marți, 15 iunie 2021

Reprezentări zoomorfe eneolitice din tell-ul de la Vitănești „Măgurice” (Jud. Teleorman)

 

Reprezentări zoomorfe eneolitice
din tell-ul de la Vitănești „Măgurice” (Jud. Teleorman)


Cercetările arheologice din siturile culturii Gumelnița au dus la descoperirea alături de loturi impresionante de plastică antropomorfă și reprezentări zoomorfe din lut. În județul Teleorman, cel mai important lot de plastică zoomorfă a fost furnizat de situl de la Vităneşti „Măgurice” (peste 100 de piese), dar nu lipsesc exemplare din tell-urile de la Zâmbreasca, Surduleşti, Ciolăneştii din Deal, Alexandria Gorgan sau Siliştea Videle.
În modelarea plasticii zoomorfe se observă folosirea unor redări realiste a animalelor paralel cu redări extrem de schematizate. Dacă în primul caz se poate recunoaşte genul şi specia animalelor redate, sălbatice şi domestice, atunci când se foloseşte schematizarea, nu se pot face precizări referitoare la aceste caracteristici. Predomină mamiferele de uscat (bovidee, ovine, suine), păsările cât şi reptilele sau amfibienii. În unele cazuri se observă amestecarea caracteristicilor umane cu cele animale, rezultând o figurină antropozoomorfă, Acest melanj ne oferă informații privind unele concepţii religioase din mileniul al IV-lea î. Hr.
Reprezentările de porci sunt destul de rare. Se remarcă un cap de mici dimensiuni (2,5 cm lungime), realist redat, parțial lustruit și decorat cu incizii, cât și un alt fragment de cu totul altă factură. Acestuia nu i s-a păstrat partea din față. Corpul, gol în interior, avea două biluțe din lut, fiind decorat la exterior cu incizii paralele.
Reprezentările zoomorfe se află expuse în Sala „Eneoliticul” a expoziţiei permanente de arheologie de la Muzeul Judeţean Teleorman.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu