sâmbătă, 7 decembrie 2019

EXPONATUL LUNII DECEMBRIE: CĂMEŞA DE SĂRBĂTOARE






EXPONATUL LUNII DECEMBRIE
CĂMEŞA DE SĂRBĂTOARE

Având în vedere faptul că luna decembrie este o lună de sărbătoare, ne-am decis ca în proiectul ‚Exponatul lunii” să aducem în prim plan una dintre cămeșile de sărbătoare deținute în patrimoniul cultural al Muzeului Dunării de Jos, Călărași.
Este vorba de piesa cu numărul de inventar 59551, o piesă recent intrată în patrimoniul muzeului, dar care impresionează prin tehnica simplă dar ingenioasă de prelucrare a fibrelor de bumbac, precum și a abordării cromaticii armonioase în coaserea manuală a motivelor florale existente pe guler, umeri și manșete.
Această piesă a fost dăruită Muzeului Dunării de Jos de către doamna Simionescu Rodica alături de alte 13 piese. Datează din secolul XX și a fost confecționată manual de doamna Antoniuc Veronica, bunica doamnei Simionescu.
Cămeșa de sărbătoare a fost realizată în comuna Frătăuții Vechi, municipiul Rădăuți și este reprezentativă pentru județul Suceava. Pânza albă din care a fost realizată cămesa fost țesută manual la războiul de țesut, iar motivele florale în care sunt îmbinate mai multe nuanțe de verde, dar și culorile roșu, albastru și maro au fost cusute manual al gherghef, fiind o cusătură de tip broderie. Sub motivul floral manșetele prezintă niște ajure de o finețe aparte, iar gulerul și marginile manșetelor sunt garnisite de un feston croșetat, de culoare maro.
Specific zonei Bucovinei este faptul că peste o astfel de cămeșă erau purtate fote lungi și largi, de culoare neagră și de regulă era îmbrăcată în zilele de duminică ori în alte zile de sărbătoare.



Sursa informațiilor Muzeul Dunării de Jos Călărași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu