecaterina. De asemenea, sunt expuse mai multe bunuri culturale mobile/artefacte: piese de port, monede, ferecături de carte, obiecte liturgice, realizate din aur, argint, cupru şi fier, descoperite în mormintele din cimitirul din preajma bisericilor.
Vernisajul expoiţiei va avea loc miercuri 27 noiembrie 2019, ora 12, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare, strada Monetăriei, nr.1-3.



Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare.

Programul numismatic pe 2020 al Vaticanului - 27.11.2019

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Today I offer you the 2020 Vatican Numismatic Program that the Philatelic and Numismatic Office of the Vatican City sent me, in which it announces all the currency issues that will be made available to collectors during the next year.





COINS

1. Coin Card 2020

2. Euros series 2020 wedge flower version

3. Euro series, flower version of wedge 2020 special edition «250th anniversary of the birth of Ludwig van Beethoven»

4. Euros series Proof version with 20 euros silver coin «Pope Francis MMXX Year»

5. Euro Series proof version with 50 Euro gold coin «Pope Francis MMXX Year»

6. Copper coin of 10 euros (FDC or PROOF) - Art and Faith: Piety

7. Bimetallic Commemorative Currency of 2 euros «Centenary of the birth of John Paul II (FDC or PROOF)»

8. Bimetallic Commemorative 2 Euro coin «V Centenary of the death of Rafael Sanzio (FDC or PROOF)»

9. Bimetallic Commemorative 5 Euro coin «250th anniversary of the birth of Ludwig van Beethoven»

10. Gold coin of 10 euros - Baptism - MMXX

11. 100 Euro gold coin «Apostolic Constitutions of the Second Vatican Council: Dei Verbum»

12. 5 Euro Silver Commemorative Coin «World Migrant and Refugee Day (Proof version with gold relief)»

13. Commemorative silver coin of 10 euros «50th anniversary of World Earth Day, (Proof version and with gold relief)»

14. 20 Euro Gold Commemorative Coin «Acts of the Apostles: the Mission in Macedonia, Greece and Asia Minor»

15. 50 Euro Gold Commemorative Coin «Acts of the Apostles: Paul, Witness of Christ»

16. Gold coin of 200 euros - Los Arcángeles: Gabriel



PHILATELIC-NUMISMATIC PRODUCTS

1. About philatelic-numismatic 2020 «Centenary of the birth of John Paul II»

2. About philatelic-numismatic 2020 «V Centenary of the death of Rafael Sanzio»

3. Stamp & coin card 2020



ANNUAL VOLUMES

1. Numismatic Volume VI

2. Commemorative Numismatic Volume IV


Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Japonia - 27.11.2019

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Japan 500 yen 2019 - Enthronement of Emperor Reiwa
New bimetallic commemorative:

"Enthronement of Emperor Reiwa"






(photo from eBay seller twoeurocoins)

LINK: Japan Mint 



Sursa informațiilor aici.


Japan 100 yen 2019 - Tokyo 2020 six new types
New circulating commemoratives:

"Tokyo 2020 Olympic Games"







The common side:






(news by Jo Hoogeveen, Egon Conti and Pabitra Saha)

LINK: Japan Mint



Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative britanice din Guernsey - 27.11.2019

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Guernsey 50 pence 2019 - Christmas pantomime set
Five new CuNi collector commemoratives:

"Christmas pantomime set"






(news by Egon Conti)
(images taken from The Westminster Collection)

LINK: The Westminster Collection



Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Transnistria - 27.11.2019

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Transnistria 1 rouble 2019 - Cathedral of Nativity in Tiraspol
New commemorative:

"Cathedral of Nativity in Tiraspol"






(image by eBay seller vasid2009)

LINK: Trans-Dniester Republican Bank 



Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Slovenia - 27.11.2019

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Slovenia 2 euro 2019 - University of Ljubljana
New bimetallic circulating commemorative:

"Centenary of the Foundation of the University of Ljubljana"






SPECIFICATIONS
External ring: CuNi
Center disc: 3 layers, Ni-Brass, Ni, Ni-brass
Diameter: 25.75 mm
Width: 2.20 mm
Weight: 8.50 g

LINK: Bank of Slovenia 



Sursa informațiilor aici.

Emisiuni numismatice având ca teme (1) Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 și (2) Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu.







Emisiuni numismatice având ca teme (1) Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 și (2) Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu. 

27.11.2019

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 1 decembrie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 și o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu.

Moneda din aur va avea următoarele caracteristici:
metal: aur;
valoare nominală: 10 lei;
titlu: 999‰;
formă: rotundă;
diametru: 13,92 mm;
greutate: 1,224 g;
calitate: proof;
cant: zimțat.

Aversul monedei redă reprezentarea aversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922, inscripția „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2019” și stema României.

Reversul monedei redă reprezentarea reversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922 și inscripția pe două rânduri „ISTORIA AURULUI MONEDA DE 50 LEI 1922”.

Bancnota va avea următoarele caracteristici:
dimensiuni: 147x82 mm, cu o toleranţă de ± 1 mm;
culoare predominantă: albastru;
imprimată în tehnică mixtă plană/în relief, pe suport de polimer.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul lui Ion I.C. Brătianu, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv „ION I.C. BRĂTIANU 1864-1927”, iar în centru, o imagine a plăcii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922. În plan secund, în zona centrală, se află o imagine de interior a Ateneului Român.

Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos pe orizontală, în cifre, „100”, în partea centrală, jos, pe orizontală, pe două rânduri, în litere, „LEI UNA SUTĂ”, în dreapta jos pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” și în dreapta sus pe verticală, în cifre, „100”.

În partea centrală, stânga sus, se află medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentând o stilizare a unui luminator de pe cupola interioară a Ateneului Român.

Semnăturile guvernatorului și casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere.

Data punerii în circulaţie, respectiv „1 decembrie 2019”, este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei.

Pe fondul bancnotei, sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: în stânga, o imagine de epocă a fostului palat al Adunării Deputaților a Parlamentului României, actualmente Palatul Patriarhiei și, central, o imagine a reversului însemnului Ordinului Carol I.

În partea de jos a bancnotei este imprimat pe orizontală, pe două rânduri, textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”.

Sus, pe orizontală, se află denumirea băncii centrale, „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, iar sigla BNR este poziţionată în dreapta sus şi în stânga jos.

În partea centrală, dreapta sus, se află medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentând o stilizare a unui luminator de pe cupola interioară a Ateneului Român.

Valoarea nominală este imprimată astfel: pe verticală în stânga sus și în centru jos, în cifre, „100”, pe orizontală, în stânga sus, în zona seriei și în dreapta jos, tot în cifre, „100”, și în stânga jos, în litere, „UNA SUTĂ LEI”.

Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.

Seria şi numărul bancnotei sunt tipărite cu litere şi cifre, în două culori, roşu şi negru, astfel: în stânga pe orizontală, cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare şi în dreapta pe verticală, cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include următoarele elemente de siguranţă destinate publicului:
Elemente de siguranţă vizibile pe ambele fețe ale bancnotei, incluse în substratul de polimer:
o fereastră transparentă complexă, pe verticală, care conţine:
în centru, portretul lui Ion I.C. Brătianu realizat în tehnică multiton;
în partea superioară, o reprezentare grafică a reversului însemnului Ordinului Carol I, care are în mijloc un element vizibil doar la privirea contra unei surse punctiforme de lumină;
în jurul zonei centrale, precum și în partea superioară și inferioară a ferestrei transparente, elemente grafice realizate cu cerneală optic variabilă (albastru-verde), care își schimbă culoarea în funcție de unghiul sub care sunt privite;
filigran, reprezentând un fragment din placa Ordinului Carol I şi sigla BNR, vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului;
fir de siguranță magnetic, care include în negativ microtextul „ROMÂNIA 100”, citibil din patru direcții diferite;

În plus, vizibile numai pe revers, sunt elemente grafice de dimensiuni diferite realizate cu cerneală albastră iridescentă, care conțin în negativ valoarea nominală „100”.

Elemente de siguranţă adăugate prin imprimare:
imprimare în relief, detectabilă prin palpare:
pe aversul bancnotei, portretul lui Ion I.C. Brătianu, stema României, imaginea plăcii Ordinului Carol I, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, medalionul cu sigla BNR, valoarea nominală în cifre şi litere, elementul embosat „100” din fereastra transparentă și textul pe două rânduri „LEI UNA SUTĂ”, tipărit cu cerneală care îşi schimbă culoarea din auriu în verde când bancnota este privită sub diferite unghiuri de înclinare;
pe reversul bancnotei, fostul palat al Adunării Deputaților a Parlamentului României, actualmente Palatul Patriarhiei, imaginea reversului însemnului Ordinului Carol I, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, sigla BNR, dreptunghiul cu sigla BNR, valoarea nominală în cifre pe verticală, în stânga sus și pe orizontală în dreapta jos și în litere pe orizontală, în stânga jos și textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”;
imagine latentă: pe reversul bancnotei, inscripția „BNR” aflată pe imaginea fostului palat al Adunării Deputaților a Parlamentului României, actualmente Palatul Patriarhiei, deasupra ușilor de la intrare, vizibilă când bancnota se privește sub diferite unghiuri de înclinare;
element de suprapunere avers-revers: o stilizare a unui luminator de pe cupola interioară a Ateneului Român. Suprapunerea se realizează când bancnota este luminată din partea opusă privitorului;
microperforații laser: valoarea nominală „100” amplasată în zona centrală, pe direcție verticală;
liniatură antiscaner și anticopiere: pe zonele libere din stânga și din dreapta, pe ambele fețe ale bancnotei;
design securizat cu imprimare plană în iris: pe avers, sus în centru, și pe revers, jos în centru.

Atât pe aversul, cât și pe reversul bancnotei se regăsesc, suplimentar, și elemente de siguranţă adăugate prin imprimare, detectabile cu aparatură specială, respectiv:
microtext imprimat plan:
pe avers: „BNR”, dedesubtul și deasupra jumătății stângi a portretului lui Ion I.C. Brătianu;
pe revers: „BNR” imprimat în negativ, în medalionul stilizat.
microtext în relief:
pe avers: „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, deasupra textului cu denumirea băncii centrale de emisiune și „BNR” în interiorul cifrelor reprezentând valoarea nominală, în stânga jos;
pe revers: „BNR” în dreptunghiul din partea stângă şi în cifrele reprezentând valoarea nominală, din partea dreaptă.
imprimare cu cerneală vizibilă în lumină ultravioletă pe revers:
imagine gen timbru cu valoarea nominală a bancnotei în cifre, în stânga, pe orizontală „100”, cu luminiscență galben-verzuie în lumină ultravioletă;
seria şi numărul bancnotei în stânga, pe orizontală, în culoare roşie, cu luminiscență oranj în lumină ultravioletă şi în dreapta, pe verticală, în culoare neagră, care prezintă luminiscenţă galben-verzuie în lumină ultravioletă;
magnetism: seria şi numărul bancnotei imprimate cu cerneală neagră.

Tirajele aprobate pentru aceste emisiuni numismatice sunt:
moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 – 1.000 monede;
bancnota aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu - 30.000 bancnote.

Moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922, ambalată în capsule de metacrilat transparent, va fi însoţită de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu, va fi inclusă într-un pliant de prezentare.

Prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922, inclusiv broșura de prezentare este de 440,00 lei.

Preţul de vânzare al bancnotei aniversare pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu este de 150,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 și bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedei din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 și a bancnotei aniversare pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.



Sursa informațiilor BNR.

luni, 25 noiembrie 2019

Atelier de discuții: „Ce se întâmplă cu Chișinăul Istoric”?





Ce se întâmplă cu patrimoniul construit?

Asistăm în ultima vreme la distrugerea rapidă a centrului istoric prin mutilarea patrimoniului construit rămas. Mai mult, se construiesc aici imobile care nu au nimic în comun cu nucleul istoric și nici cu dezvoltarea echitabilă a orașului nostru. În mare parte, intervențiile care au loc aici nu păstrează autenticitatea locului și nici integritatea peisajului istoric urban.

Care este cauza principală a acestor transformări?

Sunt mult mai multe cauze decât ne-am imagina. Din acest motiv ne dorim să discutăm alături de voi, în cadrul Atelierului de discuții, despre „Ce se întâmplă cu Chișinăul Istoric”. Atelierul cuprinde două etape:
Prezentare Save Chișinău: „Ce se întâmplă cu Chișinăul Istoric?” (Anetta Dabija)

Panel de discuții:
a) De ce avem nevoie de patrimoniul construit?
b) Ce facem pentru a-l proteja?
c) Cum valorificăm patrimoniul construit?
(Moderator: Alexandru Munteanu)

Save Chișinău, Anetta Dabija: Platforma Save Chișinău a apărut odată cu pasiunea față de Chișinăul Istoric și din dorința nemărginită de a-l păstra și a-l integra în viața cotidiană. Scopurile platformei sunt: promovarea, cercetarea și monitorizarea patrimoniului cultural construit întru salvgardarea și valorificarea acestuia. Acesta reprezintă o parte componentă a unei localități și respectiv trebuie să funcționeze în corespundere cu cerințele societății contemporane.

Atelierul de discuții face parte din evenimentele conexe expoziției “Uroborus” Ștefan Câlția de la Muzeul Național de Artă al Moldovei, prima expoziție în Republica Moldova a unuia dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani din România. Expoziția prezintă o serie de lucrări care propun un discurs despre felul în care călătorim în viață, felul în care luăm decizii și consecințele lor.

Expoziția rămâne deschisă până în 15 decembrie.
Program de vizită: marți - duminică: 10:00 - 18:00

Un proiect organizat de Muzeul Național de Artă al Moldovei, Galeria Posibilă și Fundația Ștefan Câlția.



sursa informațiilor aici.

A II-a ediţie a Simpozionului Științific Național - Micia Rediviva






Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României București, organizează în perioada 28-29 noiembrie 2019, a II-a ediţie a Simpozionului Științific Național- Micia Rediviva, în contextul acțiunilor de promovare și popularizare a sitului arheologic de la Micia, comuna Vețel, jud. Hunedoara.
La această manifestare ştiinţifică, de organizarea căreia se ocupă specialiști din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva (dr. Marius Barbu) și ai Muzeului Național de Istorie a României București (dr. Mihaela Simion-responsabil științific șantier arheologic Micia, dr. Decebal Vleja, dr. Ionuț Bocan), vor fi prezentate în jur de 25 de lucrări științifice, susținute de cercetători de la principalele muzee și institute de cercetare din ţară.
"Micia a reprezentat unul dintre cele mai însemnate centre ale Daciei Romane, ansamblul locuirii de aici compunându-se dintr-o fortificație patrulateră construită încă din timpul lui Traian, alături de care s-a dezvoltat, pe parcursul secolelor II și III d. Chr, o așezare civilă înfloritoare. Ca urmare a poziției geo-strategice și comerciale importante, dar și datorită resurselor minerale și petrografice aflate în apropiere, Micia a prosperat, comunitatea de aici devenind din ce în ce mai numeroasă, activitățile acestor oameni lăsând urme arheologice pe o suprafață de mai multe zeci de hectare", menționează arheolog dr. Marius Barbu, coordonatorul simpozionului.

Deschiderea evenimentului va avea loc joi, 28 noiembrie 2019, ora 10.00, la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, Palatul Magna Curia, Sala Șemineului.



Sursa informațiilor Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Noi monede comemorative din Rusia - 25.11.2019

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

For a couple of years the Bank of Russia has been issuing a series of coins called «Russian (Soviet) Animation», they are coins of 25 rubles in cupronickel that can be purchased in normal or colored version. There is also a Proof version in silver, with 3 rubles facial with the same design. The information and images that I offer correspond to those emitted in base metal (cupronickel).

On November 5 the fifth currency of the series was issued under the name "Santa Claus and the summer" based on a Soviet cartoon story about how Santa learned how summer is. This 1969 animated story is the work of director Valentin Karavaev.

Living in the North Pole, Santa Claus had never seen the summer and did not know what it was until the children told him about it at a New Year's party. Santa Claus is so intrigued about how summer will be that he decides to see him at all costs. His curiosity will make him travel to the city, where the summer heat makes him feel bad. The children will save him by giving him ice cream and then show him the summer.

Point out that in Russia there is no Santa Claus, but if its equivalent, known as Ded Moroz, which could be translated as, “The Grandfather of the Cold”, and is the true protagonist of this animated story.




 

The reverse shows an embossed scene of the animated story and the inscription, in the upper semicircle, 'ДЕД МОРОЗ И ЛЕТО' (DED MOROZ AND THE SUMMER).






The obverse, common to all currencies, shows a relief image of the coat of arms of the Russian Federation, the semicircle inscription “РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ” (Russian Federation). Below the inscriptions in three lines: “БАНК РОССИИ” (Bank of Russia), the value of the currency “25 РУБЛЕЙ” (25 RUBLOS), the year “2019” and the mint mark shown on the right.


Characteristics of the coins

Alloy: Cupronickel
Diameter and coin weight: 27 mm / 10 g
Emission volume: 450,000 without color and 50,000 colored
 
 
 
Sursa informațiilor aici.


O nouă monedă comemorativă din Gibraltar - 25.11.2019

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.





GIBRALTAR 2020: 2 pounds "The Labours of Hercules series reedition - The Nemean Lion"
1,750 proof coins only



Sursa informațiilor aici.

duminică, 24 noiembrie 2019

Expoziția Micia - Arc peste timp






Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României București și Primăria Comunei Vețel, organizează expoziția Micia- Arc peste timp.
Vor fi prezentate publicului vizitator diverse artefacte, descoperite în cadrul cercetărilor arheologice desfășurate de-a lungul timpului în situl arheologic Micia, precum și alte informații istorice, legate de acest sit. Sunt expuse 82 piese arheologice și panouri informative amplasate în sala special amenajată la Casa de Cultură a localității Vețel și în vecinătatea amfiteatrului roman, existent în partea nordică a sitului Micia.
Colectivul de cercetare științifică și autoritățile locale implicate doresc astfel o îmbunătățire a vizibilității importantului centru din epoca romană, de pe Valea Mureșului și, în egală măsură, conștientizarea comunității cu privire la valorile cultural-istorice din arealul Comunei Vețel, menționează arheolog dr. Marius Barbu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

La organizarea acestei manifestări culturale, au participat specialiști din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva și Muzeul Național de Istorie a României, București.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 12.00, la sediul Primăriei Comunei Vețel, jud. Hunedoara.

Vă așteptăm cu drag!



Sursa informațiilor Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.



Inaugurarea Spaţiilor Expoziţionale Alba Iulia - Alba Iulia o istorie de 20 de secole






Miercuri, 20 noiembrie 2019, ora 16:30, la Sala Unirii Alba Iulia va avea loc Inaugurarea Spaţiilor Expoziţionale Alba Iulia în cadrul cărora va avea loc şi vernisajul expoziţiei Alba Iulia o istorie de 20 de secole.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia



Sursa informațiilor Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul Expoziției temporare „Jubiliară – 30”





Vă invităm alături de noi la celebrarea a 30 de ani de la deschiderea oficială a Expoziției permanente.

Evenimentele aniversare se vor desfășura la sediul Muzeului din b-dul Traian, nr.8, în data de 28 noiembrie 2019, după următorul program:

ora 12:00 Vernisajul Expoziției temporare „Jubiliară – 30”
ora 12:30 Ședință aniversară
ora 14:00 Eveniment cultural – artistic

Vă așteptăm cu drag!



Sursa informațiilor Muzeul de Mineralogie Baia Mare.

Expoziţia: Mineralia – ediția de toamnă






Expoziţia: Mineralia – ediția de toamnă
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal, Sala de Expoziții Temporare
Durata: 22-24.11.2019
Organizator: Geolog Andrei Gorduza
Text oferit de organizator:
Muzeul Național Brukenthal găzduiește ediţia de toamnă 2019, a celei mai mari expoziţii dedicată exclusiv pietrelor fine, pietrelor de podoabă, pietrelor preţioase şi cristalelor.
Vor fi prezentate publicului mineralele brute în stare naturală, cristale perfecte cu cele mai diverse forme, agate, geode și eşantioane de colecție, obiecte decorative sculptate în calcar, agat, calcedonie, jasp, aragonit, malachit sau jad.
De asemenea, veți putea admira bijuterii create exclusiv din pietre fine, pietre de podoabă sau pietre preţioase (turcoaz, granat, acvamarin, turmalină, fluorină, tanzanit, smarald, safir sau rubin) alături de coliere din chihlimbar, perle naturale şi coral.

/EN/
Exhibition: Mineralia – Autumn Edition
Location: Brukenthal Palace, Temporary Exhibition Hall
Duration: 22-24.11.2019
Organized by: Andrei Gorduza, geologist
Text from the organizer:
Brukenthal National Museum is hosting the 2019 autumn edition of the largest exhibition dedicated exclusively to fine stones, precious stones and crystals.
Raw minerals in their natural state, perfect crystals in the most diverse forms, agates, geodes and collection samples, decorative objects carved in limestone, agate, chalcedony, jasper, aragonite, malachite or jade will be presented to the public.
You will also be able to admire jewelry created exclusively from fine or precious stones (turquoise, garnet, aquamarine, tourmaline, fluorine, tanzanite, emerald, sapphire or ruby) along with amber necklaces, natural pearls and coral.



Sursa informațiilor Brukenthal National Museum/Muzeul Național Brukenthal.

sâmbătă, 23 noiembrie 2019

O nouă monedă comemorativă din Slovenia - 23.11.2019

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The Bank of Slovenia announces the issuance of the commemorative 2-euro coin 2019 dedicated to the «Centenary of the foundation of the University of Ljubljana», next Monday, November 25. In total there are one million pieces that are issued distributed as follows: 989,250 in rolls for circulation, 2,000 in Proof quality presented in a capsule, 8,000 in BU quality within Euroset 2019 together with the rest of the circulation coins of the year in course and, finally, 750 in Proof version within the euroset in this quality along with the rest of circulation values ​​2019.




The motif of the coin by Daniela Vidmar Podboj and Tomaž Podboj shows part of the Ljubljana Universality logo in the center. On the left side, the university facade, which normally appears above the solid square in the logo, is replaced by the inscription "100 LET UNIVERZE V LJUBLJANI" (100 years of the University of Ljubljana). The background of the design is textured to achieve a greater impact of the inscription and the solid square. The inscription of the name of the country and the year of issue «SLOVENIJA 2019» appear in the lower right.

The coins were minted by the Italian Mint, Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato, which was selected in an international tender. Commemorative coins in Proof quality will be priced at 15 euros, while euroset will cost 25 euros in BU quality, and 70 euros for the Proof version. These are the prices at which they will go on sale in Slovenia.




 
 
Sursa informațiilor aici.