Strecurătoare getică, descoperită în anul 1972 la Piscul Crăsani FOTO MDJ
O strecurătoare getică (sec. IV-II a.Chr.), descoperită în anul 1972 în urma unor săpături arheologice sistematice în aşezarea de la Piscul Crăsani, a fost desemnată exponatul lunii august la Muzeul Dunării de Jos.
Piesa este din lut ars, lucrată cu mâna, din pastă omogenă, culoare cenuşie maronie, prevăzută cu o toartă plată uşor supraînălţată. Conform muzeografilor, strecurătoarea are formă conică, pereţii groşi, gura largă, buza foarte evazată iar o bună parte a corpului prezintă perforaţii dispuse în cercuri concentrice.
Acest tip de piesă era folosită în gospodărie la pregătirea hranei, dar se pare că era legată şi de păstorit, pentru prepararea produselor lactate. Nu a fost însă exclusă nici folosirea acestora în cult, în practicarea unor ritualuri care necesitau o curăţire a lichidelor.
Strecurători precum aceasta de la Piscul Crăsani au mai fost descoperite în aşezările daco-getice din Transilvania (Pecica, Sighişoara, Sfântul Gheorghe), în aşezările dacice din Munţii Orăştiei, dar şi în aşezările getice din Câmpia Română (Poiana, Popeşti, Bucureşti, Piscul Crăsani de unde provine şi această piesă).
Încadrarea cronologică a acestui tip de piesă se poate face pe baza tehnicii de realizare, cele lucrate cu mâna fiind datate pe parcursul sec. II a. Chr. şi începutul sec. I a. Chr., fiind ulterior înlocuite de cele lucrate la roată. Strecurătoarea este expusă la Secţia Arheologie a muzeului, care este deschisă de luni până vineri, între orele 08.00-16.00, iar sâmbătă şi duminică, între orele 09.00-17.00.
Sursa informațiilor Adevărul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu