marți, 28 iulie 2020

Varietăți valoroase la moneda de 50 cenți americani (Walking Liberty Half Dollar) - Episodul 1 - 28.07.2020 - VIDEO


Sursa: Youtube Utilizator: World Numismatic News

A fost descoperită o piesă de joc extrem de rară din epoca vikingilor - 28.07.2020

O piesă de joc extrem de rară din epoca vikingilor a fost descoperită pe Lindisfarne, insula unde primul raid viking a lovit Marea Britanie în anul 793 d. Hr. Piesa este realizată din sticlă azurie translucidă, decorată în exterior cu alb opac. Deasupra are cinci mici globuri albe care arată ca o coroană regală reprezentată abstract.


Piesa a fost dezgropată în septembrie anul trecut, în timpul unor săpături a sitului arheologic al unui fost lăcaș de cult, care a existat în primul mileniu d. Hr. În locație există acum o construcție ulterioară din piatră.


Locația exactă a mănăstirii nu este cunoscută, dar săpăturile au relevat o clădire ce includea atelierele mănăstirii și o parte dintr-un cimitir asociat, datând din anii 700-1000 d. Hr. Alte artefacte descoperite în săpăturile arheologice din anul 2019 includ două inele din cupru, o cataramă de bronz, un pin de cupru, mai multe monede anglo-saxone și „nume de piatră” (rare pietre sculptate pentru a comemora persoanele care au fost îngropate pe insulă).


Arheologii au identificat artefactul ca pe o piesă de joc, probabil regele, folosită pentru a juca jocul de masă viking hnefatafl („Masa regelui”), care avea numeroase versiuni, inclusiv pe cele locale din Marea Britanie.


Deși nu s-a găsit nimic altceva din joc, se pare că obiectivul a fost atins timp de peste o mie de ani: scopul jocului era de a proteja regele. Bucăți din jocul tafl din lemn și os au fost găsite și înainte în înmormântările bogate anglo-saxone. Dar numai o altă singură piesă din sticlă a fost descoperită în Insulele Britanice, în Scoția.


„Mulți oameni poate sunt familiarizați cu versiunile vikinge ale jocului și sunt sigur că o mulțime de oameni se vor întreba dacă această piesă de joc a fost abandonată de un viking în timpul atacului de la Lindisfarne. Noi credem că de fapt a aparținut unei versiuni a jocului, jucat de elitele Marii Britanii, înainte ca vikingii să pună piciorul aici. Romanilor le-a plăcut foarte mult să ofere piese de joc drept cadouri principilor „barbari” și, pe măsură ce jocul s-a extins din Imperiul Roman, diferite societăți și-au dezvoltat propriile versiuni în ceea ce privește regulile, inclusiv în Marea Britanie. De fapt, credem că piesa a fost probabil inițial îngropată cu un membru al elitei northumbriene, a cărui mormânt a fost deranjat ulterior. Este uimitor să te gândești că, atunci când vikingii au ajuns aici, ei ar fi putut, teoretic, să se așeze la masă cu călugării din Lindisfarne pentru a juca un joc care era familiar ambelor culturi. Aproape sigur vikingul ar fi putut alege setul de reguli ale jocului”, au explicat arheologii.

Săpăturile din Lindisfarne, care vor reveni pentru cel de-al cincilea sezon în septembrie 2020, sunt condusă de DigVentures, o companie care realizează săpături arheologice susține prin donații publice (săpăturile sunt de asemenea deschise participării publice), în parteneriat cu Universitatea Durham. Participanții la campania de strângere de fonduri obțin acces la un flux video al săpăturilor, precum și dreptul la o săptămână de curățat artefacte și până la două săptămâni întregi de săpat. DigVentures antrenează toți voluntarii care lucrează alături de arheologii profesioniști.


Sursa informațiilor Harta Comorii.

500 de monede, descoperite sub podeaua unei biserici - 28.07.2020

500 de monede de la începutul secolului al XVIII-lea a fost descoperite sub podeaua unei biserici din orașul Obišovce, în apropiere de Košice, în estul Slovaciei. Comoara a fost găsită într-o cană de lut acoperită cu o mică lespede, în temeliile fostei biserici renascentiste, ce fusese demolată în secolul al XIX-lea.


Actuala biserică a fost construită peste vechiul lăcaș de cult. Fundațiile vechi au fost descoperite când podeaua bisericii a fost scoasă. Arheologii au explorat rămășițele structurale și au găsit tezaurul care fusese așezat sub podeaua inițială din piatră, lângă intrarea de vest.


Majoritatea monedelor sunt de tipul celor emise pentru plata muncitorilor de către numeroasele mine din ceea ce era pe atunci Ungaria Superioară. Cuprul, fierul, argintul și diverse nestemate fuseseră exploatate în câmpurile din Slovacia de est, de la sosirea triburilor maghiare în secolul al IX-lea. În secolul al XV-lea, cele cinci orașe miniere principale, inclusiv Košice, s-au unit pentru a-și promova interesele. Aveau chiar și monede emise pentru plata minerilor.

Tezaurul include, de asemenea, monede de argint, despre care se crede că au fost înfășurate separat într-un material textil, precum și câteva monede poloneze. Analizând datele de pe monede, se poate concluziona că tezaurul ar fi putut fi îngropat cel mai devreme în anul 1702.

Când comoara a fost ascunsă, Slovacia făcea parte din Regatul Ungariei, condus de Habsburgii catolici, dar aflat și sub atacurile regulate ale Imperiului Otoman. În secolul al XVII-lea, nobilii maghiari protestanți care fugeau de incursiunile turcești s-au mutat în Ungaria Superioară (Slovacia modernă), modificând temporar demografia regiunii, care devenise în majoritate protestantă. Nobilii s-au aliat cu prințul István Thököly în conspirația eșuată de a-l răsturna pe Leopold în anul 1670, apoi din nou cu fiul său Imre Thököly în rebeliunea sa anti-Habsburgică din anul 1678. Imre, aliat cu sultanul otoman, a preluat controlul teritoriilor din estul și centrul Ungariei, creând principatul de scurtă durată al Ungariei Superioare, care se conformează în mare măsură granițelor Slovaciei. Până în anul 1685 fusese însă învins în luptă de habsburgi și reușise să-i deranjeze pe turci. Marele Război între Imperiul Otoman și Liga Sfântă s-a încheiat în 1699 cu habsburgii la conducerea Ungariei. Cu toate acestea, armata țărănească a lui Thököly a continuat să lupte împotriva Habsburgilor, iar în anul 1703, prințul ungar Francisc II Rákóczi i-a condus într-o revoltă împotriva Sfântului Imperiu Habsburgic, apoi s-a angajat în Războiul de succesiune spaniolă. Rebeliunea Rákóczi a durat până la predarea sa în anul 1711.

Întrucât regiunea a trecut prin multă agitație religioasă și politică la sfârșitul secolului al XVII-lea și la începutul secolului al XVIII-lea, ascunderea monedelor era fără îndoială o opțiune principală.

Probabil preotul de la biserica locală a strâns banii și i-a ascuns sub podea, în perioade tulburi. Sursele istorice afirmă că după ce revolta Thӧkӧly s-a încheiat, cândva între anii 1685 - 1687, un preot catolic s-a întors în parohia Kysak. Obišovce, la acea vreme, aparținea acestei parohii. Preotul era orb de un ochi. În anul 1690, a orbit complet. Lăcașul de cult a fost sub administrația bisericii catolice până în anul 1705, când rebelii l-au jefuit și a fost lăsat în ruină timp de trei ani. Preotul polonez a fost expulzat și s-a întors în Polonia.


Sursa informațiilor Harta Comorii.

Povestea controversată a brățărilor dacice de aur la Viasat History

Povestea controversată a brățărilor dacice de aur va fi difuzată la Viasat History, joi, 30 iulie 2020, anunță hdsatelit.com.


THE HUNT FOR TRANSYLVANIAN GOLD - Povestea impresionantă a artefactelor arheologice din Transilvania, vechi de 2.000 de ani, traficate ilicit în Europa şi SUA, difuzată în iulie și august, la Viasat History.


Documentarul dezvăluie o călătorie lungă de zeci de ani a unor artefacte transilvănene de aur - brățări dacice datând din secolul 1 î.H. Traficate din România printr-o largă și profesionistă rețea de intermediari sârbi, acestea ajung pe piețele europene și americane de antichități și, în cele din urmă, la magazine de antichități și case faimoase de licitații, precum Christie’s.


Procurorul Augustin Lazăr, neobosit în investigațiile sale în opt țări, ordonă în cele din urmă arestarea a treizeci și trei de persoane și solicită mărturia în instanță a peste 100 de persoane. Eforturile sale au dus la recuperarea a treisprezece din cele douăzeci și patru de spirale din aur masiv, expuse la Muzeul Național de Istorie a României în 2011.


În 2011, la București, 13 spirale de aur au fost făcute publice la Muzeul Național de Istorie a României, după ce 4 fuseseră aduse în capitală în 2007. Erau însă artefacte originale, parte din tezaurul dacic, ori sofisticate falsuri, măiestrit realizate?


Primul dintre obiectele pe care arheologul german Barbara Deppert-Lippitz le numește „cele mai senzaționale descoperiri ale secolului trecut” nu a ieșit la suprafață într-un muzeu, ci la casa de licitații Christie's din New York.


Între mai mult de o sută de piese de bijuterii antice aflate la vânzare în 8 decembrie 1999, se afla Lotul 26, o brățară din aur în formă de șarpe, pe care casa de licitații a identificat-o drept „podoabă pentru braț, greacă ori tracică, din aur masiv”. Christie estima că o va vinde cu până la 100.000 de dolari. Vânzarea a fost, însă, anulată din pricină că originea nu i-a putut fi stabilită cu exactitate, iar brățara și proprietarul acesteia au dispărut din nou în lumea subterană a artefactelor antice.


A fost nevoie de 11 ani pentru ca arheologii și oamenii legii din România să conecteze această podoabă cu diverse alte rapoarte de jafuri din munții Transilvaniei.


Deși nu a fost niciodată recuperat, Lotul 26 a pornit o căutare internațională pentru a recupera moștenirea pierdută a Daciei, căutare care s-a purtat pe două continente și în cel puțin 8 țări.


Sursa informațiilor Harta Comorii.

19 monede de aur din Epoca fierului, descoperite în Marea Britanie - 28.07.2020

Un grup de 19 monede de aur din Epoca fierului, găsite în Suffolk, Anglia, a fost catalogate ca fiind o descoperire „cu adevărat neobișnuită” pentru această zonă geografică, a explicat un expert local. Colecția a fost găsită lângă Blythburgh, în februarie anul trecut.


Nigel Parsley a spus că unele dintre monede au caracteristici asociate în mod tradițional cu zona din nordul Tamisei. Arheologul Dr. Anna Booth a explicat că monedele dovedesc „interacțiunea culturală” de la acea vreme între zonele învecinate.

Autoritățile au declarat monedele ca fiind o comoară și au explicat că multe dintre acestea au fost atribuite lui Addedomaros, regele tribului pre-roman Trinovantes. Monedele asociate cu conducătorul celtic erau mai frecvente în Hertfordshire, Essex, Bedfordshire, Buckinghamshire și Cambridgeshire, relativ puține existând în Suffolk.

Tipul uneia dintre monede nu a fost înregistrat anterior și „nu a mai fost văzut”, au explicat arheologii. Ei a spus că unele monede au un model de tip „floare” pe care „nu îl vedem foarte des”, iar altele înfățișează două forme S inversate „neobișnuite”.



Monedele, dintre care multe datează din anii 45-25 î. Hr., au fost probabil depozitate după anul 20 d.Hr.


Tezaurul a fost descoperit de către un pasionat de detecție metale, într-un pătrat de teren 10-15 metri lățime. Deocamdată nu se știe ce muzeu va cumpăra monedele, dar dr. Booth a confirmat că există „mult interes” pentru acestea.


Sursa informațiilor Harta Comorii.

Noi monede comemorative din Canada - 28.07.2020

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The Royal Canadian Mint, The Royal Candian Mint, announces the release of a circulating bimetal-type coin, with a $ 2 face, to commemorate the centenary of the birth of artist Bill Reid, considered the most important figure of Haida art, named after an indigenous people on the Canadian west coast, in the province of British Columbia. The peculiarity of this coin is that it is available in two versions: a "normal" and a colored one.


On the reverse, Xhuwaji, the Grizzly Haida Bear, by renowned artist Bill Reid, is featured in the inner core and extending into the outer ring. At the top of the outer ring, two images of a maple leaf appear within a pattern of vertical lines. A banner at the bottom of the outer ring bears the inscriptions "BILL" and "REID" in honor of the centenary of the artist Haida's birth, while the year of issue "2020" falls between two security marks consisting of a sheet maple tree inside another maple leaf.


Of the 3 million coins of which the issue consists, 2 million are colored. The coins have been in circulation throughout Canada since July 28.

The colored $ 2 coin features the same design, enhanced with the red, white, and black colors present in the original drawing created by artist Bill Reid.

Reid started out making jewelry. He then went on to make larger sculptures in bronze, red cedar, and Nootka cypress or yellow cedar, generally depicting figures, animals, and scenes from Haida mythology, seeking to express the visual traditions of his ancestors in contemporary ways.



The obverse features the effigy of Her Majesty Queen Elizabeth, designed by Canadian artist Susanna Blunt in 2003.

Specs

Face value: 2 dollars
Diameter: 28 mm
Edge thickness: 1.75 mm
Weight: 6.92 grams
Composition:
Outer ring: Multilayer nickel-plated steel
Central part: Multiple layers of bronze plated brass
Emission volume: 3,000,000


Sursa informațiilor aici.

luni, 27 iulie 2020

Fibulele cu piciorușul întors și înfășurat, descoperite în necropola de la Dănceni




#Comorile_muzeului
Artefactele descoperite în morminte, în special piesele vestimentare - fibulele, oferă informații variate despre epoca și apartenența etnică a proprietarului. Diverse grupuri etnice împrumutau în mod constant, unele de la altele, tehnici de confecționare, elemente de decor și stil, dar fiecare grup își aducea propriile motive în arta giuvaiergeriei – astfel le putem identifica.
O varietate a acestor piese este reprezentată de fibulele cu piciorușul întors și înfășurat, descoperite în necropola de la Dănceni. Acestea au corpul puternic profilat iar arcul și piciorușul sunt decorate prin gravarea simbolului X. Resortul fibulelor este lung iar coarda trecută pe sub arc. Acestea sunt confecționate din argint și datează din sec. IV p. Chr, cultura Sântana de Mureș - Cernjachov.
https://www.nationalmuseum.md/ro/press_releases/albums/piese_de_giuvaiergerie_antica_din_colectiile_muzeului_national_de_istorie_a_moldovei_catalog/


VAS DIN BRONZ DESCOPERIT ÎN ZONA SARMIZEGETUSA REGIA







Continuăm expunerea în mediul online a artefactelor restaurate în Laboratorul de Restaurare, Investigaţii, Conservare.
Descrierea obiectului restaurat, prezentat astăzi este oferită în rândurile de mai jos de către Ioana Popițiu, expert restaurator metal-ceramică, Secția Restaurare, Investigaţii, Conservare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

VAS DIN BRONZ DESCOPERIT ÎN ZONA SARMIZEGETUSA REGIA

<<În urma săpăturilor ilegale efectuate de către căutătorii de comori în zona cetăţilor dacice, au fost descoperite o serie de obiecte de patrimoniu recuperate ulterior de autorităţi. Printre acestea se află şi un obiect tip cană, intrat în inventarul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Vasul este din bronz, datat în epoca imperială în sec I-II d. Hr., iar după formă şi stil constituie un import italic provenit probabil dintr-un atelier din Campania ajuns pe teritoriul Regatului dac înaintea de cucerirea romană. Cele mai multe obiecte de acest fel au fost descoperite în aşezările şi cetăţile concentrate în jurul capitalei Sarmizegetusa Regia.
Avem de-a face cu o cană înaltă, cu corpul zvelt, uşor bombat, fund concav, buza evazată înconjurată de trei caneluri dispuse uniform. Toarta este supraînălţată, fiind decorată și prinsă de buza vasului cu capete sub formă de pasăre stilizată. În partea inferioară unde toarta este fixată pe diametrul maxim al vasului se află un cap bărbos cu mustaţă, gura deschisă, sugerând o figură asemănătoare măştilor de teatru. Un canal străbate toarta pe lungime iar de o parte şi de alta se găsesc incizii oblice. Decorul torţii este completat de o proeminenţă aflată pe înălţimea maximă.
Starea de conservare a obiectului a fost influențată foarte mult de natura solului în care acesta a zăcut precum şi de compoziţia sa. Avem de-a face cu produşii de coroziune ai aliajului de cupru care au afectat integritatea pereţilor în profunzime devenind friabili, în unele locuri pilele galvanice formate au distrus în întregime metalul. Întreaga suprafaţă a obiectului prezintă depuneri minerale și vegetale dispuse neuniform. Pe peretele exterior în locul unde toarta a fost desprinsă accidental, se observă urme de la o intervenţie empirică, probabil o încercare de lipire cu staniu.
În urma analizelor şi a investigaţiilor efectuate în laborator precum și a unor teste de curățire, s-au identificat produșii de coroziune, s-a stabilit şi aplicat un flux de restaurare care implică; degresare, curăţire mecanică uscată și umedă, tratament chimic local, stabilizare, neutralizare, completarea porţiunilor lipsă, integrare cromatică, conservare finală>>, relatează Ioana Popițiu.
Referințe bibliografice
Bodo C. Un vase de bronz trouve̒ dans la zone de Sarmizegetusa-la capitale du Royaume Dcae, în Instrumentum (Bulletin du Groupe de Travail europe̕en sur l’artisant et les productions manufacture̒es dans l’Antiquite̒), nr. 31, iunie 2010, p. 27-28
Vă invităm să vizionați artefactul de astăzi, în mediul online, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției www.mcdr.ro


Sursa informațiilor MCDR.

OCUPAȚII TRADIȚIONALE DIN OLTENIA - ÎN FOTOGRAFII DOCUMENT


Expoziția foto OCUPAȚII TRADIȚIONALE DIN OLTENIA - ÎN FOTOGRAFII DOCUMENT este în drumul tău spre relaxare! Vino în Centrul Comercial Auchan Craiovița să o vizitezi în orice zi, din 21 iulie până pe 15 septembrie. Intrarea este liberă.

Despre expoziție:
Vremurile pe care le trăim au adus cu ele multe schimbări. Fiecare individ, dar și fiecare afacere sau instituție au fost obligate să își regândească activitatea și modalitatea de a-și servi publicul. Este și cazul Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova. Aceștia și-au dorit să continue activitățile culturale și să le ofere craiovenilor posibilitatea de a admira expoziții și lucrări. De aceea, până pe 15 septembrie, galeria comercială va găzdui expoziția "Ocupații tradiționale din Oltenia - În fotografii document" cu intrare liberă.
Expoziția prezintă o filă din istoria ocupațiilor tradiționale din lumea satului oltenesc de la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. În expunere sunt prezentate aproximativ 40 de fotografii din arhiva fotografică a Secției de Etnografie, una extrem de bogată de altfel, care surprind muncile câmpului, creșterea animalelor, albinăritul, pescuitul, culesul din natură, prelucrarea pietrei și a fierului.
Narațiunea fotografică vine să întregească discursul științific și documentar asupra modelelor și nuanțelor istorice, sociale și cultural-tradiționale ale provinciei prezentate deja în cadrul expoziției permanente amenajate la Secția de Etnografie a muzeului. Cuprinderea etnografică a acestui material fotografic este reprezentată de imagini tradiţionale din sudul Doljului, de la Desa, Dobridor, din Gorj, Olt şi Mehedinţi. Imaginile se referă la ocupaţiile preeminente ale locuitorilor Olteniei și fac parte din fondul documentar al Secţiei de Etnografie, (Muzeul Olteniei Craiova), al Muzeului Judeţean Gorj, al colecţiilor particulare (colecţiile familiilor Gâscan, Nedelcu, Gâltan etc.), precum şi al documentelor selectate în cercetările etnografice derulate în ultimii ani de specialiştii de la ”Casa Băniei”.
„Menirea educatorului de muzeu este de a traduce obiectele și contextele lor, de a le da un sens educativ, de a le transpune din obiecte cu valoare materială în obiecte vii, care pot povesti”.


Sursa informațiilor Muzeul Olteniei Craiova.

Medalia românească: 100 ani de la înființarea AEROCLUBULUI ROMÂNIEI




100 ani de la înființarea AEROCLUBULUI ROMÂNIEI

„Am vrut să cuceresc aerul…” – George Valentin Bibescu

Personalitate proeminentă a aviației românești și mondiale, George Valentin Bibescu a deținut funcții importante în cadrul unor instituții precum Liga Națională Aeronautică sau Federația Aeronautică Internațională unde a fost președinte mai mult de 10 ani.
1920 este anul în care George Valentin Bibescu pune bazele Aeroclubului Regal României, care funcționează de 100 de ani sub diferite denumiri sau forme, în diferite locații din intreaga țară.
Devenit astăzi, după mai multe schimbări, Aeroclubul României este unitatea de elită de pregătire şi perfecţionare a personalului aeronautic civil, precum şi structură sportivă de performanţă cu profil aeronautic. La împlinirea unui secol de la înființare, această instituție se prezintă astăzi cu o flotă impresionantă de aeronave și parașute, cu 15 aerodromuri, o infrastructură modernă și și un personal profesionist.

Produsul medalistic emis de Monetăria Statului și dedicat Aeroclubului României este format din medalie, broșură și cutie de lemn. Poate fi achiziționat de la magazinul Beldiman, începând cu data 30.07.2020, la prețul de 988 lei/ set, pentru medalia din argint aurit selectiv și de 362 lei/ set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Piesa prezintă următoarele caracteristici tehnice:
Material: Argint 925‰ - aurire selectivă
- Diametru: 60 mm
- Greutate: 173 grame
- Calitate: patinată
Tiraj fix: 40 bucăți

Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 60 mm
- Calitate: patinată
Tiraj fix: 60 bucăți
____________________________________________________________


Sursa informațiilor Monetăria Statului.

O nouă monedă comemorativă din Rusia - 27.07.2020

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The Bank of Russia put into circulation on July 20 a commemorative and circulating coin with a face of 10 rubles of the bimetallic type, belonging to the series called "Ancient Cities of Russia" dedicated to the city of "Kozelsk", located in the oblast or Kaluga region.

Kozelsk is famous for the legendary seven-week defense against the Batú Kan army in 1238. All the inhabitants died, the city was destroyed, while Batú Kan, enraged by the Kozelsk fortress, called it the "city of evil".

In the 18th and 19th centuries, Kozelsk was a commercial transit city between Russia and Ukraine. From October 8 to December 28, 1941, Kozelsk was occupied by the Nazis. On December 5, 2009, Kozelsk received the honorary title of "City of Military Glory" for the courage, strength and courage of the people who defended Kozelsk. It currently has a population of close to 20,000 inhabitants.


The coin features a view of the Nikolskaya Church and an image of the Kozelsk municipal coat of arms. The inscriptions appear on the ring: "ДРЕВНИЕ ГОРОДА РОССИИ" (OLD CITIES OF RUSSIA), at the top and "КОЗЕЛЬСК" (KOZELSK) at the bottom.


The obverse of the coin, at the top of the ring is shown the inscription "Bank of Russia", at the bottom "2020". To the left and right of the ring a branch of laurel and oak, respectively, elements that invade the central disc. In the center are the number "10" and the inscription "ruble" indicating the value of the coin. Inside the number "0" in a latent image you can see the number "10" and the inscription "rub". The mintmark is shown at the bottom.

Issue data

Denomination: 10 rubles
Outer ring: Brass-plated steel
Central core: Nickel-plated steel
Diameter: 27 mm
Maximum emission volume: 5 million


Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Ucraina - 27.07.2020

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

This year, from July 22 to August 9, the Tokyo 2020 Olympic Games should have been taking place, as you know due to the pandemic by the covid-19, they have been postponed until next year, in principle from July 23 to 8 August 2021, but to this day no one dares to ensure that these are the final dates.

Many countries counted in their numismatic programs with the issuance of coins dedicated to the most important sporting event in the world, many of these have canceled or postponed their issues, others have decided to issue the coins anyway. Today I am going to show you one that was issued on July 22 that was scheduled to coincide with the start of the Olympiad. From my point of view it is a very nice coin, which can be purchased in two versions with the same design, the cheapest one can be purchased for less than 5 euros.

These coins, issued by Ukraine, celebrate the ХХXІІ Summer Olympic Games. These games, to be held in Tokyo, when circumstances permit, will include five new sports in the competition: baseball, surfing, karate, climbing and skateboarding.


The back of the coin features Mount Fuji as a backdrop, with a stylized disk symbolizing the sun; Below is the logo of the National Olympic Committee of Ukraine; In the center, on a plain background, are stylized images of origami art (origami) symbolizing various Olympic sports.


The obverse of the coin shows a small Ukrainian shield on the left; There is a stylized origami composition that symbolizes the close links between Japanese national architecture and nature; the composition is divided into two parts, a stream stream with fish and cherry blossoms on the left, and streamlined buildings of Tokyo on the right; in the center, on a plain background, is the vertical legend УКРАЇНА (Ukraine), the face value of the coin 10 or 2 ГРИВЕНЬ (10 or 2 grivnas), and the year of issue of the coin, 2020, on the right.

Designer - Maryna Kuts
Engravers - Volodymyr Atamanchuk and Sviatoslav Ivanenko

Coin Features

Face value: 2 grivnas / 10 grivnas
Metal: Alpaca (German silver) BU quality / 925 silver Proof quality
Diameter: 31 mm / 38.6 mm
Weight: 12.8 g / 31.1 g
Emission volume: 35,000 / 4,000


Sursa informațiilor aici.

sâmbătă, 25 iulie 2020

Prelegere: Monedele Macedoniene | Profesor - Sergiu Matveev - 25.07.2020 - VIDEO


Sursa: Youtube Utilizator: Facultatea de Istorie şi Filosofie

Aflăm mai multe despre monedele Macedoniei Antice împreună cu Sergiu Matveev, dr. conf. univ. la Facultatea de Istorie și Filosofie, USM.

Noi monede comemorative din Transnistria - 25.07.2020

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Transnistria 1 rouble 2020 - Mound of Glory in Dubossary
New commemorative:

"Mound of Glory in Dubossary"



Sursa informațiilor aici.


Transnistria 1 rouble 2020 - Memorial of Glory in Dnestrovsk
New commemorative:

"Memorial of Glory in Dnestrovsk"


(image from eBay seller vasid2009)

LINK: Trans-Dniester Republican Bank


Sursa informațiilor aici.


Transnistria 1 rouble 2020 - 75 years of the Great Victory
New commemorative:

"75 years of the Great Victory"




Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Malta - 25.07.2020

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Malta 10 euro 2020 - 75th anniversary of the end of World War II
New silver commemorative:

"75th anniversary of the end of World War II"


SPECIFICATIONS
Composition: 0.925 silver
Diameter: 38.61 mm
Weight: 28.28 g
Mint: Royal Dutch Mint
Mintage: 2,000

LINK: Central Bank of Malta


Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Marea Britanie - 25.07.2020

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

United Kingdom 50 pence 2020 - Dinosaurs
Three new CuNi and silver collector commemoratives:

"Dinosaurs"



Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă britanică - 25.07.2020

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The Royal Mint has just issued the second coin in the series "Innovation in science" in which it brings us closer to a character, Rosalind Franklin, who did not get all the recognition she deserved despite being one of the people who participated decisive in the discovery of the structure of DNA. On the centenary of her birth, this coin is intended to remind this illustrious chemist and crystallographer who deciphered part of the secret of life.

Rosalind Franklin's brilliant mind and tireless dedication enabled breakthroughs in multiple fields. Best known today for her DNA research, Franklin was a world authority on the chemical structure of viruses. Died at 37, she was unable to enjoy the enormous success of her work.




The coin has been designed by David Knapton, whose composition is inspired by the historical inaccuracy and lack of credit of Rosalind Franklin's role in discovering the structure of DNA. The motif represented with printing techniques of the time, shows the name of Franklin arranged vertically, along with the first representation of DNA, taken from Photo 51.


The obverse shows the traditional image of Queen Elizabeth II created by Royal Mint engraver Jody Clark. The face value of 50 PENCE (pence) and the year of issue, 2020, are listed around the image of the monarch.

Characteristics

Face value: 50 pence
Alloy: Cupronickel
Diameter: 27.3 mm
Weight: 8 g


This coin is presented in the wallet that we see above and can now be purchased on the Royal Mint website, its price is 10 pounds (about 11 euros) plus shipping. In case you are interested I leave you the direct link to this article in the Royal Mint store, in addition you can also see in the same link the other coins in superior qualities and metals, issued at the same time, all with the same design.

The first coin in this series was issued in 2019 and was dedicated to the famous physicist Stephen Hawking. Here I presented it to you in its day.


Sursa informațiilor aici.