marți, 6 iulie 2021

Idol zoomorf (fragmentar) din neoliticul timpuriu, cultura Starčevo-Criș

 



EXPONATUL SĂPTĂMÂNII
05.07.2021-11.07.2021
MUZEUL DE ISTORIE
Exponatul săptămânii este un idol zoomorf (fragmentar) din neoliticul timpuriu, cultura Starčevo-Criș.
Este înscris în colecția de Arheologie, la numărul A271, și provine din cercetările arheologice sistematice de la Copăcelu (Valea Răii) conduse de Dumitru Berciu între anii 1961-1964.
Încadrarea cronologică a descoperirilor de la Copăcelu (Valea Răii) este făcută prima dată de Gh. Lazarovici, care datează primul orizont neolitic cu ceramică pictată de aici în faza I, etapa I C, alături de descoperirile de la Gura Baciului I, Cârcea I, Grădinile I, Ocna Sibiului. Pentru zona Olteniei, prima mare sinteză asupra culturii Starcevo-Criş este făcută de Marin Nica, cel care încadrează descoperirile de la Copăcelu (Valea Răii) în faza Cârcea IV. Datarea cu radiocarbon, realizată pe un eşantion de la Copăcelu (KU-I-102), indică în date 4530 ± 75 î. Chr.
Descriere:
Fragmentul de idol este realizat din lut ars, de culoare cărămizie, având în compoziție pleavă, nisip granulat diferit. Este o reprezentare de berbec. Deși rupte, coarnele sunt supradimensionate. Reprezentarea capului de berbec se evidenţiază prin pictura roşie şi masivitatea coarnelor, bărbia adusă spre piept, sugerând probabil un atac.
Dimensiuni: h max. 2,8cm, L max. 4 cm, l max. 2 cm.
Apariţia idolilor şi a figurinelor din lut ars pe teritoriul judeţului Vâlcea este legată de procesul de neolitizare, proces care a fost declanşat de comunităţile de origine sudică. Stabilirea comunităţilor neolitice în acest punct este strâns legată de marea bogăţie a subsolului – sarea, aflată în zonă, şi a izvoarele de saramură, resursă foarte importantă în viaţa de zi cu zi.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Vâlcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu