sâmbătă, 11 ianuarie 2020

Piesa zilei: Amforă de mari dimensiuni. Descoperită ca urmare a cercetărilor de la Drăgușeni, efectuate de către profesorul localnic Aristotel Crâșmaru în anul 1970. A fost încadrat în faza A4 a culturii Cucuteni.











Piesa zilei: Amforă de mari dimensiuni. Descoperită ca urmare a cercetărilor de la Drăgușeni, efectuate de către profesorul localnic Aristotel Crâșmaru în anul 1970.
Vasul este de dimensiuni impresionante și a fost restaurat în ultimii ani pentru a putea fi etalat în expoziția permanentă de la Muzeul de Istorie Botoșani.
A fost încadrat în faza A4 a culturii Cucuteni.

Vasul a fost lucrat din pastă fină, ars oxidant. Are buza uşor răsfrântă interior, umăr proeminent, dublat, fundul drept. Patru totiţe sunt străpunse vertical, fiind amplasate pe ambele etaje, pe curbura maximă. Decorul e organizat pe patru registre, pe înveliş alb, în funcţie de tectonica vasului. Primul registru este acoperit de pictură bicromă, în sistem de linii, al doilea registru ornamentat cu motive în scăriţă, registrul principal e pictat cu cârlige spiralice unghiulare, înşiruite vertical, iar în registrul inferior, spirale îmbucate.
Dimensiuni: înălțime: 510 cm; diametru maxim: 560 cm.
Bibliografie. A. Crâşmaru; Drăguşeni. Contribuţii la o monografie arheologică; 1977; 47-49; 30/2; Catalog. Cucuteni, the last great chalcolitic civilization of Europe; Thesalonik; 1997; p. 147.



Sursa informațiilor Muzeul Județean Botoșani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu