miercuri, 1 ianuarie 2020

Sabie cu teaca placată în aur, veche de peste 2600 ani, descoperită în Ucraina

Un mormânt al unui războinic scitic îngropat cu o sabie de aur a fost excavat în cimitirul din Muntele Mamai, lângă satul Velyka Znamyanka din Oblastul Zaporizhia, în centrul Ucrainei.





Arheologii care explorau un tumul mic au dezgropat un șanț cu oase de animale și fragmente de amfore din lut, precum și cu jertfe funerare specifice civilizației scitice. Apoi au dezgropat două morminte care erau în interiorul movilei: unul central mare și unul mai mic, la margine. Înmormântarea centrală a fost prădată în antichitate, iar arheologii au recuperat doar un capăt de săgeată și unele fragmente osoase. Rămășițele sugerează că ocupantul acestui mormânt era un bărbat în vârstă.

Mormântul însoțitorului acestuia conținea rămășițele scheletice ale unui tânăr de aproximativ 18-20 de ani. El a fost îngropat cu o rară mare amforă din lut cenușiu, accesorii de la un căpăstru de cal, un topor din fier pentru lupte, săgeți din bronz și os și un pumnal scitic (o sabie scurtă), cu teaca placată cu aur, mânerul cu ornamentații în formă de frunze și cu o protecție de mâner cu detalii granulate.





Tânărul războinic a fost înmormântat împreună cu armele sale, dar și cu unele ornamente. Echipa de arheologi a găsit mărgele din pastă de sticlă, un colier din dinți de cerb, un cercel de aur și un pandantiv din aur cu încrustații.




Terenurile de înmormântare din Mount Mamai, cel mai mare cimitir din regiune și unul dintre cele mai mari din Europa, a fost cercetate timp de 32 de ani, o operațiune arheologică de salvare pe termen lung destinată recuperării a cât mai mult material arheologic înainte ca situl să fie distrus de eroziunea de la construcția bazinului Khakhovka. Deja un sfert de milă de țărm a ajuns în lac în doar trei decenii, așa că arheologii luptă împotriva timpului. Artefacte și rămășițe care datează încă din epoca neolitică și până în Evul Mediu au fost descoperite acolo. Din cele 700 de morminte cercetate până acum, aproximativ 400 sunt ale unor sciți.

Artefactele din mormânt sunt mai mult decât importante, însă înmormântarea este și mai notabilă, deoarece datează din secolul al VI-lea î. Hr. Celelalte morminte scitice care au fost săpate acolo sunt cu cel puțin două secole mai vechi.




Obiectele descoperite au fost curățate și vor fi conservate la Muzeul de Istorie Locală din Kamianets-Dniprovsky.


Sursa informațiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu