miercuri, 26 februarie 2025

Planurile „pierdute” ale orașelor București și Târgoviște (Moritz von Ott, 1820)

 

Joi, 27 februarie, de la ora 18:00, invităm publicul la prelegerea Planurile „pierdute” ale orașelor București și Târgoviște (Moritz von Ott, 1820), susținută de Laurențiu Rădvan și Mădălin-Cristian Focșa.
Conferința face parte din seria Atlas. Conferințele MNHCV și aduce în prim-plan descoperiri recente despre primele planuri cartografice ale celor două orașe, realizate de inginerul Moritz von Ott în 1820, păstrate în arhivele Bibliotecii de Stat din Berlin.
Participarea se face pe bază de înscriere și achitarea taxei de 16 lei (tarif întreg, 8 lei bilet redus pentru pensionari, 4 lei – bilet redus pentru elevi și studenți), aici:
https://eventbook.ro/.../bilete-atlas-conferintele-mnhcv...
Planul inițial al orașului București era considerat pierdut, fiind cunoscută doar o versiune târzie și într-o formă deteriorată, păstrată la Biblioteca „V. A. Urechia” din Galați. Planul orașului Târgoviștei reprezintă o frumoasă descoperire, necunoscută până în prezent.
Cei doi autori vor analiza cele două studii de caz și vor prezenta contextul ridicării lor, pornind și de la notațiile inedite legate de mișcarea lui Tudor Vladimirescu din 1821 și impactul acesteia asupra celor două orașe.
Laurențiu Rădvan (n. 1975), istoric, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Specialist în istorie urbană medievală și modernă, istorie socială și cartografie istorică, autor al mai multor lucrări publicate în țară și străinătate, membru al Comisiei Internaționale de Istorie a Orașelor. Recent, a publicat - în colaborare - două volume, în care a valorificat planurile orașelor Iași și București identificate în arhivele rusești.


Mădălin-Cristian Focșa (n. 1980), geograf, ghid de turism, absolvent al unui master de patrimoniu cultural, cu preocupări de geografie istorică.
A publicat studii în reviste de specialitate (Historia Urbana, Revista arhivelor), concentrându-se în ultimii ani pe istoria orașului natal, Câmpina, unde activează de un deceniu; este implicat în coordonarea anuarului filialei locale a Societății de Științe Istorice.
Seria „Atlas. Conferințele MNHCV” se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, astronomie, etc.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Expoziția „Paradisul din adâncuri – Expoziție de flori de mină”

 


Cu ocazia zilei internaționale a femeii, vă invităm la vernisajul „Paradisul din adâncuri – Expoziție de flori de mină”, unde aveți ocazia de a explora „florile de mină” dezvoltate sub lumina proceselor geologice în subteranul scoarței noastre terestre. Prin istoria lor geologică la scara milioanelor de ani, „florile de mină” ne-ar spune uluitoare povești din trecut. Ele nu sunt artefacte create de om, ci adevărate comori ale Pământului – mărturii ale istoriei geologice a regiunii Baia Mare.
Expoziția va aduce în fața publicului iubitor de minerale o selecție a celor mai reprezentative eșantioane. Acestea se deosebesc prin culoarea, dimensiunea cristalelor, formele cristalografice și compoziții chimice.
Toate aceste flori de mină provin din regiunea minieră Baia Mare, între Munții Oaș și Țibleș. În regiune au existat 11 mine (Baia Sprie, Băiuț, Cavnic, Dealul Crucii, Herja, Ilba, Nistru, Săsar, Șuior și Turț) care au funcționat cu sau fără întrerupere până în anul 2007, unele datând din perioada romană. Pe parcursul anilor, minierii au fost aceia care au extras la suprafață „florile de mină” din golurile numite geode găsite în interiorul zăcămintelor.
Regiunea minieră Baia Mare reprezintă zona tipică de dezvoltare a numeroase specii minerale care își au geneza din ultima fază a vulcanismului (hidrotermală), unde manifestarea ei s-a încheiat în urmă cu 7 milioane de ani și a condus ulterior la formarea cristalelor. Cristalele în diverse forme au început să apară după consolidarea magmei și apariția fisurilor de răcire – așa numitele geode, prin care, au circulat soluțiile apoase și apele meteorice, la temperaturi cuprinse între 365 și 50 grade Celsius, și au precipitat. Astfel au luat naștere geodele complet „tapițate” cu astfel de „flori de mină”.


Mineralele, conform ultimei sistematici din mineralogia românească, se deosebesc în următoarele 8 clase:
- Elemente native: aur, arsen;
- Sulfuri și sulfosăruri: sfalerit, galenă, pirită, calcopirită, marcasită, arsenopirit, realgar, auripigment, cinabru, stibină, berthierit, bournonit, tetraedrit, semseyit, andorit, fizelyit, jamesonit, fuloppit, chalcostibit;
- Oxizi și hidroxizi: cuarț, hematit, magnetit, spinel, corindon;
- Halogenuri: fluorină;
- Carbonați: calcit, aragonit, dolomit, siderit, rodocrozit;
- Sulfați: gips, baritină;
- Fosfați și wolframați: vivianit, wolframit, scheelit;
- Silicați: cuarț, epidot, croenstedit, helvin, laumontit, stilbit.
Evenimentul va avea loc în 8 martie 2025, ora 11:00, la sediul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, din strada Vasile Pârvan, nr. 1.
Curatori: muz. Cociota Anca, muz. Bereș Ioan.
Coordonator eveniment: muz. Cerchia Corneliu, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.


Contact:
Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad
Responsabil: muzeograf Cerchia Corneliu
tel: 0335/404.746; fax: 0235/422.211
e-mail: muzeuparvan@gmail.com

 

Sursa informațiilor Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.

𝐌𝐄𝐋𝐂𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐋𝐈𝐕𝐀𝐃𝑨̆ - 𝐇𝐞𝐥𝐢𝐱 𝐩𝐨𝐦𝐚𝐭𝐢𝐚 𝐋𝐢𝐧𝐧𝐚𝐞𝐮𝐬, 𝟏𝟕𝟓𝟖

 



𝐒𝐄𝐂𝐓̦𝐈𝐀 𝐃𝐄 𝐒̦𝐓𝐈𝐈𝐍𝐓̦𝐄𝐋𝐄 𝐍𝐀𝐓𝐔𝐑𝐈𝐈 


𝐌𝐄𝐋𝐂𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐋𝐈𝐕𝐀𝐃𝑨̆
𝐏𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞𝐭̦𝐢𝐧𝐞 𝐨 𝐛𝐨𝐠𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐥𝐮𝐬̦𝐭𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐡𝐭𝐨𝐧𝐞, 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐢𝐭𝐚̆ 𝐩𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐨𝐫 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐧𝐢𝐢, 𝐫𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐚̆𝐫𝐢 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐮𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐮𝐫𝐦𝐚 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐬̦𝐭𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢̂𝐧 𝐝𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐞 𝐳𝐨𝐧𝐞 𝐛𝐢𝐨𝐠𝐞𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐭̦𝐚𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐧𝐢𝐚. 𝐏𝐫𝐢𝐧 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫-𝐬̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚̆, 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐢𝐧𝐭𝐚̆ 𝐨 𝐛𝐚𝐳𝐚̆ 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐬̦𝐭𝐢, 𝐟𝐢𝐢𝐧𝐝 𝐮𝐧 𝐛𝐮𝐧 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐥𝐮𝐬̦𝐭𝐞 (𝐠𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐨𝐩𝐨𝐝𝐞 𝐬̦𝐢 𝐛𝐢𝐯𝐚𝐥𝐯𝐞) 𝐧𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐯𝐚𝐳𝐢𝐯𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚. 𝐈̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐞𝐧𝐬, 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞𝐦 𝐢̂𝐧 𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐦𝐞𝐥𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐢𝐯𝐚𝐝𝐚̆, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐥𝐚𝐜𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞.
𝐇𝐞𝐥𝐢𝐱 𝐩𝐨𝐦𝐚𝐭𝐢𝐚 𝐋𝐢𝐧𝐧𝐚𝐞𝐮𝐬, 𝟏𝟕𝟓𝟖


Încrengătura Mollusca;
Clasa Gastropoda Cuvier, 1795
Subclasa Heterobranchia Burmeister, 1837;
Ordinul Stylommatophora A. Schmidt, 1855;
Familia Helicidae Rafinesque, 1815; Genul Helix Linnaeus, 1758
Cunoscut în Franța sub numele de melcul de Burgundia, este o specie terestră, răspândită în toată Europa, cu excepția zonelor nordice. În România s-a constatat că Helix pomatia se dezvoltă mai ales în ecosistemele antropizate (GROSSU, 1983, 1993; NEACȘU & CIOBOIU, 1999, 2000). Este o specie euribiontă (răspândită într-o gamă largă de biotopuri: grădini, păduri şi în general prin locuri umbrite şi umede).
Cochilia este globuloasă, de culoare cenuşie-brună, cu dungi longitudinale mai întunecate şi dimensiunea de 38-40 mm, în interior fiind sidefată. În secţiune transversală, cochilia este alcătuită din trei părţi: periostracum, ostracum şi hipostracum. Corpul este constituit din cap, picior şi trunchi. Capul melcului de livadă prezintă patru tentacule — două, mai lungi, ce poartă în vârf ochii și două, mai scurte, ce servesc pentru pipăit. La orificiul bucal are trei buze așezate în formă de triunghi, iar în interiorul gurii se găsește limba zimțată cu care fărâmițează hrana. Piciorul este musculos, acoperit cu mucus. Deoarece se deplasează încet, are simțul tactil și vizual bine dezvoltate.
În comparație cu alte clase de moluște, sistemul digestiv include o glandă anexă, hepatopancreasul, care participă la digestie, deoarece melcul ține hrana cu unele părți ale cerului gurii și le fărâmițează cu ajutorul limbii. Are respirație pulmonară, rolul de plămân îndeplinindu-l mantaua protejată de cochilie, care este subțire, umedă, bogată în vase de sânge. Aerul pătrunde în camera mantalei printr-un orificiu respirator pe partea dreaptă a corpului, aproape de orificiul anal. Sângele este incolor. Orificiul anal se află pe partea dreaptă a corpului melcului, aproape de marginea deschiderii cochiliei.
Sunt hermafrodiți, de aceea indivizii fac schimb de spermatozoizi.
Este ovipar, depune câteva zeci de ouă în iunie şi iulie, într-o groapă făcută cu piciorul şi cochilia. Dezvoltarea este directă, fără metaforfoză, din cauza adaptării la viaţa terestră şi ca o consecinţă a constituţiei ouălor relativ bogate în vitelus. Toate stadiile dezvoltării embrionare se petrec în coaja oului, din care individul iese gata constituit. Helix pomatia se îngroapă la 25-35 cm în sol şi îşi închide apertura cu un capac calcaros izolându-se de mediul extern şi duce o viaţă latentă.
Este o specie fitofagă care se hrăneşte cu hife de ciuperci şi părţile verzi ale plantelor superioare. Trăieşte prin tufişuri, livezi, păduri luminoase şi umede, sub 500 m altitudine, dar şi până la 1800 m fiind o specie ubicvistă. Preferă umiditate mai ridicată și temperaturi mai scăzute decât restul speciilor genului Helix, de asemenea are nevoie de sol afânat pentru depunerea pontei și pentru îngropare în timpul estivației și hibernării. Natura solului este de o mare importanţă, preferând substratul calcaros, care le oferă material pentru construirea cochiliei, reţine apa, are o oarecare umiditate. Populează terenul ierbos antropizat, pe exemplare de Plantago media, Lepidium draba, Lamium purpureum fiind o specie cosmopolită (CIOBOIU et al., 2021).
Sunt considerați foarte dăunători, deoarece nu atacă numai culturile de legume, ci și pomii fructiferi. Durata de viață este de 7-8 ani, dar poate atinge 20 ani dacă nu este mâncat de prădători.
Specie comestibilă, considerată o delicatesă, fiind folosită în alimentație în state ca Franța, Italia, Spania, cu o istorie culinară aparte, unde se gătește, de obicei, cu tot cu cochilie în ulei încins și se servește cu pătrunjel, fiind considerat a fi mai gustos decât alte specii comestibile de melci. Are rol economic, creșterea melcilor în Grecia fiind o ramură a economiei. În multe alte țări europene (Germania, Olanda, Rusia, Ucraina, Ungaria) melcul este utilizat în industria farmaceutică și este un produs de export. Extractul din melc de livadă este folosit în tratarea bronșitei. În România există ferme de creștere și prelucrare a melcului de livadă (ex. Mureș, Brașov) în vederea comercializării pentru carnea sănătoasă, fără colesterol (CIOBOIU, 2005; ***. Fauna Europaea. Version 1.6. 2023. www. Faunaeur.org.; WoRMS-World Register of Marine Species; ***. https: //ro.wikipedia.org – Melc de livada).
Exemplarele din colecție provin din colectările efectuate pe teritoriul țării de Alexandru V. Grossu începând din 1935 (CIOBOIU, 2004), de Irina Păunescu care a făcut un studiu sistematic al prezenței speciei în ecosistemele terestre din Oltenia, apoi din semnalări și observații ecologice proprii vizând răspândirea speciei în provinciile zoogeografice din România rezultate din activitățile de cercetare în teren (PURICE & CIOBOIU, 2012; 2020; MANU et al., 2017; CIOBOIU et al., 2021). 


𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞: CIOBOIU OLIVIA. 2004. Moluştele din colecţia Alexandru V. Grossu – parametru de apreciere a răspândirii în condiţiile actuale de impact antropic. Oltenia. Studii şi comunicări. Stiinţcle Naturii. Muzeul Olteniei Craiova. 20: 319 - 339.
CIOBOIU C. OLIVIA. 2005. Ecologia şi protecţia mediului. Edit. Sitech Craiova. 195 pp.
CIOBOIU OLIVIA, ILIE A. L., MARINESCU MARIANA. 2021. Contributions to the knowledge of gastropod species (Mollusca: Gastropoda) from the Northwestern Romania (Tinca Area, Bihor County). Oltenia. Studii și comunicări. Științele Naturii. Muzeul Olteniei Craiova. 37(2): 178-185.
GROSSU Al. V. 1983. Gastropoda Romaniae. Ord. Stylommatophora, Suprafam. Arionacea, Zonitacea, Ariophantacea şi Helicacea. Edit. Litera Bucureşti. 563 pp.
GROSSU Al. V. 1993. Gastropodele din România. Melci marini, de uscat şi apă dulce. Compendiu. Edit. Litera Bucureşti. 413 pp.
MANU MINODORA, LOTREAN N., CIOBOIU OLIVIA, POP O. G. 2017. Diversity of soil mites (Acari: Mesostigmata) and gastropods (Gastropoda) fauna from Leaota Mountains – Romania. Oltenia. Studii şi comunicări. Ştiinţele Naturii. Muzeul Olteniei Craiova. 33(1): 193-201.
NEACŞU P. & CIOBOIU OLIVIA. 1999. Contribuţii asupra ecologiei speciei Hclix pomatia L. (Gastropoda Pulmonata) din Oltenia. Oltenia. Studii şi comunicări. Stiinţcle Naturii. Muzeul Olteniei Craiova. 14: 62-66.
NEACŞU P. & CIOBOIU OLIVIA. 2000. Contribuţii la cunoaşterea microhabitalului melcului de livadă – Helix pomatia L. (Gastropoda Pulmonata). Oltenia. Studii şi comunicări. Stiinţcle Naturii. Muzeul Olteniei Craiova. 16: 203-205.
PURICE DORINA & CIOBOIU OLIVIA. 2012. Particularities of the epigeic invertebrates populations on the rocky habitats from the Doftana Valley (Prahova County). Oltenia. Studii şi comunicări. Ştiinţele Naturii. Muzeul Olteniei Craiova. 28(2): 177-182.
PURICE DORINA & CIOBOIU OLIVIA. 2020. The invertebrate biodiversity of shrublands of Doftana river valley and Prahova river valley (Prahova county). A review of current knowledge. Oltenia. Studii și comunicări. Științele Naturii. Muzeul Olteniei Craiova. 36(1): 168-173.


𝐌𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞: dr. Olivia Cioboiu, muzeograf - Secția de Științele Naturii.


𝐅𝐨𝐭𝐨: https: //ro.wikipedia.org – Melc de livada.
Adaptarea la viața terestră a speciei Helix pomatia și depunerea ouălelor bogate în vitelus (Foto CIOBOIU Olivia & ILIE A.).

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

O nouă monedă comemorativă din Austria - 26.02.2025

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

On March 12, 2025, the Austrian Mint will issue a new edition of its famous silver-niobium coin, an emblem of innovation that has captured the most significant technological advances since its creation. This year, the coin is dedicated to Digitalization , a phenomenon that has transformed, in just a few decades, our societies and the way we relate to the world. With the theme “Digitalization,” the Mint pays tribute to one of the most disruptive and permanent revolutions we are currently experiencing.

The Niobium Silver Coin: A Design That Reflects Digitalization

The design of this year’s silver-niobium coin is not only a numismatic work of art, but also a visual reflection of the convergence between digital and analogue. The coin presents a fascinating contrast between past and present, showing how digitalisation has transformed everyday technologies and tools. The design is composed of two main colours – green and purple – created not by painting, but by precisely refracting light. This technical detail reinforces the idea of ​​modern technology, which relies on advanced scientific principles to achieve unique visual effects.
 

On the niobium core, we can see an index finger touching a smartphone, symbolising instant access to endless possibilities thanks to digitalisation. Surrounding it are icons representing the multifunctionality of modern technology: “Play”, “Camera” and “Music”, along with a digital clock, reflecting the changes in the way we consume media and manage time.

On the other hand, the silver border of the coin features objects that represent an analogue past, such as a handwritten letter, a rotary telephone and letters to be printed. These elements symbolise the technologies and means of communication that once dominated everyday life, before the emergence of the digital age. 


At the centre of the coin, the contrast is heightened by a series of digital symbols. The cloud, with the “@” signs and an industrial robot, shows how emerging technologies such as artificial intelligence and cloud storage are shaping our present and future. The letters “AI” on a microchip at the centre of the coin underline the importance of artificial intelligence, a key area that is connecting all these technological advances.

Features of the currency

Country Austria
Design Kathrin Kuntner and Rebecca Wilding
Year 2025
Face value 25 €
Metals Niobium / silver 900
Weight 16.50 g
Diameter 34 mm
Quality BU
Throw 65,000


Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă britanică - 26.02.2025

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

United Kingdom 50 pence 2025 - Mary Poppins

New CuNi commemorative collectors' type:

"Mary Poppins"

TECHNICAL DATA

Composition: copper-nickel
Diameter: 27.30 mm
Weight: 8.00 g
Mint: The Royal Mint


LINK: www.westminstercollection.com

 

Sursa informațiilor aici.

Noi bancnote de pe mapamond CCCIV - 26.02.2025

 I. 1 dolar Bahamas



 Sursa: https://banknotenews.com/?p=46067

II. 500 lei România



 Sursa: https://banknotenews.com/?p=46201

III. 10.000 dong Vietnam


 Sursa: https://banknotenews.com/?p=46218

IV. 100 lei România


 Sursa: https://banknotenews.com/?p=46232

V. 2.000 kwacha Malawi



 Sursa: https://banknotenews.com/?p=46239

VI. 10 sol Peru



 Sursa: https://banknotenews.com/?p=46244

VII. 10 lire Turcia



 Sursa: https://banknotenews.com/?p=46255

VIII. 100 lire Turcia



 Sursa: https://banknotenews.com/?p=46259

luni, 24 februarie 2025

Îndrăgostiții de la #Gumelnița

 



Sărbătorim dragostea pentru patrimoniu!


Astăzi, de #Dragobete - ziua iubirii, dorim să-i cunoașteți pe “Îndrăgostiții de la #Gumelnița,


o pereche unică de statuete antropomorfe preistorice și una dintre capodoperele din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României.
Cele două siluete umane, una feminină, cealaltă masculină, de mici dimensiuni (6,8 cm înălțime), modelate din lut, sunt specifice culturii arheologice Gumelnița, mileniul V a.Chr.
Perechea de îndrăgostiţi a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice din 1960, coordonate de Vladimir Dumitrescu în situl eneolitic de la Gumelniţa (Olteniţa, jud. Călăraşi) – considerat de specialişti una dintre cele mai importante aşezări din perioada eneolitică (epoca aramei și a pietrei, interval de timp în care metalele, precum cuprul și aurul, sunt prelucrate și utilizate pentru prima dată de către comunitățile preistorice) din spaţiul est-european.
Deși modelată schematic, piesa este cu totul specială, fiind unul din rarele cazuri de reprezentare a cuplului bărbat-femeie din arta neo-eneolitică.
Din punct de vedere morfologic, artefactul este o descoperire unică, reprezentând una dintre creaţiile originale ale civilizaţiei gumelniţene.
Atrage atenţia în mod special maniera în care au fost înfăţişate cele două personaje și emoţionează afecțiunea dintre cei doi. Statuetele au corpurile lipite și baza comună. Braţul stâng al statuetei feminine este petrecut pe după mijlocul statuetei masculine, în timp ce braţul drept al personajului masculin este aşezat pe spatele personajului feminin, cuprinzându-l pe după umeri, într-un gest de tandreţe şi de ocrotire.


La mulți ani tuturor îndrăgostiților! De arheologie, de istorie, de frumos, de cultură!

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a României.

𝐋𝐚𝐯𝐢𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐭, 𝐝𝐢𝐧 𝐄𝐩𝐨𝐜𝐚 𝐁𝐫𝐨𝐧𝐳𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐏𝐥𝐨𝐬𝐜𝐚 „𝐂𝐚𝐛𝐚𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐭𝐚𝐥”

 


𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞-𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞


𝐋𝐚𝐯𝐢𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐭, 𝐝𝐢𝐧 𝐄𝐩𝐨𝐜𝐚 𝐁𝐫𝐨𝐧𝐳𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐏𝐥𝐨𝐬𝐜𝐚 „𝐂𝐚𝐛𝐚𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐭𝐚𝐥” 


𝐋𝐚𝐯𝐢𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐭, 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚𝐭𝐚̆ 𝐦𝐚𝐧𝐮𝐚𝐥 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐜𝐨𝐫𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚𝐭𝐞, 𝐢𝐧𝐜𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐮 𝐢̂𝐦𝐩𝐮𝐧𝐬𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐬𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬𝐢𝐯𝐞 𝐢̂𝐧𝐜𝐫𝐮𝐬𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐬𝐮𝐛𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐚𝐥𝐛𝐚̆ 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐟𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐆𝐚̂𝐫𝐥𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞 (𝐬𝐞𝐜. 𝐗𝐕𝐈-𝐗𝐈𝐈𝐈 𝐚. 𝐂𝐡𝐫.).
Piesa a făcut parte din inventarul funerar al unui mormânt de incinerație descoperit în vara anului 2000, în punctul „Cabana de metal”, comuna Bistreț (județul Dolj). Necropola din acest punct, situată pe malul lacului Bistreț, a fost cercetată în perioada 1999-2005 de un colectiv condus de Ion Motzoi-Chicideanu de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, fiind identificate în total 86 de morminte, dintre acestea 79 aparținând culturii Gârla Mare. Această piesă îmbogățește patrimoniul Muzeului Olteniei, fiind parte a 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞𝐢 „𝐈𝐝𝐨𝐥𝐢”.
𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞: Șandor-Chicideanu, Monica. 2019. „𝑁𝑒𝑐𝑟𝑜𝑝𝑜𝑙𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑒𝑝𝑜𝑐𝑎 𝑏𝑟𝑜𝑛𝑧𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑃𝑙𝑜𝑠𝑐𝑎”, Cluj-Napoca, p. 116, Pl. 53/2.
Material realizat de: drd. 𝐌𝐚𝐫𝐚 𝐁𝐮𝐥𝐢𝐠𝐚, muzeograf, Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei.
𝐏𝐡𝐨𝐭𝐨: Camelia Săvescu, Referent de Specialitate, Biroul de Marketing.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.