miercuri, 31 octombrie 2018

MNIT PREZINTĂ: 
EXPOZIȚIA “CLUJENII ȘI MAREA UNIRE DIN 1918”





MNIT PREZINTĂ: 
EXPOZIȚIA “CLUJENII ȘI MAREA UNIRE DIN 1918”

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) are plăcerea de a invita toți clujenii, și nu numai, la vernisajul expoziției “Clujenii și Marea Unire din 1918”, care va avea loc vineri, 2 noiembrie 2018, ora 13.00 la sediul muzeului, strada Constantin Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca.

Expoziția marchează împlinirea unui secol de la înființarea în Cluj a Senatului Național Român din Ardeal (2 noiembrie 1918), primul organism democratic al românilor, condus de Amos Frâncu și Emil Hațieganu, al cărui sediu era în clădirea Băncii „Economul” (azi str. Regele Ferdinand nr. 31, lângă Poșta Centrală). Cu această ocazie, publicul vizitator va putea vedea pentru prima dată panoul cu emblema Senatului, în chenar tricolor, amplasat în urmă cu un secol pe clădirea acestei instituții financiare românești din Cluj.

Mai multe detalii pe www.mnit.ro



Sursa informațiilor MNIT.

Expoziție: CENTENARUL ZBORULUI MARII UNIRI 23 NOIEMBRIE 1918 - 23 NOIEMBRIE 2018 BACĂU - BLAJ


Expoziție: CENTENARUL ZBORULUI MARII UNIRI 23 NOIEMBRIE 1918 - 23 NOIEMBRIE 2018 BACĂU - BLAJ

Sursa informațiilor Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău.

Expoziție itinerantă ”Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului”, în Alba






Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, în parteneriat Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Institutul de Cercetări Socio-umane Sibiu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Primăria Comunei Şugag, Şcoala Gimnazială Şugag, Şcoala Gimnazială Săsciori şi Şcoala Gimnazială Pianu de Sus organizează, în perioada 29-31 octombrie 2018, expoziţia Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului, în cadrul proiectului cofinaţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), Între sacru şi profan.

Repertorierea și digitizarea troițelor și a cimitirelor cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului.

Expoziţia va fi itinerată în localităţile Săsciori, Şugag şi Pianu de Sus şi se adresează în special tinerilor, dorindu-se aducerea în atenţia acestora, dar şi a publicului larg, a unui patrimoniu cultural ignorat şi ameninţat de dispariţie: troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului. În acelaşi scop, în colaborare cu şcolile partenere, se organizează şi conferinţa Un patrimoniu în pericol: Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului, susţinută de membrii echipei proiectului.

Luni, 29 octombrie 2018, la ora 13.00, a avut loc primul popas, la Şcoala Gimnazială Săsciori. Evenimentele vor continua după următorul program: marţi – 30 octombrie 2018, ora 12.00 – la Căminul Cultural Şugag şi miercuri – 31 octombrie 2018, ora 13.00 – la Şcoala Gimnazială Pianu de Sus şi sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi de protejarea şi valorificarea acestui patrimoniu.



Sursa informațiilor Ziarul Unirea.

Smarald rar descoperit în Zambia - 5.655 de carate


FOTO Gemfields
 
Cel mai mare producător de pietre preţioase verzi din lume a descoperit un cristal de smarald de 5.655 de carate în minele sale din Zambia.
 

 


Piatra, care cântăreşte peste 1 kilogram, a fost găsită la minele Gemfield din Kangem, a declarat compania, luni, potrivit CNN. 
 
Smaraldul a fost denumit „inkalamu”, care înseamnă „leu” în limba Bemba. Acesta va fi tăiat în bucăţi mai mici şi vândut la licitaţie în Singapore, în luna noiembrie. 
 
Are „o claritate remarcabilă şi nuanţe de verde şi auriu în echilibru perfect,” se mai menţionează în declaraţie. 
 
Piatra a fost descoperită pe 2 octombrie, într-o mină deschisă, de către geologul Debapriya Rakshit şi minerul de smaralde Richard Kapeta. 
 
Smaraldele sunt rare şi sunt mai valoaroase decât aurul. Cele mai multe dintre ele sunt extrase din Zambia, Columbia şi Brazilia. 
 
Elena Basaglia, experta în pietre preţioase de la compania Gemfield, a declarat că există un interes în creştere pentru smaraldele din Zambia, în special pe piaţa europeană. 
 
„Experimentăm o creştere spectaculoasă a cererii pentru smaralde de înaltă calitate din Zambia din partea mărcilor mari, mai ales în Europa, toate dintre ele admirând culoarea bogată şi transparenţa unică a pietrelor noastre-calităţi ce le fac unice printre smaralde,” a spus Basaglia. 
 
Piatra preţioasă nu reprezintă cel mai mare smarald care a fost găsit în minele companiei. În 2010, minerii au descoperit un smarald de 6.225 de carate, pe care l-au botezat „elefantul”, din motive lesne de înţeles.
 
 
Sursa informațiilor Adevărul.

Noi monede comemorative britanice din Gibraltar - 31.10.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Gibraltar 5 & 10 pence 2017 - Referendum of 1967
New circulating types:

"50th anniversary of the Referendum of 1967"






This is the whole set (and what happens with the bimetallic 2 pounds?, does it exist?):




(information and images by Peter Kaminsky)


Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Australia - 31.10.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

A color representation of a poppy and a graphic representation of 11.11.11 adorn Australia's most recent currency, issued today, this $ 2 coin is issued to commemorate the Armistice Centennial that ended with the First World War.

For a century, Australians have marked November 11 as the anniversary of the First World War Armistice. After World War II, Armistice Day became the Day of Remembrance, a time to honor all Australians who have fallen in wars and armed conflicts.






The poppy symbolizes the loss, love and sacrifice of bloodshed. For a long time it has been part of the Day of Remembrance, the ritual that marks the Armistice of November 11, 1918, and this year marks 100 years since the weapons were silent.





The obverse shows, like all 2-dollar coins, the portrait and name of the queen "Elizabeth II", the name of the issuing country "Australia" and the year of issue "2018". 

 
Characteristics of the currency

Face value: 2 Australian dollars
Composition: aluminum and bronze
Diameter: 20.5 mm
Weight: 6.6 g
Apart from the circulation currency of which 2 million pieces are issued, there is a version for collectors, presented in portfolio (40,000), in which the difference is that the latter has a mintmark.
 
 
 
Sursa informațiilor aici.

marți, 30 octombrie 2018

Vernisajul expoziției temporare "Centenarul Marii Uniri în Oltenia"





Vernisajul expoziției temporare "Centenarul Marii Uniri în Oltenia" - 01.11.2018, ora 15, la Muzeul de Istorie, Calea lui Traian, 143, etaj.
Sunt expuse obiecte aflate în patrimoniul muzeelor din Oltenia ori al Serviciului Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale.
Expoziția este una itinerantă, exponatele vor fi etalate timp de o lună şi la muzeele partenere din Vâlcea, Severin şi Craiova.
Expoziția poate fi vizitată zilnic (luni închis) până în data de 30 noiembrie în intervalul orar 9.00-17.00.



Sursa informațiilor Muzeul Județean Vâlcea.

Ziua Arhivelor - 31 octombrie 2018





Vă invităm la evenimentele ocazionate de “Ziua Arhivelor Naționale”, miercuri, 31 octombrie 2018, începând cu ora 10.00, la sediul instituției noastre din Bd. Regina Elisabeta 49, sector 5, București.

Program:

Orele 10,00-11.15

Arhivele Naţionale şi donatorii săi
− prezentări de fonduri arhivistice personale și familiale intrate recent în administrarea SANIC:
− fondul familial Moisil (prezintă: Ioana Moisil)
− fondul personal Mihai Beniuc (prezintă: Viorica Niţelea)
− fondul Monica Lovinescu – Virgil Ierunca (prezintă: Mircea Stănescu, Claudiu Turcitu)
− fondul Anneli Ute Gabany (prezintă: Alina Pavelescu)
− fondul Gheorghe Marinescu (prezintă: Loredana Dascăl)
− fondul Braniște-Misits (prezintă: Loredana Dascăl)

Orele 11.45-12.30

Proiecte ale Arhivelor Naționale
− prezentarea Proiectului Restaurarea sediului central monument istoric al Arhivelor Naţionale (prezintă: Cristian Anița)
− expoziţie dedicată istoriei arhitectonice a Arhivelor Naţionale (prezintă: Claudiu Turcitu)

Orele 14.30-15.15

Lansări de carte
− indexarea Revistei Arhivelor (prezintă: Lucian Stanciu)
− Catalogul documentelor Ţării Româneşti, vol. IX (prezintă: Oana Rizescu, Mirela Comănescu, Elena Muşat)

Orele 18.00-19.00

Comori din Arhive
− Bucureştiul Belle Epoque în imagini de arhivă (conferinţă) (prezintă: Mariana Neţ; moderator: Georgeta Filitti)



Sursa informațiilor Arhivele Naționale ale României.

Simpozionul Internațional „EMIL Racoviță-Exploratorul”







Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui organizează, în perioada 1- 2 noiembrie 2018, cea de a II-a ediție a Simpozionului „Emil Racoviță-Exploratorul”. Activitatea se desfășoară cu ocazia comemorării a 150 de ani de la nașterea marelui savant român. Evenimentul este organizat în parteneriat cu instituția Consiliului Județean Vaslui și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” București.
Activitatea va debuta la ora 10:00, în sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui cu vernisajul expoziției „Emil Racoviță-Jurnal fotografic”, ce cuprinde imagini stereoscopice realizate de savant pe parcursul expediției „Belgica” în Antarctica și a călătoriilor de cercetare întreprinse pe coastele Mediteranei.
Deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului va avea loc pe 1 noiembrie 2018, la ora 11:00, în sala „Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean Vaslui, urmând ca de la ora 15:00 să aibă loc sesiunea de comunicări științifice. În cadrul Simpozionului vor susține comunicări următorii invitați: Willy H. Versluys- President of "Belgica Society International IVZW"; Eddy Wouters- Communication Manager of the Belgica Society International IVZW, Oostende, Belgia; Olivier De Schrevel & Charlotte Rolin Jacquemyns, Ukkel, Belgia; academician prof. univ. dr. Constantin Toma, Facultatea de Biologie, Universitatea ,,Al. Ioan Cuza” Iași; conf. univ. dr. Lăcrămioara Carmen Ivănescu, Decan - Facultatea de Biologie, Universitatea ,,Al. Ioan Cuza” Iași; dr. Dumitru Murariu m. c. al Academiei Române, Directorul Institutului de Biologie al Academiei Române, București; prof. univ. emerit dr. Ionel Miron, Universitatea „Al Ioan Cuza” Iași; prof. univ.dr. Liviu Miron, Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară Iași; cs II dr. Ana-Maria Stan- Muzeul Universității Babeș-Bolyai Cluj și director Florin Balan-SC Pralin SRL Cisnădie, Sibiu. Domnul Xantus Gabor va prezenta trailerul filmului ce reface traseul parcurs de Expediția „Belgica” în Antarctica.
Activitățile vor continua a doua zi după următorul program: ora 10:00- Căminul Cultural Ivănești - activitate cultural-artistică susținută de elevi ai școlilor din comuna Ivănești, Județul Vaslui; ora 13:00- Sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui - activitate cultural-artistică susținută de trupa de teatru a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” și elevi de la Palatul Copiilor, Vaslui.
Organizatori:
- Prof. dr. Ramona Maria Mocanu - manager al Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui
- Anca Iuliana Iordachi - muzeograf, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui



Sursa informațiilor Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Noi monede comemorative de aur din Spania - 30.10.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

It is 150 years since Spain abandoned the escudo as part of a total makeover of the nation’s currency. To mark the anniversary of the last escudo, Fábrica Nacional de Moneda y Timbre – Real Casa de la Moneda [Royal Mint of Spain] – has produced a series of replica escudos stuck as .999 fine gold euros that trace the history of this historic gold coin. 



A 19 mm, 3.375 g 50 euro (1 escudo) comes with a mintage of 2,500. It reproduces the escudo of 1759 struck for Ferdinand VI at Casa de la Moneda de Popayán in Colombia (KM-29.2). The obverse shows the effigy of Ferdinand along with his legend but this year’s date.

The reverse bears the Lesser Royal Arms of the monarch along with the legend: NOMINA . MAGNA . SEQUOR . J, the mintmark of Real Casa de la Moneda, and the face value of 50 euro.




The 23 mm, 6.75 g 100 euros (2 escudos) has a mintage of 2,000. It shows the 1607 coin struck for Philip III at Real Ingenio de la Moneda de Segovia [Segovia Mint]. The obverse carries the Royal Arms of Philip along with Segovia’s aqueduct mintmark, the assayers initial, and the 100-euro denomination. The legend reads: PHILIPPUS . III . D . G.

On the reverse is the Cross of Jerusalem surrounded by the simple legend HISPANIARUM . REX with original date replaced by 2018.




The 200 euro (4 escudos) has been struck on a 30 mm, 13.5 g flan with a mintage of 1,500. It is a reproduction of the Castilian 4 escudo produced at Seville Mint during the reign of Philip II. The actual date of striking is unknown, as these coins were undated until 1588.

The obverse bears the crowned Royal Arms. To the right is today’s face value of 200 euro with the mintmark to the left. Legend reads PHILIPPUS DEI GRATIA.

The reverse carries the Jerusalem Cross surrounded by the legend.





The 400-euro (8-escudos) coin comes on a 38 mm, 27 g flan with a mintage of 1,000. It depicts the 8 escudos struck for Philip V at Madrid in 1719 (KM-316).

The obverse shows Philip’s Arms surrounded by the Golden Fleece with the Cross of the Order of the Holy Spirit on its chain. The legend is a simple PHILIPPUS . V . DEI . GRA.

The reverse has the Jerusalem cross, the legend HISPANIARUMN . REX., the mintmark, face value, and 2018 date.

The new coins are available separately or as a set.



Sursa informațiilor NumismaticNews.

O nouă monedă comemorativă din Irlanda - 30.10.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The Central Bank of Ireland, almost on par with Halloween, has issued a coin that pays homage to the life of Abraham Stoker, popularly known as Bram Stoker and his most famous work, Dracula. Published in 1897, it is considered the most influential horror novel of all time, it became known worldwide after its adaptation to the cinema in an American film starring Bela Lugosi in 1931. 


 

This edition coin limited to 3,000 units, with a facial of 15 euros, minted on 925 silver and Proof finish, was designed by David Rooney and is based on the artist's fascination with the character. His earliest influences were American comics with vampires and their disturbing content, still today is influenced by the horror genre present in literature and film. In the words of the designer, "The representation of Dracula in the design of the coin echoes the film representation of Nosferatu and the posters of Hammer Horror films of the sixties. He was eager to play with the scale of the figure looming behind the castle illuminated by the moon."




Bram Stoker was born in Clontarf, Dublin in 1847 and his interest in telling stories probably began in childhood. Stoker was a sickly child, who spent a lot of time in bed, his mother entertained him with many stories and legends, which included supernatural tales and accounts of deaths and illnesses.

To date, more than 1,000 novels and 200 films have been made about the most famous vampire, Count Dracula, which makes him the literary character most often represented in the history of cinema.
 





The Glasnevin cemetery provided an appropriate backdrop for the official presentation, where the Deputy Governor of the Central Bank, Sharon Donnery, presented the commemorative coin to the Minister of Finance and Public Expenditure and Reformation Pascual Donohoe. Coin designer David Rooney also received a coin at the event along with members of the Stoker family.




Lieutenant Governor Sharon Donnery said: "The Central Bank is delighted to commemorate a renowned Irish author like Bram Stoker with this silver coin. "Bram Stoker created one of the most emblematic characters of all literature and cinema, and it is right that we honor him with this coin, which represents the figure of Dracula who looks out from behind his castle illuminated by the moon in Transylvania." 




The Proof quality coin is presented in a box with its certificate of authenticity. This limited edition commemorative coin has been minted in 925 sterling silver and is limited to 3,000 pieces. The diameter of the coin is 38.61 mm and it weighs 28.28 g. The sale price to which he has left in Ireland is € 60. 


Sursa informațiilor aici.

luni, 29 octombrie 2018

Lansare de carte „Sarmizegetusa Regia - Redescoperirea cetății”





Editura Dacica și Librăria „Orest Tafrali” vă invită vineri, 2 noiembrie, ora 18, la lansarea cărții „Sarmizegetusa Regia - Redescoperirea cetății”, de Aurora Pețan. Evenimentul va avea loc la librăria „Orest Tafrali” din Iași (Bulevardul Carol I, nr. 11), în prezența autoarei.
Invitați: dr. Sever Boțan, dr. Ion Ioniță și conf. dr. Marius Alexianu.
Moderator: dr. Alexander Rubel.
Sesiune de autografe și exemplare cadou pentru studenți.
Vă așteptăm cu drag!



Sursa informațiilor aici.

Simpozionul Național „TIMPUL ȘI OMUL”, Ediția a XX-a





Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează, în perioada 1-2 noiembrie 2018, a XX-a ediție a Simpozionul Național „TIMPUL ȘI OMUL”.
Deschiderea oficială va avea loc joi, 1 noiembrie 2018, de la ora 11.00, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu nr. 10.
La această manifestare anuală, participă peste 50 de invitați din țară, specialiști din muzee, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, colecționari și pasionați de orologerie, restauratori în domeniu.
Temele dezbătute în cadrul simpozionului, structurate pe două secțiuni, organizate la sediul Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiești, str. Nicolae Simache nr. 1, sunt:
Definirea timpului în concepte filozofice, ştiinţifice, religioase, artistice şi literare; Percepția timpului în lumea satului românesc; Oameni care au marcat timpul - Personalități; Evoluția și istoria orologeriei în plan universal și național; Invenții și inventatori celebri de ceasuri; Asimilarea şi evoluţia orologeriei în România, în diferite perioade istorice; Automate muzicale în patrimoniul muzeal naţional și mondial; Restaurarea ceasurilor și a cutiilor muzicale.



Sursa informațiilor Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești.

Centenarul Marii Uniri 1918 - 2018





Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează, în colaborare Colegiul Național Pedagogic ”Mircea Scarlat” din Alexandria, manifestarea “Centenarul Marii Uniri 1918 - 2018”.
Evenimentul va avea loc marți, 30 octombrie 2018, ora 9.30, la sediul Colegiul Național Pedagogic ”Mircea Scarlat”.
La manifestare vor lua parte elevi de la această unitate de învățământ, îndrumați de profesoara Alis Dulgheru
Muzeograful Steluța Pătrașcu le va prezenta tinerilor evenimentele istorice din anul 1918 care au adus realizarea României Mari prin cele trei uniri ale provinciilor româneşti aflate atunci sub ocupatie străină, anume: Basarabia, Bucovina şi Transilvania.
Manifestarea “Centenarul Marii Uniri 1918 - 2018”” se înscrie în cadrul Programului Educaţional “Muzeul - sursă de cultură și educație”.



Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Vernisarea expoziției ”Activitatea Consiliului Național Român din Caransebeș”





Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș în colaborare cu Arhivele Naţionale/Serviciul Judeţean Caraş-Severin, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin organizează vernisarea expoziției ”Activitatea Consiliului Național Român din Caransebeș”, marți 30 octombrie de la ora 12.00.
Cu această ocazie participanții vor putea afla amănunte despre acțiunile premergătoare constituirii Consiliului Național Român din Caransebeș, despre adunarea de deschidere și despre personalitățile participante, dar și despre delegația care a reprezentat orașul Caransebeș la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.
Vă așteptăm cu drag!



Sursa informațiilor Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.

Vânătoare de comori arhitecturale în Sibiu





Duminică, pe 25 noiembrie, într-o zi cu soare și voie bună, avem program de descoperit, căutat, redescoperit, admirat, fotografiat micile și marile comori arhitecturale din centrul istoric al Sibiului.

Cum?
Printr-un joc urban tip competiție în care, intr-un timp delimitat, trebuie să găsești cât mai multe indicii/comori arhitecturale.

Ce sunt “comorile arhitecturale”?
Sunt mici detalii arhitecturale care vorbesc de alte vremuri, altă estetică și care dau farmec unei case, unui cartier, unui oraș. Pratic, va trebui să cauți – și să găsești! – uși, portaluri, ferestre, ancadramente, decoratiuni si multe altele.

Și dacă n-am cunoștințe de arhitectură? O_O
Nu-ți sunt necesare; te ajutăm noi cu un *kit de vânătoare*: hartă, dicționar de termeni necunoscuți, etc), dar e bine să ai:

- e echipă formată din 2 – 4 prieteni
- un aparat foto
- niște spirit de observație
- niște spirit de aventură
- încălțări comode

(Și dacă toți prietenii sunt ocupați, plecați sau pur și simplu nu au chef, e ok să te înscrii și singur.)

Scopul Vânătorii arhitecturale?
În general, obiectivele vânătorii arhitecturale e să te facă să fii turist în orașul tău, să descoperi o zonă relativ necunoscută, să te familiarizeze cu 2-3 termeni arhitecturali (e ca și cum ai învăța "Salut" și "Ce mai faci?" într-o limbă străină :D ).

Și să te simți bine, căci e o activitate distractivă! (O zicem noi, dar o zic mai ales cei care au participat la Vânători arhitecturale.)

Ok. Cum particip?
Te înscrii prin eventbook.ro (https://eventbook.ro/other/inscrieri-vanatoare-de-comori-arhitecturale-sibiu-noiembrie-2018)

Poți să-ți înscrii întreaga echipă, poți să te înscrii doar pe tine ca membru într-o echipă sau poți să te înscrii deși nu ai echipă (și o să-ți găsim noi una pe loc).

Există o limită de vârstă?
Nu.

Pot să vină și copii?
Da, dar întrebările nu sunt făcute pentru persoane care au mai puțin de 14 ani. Dacă cei mici sunt dornici să descopere lucruri și au până în 14 ani, participă gratuit.

Cât costă?
40 de lei/persoană

La cât?
Distracția începe la 11.00 (și se termină la 15.00 cel mai târziu). Detaliile legate de ziua Vânătorii - locul de întâlnire, ora - vor fi transmise pe mail celor înscriși cu două zile înainte.

Alte detalii găsești pe pe www.vanatoarea-arhitecturala.ro

Te așteptăm să vânăm împreună și să descoperim comorile arhitecturale ale Sibiului! ^_^



Sursa informațiilor aici.

Târgul de Sfinții Mihai și Gavril






Institutul Geologic al României prin secția Instalații de Interes Național - Muzeul Național de Geologie, organizează între 2 și 4 noiembrie 2018 o ediție nouă a expoziției cu vânzare de cristale, bijuterii, pietre semiprețioase. Prețul unui bilet de intrare este de 10 lei/5 lei redus incluzând și vizitarea expoziției permanente a muzeului. Vă dăm întâlnire între orele 10.00 -17.30 (Ultima intrare) la Târgul de Sfinții Mihai și Gavril!


Sursa informațiilor Muzeul Național de Geologie.

Conferința FROM THE LAND OF TREASURES (FULIN) TO THE LAND OF THE DRAGON. LATE ROMAN / EARLY BYZANTINE FINDS FROM EASTERN ASIA





Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să audiați
Conferința FROM THE LAND OF TREASURES (FULIN) TO THE LAND OF THE DRAGON. LATE ROMAN / EARLY BYZANTINE FINDS FROM EASTERN ASIA.

Vineri, 2 noiembrie 2018, ora 16.00, la Casa Avramide din str. Progresului, nr. 32 va avea loc conferința DE LA ȚARATEZAURELOR (FULIN) LA ȚARA DRAGONILOR. DESCOPERIRI ROMANE TÂRZII ȘI BIZANTINE TIMPURII ÎN ESTUL ASIEI.
Domnul Bartłomiej Sz. Szmoniewski este cercetător în cadrul Institutul de Arheologie și Etnologie, Academia Poloneză de Științe, Cracovia, Polonia, profesor Universitatea Soka, Tokio, Japonia (2016-2018).

Stadiul de dezvoltare la care a ajuns, în prezent, economia mondială face ca aproape orice studiu, lucrare sau articol pe teme economice, şi nu numai, să înceapă prin referiri la procesul actual al globalizării.
O formă arhaică a globalizării, precum și o adevărată cale de dezvoltare și comunicare a comunităților umane în ansamblu, o reprezintă ceea ce numim generic Drumul Mătăsii. A fost timp de milenii cea mai importantă axa comercială a lumii. A fost un adebvărat liant între culturi și civilizații de multe ori antagoniste. Dincolo de atributele comerciale, istorice și culturale, misterioasele legături între cele două lumi ridică și astazi un mare semn de întrebare.
Ce au știut chinezii despre Imperiul roman/bizantin? Cum au interacționat chinezii și romanii? Descoperirile arheologice de-a lungul Drumului Mătăsii oferă un posibil răspuns la aceste întrebări.



Sursa informațiilor Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea.

Colocviul anual al Societății Române de Studii Bizantine








Colocviul anual al Societății Române de Studii Bizantine, vineri 2 noiembrie 2018


Sursa informațiilor Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română.

Rapieră miceniană, Dumbrăvioara (jud. Mureş), perioada târzie e epocii bronzului






Rapieră miceniană, Dumbrăvioara (jud. Mureş), perioada târzie e epocii bronzului

Rapierele miceniene sunt spade de cavalerie răspândite din Grecia în toată Peninsula Balcanică, inclusiv în Transilvania. Sunt piese foarte rare, în Transilvania fiind cunoscute doar câteva exemplare. La Cluj-Napoca se păstrează o piesă descoperită la Dumbrăvioara (jud. Mureş) şi câteva fragmente provenind din depozitul de la Uioara de Sus (jud. Alba).

Colecţia de preistorie

#muzeu #mnit #cluj #transilvania



Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

A XI-a ediţie a manifestării cultural-interactive „Meşteri şi meşteşuguri tradiţionale din Moldova”






De azi într-o săptămână vă dăm întâlnire pe PIETONALUL Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași! 🇧🇪️

Asociaţia “ART-Meşteşugurile Prutului”- Iaşi, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași organizează, în An Centenar,️ a XI-a ediţie a manifestării cultural-interactive „Meşteri şi meşteşuguri tradiţionale din Moldova”, ce se va desfăşura în perioada 02 - 04 noiembrie 2018, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt ( în fața Mitropoliei), Iaşi.
Parteneri în organizarea acestui eveniment sunt: Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național "Moldova"- Iași; Asociatia ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces); Asociaţia Dialog Pentru Dezvoltare - Iași; Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (A.S.I.M.); Centrul de Informare Turistică – Iasi.
Vor fi prezenţi aprox. 40 meşteri populari, atât din Moldova de pe ambele maluri ale Prutului, cât şi din alte zone etnografice ale ţării. Organizat pe durata a trei zile, evenimentul promovează valorile perene ale culturii tradiţionale româneşti, cu precădere din Moldova și Republica Moldova, dar și transmiterea acestora către tânăra generație. Programul manifestărilor este variat şi deosebit, cuprinzând:
 ateliere de creație interactivă de olărit, pictură icoane, cioplitură lemn, incondeiere oua, impletituri din fibre vegetale, ţesături, ateliere demonstrative destinate copiilor, dar şi adulţilor ;
 expunere cu vânzare de obiecte meşteşugăreşti autentice ale meşterilor populari veniţi la Iasi din Moldova si din alte zonele etnografice ale tari, precum si din Republica Moldova.
Vor fi prezenți elevii premianți de la taberele și atelierele de creație populară desfășurate de asociația noastră prin programe educaționale și proiecte cu școli și ONG-uri.
Dorim să realizăm, pentru 3 zile, o atmosferă de lucru şi de comunicare între generații pe domeniul meşteşugurilor traditionale românești!

Vă aşteptăm!

Persoane de contact:
Silvia Cozmîncă – preşedinte Asociaţia ART, tel.: 07412177
Victor Munteanu – şef secţie Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Naţional Muzeal “Moldova” Iaşi, tel.: 0757025053



Sursa informațiilor aici.

Capitel roman, Napoca (Cluj-Napoca, jud. Cluj) 170 d. Chr.- sec. III d. Chr.






Capitel roman, Napoca (Cluj-Napoca, jud. Cluj) 170 d. Chr.- sec. III d. Chr.

Colecția "Piese - Epoca romană"

#muzeu #mnit #cluj #transilvania



Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Exponatul săptămânii: 29 octombrie - 04 noiembrie 2018 - Castron cu picior/bazin dacic – sec. I î.Hr. – sec. I d.Hr.: (English version below)














Exponatul săptămânii: 29 octombrie - 04 noiembrie 2018

Castron cu picior/bazin dacic – sec. I î.Hr. – sec. I d.Hr.:
(English version below)

Următorul exponat prezentat în cadrul seriei dedicate ceramicii este un vas dacic.

Scurtă descriere:
Vas de culoare cenușie, cu picior și patru toarte, descoperit în anul 1997 la Pâncești (în literatura de specialitate Răcătău). Vasul este decorat prin lustruire atât pe exterior, cât și pe interior. Diametrul gurii 43 cm, diametrul piciorului 13,5 cm, înălțime 14,5 cm.

Cetatea de la Pâncești, punct „Cetățuie”, com. Pâncești – [Tamasidava] (cunoscută în literatura de specialitate ca Răcătău, com. Horgești)
Cetatea este situată pe terasa înaltă din stânga Siretului, pe o poziție dominantă, ce oferea protecție naturală și o bună vizibilitate a văii râului. Ea se află în raza satului Pâncești, între acesta și Răcătău (în trecut a aparținut administrativ de comuna Horgești, intrând în literatura de specialitate drept „Cetatea de la Răcătău”).
Punctul a fost semnalat încă din sec. al XIX-lea (ca urmare a unui răspuns la Chestionarul trimis de Al. Odobescu), însă primele cercetări au fost desfășurate în anul 1968, de către un colectiv coordonat de Viorel Căpitanu și Vasile Ursachi. Săpăturile arheologice au continuat până în 2002, timp în care au fost făcute numeroase descoperiri datate în epoca bronzului (cultura Monteoru), Hallstatt (prima epocă a fierului) și în sec. IV î.Hr. – II d.Hr.
Întinderea locuirii în această ultimă perioadă, precum și numărul și calitatea descoperirilor demonstrează că cetatea era un important centru, ceea ce a dus la ipoteza că acesta era unul dintre cele trei polis-uri (orașe) aflate pe cursul Siretului menționate de geograful antic Ptolemeu, Tamasidava.

Dacian bowl/basin (Ist century BC – Ist century AD):

The next object included in the series regarding the history of pottery comes from the end of the Ist century BC/ the beginning of the Ist century AD.

Short description
Vessel with a small foot and four handles discovered at Pâncești (Răcătău) in 1997. It has polished decorations both on the outside surface and on the inside. Rim diameter: 43 cm; foot diameter: 13.5 cm; height= 14.5 cm.

The Dacian Dava of Pâncești – „Cetățuie”, Pâncești commune, Bacău County – [Tamasidava] (also known as Răcătău – „Cetățuie”, Horgești commune, Bacău County)
The site is situated on a high terrace overlooking the Siret river, on a dominant position which offer both protection and great visibility of the surrounding area and of the river valley. This point is, from an administrative point of view, part of Pâncești, Pâncești commune, but it used to be a part of the Horgești commune. This is the reason why it was published as „the dava at Răcătău, Horgești commune”.
The point is known since the XIXth Century and the first excavations took place in 1968. They were made by a team coordinated by Viorel Căpitanu and Vasile Ursachi. Between 1968 and 2002 (when the last archaeological campaign took place) numerous discoveries were made, which made it possible to show that the site was used during the Bronze Age (Monteoru culture), Hallstatt (First Iron Age) and between IVth century BC and IInd century AD.
During this last period, the settlement was large and rich, which might mean that this is the ancient Tamasidava, one of the three cities that the geographer Ptolemy mentions on the Siret River.

Piesa se află în expoziția permanentă a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în incinta Muzeului de Istorie și Arheologie (Str. 9 Mai, nr. 7), la etajul I.
Vă așteptăm cu drag!

• Căpitanu, Viorel, Principalele rezultate ale săpăturilor arheologice în aşezarea geto-dacică de la Răcătău (judeţul Bacău), în „Carpica”, VIII, 1976, p. 49-120.
• Idem, Noi contribuţii la cunoaşterea civilizaţiei geto-dacice în bazinul Siretului mijlociu. Dava de la Răcătău (antica Tamasidava), în „Carpica”, XXIII/1, 1992, p. 131-192.



Sursa informațiilor Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.

O nouă monedă comemorativă din Finlanda - 29.10.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.





Second Finland 2 euro coin of 2018. Issue day 22/10/2018. Mintage 1,000,000.


Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Australia - 29.10.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.






#AUSTRALIA 2018: 150 dollars "Wedge-Tailed Eagle" Gold and Platinum
Mintage: 150 coins from Perth Mint



Sursa informațiilor aici.

Un nou tezaur aparținând vikingilor a fost descoperit în Danemarca - 29.10.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The city of Ribe in west Jutland can not only claim to be Denmark’s oldest town, but it can now boast to be the site of one of the most interesting archaeological finds in Danish history.


 
Treasures in the soil [Credit: Museum of Southwest Jutland]

In a nearby bog, archaeologists have uncovered 248 coins that are believed to have been minted over 1,000 years ago – way back in the early 9th century.

The excavation, which is ongoing, is unique because only ten such coins have been found worldwide until now, according to the curator of the Museum of Southwest Jutland, Claus Feveile.



The so-called face/deer money [Credit: Museum of Southwest Jutland]

“This is an exceptional find that means a quantum leap in our understanding of minting. They are Danish coins and clearly minted for the purpose of being implemented in Ribe,” Feveile told DR Nyheder.

“This completely shifts our understanding of how we used to mint and the process of coin production.”




With the excavator, the archaeologists scrape off thin layers and the surface is thoroughly scoured with metal detectors [Credit: Museum of Southwest Jutland]

The coins were found in an old bog area, and this has meant that the coins have been preserved to the point where they look almost freshly-minted.

The discovery will assist archaeologists in studying coin dies and learning more about the kingship behind the minting.

The coins will be on display at the Museum of Southwest Jutland from October 29 to November 4.

Source: The Copenhagen Post [October 25, 2018]



Sursa informațiilor: https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2018/10/over-200-viking-coins-found-in-danish.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+TheArchaeologyNewsNetwork+(The+Archaeology+News+Network)#O3fVZRJZo8s3OiIM.97 

O nouă monedă comemorativă din Spania - 29.10.2018

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

In 2018 1,300 years of the origin of the kingdom of Asturias, the first political entity emerged in Christian Spain after the Muslim invasion of 711. Commemorating this anniversary, the Royal Mint issued a coin of 30 euros, in sterling silver, presented in its version for collectors in an elegant wallet, numbered and limited to 5,000 units.


 
Data of the emission

Face value: 30 euro
Composition: 925 thousandths silver, the rest copper
Weight: 18 g
Diameter: 33 mm
Maximum emission volume: 5,000
Price: 52 € VAT included





On the obverse are reproduced the effigies of His Majesty the King Don Felipe VI and His Royal Highness the Princess of Asturias, Doña Leonor de Borbón y Ortiz. Circling the effigies appears the legend FELIPE VI AND LEONOR PRINCESS OF ASTURIAS, between two points and in capital letters. In the lower part of the coin, the legend SPAIN 2018, separated by a point. Surrounding the motives and legends one pearl beading.
 
 
On the back is reproduced, in colors, the coat of arms of the Principality of Asturias on a ribbon with the colors of the Spanish flag. On the right, the mint mark. On the left, in the upper part, there is a circle that contains, in the form of a four-latent latent image, a schematic Cross of Asturias, the mint mark, a royal crown and the number 18; in the lower part, in two lines and in capital letters, the value of the 30 EURO piece. In the upper part of the coin, in a circular and uppercase, the legend 1300 ANNIVERSARY KINGDOM OF ASTURIAS. Surrounding the motives and legends one pearl beading. 


For those who wish to acquire the currency in a more economical way, since last 22nd of this month, you can do it in many commercial banks and in all branches of the Bank of Spain at its face value, 30 euros. It is not a currency that has liberating power, come on, that can not be paid with it. What you can do, without a day you get tired of it or need the money, is to exchange it for the 30 euros paid in any Bank of Spain.
 
 
Sursa informațiilor aici.