joi, 29 august 2019

România şi S-E Europei. Mărturii istorice din colecţiile MNIR






MNIR anunţă deschiderea expoziţiei „România şi Sud-Estul Europei. Mărturii istorice din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României”.

Evenimentul este realizat cu ocazia celui de-al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene, organizat sub patronajul Academiei Române, prin Institutul de Studii Sud-Est Europene și a Association Internationale d’Études du Sud-Est Européen, la București, în perioada 2-6 septembrie 2019.

Obiectele expuse, de o valoare excepţională, sugerează o puternică legătură dintre popoarele din Sud-Estul Europei, generată de prezenţa politică, culturală şi spirituală a Bizanţului, peste care s-a suprapus, treptat, rânduiala Imperiului Otoman, o cultură diferită de cea creştină, însă, în genere, tolerantă. Mesajul expoziţiei este un îndemn la unitate în diversitate, tulburător de actual, transmiţând, într-un mod lipsit de echivoc, că atât românii, cât şi vecinii săi, sunt deschişi unei noi Ere istorice, bazată pe o indestructibilă comunitate de viaţă şi creaţie comună, în detrimentul separatismului şi izolării.

MNIR este partener al Academiei Române, în acest grandios proiect internaţional, demonstrând, încă o dată, misiunea sa fundamentală, de promotor al culturii naţionale, integrată în context internaţional.

Expoziția va fi accesibilă publicului până la sfârșitul lunii septembrie.

Vă așteptăm cu drag!



Sursa informațiilor MNIR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu