marți, 27 iulie 2021

Măsuţa antropo-zoomorfmorfă de la Ciolăneștii din Deal (jud. Teleorman)

 

Măsuţa antropo-zoomorfmorfă de la Ciolăneștii din Deal (jud. Teleorman)

Piesa a fost descoperită în tell-ul eneolitic „Măgura Ţui” de la Ciolăneștii din Deal (jud. Teleorman). Acesta este situat în marginea de nord-est a satului, în lunca inundabilă a Pârâului Câinelui. Are diametrul de cca. 40 m și înălţimea de 3 m. Cuprinde mai multe niveluri, printre care două cu locuinţe incendiate, toate aparținând culturii Gumelnița (a doua jumătate a mileniul V î.Hr.). A fost cercetat prin sondaje arheologice de salvare efectuate de către M. Petrescu-Dîmboviţa, S. Sanie, Al. Marinescu (1964, 1965) şi săpături sistematice conduse de A. Niţu şi Al. Marinescu, în 1966.
* * *
Măsuţa antropo-zoomorfă a fost descoperită în anul 1966 într-o locuinţă incendiată. Este o piesă de mici dimensiuni (sub 10 cm), lucrată dintr-un lut fin. A fost arsă secundar, căpătând parţial o culoare cărămizie. Este modelată sumar, nedecorată, picioarele scurte fiind destul de butucănoase. Pe una din laterale are redată o figură umană. Aceasta este lucrată extrem de simplu prin ciupirea lutului cu degetele.
Piesele de mobilier miniaturale din lut sunt descoperiri frecvente în arealul culturii Gumelniţa. Ele sunt completate de vase miniaturale și uneori de statuete antropomorfe. Câteodată, scăunelele au terminaţiile spătarul în forma unor coarne de bovideu iar măsuţele o proeminenţă de lut ce sugerează coada. Cele patru picioare fac trimiterea la animale patrupede.
În cultura Gumelniţa sunt cunoscute atât reprezentări zoomorfe şi antropomorfe, cât şi unele care combină ambele caracteristici, umane şi animale.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu