𝐂𝐮𝐦𝐯𝐚, 𝐦𝐢𝐫𝐚𝐜𝐮𝐥𝐨𝐬, 𝐢̂𝐧 𝐚𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐫𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐨𝐥𝐚̆𝐫𝐢𝐭, 𝐚𝐜𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐫𝐢 𝐚𝐮 𝐫𝐞𝐮𝐬̦𝐢𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐫𝐮𝐠𝐚̆𝐜𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐜𝐮 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚!
𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞 – 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐑𝐢𝐭𝐦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐕𝐢𝐞𝐭̦𝐢𝐢
𝐔𝐫𝐜𝐢𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐧𝐮𝐧𝐭𝐚̆, 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐣𝐮𝐦𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚 𝐬𝐞𝐜. 𝐗𝐗, 𝐎𝐛𝐨𝐠𝐚, 𝐎𝐥𝐭
Ulcior folosit în ceremonialul de nuntă. Figurină cu tradiție preistorică, de formă avimorfă, reprezintă o barză, cu ciocul foarte lung, înconjurată de alte trei berze, figuri antropomorfe (șapte capete de copil) simbolizând fertilitatea, ornamente prin îmbrânare, ornamentație picturală și reliefată în lutul crud. Pentru echilibru, corpul păsării este prevăzut cu cinci picioare, are prinsă în spate o mânușă cu țurțur.
Decorul dispus pe toată suprafața vasului, motivul „imbricației”, (solzișori) pentru a sugera penajul păsării, s-au marcat ochii, s-au reliefat forme de bumbi, (cercuri incizate) prin apăsarea cu rotița (titirez) în lutul crud.
Barza protejează casa și familia ferind noul cuplu de rele, sugerează fertilitate, este aducătoare de bună stare și bogăție, sănătate și fericire.
𝐌𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥/𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐚̆: lut, coloranți, angobă, smalț; lut obținut prin săpare, curățat de impurități, lăsat la dospit peste iarnă, frământat cu picioarele, modelat la roata mobilă parțial și manual de către meșter cu mâinile umede în lutul crud, pictat cu cornul și pensula, smălțuit, două arderi;
𝐂𝐫𝐨𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜𝐚: fond alb, verde, ocru.
𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞: Barbu Slătineanu, Stahl Paul, Petrescu Paul/Arta Populară în R.P.R. Ceramica/Literatură și Artă/1958.
Georgeta Roșu/Ulcioare de nuntă/București 1997
𝐌𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞: Loredana Vasilica Durău, muzeograf - Secția de Etnografie.
𝐅𝐨𝐭𝐨: Cătălin Vînturici
Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu