luni, 5 august 2019

Peste 3000 monede romane, descoperite...

Mai mulți pasionații de detecție metale au descoperit în luna iulie a anului 2017 un tezaur monetar roman din cupru, în apropierea satului Rauceby din Lincolnshire, Anglia. Au căutat ani de zile în zonă, dar numai câteva descoperiri minore au fost făcute. Dar în acea zi, când detectoarele lor au semnalat prezența metalului, au săpat și au găsit o cantitate masivă de monede romane.





Aceștia au anunțat autoritățile, dar descoperirea nu a fost anunțată în presă la acel moment, deoarece au început să fie efectuate săpături complete ale amplasamentului. Arheologul din Lincolnshire, Adam Daubney, împreună cu Sam Bromage de la Universitatea din Sheffield, au dezgropat vasul ceramic cu monede, precum și un mic pachet separat de 10 monede. Au fost găsite peste 3000 monede din aliaj de cupru. Este cel mai mare depozit de monede din secolul al IV-lea găsit vreodată în Marea Britanie. 





Dr. Daubney a comentat: „Monedele au fost găsite într-o oală ceramică, care a fost îngropată în centrul unei mari gropi ovale, căptușită cu calcar de carieră. Ceea ce am găsit în timpul săpăturilor îmi sugerează că tezaurul nu a fost pus în pământ în secret, ci mai degrabă a fost o jertfă ceremonială sau votivă”.



Dr. Eleanor Ghey, curator la Muzeul Britanic, a comentat: „La momentul îngropării tezaurului, în jurul anului 307 d. Hr., Imperiul Roman era din ce în ce mai descentralizat. Monedele romane începuseră să fie bătute local pentru prima dată. Este cea mai mare descoperire înregistrată din acesta perioadă pe teritoriul Marii Britanii, cu o importanță deosebită".

Pe 9 mai 2019, monedele descoperite au fost declarate oficial comoară, în condițiile Legii comorilor din anul 1996. Tezaurul se află în acest moment la British Museum pentru evaluare de către o comisie independentă. După ce valoarea justă de piață va fi stabilită, muzeele locale vor primi drept de preempțiune la achiziționarea tezaurului, achitând suma evaluată, care va fi împărțită între pasionații de detecție metale care au găsit comoara (50%) și proprietarul terenului (50%). În acest caz, valoarea va fi probabil de zeci de mii de lire sterline. 



Sursa informațiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu