marți, 28 aprilie 2020

Noi bancnote de pe mapamond CXXVII - 28.04.2020

I. 10 lire sterline Marea Britanie







II. 100 lei România






III. 1.000 leone Sierra Leone






IV. 2.000 leone Sierra Leone






V. 10.000 leone Sierra Leone






VI. 20 franci elvețieni Elveția






VII. 5.000 kwanza Angola






VIII. 50 dolari Surinam






IX. 500 peso Argentina





Noi monede comemorative din Spania - 28.04.2020

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

If the special circumstances in which we live due to the health crisis caused by the covid-19 allow it, in the second half of this 2020 the 12th Ibero-American Series of coins will be issued under the theme "Historic trains".

In 1992, the first Ibero-American series was broadcast. At the time, the simple fact that 14 countries agreed to mint a series of coins with a common theme was a cultural, economic and political achievement. To commemorate this union of cultures, the Ibero-American series was born and now, 28 years later, the collection has a place in the world of numismatics. The joint theme selected for the 12th edition of this series is "Historic Trains". The coins show some classic trains from the seven participating countries:

Spain - Paraguay
 
 
Ecuador - Nicaragua
 

 
Peru - Guatemala
 

Portugal
 
 
 


The obverse of the coins represent the national coat of arms of the country that issues it surrounded by the remaining coats of arms of the issuing countries. In the figure you can see the obverse of the Spanish coin.
 

A commemorative silver medal with the same technical specifications as the coins is included in the collection.
 
 


All the pieces share the same specifications: 13.5 grams of sterling silver, with a diameter of 33 mm. Most of them in color. The coinage of the collection is limited to 7,000 units. They can be purchased as a complete collection or the Spanish coin in an individual case.

This information is taken from the numismatic program presented by the FNMT during the last World Money Fair 2020, so it could suffer some variation with respect to what is published here.  
 
 
Sursa informațiilor aici.

BARITINA (Baryt)








Pentru a permite accesul la colecțiile Complexului Muzeal Național Neamț, în perioada în care vizitele sunt suspendate, colegii noștri au pregătit o serie de postări, legate de obiecte speciale din expoziții sau depozite.

BARITINA (Baryt)

Numele de baritină provine din limba greacă, “baryos” însemnând “greu”.
Baritina a fost descoperită pentru prima dată, în anul 1602, în regiunea Bologna Italia, de alchimistul Vincenzo Casciarolo. Acesta era cunoscută ca „piatra de Bologna” atrăgând atenția suveranilor vremii, Galileo Galilei și Johann Wolfgang Von Goethe.

Legendele cherokee spun că trandafirii de baritină reprezintă sângele vitejilor și lacrimile femeilor care au căzut pe” Drumul lacrimilor” (1838-1839), atunci când au fost mutați spre vest în Oklahoma. „Trandafirul de piatră” este roca simbol al statului Oklahoma încă din anul 1968.

Morfologie

Baritina formează cristale tabulare, prismatice sau lamelare subțiri care se adună în formațiuni asemănătoare unei creste de cocoș. Aceste formațiuni amestecate cu nisip și colorate în roșu de prezența fierului, poartă denumirea de“trandafirii deșertului”.

Baritina apare alături de cuarț, fluorină în minereurile din filoanele hidrotermale, sub formă de noduli în argilă sau în straturi masive, care sunt principala sursă de baritină industrială din lume.

Răspândire

Alston Moor ( Cumbria ), M-ții Penini de Nord (Anglia), Strontian ( Scoția), M-ți Harz și Pădurea Neagră (Germania), Bologna (Italia), Japonia, Maroc, Oklahoma, Austria.
În România se găsește în regiunea Baia Mare, Baia Sprie, Băiuț, M-ții Țibleșului, M-ții Rodnei, M-ții Apuseni.

Utilizări:
- Producerea betonului greu;
- Substanță de contrast în radiografia gastrică;
- Fabricarea cimenturilor și cărămizilor special pentru ecranarea surselor radioactive din spitale;
- Producerea hârtiei fotografice;
- Extragerea elementului chimic Ba;
- Folosită în compoziția noroaielor de foraj.

Proprietăți fizice
Sistem de cristalizare: ortorombic
Formula chimică: BaSO4
Duritate: 3-3,4
Densitate: 4,5
Clivaj: perfect
Spărtură: neregulată
Culoarea: incoloră, albă, galbenă, roșu, albăstruie
Urmă: albă
Luciu: sticlos

Bibliografie:
- Enciclopedia ilustrată a rocilor și mineralelor, Editura Aquila, Oradea 2008.
- N.Lupei și V. Barna , Zestrea minerală a lumii, Editura Științifică, București 1971.
- Ion C.Popescu, Cristalografie Mineralogie, Editura Didactică și Pedagogică, București 1968.



Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.

Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București VIII - 28.04.2020





Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București

În toamna anului 2015, în pădurea Cernica, vis-a-vis de cunoscuta mănăstire, într-o zonă ce aparține administrativ de orașul Pantelimon, jud. Ilfov, au fost descoperite la o adâncime de 20 cm în pământ un număr de 31 obiecte din diferite perioade istorice. Dintre acestea, au fost identificate 13 monede de diferite dimensiuni, din anumite epoci, între care se distinge un lot compact de patru piese antice. Acestea sunt două drahme din Dyrrhachium, una fiind o imitație, și doi denari republicani romani.

Cele patru monede prezintă toate caracteristicile unui fragment de tezaur sau chiar a unui mic depozit monetar. Cea dintâi piesă, cu numele magistraților Meniskos – Kallonos aparține uneia dintre cele mai comune și des întâlnite emisiuni din depozitele de drahme dyrrhachiene. Cea de-a doua monedă este doar o imitație. Pe avers, legenda este barbarizată, agramată, imitând numele magistratului MENIΣKOΣ. Pe revers, numele magistratului este barbarizat și dificil de identificat și datorită slabei conservări. Ea ar putea fi o imitație a unei drahme de la MENIΣKOΣ – ΦΙΛΟΔΑΜΟΥ. Denarii romani republicani sunt o prezență obișnuită alături de drahmele orașului dalmat. Cel mai recent dintre ei situează ascunderea sumei de bani într-o perioadă de după anul 42 a.Chr. Pe aversul ambelor piese au fost aplicate unul sau mai multe poansoane: o semilună, un vârf de săgeată spre dreapta și un vârf de săgeată spre stânga și un poanson în formă de unghi ascuțit. De cele mai multe ori, aplicarea lor este explicată ca fiind o operație de verificare a metalului efectuată uneori chiar în mai multe centre aflate sub autoritatea romană (în cazul mai multor incizii).



Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.

Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București VII - 28.04.2020





Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București

În colecția numismatică a Muzeului Municipiului București, se păstrează un tezaur de monede celtice fără prea multe date referitoare la descoperirea sa. În registrul-inventar general se menționează doar informația că piesele înregistrate ar reprezenta un tezaur de 37 de monede celtice de bronz. O minimă indicație referitoare la locul de proveniență al depozitului apare în câteva dintre fișele de obiect întocmite pentru fiecare piesă, și anume la Turnu Severin, jud. Mehedinți. În ele se precizează că monedele fac parte dintr-un tezaur, care ar fi fost aflat în această localitate înainte de anul 1939, an în care au fost donate de către Dr. George Severeanu.

Monedele sunt emisiuni de bronz, cu flanuri neregulate, alungite, ce au fost realizate prin turnare. Folosirea acestui procedeu este dovedită de prezența unuia sau a mai multor pedunculi pe marginea anumitor piese. Ulterior, bucățile de metal turnate au fost bătute defectuos cu reprezentări barbarizate, incomplete ce apar pe monedele de argint de tip Filip II. Pe avers este imprimat capul lui Zeus bărbos, laureat spre dreapta, iar pe revers, este redat un călăreț spre stânga, foarte stilizat, redat mai mult sau mai puțin complet. Aplicarea brutală a ștanțelor a provocat apariția unor crăpături adânci pe flanul monedelor. De cele mai multe ori, ele sunt imprimate incomplet prin apăsări inegale ale tiparului pe metal. Ele provin din ștanțe diferite de avers și de revers. Aceeași dezordonare poate fi constatată și în ceea ce privește nominalul lor.

Monedele din depozitul de la Turnu Severin aparțin emisiunilor denumite în general, de tip Kapostaler ce au fost bătute de triburile celtice din sudul Transdanubiei, din Ungaria, ce locuiau în comitatele Tolna și Somogy. Dar, în cadrul acestui grup, se disting o variantă mai timpurie, de tip Regöly, cu emisiuni succesive de argint și bronz și o variantă mai târzie, realizată doar din bronz, de tip Dunaszekcsö. Piesele din depozitul nostru sunt de tip Dunaszekcsö, varianta târzie, dar și mult mai barbarizată a emisiunilor de tip Regöly.
Într-un studiu referitor la emisiunile Kapostaler și la variantele sale, numismații maghiari arată că monedele de argint de tip Regöly ar fi fost bătute într-o perioadă anterioară cucerii romane a Transdanubiei, în vreme ce piesele de bronz, cu aceleași trăsături stilistice, ar fi fost bătute după includerea acestei regiuni în provincia romană Pannonia în anii 12 - 9 a.Chr. Monedele de tip Dunaszekcsö ar fi fost bătute mult mai târziu, în perioada romană imperială. Menținerea lor, precum și a pieselor mai timpurii, de tip Regöly, în circulație ar fi fost favorizată de numărul mic de descoperiri de monede romane din zonă până în vremea împăratului Claudius.



Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.

duminică, 26 aprilie 2020

Despre câteva bancnote foarte valoroase din SUA și Noua Zeelandă - 26.04.2020 - VIDEO


Sursa: Youtube Utilizator: Pawn Stars

Despre o monedă valoroasă din vremea vikingilor din preajma anului 900 - 26.04.2020 - VIDEO


Sursa: Youtube Utilizator: Pawn Stars

Despre câteva monede americane foarte valoroase II - 26.04.2020 - VIDEO


Sursa: Youtube Utilizator: World Numismatic News

Despre câteva monede americane foarte valoroase I - 26.04.2020 - VIDEO


Sursa: Youtube Utilizator: World Numismatic News

Varietăți valoroase la moneda de 5 cenți americani (Jefferson Nickel) - Episodul 12 - 26.04.2020 - VIDEO


Sursa: Youtube Utilizator: World Numismatic News

Catalogul monedelor emise de Australia în luna Aprilie 2020 - 26.04.2020 - PDF

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Another of the catalogs that I usually follow closely and that I usually show you every time a new one is published, is the one issued by the Royal Australian Mint every two or three months.

A few days ago we have available, for viewing or downloading, the number 127 dated April 2020 in which we are presented with the latest news issued by the mint responsible for minting Australian circulation coins.


O nouă monedă comemorativă din Mexic - 26.04.2020 - VIDEO

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

On April 22, 2020, the Bank of Mexico put into circulation a 20-peso commemorative coin (0.75 euros) of the bimetallic type and with a dodecagonal shape (12 sides) alluding to the «500 years of the Foundation of the City and Puerto de Veracruz », a historical event, the Foundation of Villa Rica de la Vera Cruz, whose impact is equivalent to the birth of a Nation, the arrival of a culture that merges with indigenous cultures in a syncretism that survives.





The reverse shows a composition that refers to the founding of the Villa Rica de la Vera Cruz in April 1519. On the left side, a
sixteenth-century boat is shown on a stylization of the waves of the sea, and to the right, the profile of the Old City Hall, now the Municipal Palace. Above this building, as a novelty, there is a new
security element , the latent image, made up of the number twenty. On the left, above the boat and near the edge of the nucleus, you can see the micro text "500 VERACRUZ" and below the mintmark of the Mexican mint, Mo. On the contour of the field the legend "500 YEARS OF THE FOUNDATION OF THE CITY AND PORT OF VERACRUZ". Finally, in the exergue of the coin and encompassing both the perimeter ring and part of the nucleus, the denomination "$ 20" is shown; and the years "1519-2019" are on the left.  




The obverse of this commemorative coin features the National Coat of Arms surrounded by the legend "UNITED MEXICAN STATES". It is legal tender, so it can be used to make any type of payment.

Although the stamp date present in the currency is 2019, it has been officially released on April 22, 2020.

Coin Features

Title: 20 weight
Metals: Interior, alpaca and outer ring aluminum bronze
Weight: 12.67 grams
Diameter: 30 mm
Shape: dodecagonal (twelve sides)
Edge: Milled batch
Security elements: Microtext, latent image and electromagnetic signature

Link to the poster with the characteristics of the currency.

Video of the currency released by Banco de México
 
 
Sursa: Youtube Utilizator: Banco de México


Sursa informațiilor aici.
 
Mexico 20 pesos 2019 - 500th Anniversary of Veracruz
New bimetallic circulating commemorative (also new shape, dodecagon):

"500 years of the founding of the city and port of Veracruz" 
 

 


(news from Pabitra Saha and Jacek Stącel)

LINK: Banco de Mexico 
 
 
Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Transnistria - 26.04.2020

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Transnistria 1 rouble 2020 - Red book: European wildcat
New commemorative:

"Red book: European wildcat"






(image by eBay seller liolikas99)

LINK: Trans-Dniester Republican Bank 



Sursa informațiilor aici.

Piesă de giuvaiergerie antică de aur





#Comorile_muzeului
„Mai mult decât atât, aproape toți alanii sunt înalți și frumoși, au părul blond, prin ferocitatea privirii lor inspiră teamă și supunere” spune Ammianus Marcellinus în Rerum gestarum XXXI, 2, despre alani...
... și au minunate bijuterii din aur și pietre semiprețioase, spunem noi.
Principalele comunități de alani apar în nord-vestul Mării Negre în timpul domniei lui Antoninus Pius (138-161) iar dovada arheologică a aflării acestora în regiunea Nistrului inferior este unul din tumulii acestor nomazi, cercetat în anul 1990 de T. Șcerbacova în apropierea satului Mocra, raionul Rîbnița.
Deși prădat, mormântul central a mai păstrat suficiente vestigii care au permis încadrarea cultural-cronologică a monumentului și care actualmente stârnesc admirația vizitatorilor muzeului.
Un exemplar deosebit dintre aceste piese este și inelul care datează din sec. II p. Chr., în formă de ființă mitologică, răsucit într-o spirală cu 4,5 spire. Piesa este realizată dintr-o tijă triunghiulară în secțiune, aplatizată în partea interioară, având marginile nituite și modelate sub formă de capete stilizate. O pereche de ochi este redată prin două inserții circulare de granat, montate în cadre din benzi înguste, verticale. Printr-o altă pereche de inserții de granat, probabil, este redată gura. Urechile animalului sunt realizate în forma a două inserții - migdale umplute cu pastă sticloasă de culoare turcoaz. Vârfurile urechilor se termină cu o altă inserție de formă rotundă de granat.
Diametrul inelului este de 18 mm, dimensiunea capetelor animalului este de 16 x 5 mm, secțiunea – 1-2 mm, greutatea - 12,06 grame, Aur 900‰.
Conform cercetătoarei T. Șcerbacova, capetele stilizate ale piesei reprezintă dragoni, ori, aceste motive decorative au apărut și s-au răspândit în Europa datorită alanilor.

Bibliografie:
- Щербакова Т.А., Ювелирные изделия аланов в Среднем Поднестровье (по материалам кургана у с. Мокра, Рыбницкого района). http://arhmuseum.spsu.ru/images/page_arh_atticle/Alani.pdf
- A. Niculiță, Piese de giuvaiergerie antică din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei (Catalog) Seria „Albume” III, Chişinău, 2018. https://www.nationalmuseum.md/ro/press_releases/albums/piese_de_giuvaiergerie_antica_din_colectiile_muzeului_national_de_istorie_a_moldovei_catalog/



Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Brățara celtică de argint de la Bănița


PIESE REPREZENTATIVE DIN COLECȚIILE MUZEULUI CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE DEVA
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva în cei 140 de ani de existență a adunat în colecțiile sale o serie de piese reprezentative pentru istoria județului nostru și a țării. O parte dintre obiectele aflate în patrimoniul muzeului au fost expuse în cadrul diferitelor expoziții organizate de noi, însă o parte dintre ele au rămas necunoscute publicului.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva vă propune săptămânal promovarea unui obiect reprezentativ aflat în patrimoniul instituției noastre.



Sursa informațiilor Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

vineri, 24 aprilie 2020

Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București VI - 24.04.2020






Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București

În 1971, în partea de Vest a orașului, pe șantierul complexului de sere din cartierul Militari, a fost descoperit de către doi muncitori un tezaur alcătuit din 94 monede grecești de argint, dintre care 88 de tetradrahme emise de Thasos, una din Maroneia (azi pierdută) şi cinci drahme emise de monetăria din Dyrrhachium. Întreg depozitul a ajuns în colecția Cabinetului Numismatic al Muzeului Municipiului București și el va putea fi văzut în expoziția „Timpul Orașului” de la Palatul Suțu, îndată după redeschiderea acesteia.

Tetradrahmele thasiene sunt imprimate pe avers cu capul zeului Dionysos, purtând o cunună de frunze de iederă și rozete. Pe revers este reprezentat Herakles nud, ce ține o măciucă în mâna dreaptă și blana leului din Nemeea pe umărul stâng, având de jur împrejur o legendă în limba greacă ce redă numele eroului și al orașului. Monedele prezintă diferite grade de stilizare, ca urmare a unei copieri succesive de la un exemplar la altul, de la cele mai reușite piese din punct de vedere artistic, până la cele mai barbarizate reprezentări, cu litere globulate și legende scrise agramat.

Deosebit de importantă este descoperirea și a cinci drahme din Dyrrhachium: o piesă inedită cu magistrații Antimachos – Menekka, o alta mai des întâlnită de la Meniskos – Arhippou și trei imitații după emisiuni de la monetarul Xenon, fără eponimii de pe revers. Drahmele din Dyrrhachium au pe avers o vacă alăptând un vițel spre dreapta, cu numele magistratului monetar, iar pe revers, un pătrat dublu, împărțit în două compartimente, cu două stele, cu prescurtarea orașului și numele magistratului eponim. Prezența imitațiilor de la Xenon pledează pentru o datare târzie a tezaurului, post 42 a.Chr. dacă avem în vedere o comparație cu depozitul aflat la Cernica în ultimii ani.

Însă cele mai numeroase descoperiri monetare din zona Câmpiei muntene constau în tetradrahme de tip Thasos. Bătute la sud de Dunăre, în mai multe serii de emisiuni, cu diferite grade de stilizare, cea mai mare parte a acestora se situează în cursul sec. I a.Chr.

În literatura de specialitate sunt amintite ca aflate în București depozitele de pe șoseaua Vitan-Bârzești, de la Colentina, Pipera și Popești-Leordeni. Tezaurul de la Herăstrău este mai bine cunoscut datorită unei editări detaliate, precum și cele de la București-Puișor și Colentina (ante 1957), în acesta din urmă tetradrahmele fiind asociate cu denari romani republicani. Doar în Tei este semnalată descoperirea izolată a unei tetradrahme thasiene. Drahme din Apollonia și Dyrrhachium au fost aflate în cantități neînsemnate, ele însoțind tetradrahmele de tip Thasos.

De asemenea, recent a fost semnalată descoperirea unui lot de patru monede: două drahme din Dyrrhachium și doi denari romani republicani datați în sec. I a.Chr. în preajma Bucureștilor, la Cernica. Prezența acestor numeroase tezaure nu indică o circulație monetară, ci mai degrabă dorința de tezaurizare a metalului prețios, ce se manifestă la populațiile geto-dacice din întreaga câmpie munteană. Folosirea acestor tetradrahme ca sursă de metal prețios este înlesnită de greutatea mare a fiecărei piese, precum și de titlul ridicat al argintului, între 92 și 97 %.



Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.

Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București V - 24.04.2020







Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București

În anul 1959 cu ocazia unor cercetări arheologice efectuate în București, pe Calea Plevnei, nr. 20, a fost descoperit un tezaur compus din 32 de monede otomane, păstrat iniţial într-o pungă, ale cărei resturi nu s-au mai găsit. Toate piesele sunt contrafaceri bine realizate din bronz după monede otomane din argint. Structura depozitului descoperit pe Calea Plevnei este următoarea: 22 de falsuri după zolota din timpul sultanului Ahmed III (1703-1730), şase falsuri după kuruşii emişi în numele lui Mahmud I (1730-1754) şi patru falsuri după piese de 20 parale (yirmilik) puse în circulaţie de acelaşi sultan.

Monedele sunt slab conservate însă câteva exemplare păstrează încă slabe urme de argintare. Acurateţa realizării ştanţelor trădează un cunoscător şi nu este exclus să fie o persoană care a lucrat în atelierul monetar din capitala imperiului ori poate a folosit ştanţe mai vechi.

În cazul depozitului nostru asocierea unor contrafaceri după piesele emise de Mahmud I cu falsurile după nominaluri bătute în vremea lui Ahmed III relevă complexitatea şi amploarea fenomenului falsificării monedei. Producerea contrafacerilor după nominalurile emise de Ahmed III, ar putea fi plasată în perioada 1730-1754, când s-a derulat domnia sultanului Mahmud I. Remarcăm valoarea modestă a tezaurului, cele 32 de piese reprezentând 980 parale, adică echivalentul a 24,5 lei. Ascunderea tezaurului din Calea Plevnei ar putea fi pusă în legătură cu războiul ruso-turc din anii 1735-1739.



Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.

Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București IV - 24.04.2020








Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București

Muzeul Municipiului București deține în cadrul colecției sale numismatice un interesant tezaur din secolul al XVI-lea, descoperit în Câmpia Română, în apropiere de București, la Gălbinași, județul Călărași (atunci regiunea Oltenița), o așezare situată aproape de râul Dâmbovița.

Tezaurul cuprinde monede europene emise în Imperiul Romano-German, Polonia-Lituania, Transilvania și Țările de Jos precum și monede otomane, aspri și șahii.
Cea mai veche monedă din tezaur a fost emisă în 1542 la Goslar, în timp ce cea mai recentă monedă este un taler boemian emis la Praga în 1594 de Rudolf al II-lea.

Valoarea totală a tezaurului este de 1231 accele, echivalentul a 15,3 taleri iar greutatea totală este de 446,29 grame. O astfel de sumă ar fi reprezentat salariul unui soldat de infanterie timp de cinci luni sau cel al unui soldat de cavalerie timp de trei luni; între 1592 și 1594 ar fi reprezentat prețul a circa 363 kg de grâu; pentru anii 1594/1595 - 1596/1597 cincisprezece taleri reprezentau impozitul pe gospodărie timp de trei ani.

Având în vedere că războiul anti-otoman a izbucnit în 1595 în Țara Românească și că au fost descoperite și alte tezaure contemporane de-a lungul drumului dintre Dunăre și Târgoviște (între care Tăriceni, jud. Ilfov; Potigrafu, jud. Prahova), dar ținând cont și de prezența talerului Boemiei emis în 1594, care ar fi avut nevoie de ceva timp pentru a ajunge în Țara Românească, considerăm că ascunderea acestui tezaur a avut loc în timpul sau curând după anul 1595.



Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.

marți, 21 aprilie 2020

O tamga sau tamgha (în turcă cu denumirea de Damga) reprezintă „ștampila, sigiliu” - formă abstractă folosită de popoarele nomade eurasiatice și de culturile influențate de acestea









O tamga sau tamgha (în turcă cu denumirea de Damga) reprezintă „ștampila, sigiliu” - formă abstractă folosită de popoarele nomade eurasiatice și de culturile influențate de acestea. Tamga era emblema unui anumit trib, clan sau familie.

Piesa zilei este o oglindă cu tamga descoperită la Vorniceni - Pod Ibăneasa de Maria Diaconescu în anul 2007. Forma circulară, cu diametrul de 42 mm. Realizată din argint. Distrusă în vechime, a fost descoperită fragmentată.
Piesă unicat în colecţiile de la Muzeul Judetean Botoşani.
Piesă din expoziţia Sarmaţii în Nordul Moldovei realizată de Daniel Ciucălău.
#muzeuljudeteanbotosani #tamga #sarmati #expoziţie



Sursa informațiilor Muzeul Judetean Botoşani.

Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București III - 21.04.2020







Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București

În anul 1980, cu prilejul unor lucrări de construcţie efectuate în apropierea Bisericii Cărămidarii de Jos (în fosta mahala Cărămidarii de Jos, situată pe malul drept al râului Dâmboviţa, actualul cartier Tineretului) a fost descoperit un mare tezaur monetar alcătuit din 1373 piese din argint şi bronz argintat.

Structura tezaurului descoperit la Cărămidarii de Jos se prezintă astfel: 1372 monede otomane (1371 parale şi un aspru) la care se adaugă un gros polonez bătut în timpul domniei regelui Sigismund III (1587-1632). Moneda poloneză este foarte uzată, din această cauză având greutatea similară paralelor otomane cu a căror valoare este asimilată.
Lotul de monede otomane din tezaurul descoperit la Cărămidarii de Jos se repartizează astfel pe emitenţi: Ahmed I (1 ex.), Mahmud I (49), Mustafa III (148 de parale şi un aspru), Abdülhamid I (370), Selim III (648), Mustafa IV (19) şi Mahmud II (7) la care se adaugă 123 exemplare cu emitent neprecizat şi trei falsuri.
Dintre monedele otomane cea mai veche piesă este o para emisă la Constantinopol (Kostantiniye) în numele sultanului Ahmed III (1703-1730).

Descoperirea tezaurului de la Cărămidarii de Jos, compus aproape exclusiv din parale otomane nu este singulară, tezaure cu o structură similară fiind semnalate la Roşu, jud. Ilfov, Buzău (cartierul Obor), Băneasa (Bucureşti) şi biserica Brezoianu (Bucureşti). Studierea orizonturilor de tezaure generate în Ţara Românească, la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul veacului următor, de conflictele dintre Imperiul otoman, Rusia şi Austria relevă o realitate surprinzătoare, unele depozite monetare fiind constituite aproape numai din parale emise în numele sultanilor Ahmed III, Mahmud I, Mustafa III, Abdülhamid I şi Selim III. De altfel paraua apare tot mai insistent în componența tezaurelor, începând cu ultimul deceniu al secolului al XVIII-lea, acest fenomen fiind pus pe seama speculei cu monedă otomană efectuată de negustorii din Austria şi în special cei din Transilvania.

Cele mai recente piese din tezaurul descoperit la Cărămidarii de Jos sunt două parale emise în anul 2 de domnie a sultanului Mahmud II care corespunde cu anii 1809-1810. Data de încheiere a tezaurului oferă şi un indiciu în privinţa momentului ascunderii care ar putea fi plasat în contextul războiului ruso-turc din anii 1806-1812.



Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.

BNM lansează o nouă monedă de circulație, dedicată aniversării a 30-a de la adoptarea drapelului Republicii Moldova








Emisiunea august 2020.

Moneda are forma rotundă, cu contur circular, care se evidențiază pe toată marginea suprafeței atât pe avers cât și pe revers.

Aversul și reversul monedei sunt de culoare argintie-aurie: interior – aurie, exterior – argintie.

Partea laterală a monedei este zimțată cu profil personalizat și cu legenda „*MOLDOVA*MOLDOVA”.

Imaginea aversului şi a reversului monedei se stabilește prin rotirea acesteia în raport cu axa verticală sub un unghi de 180 grade.

Tirajul: 250 000 bucăți
forma: rotundă;
compoziția: bimetal;
interior:: oțel placat cu alamă;
exterior: oțel placat cu nichel;
diametrul: 25.3 mm;
greutatea: 7.65 grame;
grosimea la chenar: 2.3 mm;
cant: zimțat cu profil personalizat, inscripționat cu „*MOLDOVA*MOLDOVA”.

Descriere:

Аversul monedei:
în plan central este prezentă imaginea stilizată a tricolorului arborat, în care este încadrată Stema de Stat a Republicii Moldova;
în exergă, urmând circumferința monedei este gravată inscripția: "30 DE ANI DE LA ADOPTAREA TRICOLORULUI REPUBLICA MOLDOVA "..

Reversul monedei:
în plan central - valoarea nominală "10LEI" și anul emisiei "2020";
urmând circumferința monedei, sunt gravate 30 de stele;
în partea de sus, în exergă – monograma din literele capitale „R” și „M”(abrevierea denumirii Republica Moldova) în imagine latentă (imagini ascunse, care sunt vizibile alternativ când se înclină reversul monedei stânga-dreapta);
pe suprafața cifrei „1” se regăsește microgravura cu legenda „BNM”.



Sursa informațiilor BNM.







Banca Națională a Moldovei (BNM) pune de astăzi în circulație o monedă cu valoarea nominală de 10 lei, cu ocazia Zilei Drapelului de Stat, marcată în Republica Moldova la 27 aprilie.

Aceasta este dedicată aniversării a 30-a de la adoptarea tricolorului și completează, în ansamblu, seria monedelor de circulație cu caracter comemorativ, care mai include două emisiuni de acest gen. Prima monedă a fost emisă de BNM în 2018, când s-au împlinit 25 de ani de la introducerea monedei naționale, iar a doua - în 2019 cu ocazia a 30 de ani de la adoptarea legilor despre limba de stat și grafia latină.

Noua monedă este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu și are un tiraj de 250 000 de exemplare.

Aversul monedei redă în plan central imaginea stilizată a tricolorului arborat, în care este încadrată Stema de Stat a Republicii Moldova, și inscripția în arc de cerc: "30 DE ANI DE LA ADOPTAREA TRICOLORULUI REPUBLICA MOLDOVA".

Pe revers, sunt gravate în arc de cerc 30 de stele care simbolizează 30 de ani de la adoptarea tricolorului, în plan central-valoarea nominală „10 LEI" și în partea de sus - anul emisiei „2020".

Moneda conține monograma din literele „R” și „M” - acronim al denumirii statului - „Republica Moldova", în imagine latentă.

Noua monedă va fi pusă în circulație prin intermediul băncilor licențiate, iar după ridicarea stării de urgență va fi disponibilă și la ghișeul BNM.

Aceasta va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică cu aceeași valoarea nominală, inclusiv monedele cu caracter comemorativ, din emisiunea 2018 și 2019.



Sursa informațiilor BNM.