marți, 31 august 2021

O nouă monedă comemorativă din Belgia - 31.08.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The design that will present the second commemorative 2-euro coin that Belgium will put on sale in 2021 has just been released. It will be issued under the name of «500th anniversary of the appearance of the ordinance of the second period of coin issuance during the reign of Carlos V". The coin refers to the second series of coins of the «Carolus florin» that were issued under the reign of Charles V, unlike the first series these pieces already had his name and image.


Image: Niels van Schendel (Eurocoin1)

Unfortunately, this coin of which only 155,000 pieces are issued does not go into circulation, so to have it you will have to buy one of the 150,000 coincards (predictably in two versions) with the coin in BU quality, or one of the 5,000 in Proof quality, both will go on sale next October.



 
 
Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Egipt - 31.08.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Egypt 50 piastres, 1 & 100 pounds 2021 - Pharaohs’ Golden Parade
New collector and circulation commemorative coins:

"Pharaohs’ Golden Parade"


Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Australia - 31.08.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Australia 2 dollars 2020 - Paralympic Team mascot – Lizzie the Lizard
New commemorative type:

"Paralympic Team mascot – Lizzie the Lizard"

TECHNICAL DATA
Composition: aluminium-bronze
Diameter: 20.50 mm
Weight: 6.60 g
Mint: Royal Australian Mint (Australia)

(image from www.ramint.gov.au)

LINK: Royal Australian Mint

 

Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative britanice din Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud - 31.08.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

South Georgia and South Sandwich Islands 50 pence 2020 - Not coloured penguin types
New commemorative types:

"Not coloured penguin types"


(news and image by Eddy Reynaert)

 

Sursa informațiilor aici.

Monede antice din Corint

 

Monede antice din Corint

Orașul Corint a fost întemeiat pe fâșia de pământ ce leagă Peloponezul de Grecia continentală, ce atinge în partea cea mai îngustă 6,4 km, între Atena spre nord și Sparta în sud. Inițial, el a fost construit în mijlocul teritoriului, într-o poziție privilegiată, pe o terasă înaltă de 90 m, ce permitea supravegherea trecerea prin istm, dar și comerțul ce se desfășura între nord și sud. Acesta avea de asemenea acces prin cele două porturi ale sale la golful Corintic în nord, prin Lechaion, legat de oraș prin două rânduri de ziduri paralele și un drum pavat cu piatră ce ducea direct în agora, și la golful Saronic în sud, prin Cenchreae. Orașul antic se dezvoltase la poalele Acrocorintului, o rocă monolitică cu o înălțime de 575 m, care domina priveliștea asupra istmului, dar și peste câmpia de lângă coastă, Vocha, aflată în nord-vest. Acrocorintul a fost ocupat încă de la începuturile locuirii, deoarece aici a fost construită acropola veche a orașului, care a fost fortificată prin ridicarea unui circuit de trei ziduri lungi prevăzute cu porți de acces și creneluri. În interior, în punctul cel mai înalt a fost construit un templu dedicat Afroditei, zeița protectoare a orașului, lângă care curgea izvorul Pirene, care era preferat de Pegasus, calul înaripat.
Pe locul viitorului oraș au fost semnalate urme de locuire începând încă din epoca neolitică, încă înainte de anii 3000 a.Chr., care sunt destul de puțin cunoscute. Așezarea efectivă este atestată începând din 900 a.Chr., după invazia doriană și stabilirea noilor-veniți aici. Într-adevăr, în sec. VIII a.Chr., puterea era deținută de clanul Bacchiazilor, un trib dorian, dintre ai cărui membrii era numit pe rând, anual un prytanis care se ocupa de treburile orașului, în calitate de rege, alături de un polemarchos care răspundea de organizarea armatei. În perioada domniei Bacchiazilor (747-650 a.Chr.), Corintul se constituie ca un stat unitar, cunoscând o dezvoltare rapidă: se construiesc edificii și monumente publice, își extinde influența întemeind colonii la Corcyra și Syracuza (733 a.Chr.). În urma unui oracol de la Delphi, Cypselos ce deținea funcția de polemarchos, reușește să preia puterea cu ajutorul soldaților și să îndepărteze tribul Bacchiazilor de la conducerea Corintului (657-625 a.Chr.), devenind tiran. Acesta construiește în 650 a.Chr. templul lui Poseidon și pe cel al lui Apollo din oraș. Își extinde influența pe mare întemeind colonii la Apollonia Illirica, Ambracia, Anactorium și Potidaea, uneori alături de coloniști din Corcyra, ca la Epidamnus (ulterior Dyrrhachium) și Leucas.
În acest moment debutează și emisiunile monetare ale orașului, stateri de argint de etalon corintic. Sunt cunoscute mai multe nominaluri: drahme și hemidrahme, oboli și hemioboli din perioada următoare, cea a lui Periandru, fiul lui Cypselos (625-585 a.Chr.). Acesta este socotit unul dintre cei șapte mari înțelepți ai antichității. Periandru are meritul de a fi conceput o cale terestră pentru transportul corăbiilor de dimensiuni medii și micii (diolkos), precum și a bărcilor peste istmul Corintului, între golful Corintic și cel Saronic, pentru a scurta drumul și a evita ocolirea Peloponezului de către navigatori. Prin realizarea acestei rampe pavate cu blocuri de piatră, pe care s-ar fi deplasat cu ușurință un vehicul de lemn ce transporta vasul sau mărfurile, s-a facilitat comerțul dintre vest și est, iar Corintul deține prin prisma acestei invenții inedite monopolul transportului dintre cele două golfuri. Diolkos-ul, cu mici reparații, va fi folosit până după mijlocul sec. I p.Chr., când Nero dorește să se realizeze străpungerea istmului și traversarea lui pe calea apelor, inițiativă ce eșuează ulterior.
Emisiunile monetare de argint ale orașului din vremea lui Cypselos (657-625 a.Chr.) și a lui Periandru (625-585 a.Chr.), erau imprimate cu Pegasos înaripat pe avers, sub care apare și litera koppa derivată dintr-una semitică, feniciană (qoph), cu care este redată inițiala numelui orașului, și un pătrat cvadripartit incus pe revers. Monedele vor continua cu aceleași imagini standard până spre sfârșitul sec. VI a.Chr., când pe revers vor fi adoptate mai multe reprezentări aplicate în mijlocul unui pătrat incus: capul Atenei cu coif pe stateri și drahme, cel al Afroditei pe drahme sau cel al Gorgonei pe unele dintre diviziuni (500-431 a.Chr.).
Începând cu 400 a.Chr., poate puțin mai devreme, pe aversul staterilor de tip Pegas încep să fie redate litere care par să fie inițialele numelui magistraților, iar pe revers o figură ce simbolizează emisiunea. Această metodă va continua să fie folosită până în anul 243 a.Chr., când Corintul va intra în Liga Aheeană sub conducerea regelui Aratus, fiind bătute serii de stateri, drahme și subdiviziuni de argint, imprimate cu litere pe avers și un simbol pe revers. Acesta din urmă este unul dintre cele mai variate, plecând de la simple obiecte, ca un trepied sau o cornucopie, și ajungând până reprezentarea unor divinități sau copii ale unor statui din epocă, ca Zeus ce ține un fulger și un sceptru transversal. În acest interval de timp, între anii 338-300 a.Chr., Corintul se va afla sub stăpânirea regilor Macedoniei, iar Acrocorintul devine sediul unei garnizoane macedonene. Spre deosebire de alte cetăți grecești, monetăria acestuia nu va fi afectată, ea continuând să bată emisiunile tradiționale.
După intrarea orașului în Liga Aheeană, monetăria încetează să emită tipurile caracteristice, independente de emisiunile specifice ale confederației. Chiar în scurta perioadă în care Corintul va reveni sub regimul dinaștilor macedoneni, în timpul lui Antigonos III Doson, în 224 a.Chr. și până la eliberarea sa de către trupele romane în 196 a.Chr., nu s-au înregistrat emisiuni monetare.
În colecția Muzeului Dr. George Severeanu avem un stater de argint emis de Corint, cu o stare avansată de uzură datorită unei îndelungate circulații. Acesta poate fi datat în perioada de după anul 300 a.Chr. până la intrarea orașului sub autoritatea regelui Aratus, liderul Ligii Aheene.

 

Sursa informațiilor Muzeul George Severeanu.

Vârfurile bifaciale din silex – meșteșug sau artă?

 

Vârfurile bifaciale din silex – meșteșug sau artă?


Vârfurile din silex, desemnate generic sub numele de vârfuri de săgeată sau vârfuri de suliţă, sunt descoperiri frecvente în aşezările culturii Gumenlnița. În județul Teleorman au fost descoperite în tell - urile de la Vităneşti „Măgurice” (peste 70 exemplare), Alexandria „Gorgan” şi Lăceni.
Pentru confecţionarea lor s-a utilizat o gamă variată de silex dar şi o gresie silicioasă de bună calitate. Calitatea materiei prime este diferită, de la cea mai slabă, cu multe incluziuni, până la o categorie foarte bună, din care au fost cioplite piese excelent lucrate, cu retuşe fine, paralele şi prelungi.
Au fost lucrate din aşchii și din lame de dimensiuni variate. S-a putut constata o evoluţie a tehnicilor ce au permis în primele cazuri confecţionarea unor vârfuri simple cu ajutorul unor retuşări simple, ce au evoluat până la unele retuşate parţial şi apoi total, în tehnică bifacială. Forma generală este triunghiulară, având laturile drepte, uşor arcuite iar baza dreaptă, concavă sau chiar convexă.
Greutatea vârfurilor constituie un factor important în delimitarea unor categorii care să ajute la definirea unei posibile funcţionalităţi. Grupa cea mai numeroasă cuprinde piesele cu greutatea între 5-10 g, urmată îndeaproape de cea de până la 15 g. Ele puteau fi folosite ca vârfuri de proiectile. Există și piese cu greutatea între 15-25 g ce au putut funcționa ca vârfuri de suliţă sau, de ce nu, drept pumnale.
Observațiile privind modul de realizare și grija cu care au fost lucrate unele dintre ele ne conduc la concluzia existenței în eneolitic a unei categorii de artizani extrem de pricepuți în prelucrarea silexului, ce puteau lucra pentru mai multe comunitați.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Cea mai importantă donație primită de Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț în ultimii 52 de ani (VIDEO)

 Eveniment unic, astăzi, pentru Complexul Muzeal Național Neamț, care a primit donație o colecție de pești fosili oligoceni de la Frauenweiler (Germania).


Este cea mai importantă donație pe care a primit-o Muzeul de Științe Naturale din Piatra-Neamț în ultimii 52 de ani, în urma unui parteneriat între Complexul Muzeal Național Neamț și Muzeul din Solnhofen – Bürgermeister-Müller-Museum (Germania).

Amintim și că Muzeul de Științe Naturale din Piatra-Neamț deține cea mai importantă colecție de pești fosili Oligoceni din țară și una dintre cele mai importante din Europa, alăturându-se în acest fel colecțiilor similare din muzeele de la Darmstadt (Germania), Moscova (Rusia), Wroclaw (Polonia), Brno (Cehia), Viena (Austria), Paris (Franța).


„Este un eveniment unic, deocamdată, în colaborarea muzeelor din subordinea instituției noastre cu muzee omoloage din străinătate.

Vorbim despre o donație pe care muzeul de Muzeul de Științe Naturale din Piatra-Neamț o va primi din partea prof. dr. Martin Röper, directorul Muzeului din Solnhofen – Bürgermeister-Müller-Museum (Germania), care a avut o colaborare îndelugată, mai bine de 10 ani, cu dr. Ionuț Grădianu, muzeograf, cercetător în cadrul Muzeului de Științe Naturale din Piatra-Neamț.

Această colaborare se fructifică astăzi prin intrarea în patrimoniul Complexului Muzeal Național Neamț a unei serii de fosile unice în Europa, provenind din partea de sud a Germaniei, un mediu propice apariției acestor fosile, asemănător cu ceea ce găsim în centrul fosilifer de pe Cernegura, Pietricica sau Cozla.” – a declarat directorul Complexului Muzeal Național Neamț, dr. Dorin Nicola.

Dr. Martin Röper a mulțumit pentru invitația primită și a amintit colecția de „Peşti fosili oligoceni din Piatra-Neamţ, Romania” pe care Complexul Muzeal Național Neamț a expus-o în anul 2017 (aprilie –decembrie) în cadrul expoziţiei internaţionale „First Solnhofen Exbition of scientific fossils”, organizată de Bürgermeister-Müller-Museum, Solhofen, Germania.

„Este foarte important pentru mine să vă ofer această donație pentru că este asemănătoare colecției pe care o aveți aici în Piatra-Neamț. Veți putea face o comparație a fosilelor din Germania cu cele din Piatra-Neamț.

Parteneriatul dintre cele două complexe muzeale poate fi un proiect din viitorul muzeelor europene, pentru că eu sper ca în următorii ani să fie posibil să facem proiecte împreună atât în România cât și în Germania.” – a transmis dr. Martin Röper

Ionuț Grădianu, directorul Muzeului de Științe Naturale din Piatra-Neamț, cel care a fost „omul de legătură” care a pus bazele acesui parteneriat, a declarat că este cea mai importantă donație pe care a primit-o Muzeul de Științe Naturale în ultimii 52 de ani.

„Mulțumesc prof. dr. Martin Röper, directorul Muzeului din Solnhofen pentru donația făcută. Este cea mai importantă donație pe care a primit-o Muzeul de Științe Naturale în ultimii 52 de ani.

Am lucrat într-un proiect Național Geographic, în Germania și am comparat o mare parte din materialul de acolo cu cel din Piatra-Neamț. Ceea ce avem aici este o faună de mică adâncime, din culoarul Rinului, cu o vechime de aproximativ 32 de milioane de ani.

Sun foarte bucuros pentru această donație și pentru că voi putea compara materialul de la noi cu materialul din Germania. Concluziile le vom trage la sfârșit și se vor materializa prin lucrări științifice publicate în reviste de prestigiu internațional.” – a spus Ionuț Grădianu, directorul Muzeului de Științe Naturale din Piatra-Neamț.


Mai multe detalii, în materialul video de mai jos:


Sursa: Youtube Utilizator: Stiri Neamt


Sursa informațiilor Știri Neamț.

Medalia românească: FLORA ȘI FAUNA ROMÂNIEI – VÂNTURELUL ROȘU

 

 

FLORA ȘI FAUNA ROMÂNIEI – VÂNTURELUL ROȘU

Vânturelul roșu este unul dintre cei mai populari răpitori diurni din România, de dimensiuni mici și cu o alură propie păsărilor de pradă care degajă energie, agerime și determinare. Face parte din familia șoimilor, fiind denumit și erete roșu sau șoim roșcat.

Are aripi lungi și o coadă lungă, distinctivă. Penajul este, în principal, cărămiziu-luminos cu puncte negricioase pe spate şi galben-maroniu pe abdomen.

Îi este caracteristic zborul staționar, înfăptuit prin bătăi rapide din aripi („zborul Sfântului Duh”), perioadă în care își urmărește prada, lansându-se apoi fulgerător asupra ei. Numele de vânturel („bate vântul!”) provine de la acest mod de zbor.

Noul produs medalistic, Vânturelul roşu (Falco tinnunculus), cuprins în programul medalistic pe anul 2021, format din medalie însoțită de carte falsă, poate fi achiziționat de la magazinele Monetăriei la prețul de 1.146 lei/set pentru medalia din argint și de 311 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:
# Material: Argint 925‰
- Diametru: 60 mm
- Greutate: 173 grame
- Calitate: patinată
* Tiraj fix: 60 bucăți

# Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 60 mm
- Calitate: patinată
* Tiraj fix: 40 bucăți

Așteptăm comenzile dumneavoastră pe adresele de e-mail: magazin.filaret@monetariastatului.ro, magazin.beldiman@monetariastatului.ro sau comenzi.online@monetariastatului.ro.

Produsele vor fi expediate prin curier, plata ramburs.

____________________________
#MonetariaStatului #FloraSiFaunaRoamaniei #VanturelulRosu #Medalii #Romania

 

Sursa informațiilor Monetăria Statului.

luni, 30 august 2021

Baritină

 

Baritină

Baritină (BaSO₄) - forma eșantionului este aproximativ globulară, cu un diametru de 200 mm. Este alcătuit în totalitate din baritină. Agregatul radial, cu aspect floral, este alcătuit din tabule (lungime – 20 la 80 mm, grosime – 1 la 5 mm) ce se intersectează sub unghiuri și pe direcții diferite, formând concreșteri de forma amintită. Culoarea este bleu, iar luciul este sidefos spre sticlos.

Dimensiuni: 25/20/15 cm
Proveniență: Mina Cavnic, Maramureș, România
Expunere: expoziția permanentă
Foto © Valentin Ganța

#ExponatulSăptămânii #MinaCavnic

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

O nouă monedă comemorativă din Italia - 30.08.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Although the invention of the telephone was attributed to Alexander Graham Bell for many years, it was finally shown that the invention was owed to the Italian engineer Antonio Meucci, who was the creator of the " teletrophone ", later referred to as "telephone."

This year marks the 150th anniversary of the invention of the telephone by Antonio Meucci and the Italian Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato has decided to issue a coin to honor the character and his invention, the Telephone.


The obverse of the coin shows the portrait of Antonio Meucci from an engraving by Giovanni Cantagalli published in 1889 in the magazine "L'Illustrazione Italiana" (Library of the Museo di Storia della Fotografia Fratelli Alinari, Florence); In the background, a stylized representation of the Telephone, the first version of the telephone invented by Meucci. In the exergue, the inscription "ITALIAN REPUBLIC" and the name of the designer "ANNALISA MASINI".


On the reverse, the composition is inspired by the typical telephone and depicts an old telephone in use between the 1960s and early 1990s with the logogram @, the symbol of the Internet, located in the center of its electromagnetic rotary dial. Above, the year of issue of the coin «2021»; in the exergue the inscriptions «150 ° DEL TELEPHONE» and «5 EURO» respectively; on the left the mint mark «R», which identifies the Mint of Rome.

Technical characteristics of the currency and its issuance

 
Country Italy
Year 2021
Face Value 5 euros
Metal Copper
Design Annalisa Masini
Weight 15 g
Diameter 32 mm
Quality FDC
Shot 3,000



The broadcast in Italy is announced today, August 30. The sale price there is 25 euros, although it seems that much more is being paid for this piece.

 

Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Niue - 30.08.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Surely you all remember the movie The Lion King and within this one of the parts that most captivated us, in which Timón and Pumbaa sang that of "Hakuna Matata", something that has been recorded in the collective memory of millions of people like an iconic phrase with which we say no to sadness, and we try to enjoy life to the fullest.

Hakuna matata is a phrase from the Swahili language, an African language spoken mostly in Tanzania and Kenya, which we could translate as "no problem" or "don't worry, be happy." This is the chorus of the famous song composed by Elton John and Tim Rice, with which Timon and Pumbaa try to make Simba see that he must leave the past behind and live a present full of new goals that he will soon discover.

The one I present to you today is the third coin in this series dedicated to the Lion King, one of which was issued in 2019 and another in 2020, which also featured two other memorable scenes from this Disney animated film, released on June 24, 1994 in its classic version and in 2019 in a version created with the help of the most advanced digital techniques.


The coin features an adult Simba with Timon and Pumbaa represented walking proudly through a fallen log, with a huge full moon in the background. At the bottom we see the metal content and its purity as well as the Disney copyright mark.

The obverse of the coin features a portrait of Queen Elizabeth II surrounded by the name of the country and its face value.

The coin has been minted by the New Zealand Mint, a private company located in Auckland, New Zealand, which buys precious metals from international sources and then produces coins. The name of the issuing country which is the Island of Niue.


There are two versions with the same design for the coin, in one ounce of silver or one ounce of gold. It has a fairly limited circulation, only 25,000 pieces for the silver one and 250 for the gold one. The coins will be issued during the month of September and can be purchased on many of the numismatic websites that are advertised here.

Characteristics

 
Facial $ 2 New Zealand $ 250 New Zealand
Metal 999 silver purity gold 999 purity
Weight 31.1 grams 31.1 grams
Diameter 40.0 mm 32.0 mm
Mint New Zealand Mint New Zealand Mint
Country Niue Island Niue Island
Emission volume 25,000 250
Quality BU BU



Here I presented the first coin of the series and here the second.

As any time is good to reflect on how we take things from day to day, we are going to remember the famous song and make the philosophy of "Hakuna Matata" our own, DON'T WORRY, BE HAPPY.

 

Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Peru - 30.08.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

2021 marks the 200th anniversary of Peru's independence, commemorating the anniversary, different coins are being issued that honor both the country and the different institutions and representative elements of a nation.

The last coin issued for the occasion is dedicated to the Bicentennial of the Army of Peru, created shortly after the announcement of the proclamation of independence made by General José de San Martín on July 28, 1821.

Currently, the Army of Peru controls, monitors and defends the nation and national interests from any threat or aggression, using land military power, participates in economic and social development, control of internal order, civil defense actions and foreign policy. according to law, in order to guarantee the independence, sovereignty, territorial integrity and general welfare of the population.


On the reverse of the coin, in the center, there is a composition alluding to the bicentennial of the Army that includes Colonel Francisco Bolognesi Cervantes (Patron of the Peruvian Army), the map of Peru and the phrase "200 Years - United to history of the Nation ”. At the top of the coin, the text BICENTENARIO DEL ARCITO DEL PERÚ and at the bottom, you can see the period 1821-2021. 


The obverse of the coin features the National Shield, the text BANCO CENTRAL DE RESERVA DEL PERÚ, the year of minting 2021 and the denomination in letters UN SOL.

Characteristics of the coin

Denomination: 1 Sol
Alloy: 925 Silver
Fine weight: 1 troy ounce
Diameter: 37.00 mm
Quality: Proof Edge
: Striated
Year of minting: 2021
Maximum emission: 5 000 units

The coin has been put up for sale in Peru at the price of 160 soles, at the exchange rate it is approximately 34 euros.
 
 
 
Sursa informațiilor aici.

Despre câteva monede americane foarte valoroase - 30.08.2021 - VIDEO

 

Sursa: Youtube Utilizator: World Numismatic News

sâmbătă, 28 august 2021

Despre două monede bizantine - 28.98.2021 - VIDEO

 

Sursa: Youtube Utilizator: Pawn Stars

O nouă monedă comemorativă din Guatemala - 28.08.2021 - VIDEO

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

On September 15, 1821, the independence of Guatemala was declared, therefore in this 2021 the bicentennial of its independence is celebrated. To celebrate the occasion, the government of the country has decided to issue a coin and a banknote alluding to the anniversary that will begin to be distributed during the month of September.

The 1 quetzal face and purity 925 silver coin has been minted by the Fabrica Nacional de Moneda y Timbre - Real Casa de la Moneda. There are a total of 5,000 pieces that make up the issue that will go on sale at a price of 420 quetzals (approximately 47 euros).


The coin is inspired by the independence uprising of the Mayan K'iche 'people, which arose in Totonicapán in 1820. It shows one of the representative figures of the indigenous uprising, Atanasio Tzul, taken from the sculpture made by Rodolfo Galeotti Torres . On the left is the legend "ATANASIO TZUL / LÍDER INDIGENA", on the left the face value "1 Quetzal". Below are the figures that comprise the bicentennial «1821-2021». The central design of the coin is surrounded by the legend "BICENTENARIO DE LA INDEPENDENCIA DE GUATEMALA".
 


The obverse of the coin features the national coat of arms of Guatemala. In the upper part the name of the issuing country «REPUBLICA DE GUATEMALA» and in the lower part the year of issue «2021».

Currency characteristics

Face value: 1 quetzal
Metal: 925 silver
Diameter: 40 mm
Weight: 27 g
Emission volume: 5,000

To know the ticket I leave you the following video, where you also have more details about the currency.
 

 Sursa: Youtube Utilizator: Gobierno de Guatemala
 
 
Sursa informațiilor aici.

Apariție editorială: LIVING ON THE RIVER A STUDY OF THE INTERACTIONS IN THE LOWER DANUBE GORGE DURING THE LATE IRON AGE AND EARLY ROMAN TIMES, de Andreea Drăgan

 

LIVING ON THE RIVER
A STUDY OF THE INTERACTIONS IN THE LOWER DANUBE GORGE DURING THE LATE IRON AGE AND EARLY ROMAN TIMES

Andreea Drăgan

"The Danube’s gorges in the Iron Gates region, also known in Romanian as Clisură and in Serbian as Djerdap, always attracted human communities, from the times of the settlement at Lepenski Vir until today. This attraction was not only down to the magical character of the local landscape, but mostly to the particular sub-Mediterranean climate of the gorges and the economic potential of the river. The local landscape has changed only after the construction of the hydroelectric dam at Turnu Severin – Kladovo and the appearance of the huge water reservoir covering the entire sector of the Iron Gates.(...)

In this book, Andreea Drăgan is demonstrating an outstanding expertise in analysing the archaeological information, from the primary processing of the finds to contextual analysis to synthetic argumentation based on a large amount of archaeological and historical data.

From the theoretical point of view, the entire study is based on the concept of contact zones, which has allowed the author to connect her results with those concerning other areas of the early Roman Empire, thus providing a more complex image of the Danube’s Iron Gates and its inhabitants at the end of the Late Iron Age and the beginning of the Roman provincial period. This comprehensive approach and its results are certainly making sure that the book will become a work of reference for the archaeology of this region, and for the specialists interested in the processes that determined the rapid transformations experienced by the communities of the end of the Late Iron Age in the individual and collective identity constructs while facing the newcomers." (Excerpt from "Foreword ")

Mai multe detalii gasiți pe site-ul nostru.
https://edituramega.ro/ro/living-on-the-river.html

 

Sursa informațiilor Editura MEGA.

Noi bancnote de pe mapamond CLXXIII - 28.08.2021

 I. 50 quetzal Guatemala



Sursa: https://banknotenews.com/?p=34235

 II. 100 quetzal Guatemala



 Sursa: https://banknotenews.com/?p=34242

III. 500 franci Statele Central Africane - Gabon



 Sursa: https://banknotenews.com/?p=34248

IV. 500 franci Statele Central Africane - Guineea Ecuatorială



Sursa: https://banknotenews.com/?p=34253

V. 500 franci Statele Central Africane - Republica Congo



Sursa: https://banknotenews.com/?p=34257

VI. 500 franci Statele Central Africane - Republica Centrafricană



Sursa: https://banknotenews.com/?p=34265

joi, 26 august 2021

Smarald

 


Smarald
Culoare: verde.
Transparență: transparent la translucid, opac.
Luciu: sticlos.
Spărtură : concoidală, inegală.
Duritate: 7,5-8.
Sistem de cristalizare: hexagonal.
Este o varietate de beril (Be2Al2Si6O18), culoarea verde fiind dată de incluziunile fin dispersate de săruri de crom. Se întâlnește în roci metamorfice, filoane hidrotermale și pegmatite.
Denumirea provine din limba persană, având semnificația de „inimă de piatră”, fiind preluat apoi de greci ca „smaragdos”, iar la romani „smaragdus”. O veche legendă indiană povestește că smaraldul „ de culoarea papagalului tânăr, a ierbii proaspete și a adâncurilor mării” este scăpată de zeul Indra ( zeu al tunetului și al furtunii) din înălțimi pe pământ.
Cele mai vechi și importante mine de smarald ale antichității au fost în Assuan- Egipt (peste 2000 de ani î.Hr.), de unde proveneau vestitele smaralde ale Cleopatrei. Smaraldul este menționat în Biblie ca piatra apostolică a Sf. Toma.
Smaraldul a fost considerat piatra zeiței Venus, fiind un simbol al credinței și imoralității. Cele mai frumoase smaralde sunt păstrate în tezaurul de la Palatul Topkapî din Instanbul și în cel al fostului șah al Iranului.
Etrase încă din anul 1537, înainte de sosirea spaniolilor, Columbia este în prezent cea mai importantă sursă de smaralde din lume. Alte țări de unde se extrag smaraldele sunt: Siberia (Rusia), Spania, Sri Lanka, Madagascar, Canada, Argentina, Zambia, Tanzania, Namibia, etc.
Bibliografie:
Rudolf Duda, Lubos Rejl. Pietre prețioase, mică enciclopedie. Editura Enciclopedia RAO, București, 2001;
Teofil Gridan. Florile de piatră ale Terrei, Editura științifică și enciclopedică, București, 1982;
Teofil Gridan. Pietre și metale prețioase, Editura enciclopedică, București, 1996.
Sursa foto: Facebook
Muzeograf,
Oana Maria Balan.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.

MUZEUL DIN SEBEȘ ANIVERSEAZĂ 70 DE ANI DE ACTIVITATE. EXPOZIȚII ȘI EVENIMENTE CU ACCES GRATUIT ÎN ZILELE DE 27 ȘI 28 AUGUST

 

MUZEUL DIN SEBEȘ ANIVERSEAZĂ 70 DE ANI DE ACTIVITATE.
EXPOZIȚII ȘI EVENIMENTE CU ACCES GRATUIT ÎN ZILELE DE 27 ȘI 28 AUGUST

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş aniversează 70 de ani de activitate. Pentru a omagia această perioadă în care povestea orașului a fost atent culeasă și scrisă de muzeografii care au onorat această instituție, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” și, desigur, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, au plăcerea de a transmite o invitație caldă întregii comunități, precum și turiștilor, de a vizita Casa Zápolya, cel mai important monument istoric, laic, al Sebeșului.
Muzeul nostru vă întâmpină vineri, 27 august, începând cu ora 16.00 cu expoziția de Științele Naturii, una dintre cele mai frumoase și mai valoroase expoziții de profil în țară, care a fost repusă în valoare în anul 2020, prin intermediul unui proiect cultural, susținut de la bugetul local al Municipiului Sebeș și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Expoziția ilustrează într-o manieră modernă, interactivă, diversitatea habitatelor din împrejurimile oraşului Sebeş şi a vieţuitoarelor care le populează. Sunt prezentate elemente de floră şi faună specifice stepei, mediilor acvatice, pădurilor de foioase şi de conifere, precum şi ecosistemelor antropice, toate expuse în cadrul unei diorame de mari dimensiuni. Colecția de Științele Naturii cuprinde peste 4000 de piese care ilustrează o parte însemnată a diversităţii naturale a zonei Sebeșului, oferind vizitatorilor ocazia să admire exponate interesante de floră, faună, paleontologie şi mineralogie. Pe lângă prezentarea biodiversităţii zonei, expoziţia îşi propune să atragă atenţia asupra fragilităţii ecosistemelor şi să trezească interesul publicului pentru conservarea acestora. Aceasta se adresează în special tinerilor, dar este la fel de atractivă pentru toate categoriile de vârstă şi socio-profesionale. Specimenele de Ştiinţele Naturii pe care Muzeul Municipal „Ioan Raica” le deţine sunt prezentate publicului și prin intermediul unui atractiv catalog de colecție care va fi lansat cu această ocazie.
Sărbătoarea muzeului este onorată de o serie de alte evenimente cu invitați prestigioși. Astfel, sâmbătă, 28 august 2021, începând cu ora 11.30, prof. univ. dr. Volker Wollmann (Obrigheim, Germania) va susține conferința cu titlul „Reconstituirea grafică - o soluţie de păstrare a memoriei patrimoniului tehnic al judeţului Alba”. Momentul va fi completat de lansările de carte semnate de prestigioși istorici și istorici de artă, precum acad. Răzvan Theodorescu, acad. Marius Porumb (prezent la evenimentul de la Sebeș) și Volker Wollmann, prezentate publicului de prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă și conf. univ. dr. Ioan Alexandru Aldea.
Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, muzeul oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor. Atmosfera va fi întregită de Ordinul Scutierilor de Mühlbach și de Trupa de dansuri săsești. Vineri seara, începând cu ora 20.30, va avea loc proiecția filmului „Cu drag, Van Gogh/Loving Vincent” (2017, animaţie, PL-UK), o producție nominalizată la premiile Oscar, BAFTA, EFA.

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTELOR:
VINERI, 27 AUGUST 2021
• ora 16.00 – vernisajul expoziţiei de Știinţele Naturii;
• ora 17.00 – lansare de carte: Sergiu Török, Ramona Mărginean, Florin Toncean, „Colecţia de Știinţele Naturii a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș”, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2020. Prezintă dr. Radu Totoianu;
• ora 20.30 – proiecţie de film – „Cu drag, Van Gogh/Loving Vincent” (2017, animaţie, PL-UK); nominalizat la Oscar, BAFTA, EFA;
• Scene de reenactment istoric susţinute de Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Important: între orele 16.00 și 22.00, în cadrul evenimentului „Noaptea muzeului”, accesul în expoziţiile muzeului este gratuit.

SÂMBĂTĂ, 28 AUGUST 2021
• ora 11.30 – „Reconstituirea grafică - o soluţie de păstrare a memoriei patrimoniului tehnic al judeţului Alba”, conferinţă susţinută de prof. univ. dr. Volker Wollmann (Obrigheim, Germania);
• ora 12.00 – lansare de carte: Volker Wollmann, „Patrimoniu preindustrial și industrial în România”, vol. VIII, Sibiu, Editura Honterus, 2020. Prezintă conf. univ. dr. Ioan Alexandru Aldea;
• ora 12.30 – lansare de carte: Răzvan Theodorescu, Marius Porumb (coord.), „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate”, vol. I-II, Editura Academiei și Editura Mega, București, Cluj-Napoca, 2018. Prezintă prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă;
• Dansuri tradiţionale săsești din Transilvania, prezentate de Trupa de dansuri săsești Sebeș.

Important: între orele 10.00 și 16.00, accesul în expoziţiile muzeului este gratuit.

Mulțumiri partenerilor noștri: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Știinţele Naturii Aiud, Muzeul Municipal Mediaș, Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș. 

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

Noi monede comemorative din China - 26.08.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

China is taking the conquest of space very seriously and wants to record, for posterity, its first and successful mission to orbit and land on Mars with the issuance of a new series of commemorative coins.


The People's Bank of China has announced that it will issue coins dedicated to the Tianwen-1 mission on Monday, August 30, three months after China's first Mars rover, the Zhu Rong rover, began exploring the red planet. Each of the three coins will represent three different moments in the historic mission.

China launched its Tianwen-1 spacecraft in July 2020, and the three-part robotic probe entered orbit around Mars in February. Then, on May 14, the lander and rover separated from the orbiter and descended to the surface of Utopia Planitia, a vast plain located in the northern hemisphere of the Red Planet. A week later, the six-wheeled Zhurong exited the lander to begin looking for traces of water and analyzing the composition of the Martian regolith (soil).

The rover has completed its primary mission of 90 Martian days (about 92 Earth days) and has begun operations on the surface. To date, Zhurong has covered almost 914 meters, during which he has explored dunes, studied rocks and sent images of the descent equipment that helped him land safely on Mars.
 


The first of the three new commemorative coins, a 2,000-yuan 150-gram face and pure gold coin, represents some of the equipment used in the mission, such as the Tianwen-1's rear shell and the supersonic parachute. The 60mm diameter coin also shows images of the surface of Mars that were taken during the landing, and of the rover and lander as they were.


A smaller gold coin, 8 grams in weight, 22 mm in diameter and 100 yuan face, is engraved with an image of the Zhurong rover deployed on the Martian surface.


The third coin is silver, is 40 mm in diameter, contains 30 grams of pure silver, and has a face value of 10 yuan. Its reverse features the Tianwen-1 mission orbiter circling Mars with planet Earth in the background.


All three coins bear the inscriptions: "Success of China's First Mars Exploration Mission • Tianwen-1", in Chinese, and share a common design on the obverse showing the logo for China's planetary exploration program. All are dated 2021 and identify the mission's target planet, Mars.

A total of 1,000 large gold coins, 30,000 smaller gold coins and 60,000 silver coins will be available for purchase in China from August 30 at prices yet to be determined.

 

Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Australia - 26.08.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Australia 20 pence 2021 - 35th Anniversary of Animalia
New coloured commemorative type:

"35th Anniversary of Animalia"

TECHNICAL DATA
Composition: copper-nickel
Diameter: 28.52 mm
Weight: 11.30 g
Mint: Royal Australian Mint (Australia)
Mintage: 50,000

(images and data from www.ramint.gov.au)

LINK: Royal Australian Mint


Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Slovacia - 26.08.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Slovakia 5 euro 2021 - Fauna and flora: Wolf
New commemorative type to be issued in november:

"From the series Fauna and flora in Slovakia: the Wolf"

TECHNICAL DATA
Composition: brass
Diameter: 34.00 mm
Weight: 19.10 g
Mint: Mincovňa Kremnica (Slovakia)

(image from www.mint.sk)

LINK: Mincovňa Kremnica


Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Pakistan - 26.08.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Pakistan 100 rupees 2021 - 100 years of the NED University
New commemorative type:

"100 years of the NED University of Engineering and Technology"


(news by Egon Conti)

 

Sursa informațiilor aici.