miercuri, 18 decembrie 2019

Exponatul lunii decembrie la MNIR






Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune în perioada 20 decembrie 2019 – 19 ianuarie 2020, în cadrul seriei „Exponatul lunii”, patru obiecte hallstattiene de podoabă, recent intrate în colecțiile sale, piese preistorice din bronz provenite din cadrul sitului arheologic Tărtăria – Podu Tărtăriei vest și a localității Lăceni (jud. Teleorman).
Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc vineri, 20 decembrie a.c., începând cu ora 13.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Sala Lapidarium. Accesul la eveniment este gratuit.
Cele patru piese hallstatiene de podoabă din bronz reprezintă: două elemente componente ale unui colier (lanț) ornamental din bronz, provenite dintr-o descoperire „fortuită” din zona localității Lăceni (com. Orbeasca, jud. Teleorman); un pandantiv și un „mâner-apucătoare” pentru un colier sau lanț ornamental (sau pandantiv) hallstattiene din bronz provenite din cercetarea arheologică preventivă a sitului Tărtăria – Podu Tărtăriei vest.
Aceste obiecte preistorice din bronz, intrate mai recent în colecțiile MNIR (2007 și 2012), dar având condiții de descoperite foarte diferite (descoperire fortuită versus cercetare arheologică preventivă), precum și arii geografice de proveniență diferite au o „istorie comună”, din perspectiva semnificației și a cronologiei lor. Astfel, printr-o cercetare aprofundată, au putut fi precizate noi chestiuni de interes istoric și arheologic, mai exact faptul că aceste obiecte preistorice odată înțelese în contextul lor chorologic și cronologic oferă noi informații pentru perioada mijlocie a primei epoci a fierului (Hallstatt mjlociu), dar și pledează pentru necesitatea protejării patrimoniului arheologic și a siturilor de acest fel, supuse tot mai mult în ultimele două decenii unor agresiuni antropice. Nu în ultimul rând, micro-expoziția este și o pledoarie de specialitate privitoare la importanța cercetării colecțiilor muzeale și a documentării acurate a provenienței pieselor. De asemenea, toate aceste descoperiri mai recente au determinat reconsiderarea unor date despre o altă piesă arheologică aparte, anume colierul ornamental din depozitul de bronzuri Vințu II, artefact de excepție, descoperit în anii ’60 ai secolului trecut, și păstrat în colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Funcționalitatea celor patru piese hallstattiene din bronz recent adăugate colecțiilor MNIR poate fi înțeleasă numai într-un context geographic mai larg, pe baza analogiilor cu o serie de descoperiri mai vechi provenind din Austria inferioară, zona văii Vardarului (pe teritoriul actual al Republicii Macedonia), arealul Dunării de Jos, dar și teritoriul actual al Ungariei și spațiul intracarpatic (mai precis zona văii Mureșului). În același timp, contextul uneia dintre descoperiri, anume situl arheologic Tărtăria – Podu Tărtăriei vest și asocierea de materiale diverse (ceramică decorată tipică culturii Basarabi – faza timpurie, obiecte din bronz și fier, dar și materiale organice) din cadrul uneia din structurile de locuire cercetate aici aduc noi posibilități de aprofundare a cunoștințelor privind cronologia perioadei mijlocii a epocii fierului, dar și elemente referitoare la depuneri votive și practici cu caracter cultic din acestă epocă.
Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 20 decembrie 2019 – 19 ianuarie 2020 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00.



Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie a României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu