miercuri, 14 august 2019

Atelier de vopsit cu plante






[UPDATE] Toate locurile au fost ocupate, avem și o listă lungă de așteptare în caz că vreunul se va elibera între timp. Nu mai putem primi alte înscrieri. Vă mulțumim!

Duminică, 18 august, găzduim mult așteptatul atelier de vopsit cu plante, cu Andreea de la Atelier Tron. Este a doua oară când avem ocazia, la Grădină, să ascultăm și să învățăm bazele tehnicii vopsitului cu plante, un meșteșug la fel de vechi ca omenirea, familiar străbunicilor și bunicilor noastre odată, pe care astăzi puțini îl mai cunosc.

Timp de mii de ani vopsitorii a fost apreciați pentru meșteșugul transformării plantelor în culorii vii destinate veșmintelor și podoabelor. Astăzi, acesta îndeletnicire prețioasă și știința de-a folosi plantele pentru a colora textilele a fost îngropată de producția în masă și de adoptarea pe scară lară a vopselelor sintetice, dar bogăția proceselor naturale și manuale își recăpătă încet importanța. Sperăm că prin aceste ateliere organizate la Grădină, să contribuim măcar infim la reaprinderea interesului publicului larg pentru aceasta artă.

CE FACEM?
Atelierul nostru se dorește a fi o introducere în tehnica vopsirii naturale. Este un exercițiu de reconectare cu natura, o discuție despre plantele de sezon, o privire asupra succesiunii anotimpurilor în raport cu culorile pe care le putem obține și un prilej de a fi mai atenți la plantele care ne înconjoară. Vom trece prin aspectele teoretice ale procesului de vopsire, de la spălare, la fixare și la obținerea culorilor. Prin folosirea plantelor de sezon, locale, adunate din grădină, fixativi naturali, non-toxici, o să creeam un peisaj de culoare al Grădinii Istorice.

Avem 15 locuri pentru atelier, la care vă așteptăm să vă înscrieți.

CUM VĂ ÎNSCRIEȚI?
[UPDATE] Toate locurile au fost ocupate, avem și o listă lungă de așteptare în caz că vreunul se va elibera între timp. Nu mai putem primi alte înscrieri. Vă mulțumim!

CÂND?
Duminică, 18 august, de la orele 10:00 până spre orele 13:00. Punctualitatea este necesară pentru desfășurarea fluentă a atelierului. Ca să avem timp să ne instalăm și să le dăm și celor care întârzie sfertul academic, vă recomandăm să ajungeți înainte de ora 10, ora de începere a atelierului.

UNDE?
Grădina Istorică este amplasată în cadrul Grădinii Botanice din București, pe Șoseaua Cotroceni 32, în spatele serelor vechi. Ca să ne găsiți ușor, întrebați la intrare. Participanții înscriși pot intra gratuit în Grădina Botanică pe baza unei liste pe care noi o vom lăsa la intrare.

CE VĂ TREBUIE?
Noi aducem materialele, oalele și ustensilele, pe voi vă așteptăm cu chef de vopsit și de ascultat povești! Se anunță vreme caldă, dar nu la fel de pârjolitoare ca până acum. Oricum ar fi, noi vom fi bine șa umbra din grădină cu limonada grozavă făcută de Mihai. Vă recomandăm haine ușoare din fibre naturale.

CINE NE ÎNVAȚĂ?
Andreea Tron este o vrăjitoare, vopsitoare, arhitectă, iubitoare de natură, mamă de pisici, croitoreasă și un om care trăiește cu bunătate.
După câțiva ani de călătorii și de mutat din ţară în ţară pentru a studia și a lucra, s-a întors acasă în România în 2017 și a fondat Atelier Tron, un spațiu de experiment care îmbină pasiunile pentru artă, design, modă și arhitectură, într-un mod sustenabil, într-o serie de obiecte textile gândite să educe spre a fii mai buni cu noi și cu mediul care ne înconjoară. Chiar dacă la început pictarea textilelor cu pigmenți naturali a început că o căutare personală, un exercițiu de meditație și de apropiere de natură și de sat, după câteva workshopuri în Asia și un curs intensiv în Spania, a devenit o formă de exprimare clară și firească.

***

Grădina Istorică este proiectul grupului de inițiativă ”Prietenii Grădinii Botanice D. Brândză”, cu contribuția Ierburi Uitate și a Grădinii Botanice ”D. Brândză” a Universității din București, susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.



Sursa informațiilor Grădina Istorică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu