sâmbătă, 4 decembrie 2021

Plăcuță de aur romană de la Germisara

 

Astăzi prezentăm online, o altă piesă deosebită din patrimoniul muzeului nostru.
Piesa zilei de vineri este o plăcuță de aur romană de la Germisara. Una din cele șapte deținute de muzeul nostru și una din cele două care se află în prezent la Madrid, în expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”.
Și această plăcuță, la fel ca toate celelalte, a fost descoperită în timpul săpăturilor de salvare din complexul termal de la Geoagiu-Băi. Piesa a fost confecționată prin baterea unei foițe de aur pe o matriță de lemn și are formă piriformă, alungită. În jumătatea inferioară a fost incizată inscripția Nymf/is Dece/balus Lu/ci(i) posuit (Nimfelor Decebalus, fiul lui Lucius, a pus).
Cinci dintre plăcuțele de aur de la Germisara pot fi admirate, în continuare, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, în cadrul expoziției “Obiecte de Tezaur din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice si Romane din Deva”.
Informații: dr. Oana Tutilă, arheolog, secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției www.mcdr.ro.

 

Sursa informațiilor Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu