marți, 20 august 2019

Teracota mon Amour la Viscri






Teracota, mon Amour:
Cahlele transilvănene de la Teracota Mediaș ajung și la Biserica Fortificată din Viscri

Sâmbătă 31 August, ora 13:00, deschidem porțile Bastionului de Est al Bisericii Fortificate pentru o expoziție de cahle pictate, manufacturate în Mediaș la ultima fabrică de sobe cu cahle presate și pictate manual din România.

Expoziția „Teracota, mon amour!” este o colaborare între Asociația Imbold și
Teracota Mediaș cu scopul de a atrage atenția asupra unor meșteșuguri și manufacturi pe cale de dispariție pentru a le ajuta să supraviețuiască și sa să adapteze la secolul 21.

Până acum, părți din expoziție au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în București, de Ziua Națională a României în cetatea Alba Iulia, la Castelul Cantacuzino din Zamora și în cadrul Romanian Design Week la Acuarela precum și o expoziție permanenta în "Pavilionul din Jina" în cadrul Muzeului Astra

La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Națională de Arte din București.

În cadrul vernisajului, unul dintre meșterii presatori ai Teracota va susține un workshop de manufacturat cahle folosind exclusiv tehnici și unelte tradiționale, utilizate în fluxul zilnic de producție al fabricii.

Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahla este presata, finisata, glazurata și pictata manual.

La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars, păstrându-se vie tradiția breslelor transilvănene de meșteșugari.

Fabrica de teracota din Mediaș produce manual în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracota, care pot fi simple sau ornamentale cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual înainte sau după ardere cu glazuri termorezistente.

Teracota Mediaș lucrează constant cu restauratori, organizații și investitori în patrimonial cultural, cum sunt: Muzeul Astra Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust, casele restaurate din Viscri, conacul Apafi, Mălâncrav, conacul Banffy, Fundația Michael Schmidt s.a.


Asociaţia Culturală Imbold este o organizație non-guvernamentala care are ca scop promovarea industriilor creative și a patrimoniului material și imaterial din România.

Imbold este totodată un generator de artă și proiecte culturale care îşi propune ca, prin evenimente cu vizibilitate ridicată, să aducă în lumina artiştii romani contemporani, meșteri uitați și manufacturi cu importanță pentru patrimoniul cultural național.


Save the date: sâmbătă 31 August ora 13:00 – Biserica Fortificată Viscri


Organizat de: Cuimbold și Teracota Mediaș
Găzduit de: Biserica Fortificată Viscri
Parteneri: Viscri 32 - Vis de Viscri, SN Deco Group. 



Sursa informațiilor Teracota Mediaș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu