miercuri, 11 septembrie 2024

𝐸𝑥𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑎 𝑶𝒅𝒐𝒂𝒓𝒆 𝒕̦𝒆𝒔𝒖𝒕𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝑩𝒊𝒉𝒐𝒓. 𝑺̦𝒕𝒆𝒓𝒈𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝒔𝒂𝒕𝒖𝒍 P𝒊𝒆𝒕𝒓𝒐𝒂𝒔𝒂

 


𝐸𝑥𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑎 𝑶𝒅𝒐𝒂𝒓𝒆 𝒕̦𝒆𝒔𝒖𝒕𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝑩𝒊𝒉𝒐𝒓. 𝑺̦𝒕𝒆𝒓𝒈𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝒔𝒂𝒕𝒖𝒍 P𝒊𝒆𝒕𝒓𝒐𝒂𝒔𝒂


𝟏𝟕 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 - 𝟐𝟎 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒

Muzeul Țării Crișurilor Oradea (Str. Armatei Române nr. 1/A)

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞: marți-duminică 10.00-18.00
Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, vă invită să vizitați expoziția 𝐎𝐝𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐭̦𝐞𝐬𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐢𝐡𝐨𝐫. 𝐒̦𝐭𝐞𝐫𝐠𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐏𝐢𝐞𝐭𝐫𝐨𝐚𝐬𝐚, care va fi deschisă pentru public începând din 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 a.c. 

Aceasta „cuprinde un număr considerabil de ștergare provenite din satul Pietroasa, județul Bihor, aflate în colecția de textile a Secției de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Obiectele expuse au o vechime cuprinsă între sfârșitul secolului al XIX-lea și a doua jumătate a secolului al XX-lea, o axă temporală ce poate fi urmărită prin tehnica de lucru, materialul folosit, evoluția ornamentării însoțită de schimbări în cromatică și dimensiuni.
Ștergarele, obiecte de uz casnic realizate cu mijloace tehnice și materiale specifice casei țărănești, constituie unele dintre principalele obiecte decorative pentru interiorul casei tradiționale. Li s-a acordat o atenție deosebită în arta țesutului prin ornamentare și cromatică, deținând un veritabil atribut estetic, împodobind pereții „odăilor curate", amenajate aproape expozițional, prin etalarea celor mai frumoase țesături în asociere cu obiecte de mobilier țărănesc precum icoane, farfurii din ceramică, oglinzi etc. Motivele ornamentale de pe ștergare sunt realizate prin diverse alesături și culori ce oferă un contrast elegant cu albul pereților. Dar poate cea mai interesantă etalare a ștergarelor este cea pe „ruda de culme", specifică zonei etnografice Crișul Negru și, implicit, satului Pietroasa. Este un mod de expunere prin care se arată măiestria țesutului practicat de către femeile din casa țărănească, însumând o parte a zestrei aparținătoare fetei de măritat și un patrimoniu familial moștenit.
Expoziția face parte din grupul de evenimente intitulat Luna Textilelor, inițiat de Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Textilelor Băița, Muzeul Astra și Muzeul Țăranului Român, prin care se promovează patrimoniul muzeal și bogăția preocupărilor dedicate textilelor, inspirat din participarea României la proiectul european COST EuroWeb https://euroweb.uw.edu.pl/ (2020-2024)” (dr. Horvath Sabina, curatorul expoziției, muzeograf la Secția de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor). 

Expoziția va putea fi admirată până în 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 2024, iar prețul unui bilet va fi de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.


Vă așteptăm cu drag!

 

Sursa informațiilor Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu