sâmbătă, 11 ianuarie 2020

Piesa zilei: Fragmente de pereți decorați descoperiți la Drăgușeni, groapa 21, cercetată în anul 1964. Fragmentele pot fi văzute în expoziția permanentă din Muzeul de Istorie Botoșani.







Piesa zilei: Fragmente de pereți decorați descoperiți la Drăgușeni, groapa 21, cercetată în anul 1964. Fragmentele pot fi văzute în expoziția permanentă din Muzeul de Istorie Botoșani.

Piesa 1. Drăguşeni-În deal la lutărie, Groapa 21, adâncime 1,25 m. Fragmentul reprezintă un colţ în unghi drept de la un perete decorat, păstrat într-o formă rectangulară. Lutul a fost foarte bine frământat cu paie de la cereale, a căror amprentă se observă pe partea dorsală a obiectului. A fost decorat cu canelură lată, suprafaţa este foarte bine netezită şi tratată cu angobă albă doar pe suprafaţa vizibilă a peretelui. Decorul canelat cuprinde două bucle întregi şi una parţială, circulare. Nu ştim exact dacă aceste bucle formau cercuri concentrice sau spirale. Două dintre muchii au fost netezite bine şi prezintă aceeaşi angobă albă precum suprafaţa exterioară, ceea ce ne-a condus spre concluzia că este un colţ.
Dimensiuni: L: 135 mm; LA: 128 mm; GR: 33 mm.

Piesa 2. Drăguşeni-În deal la lutărie, Groapa 21, adâncime 1,95 m. Piesa reprezintă un fragment relativ rectangular de perete decorat, spart în trei părţi. La fel ca la fragmentul anterior, lutul a fost foarte bine frământat cu paie de la cereale, a căror amprentă se observă pe partea dorsală. A fost decorat cu canelură lată, suprafaţa este foarte bine netezită şi tratată cu angobă albă doar pe suprafaţa vizibilă a peretelui. Decorul canelat cuprinde un motiv geometric unghiular. Fragmentul este desprins dintr-un panou de dimensiuni mai ample.
Dimensiuni: L: 275 mm; LA: 224 mm; GR: 35 mm.



Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Botoșani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu