marți, 21 iulie 2020

Medaliar românească: Vasile Alecsandri


21 IULIE 1821

„Românul îşi iubeşte pământul unde s-a născut, ca un rai, din care tiraniile cele mai crude nu sunt în stare a-l goni.” – Vasile Alecsandri
În urmă cu aproape două secole (21 iulie 1821) s-a născut Vasile Alecsandri – personalitate proeminentă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea – marele poet şi dramaturg, membru fondator al Academiei Române, promotor al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, om politic, diplomat.
Reprezentant al generaţiei paşoptiste, Alecsandri a fost în centrul evenimentelor revoluţionare de la 1848 şi în mişcarea unionistă. De numele şi activitatea sa se leagă conturarea primului stat naţional român prin dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza în 1859.
S-a bucurat de admiraţie și prețuire atât în ţară cât şi peste hotare, fiind deosebit de apreciat de lumea francofonă, devenind laureat al premiului „Ginta latină” la Montpellier în 1878.
La împlinirea a 199 ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri, vă invităm sa achiziționați setul medalistic dedicat POEȚILOR ROMÂNIEI, un produs de colecție compus din 6 medalii de aliaj de cupru argintat, Ø 60 mm și ambalat în cutie de lemn, la prețul de 286 lei/set, inclusiv TVA.

Produsul este disponibil in magazinul regiei din strada Beldiman Nr,1
___________________________________________________________
#VasileAlecsandri #PoetiiRomaniei #MonetariaStatului #MonetariaStatului150 #TheRomanianMint #TheRomanianMint150


Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu