Fotografie din Fondul documentar al Muzeului Etnografic Reghin
Coșnițele pentru albine erau împletite din papură, paie sau nuiele
Mierea și ceara produse în Țara Bârsei s-au bucurat de o largă apreciere încă de la începutul epocii feudale. Mierea a constituit un aliment de neînlocuit până la fabricarea zahărului din sfeclă, iar ceara era folosită pe scară mare pentru fabricarea lumânărilor. Ceara a cunoscut o largă utilizare și în medicina populară.
Documentele păstrate în Arhivele Statului din Brașov cuprind numeroase referințe asupra practicării albinăritului din Țara Bârsei. În prima jumătate a secolului al XVIII-lea, numai în Zărnești, s-au înregistrat 87 de stupi. Cu ocazia inventarierii unei averi din satul Cheia (subzona Bran), în prima jumătate a secolului al XIX-lea, printre obiectele de valoare care au atras atenția pârgarului și dorobanților, au fost și stupii.
Interesant este modelul de stup pe care îl confecționau strămoșii noștri. Acesta dovedește o adaptare continuă la condițiile oferite de mediul natural înconjurător. Stupii erau fie tăiați din trunchiuri găunoase, fie împletiți din papură, din paie, dar mai cu seamă din nuiele, fie lucrați din scândură. Stupii împletiți din nuiele erau cunoscuți încă de pe vremea daco – romanilor. Pentru confecționarea lor se foloseau nuiele de răchită, de mesteacăn sau de alun, paie, papură și alte materiale. În acest scop nuielele erau lăsate întregi sau erau despicate – cu ajutorul unui cuțit special – în panglici numite cave, iar pe exterior se izolau cu bălegar. Pentru confecționarea stupilor s-a folosit și scoarță de copac. Forma de căciulă a acestor coșnițe pentru albine este întălnită și în zonele etnografice înconjurătoare de pe ambii versanți ai Carpaților Meridionali și Orientali.
Despre mai multe meșteșuguri practicate de locuitorii transilvăneni puteți afla vizitând Muzeul de Etnografie ”Gheorghe Cernea” din Rupea și Muzeul Etnografic din Săcele.
#ȚaraBârsei #Transilvania #albinărit #stupidealbine #MuzeuldeEtnografieBrașov #MuzeuldeEtnografieGheorgheCernea #MuzeulEtnograficSăcele
Coșnițele din imagine fac parte din patrimoniul Muzeului de Etnografie Brașov.
Sursa: Volumul I. Țara Bârsei, Nicolae Dunăre
Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu