𝑭𝒂𝒄𝒕𝒖𝒓𝒂̆ 𝒇𝒊𝒔𝒄𝒂𝒍𝒂̆ 𝒆𝒎𝒊𝒔𝒂̆ 𝒅𝒆 𝑴𝒐𝒂𝒓𝒂 „𝑨𝒅𝒓𝒊𝒂”, 𝒎𝒐𝒂𝒓𝒂̆ 𝒄𝒖 𝒗𝒂𝒍𝒕̧𝒖𝒓𝒊 𝒂𝒄𝒕̧𝒊𝒐𝒏𝒂𝒕𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒂 𝒂𝒃𝒖𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊, 𝒇𝒂𝒃𝒓𝒊𝒄𝒂 𝒅𝒆 𝒂𝒓𝒑𝒂𝒄𝒂𝒔̧ 𝒔̧𝒊 𝒅𝒆𝒄𝒐𝒓𝒕𝒊𝒄𝒂𝒕 𝒎𝒆𝒊, 𝒇𝒂𝒃𝒓𝒊𝒄𝒂 𝒅𝒆 𝒔𝒑𝒊𝒓𝒕, 𝒅𝒓𝒐𝒋𝒅𝒊𝒆 𝒔̧𝒊 𝒅𝒊𝒔𝒕𝒊𝒍𝒆𝒓𝒊𝒂 „𝑴𝒐𝒔𝒌𝒐𝒗𝒊𝒕𝒔 𝑨𝒅𝒐𝒍𝒇 𝒔̧𝒊 𝑭𝒊𝒊𝒊”
Factura tipărită la Imprimeria „Vas Tivadar” din Budapesta a fost proiectată pe o singură pagină, de dimensiuni apropiate formatului A4, având în antet un desen reprezentativ pentru domeniul de activitate al firmei și text în limbile maghiară și germană. Documentul a fost scris cu mașina de scris – o noutate care tocmai se răspândea în epocă, fiind datată 16 februarie 1905.
𝐓𝐞𝐱𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐧𝐭̦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢: în limba maghiară
𝐀𝐧𝐭𝐞𝐭𝐮𝐥 se desfăşoară pe suprafaţa a patru câmpuri. Trei dintre ele prezintă, prin desene grafice, clădirile fabricilor amintite. Desenul din stânga-sus reprezintă întreaga instituţie, amplasată pe un teren de formă dreptunghiulară. Se distinge atât clădirea principală ridicată pe şase niveluri, cât şi clădirile anexă. În partea superioară, imaginea este încadrată de două arcuri de cerc formate din textul cu denumirea uneia din întreprinderi, respectiv fragmentul stilizat al literei A – din denumirea „Adria” a morii, în partea inferioară. Imaginea din stânga-jos, încadrată într-un chenar dreptunghiular, asemănătoare ca formă şi dimensiune unei cartele bancare contemporane, reprezintă, de asemenea, imaginea generală a unei fabrici alcătuite din mai multe corpuri de clădire. Ilustraţia din dreapta-jos, mai puţin aglomerată decât primele, reprezintă, sub acelaşi format ca şi cea anterioară, tot o întreprindere, cu diverse corpuri de clădire. Toate cele trei imagini au în comun un coş de fum, indicând caracterul industrial al afacerii, precum şi reprezentarea unor căi ferate şi garnituri de tren tractate de locomotive cu aburi, în funcţiune, circulând pe mai multe linii. Desenul ilustrează şi transportul cu tracţiune animală. Al patrulea câmp, cel din dreapta-sus al antetului, conţine diferite caractere, dintre care se distinge numele de „Adria”. Două grupe de medalii (patru în stânga-mijloc şi şase în partea de jos, la mijloc) ilustrează, presupunem, diferitele premii obţinute de către întreprinzători, cu prilejul participării la competiţii comerciale interne şi internaţionale.
𝐋𝐢𝐭𝐞𝐫𝐞𝐥𝐞 utilizate în antet sunt clasice, fiind simple, fără serife, deosebindu-se între ele doar prin mărime şi consistenţă. Denumirea „Adria” este în disonanţă cu restul textului, fiind desenată cu litere stilizate, dintre care litera A se evidenţiază cel mai mult. Caracterele utilizate la dactilografiere sunt cele specifice maşinilor de scris. Literele mari sunt cu serife şi împreună cu cele mici sunt de tip italic.
Firma a fost situată pe str. Vámház - Casa Vămii (azi, Evreilor Deportați).
Text: ing. dr. Ronald Hochhauser, muzeograf, Muzeul Țării Crișurilor
Sursa informațiilor Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu