marți, 2 iunie 2020

Phyllium celebicum este o insectă din grupul fasmidelor (insecte fantomă)





EXPONATUL LUNII IUNIE 2020 LA MUZEUL DE ŞTIINŢELE NATURII BACĂU ESTE

PHYLLIUM CELEBICUM

Phyllium celebicum este o insectă din grupul fasmidelor (insecte fantomă). Reprezentanţii genului Phyllium sunt insecte foliare, cu o formă ciudată a corpului ce imită perfect frunzele, până la cel mai fin detaliu. Le găsim în special în Asia de sud şi în Australia. Trăiesc în păduri tropicale, pe copaci cu înălţimi cuprinse între 15-80 m şi se hrănesc cu frunzele acestora.
Privindu-le, cu siguranţă vei fi uimit de cât de ingenioase pot deveni vieţuitoarele pentru a induce în eroare şi pentru a evita prădătorii. În natură camuflajul face diferenţa între viaţă şi moarte. Ziua stau nemişcate printre crengile copacilor, profitând de camuflajul perfect, care le face greu de distins faţă de frunziş. Eventualele mişcări sunt lente, imitând mişcările frunzelor. Devin active în timpul nopţii.
Atunci când sunt atacate de prădători, dacă insectele sunt prinse de picior, renunţă la el pentru a-şi salva viaţa, apoi se regenerează.
Între masculi şi femele există diferenţă atât de mărime cât şi de culoare. Masculii sunt mai mici, întotdeauna de culoare verde în mai multe nuanţe, pe când femelele pot fi de la verde până la galben portocaliu.
Femela depune ouă din care, după 3-4 luni ies larve, care după mai multe năpârliri devin insecte adulte. Ouăle insectei-frunză prezintă o protuberanţă pe care furnicile obişnuiesc să o consume. Astfel ele transportă ouăle în muşuroi, se folosesc de resursa de hrană pe care acestea o oferă, apoi le abandonează. Încă o strategie interesantă a insectei pentru a-şi proteja şi ouăle de prădători.
Specia de poate înmulţi şi prin partenogeneză, un fenomen care presupune doar contribuţia femelelor. Acestea depun ouă nefecundate de masculi, din care vor ieşi doar femele.
Cei pasionaţi pot creşte specia în terarii, unde pot hrăni insectele cu frunze de stejar, zmeur, mur şi trandafir. În anul 2008 a fost obţinută prima cultură de Phyllium celebicum din ouă provenite de la femele sălbatice.
Există documente din sec. al-XVI-lea care atestă faptul că aceste insecte spectaculoase erau cunoscute încă din acele vremuri. Până în prezent au fost descrise 37 specii de insecte frunză, care aparţin la 4 genuri.
Recent a fost descoperită în nord-estul Chinei cea mai veche specie de insectă-frunză cunoscută până în prezent, care are o vârstă de 126 mil ani.
O vizită la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Bacău, în luna iunie, va fi o ocazie să vedeţi expuse exemplarele autentice de Phyllium celebicum, care fac parte din patrimoniul nostru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu