marți, 21 iulie 2020

Apariție editorială: Scuturile din Dacia, de Dorel Bondoc - CUPRINS




Galeria de cărți despre armele folosite în Antichitate în această parte de lume s-a îmbogățit de astăzi cu un nou volum.
Este vorba despre excelenta lucrare „Scuturile din Dacia” semnată de către Dorel Bondoc, arheolog și reputat specialist pe subiect.
Cartea adună la un loc informații, imagini, surse arheologice, componente ale unui număr însemnat de astfel de piese de armament.
Titlul „Scuturile din Dacia” este unul generos pentru că nu se rezumă doar la scuturile dacice - așa cum am făcut eu și colegii mei acum câțiva ani - ci piesele prezentate provin din perioada pre-dacică (celtică), din timpul regatului dac, din timpul provinciei romane Dacia și din secolele care au urmat abandonării acestui teritoriu nord-dunărean de către Imperiu.
Adică peste o jumătate de mileniu de istorie.
Nu este nicio surpriză că piesele sunt numeroase, variate ca formă, funcționalitate, dimensiuni, apartenență etno-culturală și loc de descoperire.
Nu în ultimul rând un factor important regăsit în lucrare este bibliografia largă despre subiect și faptul că adună la un loc tot ce se știe până în acest moment despre scuturile din această regiune. Ba, chiar sunt prezentate nu puține piese inedite provenite din descoperiri recente sau din zona detecției metalelor.
Cartea este un repertoriu solid, un instrument de lucru esențial pentru orice altă poveste despre armele celților, dacilor, romanilor, germanicilor și a altor neamuri care au trăit sau doar trecut prin Dacia.
Scrisă într-un limbaj accesibil, chiar dacă abundă de detalii tehnice inerente, având numeroase fotografii de calitate, reconstituiri de bun gust și recuperări de informații istorice relevante, cartea este o mică enciclopedie despre armamentul defensiv folosit în Antichitate pe teritoriul locuit astăzi de români.
Contribuțiile solide ale unor alți istorici și arheologi, inserate în lucrare, subliniază valoarea acestei lucrări.
Pentru doritori lucrarea poate fi comandată scriind la adresa dorelbondoc@yahoo.com


Sursa informațiilor Cătălin Borangic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu