miercuri, 14 august 2019

Călătorie în Orient / Utazás Keleten





Orbán Balázs și fascinația Orientului la MNIT


Începând de duminică, 18 august, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) vă invită să vizitați expoziția ,,Orbán Balázs. Călătorie în Orient’’. Realizată în colaborare cu Muzeul „Haáz Rezső” și Asociația culturală „Székelyföldi Legendárium” din Odorheiu Secuiesc, expoziția comemorează 190 de ani de la nașterea lui Orbán Balázs (1829 –1890), scriitor, etnograf, istoric, om politic și membru corespondent al Academiei Maghiare (1887).

Expoziția este un tribut pe care îl aducem omului de cultură Orbán Balázs, al cărui nume se leagă de muzeul nostru datorită donaţiilor făcute de acesta Societății Muzeului Ardelean, piese aflate acum în patrimoniul MNIT. Statuete funerare, organe umane sau animale mumificate, dar mai ales documente și fotografii care ilustrează viața fascinantă a lui Orbán Balázs, vor reprezenta exponate dintr-o lume care continuă să suscite interesul publicului, indiferent de vârstă: aceea a civilizațiilor Orientului Antic, a Egiptului în mod special.

În cadrul expoziției va rula și un scurtmetraj, film ce prezintă periplul lui Orbán prin Orient, călătorii ce l-au purtat prin Siria, Palestina, Egipt și Grecia.

Scriitorul ardelean a ajuns pentru prima dată la Istanbul, capitala Imperiului Otoman, la doar 19 ani. În continuare, a avut parte de o viață aventuroasă, desprinsă parcă din romanele lui Jókai Mór sau Victor Hugo. De altfel, Orbán l-a cunoscut personal pe scriitorul francez, cu care a legat o relație de amiciție în perioada exilului său pe insula Jersey, Marea Britanie. Orbán și-a publicat impresiile din voiajul întreprins între anii 1848-1849 în șase volume, reunite sub titlul ,,Călătorie în Orient’’ și publicate la Cluj, în 1861. Scenariul filmului include fragmente preluate din cărțile sale, iar suportul de imagine e realizat după gravuri din albumul de epocă Meyer’s Universum.

Evenimentul face parte din programul dedicat Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a X-a, ce se desfășoară în intervalul 17-25 august 2019. Cu această ocazie, în zilele de 20 și 21 august, timp de 2 ore intrarea și ghidajul în expoziție vor fi gratuite, după cum urmează:

Marți, 20 august: – ora 11.00-12.00 – intrare și ghidaj gratuit în limba română

– ora 13.00-14.00 – intrare și ghidaj gratuit în limba maghiară

Miercuri, 21 august: – ora 11.00-12.00 – intrare și ghidaj gratuit în limba maghiară

– ora 13.00-14.00 – intrare și ghidaj gratuit în limba română

MNIT invită persoanele interesate de mai multe detalii referitoare la programul expoziţiilor să acceseze site-ul muzeului, www.mnit.ro
, precum și pagina de Facebook.



Sursa informațiilor MNIT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu