marți, 31 mai 2022

Statueta antropomorfă din epoca târzie a bronzului de la Mesteacăn

 





Statueta antropomorfă din epoca târzie a bronzului de la Mesteacăn
În perioada 31 mai-05 iunie 2022 exponatul poate fi vizitat în spațiul special amenajat la intrarea în muzeu pe strada Monetăriei 1-3.
Vă așteptăm cu drag să îl admirați!
Cu prilejul săpăturilor arheologice întreprinse de Georgeta Maria IUGA, în anii 1978-1979, în așezarea Suciu de Sus situată în locurile de hotar La Parhon și Valea Caselor din localitatea Mesteacăn (com. Valea Chioarului), au fost descoperite trei statuete antropomorfe fragmentare realizate din lut ars.
Statueta prezentată aici are în secțiune froma cvasi-triunghiulară, capul are forma conică, umerii arcuiți continuând cu brațele, redate stilizat prin două mici proeminențe semicirculare, talia este îngustată, iar partea inferioară are forma de clopot. Piesa este decorată pe ambele fețe cu diferite motive realizate prin impresiuni circulare. Cele situate pe capul statuetei pot sugera coafura, podoabele prinse în păr sau așezate pe cap, cele situate pe corp pot fi interpretate ca broderia veșmintelor și/sau tatuaje, diferite tipuri de accesorii vestimentare – podoabe realizate din bronz.
Forma de clopot a părții inferioare sugerează o rochie sau fustă fapt care indică o reprezentare feminină fie o divinitate, fie o adorantă sau preoteasă.
Având în vedere datele de care dispunem până în prezent piesele de acest fel sunt interpretate, cel mai adesea, ca obiecte de cult.
Materialele arheologice – fragmente ceramice - descoperite în asociere cu statueta relevă faptul că aici a existat o locuire din epoca târzie a bronzului, cultura Suciu de Sus, faza a II-a, ce datează din a doua jumătate a mileniului II î.Chr.
Statuete asemănătoare ca formă și decor sunt cunoscute la distanțe relativ mari de Mesteacăn și anume la Ciuta, punctul Grajdurile CAP, jud. Caraş-Severin și Șoimuș, punctul Teleghi, jud. Hunedoara. Acestea au ieșit la iveală în alte medii culturale, contemporane culturii Suciu de Sus, respectiv grupul Balta Sărată și cultura Wietenberg.
Dimensiunile piesei: înălțimea = 5.4 cm, grosimea maximă la bază= 2.5 cm, lățimea brațelor 2.8 cm.
Piesa se păstrează la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Baia Mare nr.inv.36042.
Literatura: A. Marc, I. A. Bărbat, An Anthropomorphic Clay Figurine Discovered at Şoimuș-
„Teleghi”, Hunedoara County, în: I. Ferencz, C. Rișcuța, O. Tutilă Bărbat (eds.), Small Finds and Their Significance. Proceedings of the Symposion: Costume
as an Identity Expression, Cluj-Napoca, 2013, p. 43–47.
C. Kacsó, Statueta antropomorfă din epoca bronzului de la Lăpușel, în: N. C. Rișcuța, I. V. Ferencz (eds.), Studii și Articole de Arheologie. In memoriam Ioan Andrițoiu, Cluj-Napoca, 2018, p. 157-173.
Dan Pop, muzeograf
Zamfir Șomcutean, conservator
Desen: Gavril Moldovan, desenator

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu