miercuri, 9 iunie 2021

TOPOR MINIATURAL DIN LUT

 

TOPOR MINIATURAL DIN LUT

Piesa a fost descoperită în anul 2010 pe tell-ul Vitănești „Măgurice” în ultimul nivel de locuire aparținând culturii Gumelnița (a doua jumătate a mileniului al V-lea î.Hr.). Era situat în zona exterioară a unei locuințe incendiate.
Toporul miniatural este din lut are dimensiuni reduse (lungimea este de 6,2 cm) și reprezintă o imitaţie a unui topor pană cu tot cu mâner. Are o culoare brun-negricioasă şi a fost ars reducător. Este modelat din lut fin, compact, cu nisip folosit ca degresant. Exteriorul este bine netezit, păstrând zone şlefuite. Are mânerul de dimensiuni reduse, rotunjit la partea terminală şi aplatizat înspre lamă. Aceasta are o lungime aproape egală cu a mânerului şi este dreptunghiulară în secţiune. Zona tăişului este arcuită, colţul de sus fiind mai proeminent.
Este o piesă singulară în arealul culturii Gumenița de pe teritoriul României. În așezările acesteia au fost descoperite frecvent topoare de piatră șlefuită sau din silex. Sunt cazuri în care topoarele sau teslele din silex au fost găsite fixate într-un manșon din corn ce era apoi prins într-o coadă din lemn. Toporul miniatural de la Vitănești completează aceste informații, oferind lămuriri privind dimensiunea și forma mânerului, factori importanți în funcționalitatea uneltei.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu