vineri, 31 decembrie 2021

Guttus ceramic

 


Guttus ceramic
Datare: Secolul IV a. Chr. (350-325 a. Chr.)
***
Vas ceramic cu o toartă supraînălţată, orificiu central şi cioc lateral pentru picurare. Este acoperit cu firnis negru la partea inferioară şi cu decor de patru benzi ce pleacă din jurul gurii în jos. Piesa este întâlnită în complexele funerare de epocă elenistică.
Vasele de acest tip erau utilizate, în principal, în scop religios, la efectuarea sacrificiilor pentru a picura ulei, lapte sau vin amestecat cu apă. Alte utilizări aveau un caracter domestic, ca de exemplu hrănirea bebeluşilor cu lapte, alimentarea opaiţelor cu combustibil sau la îmbăiere, pentru picurarea uleiului folosit la îngrijirea pielii.
Piesa a fost clasată în categoria juridică Fond în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" din Constanța.
www.muzeucallatis.ro
Programul RO-Cultura
Granturile SEE si norvegiene
EEA and Norway Grants
#rocultura #mangalia #eeagrants

 

Sursa informațiilor Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din păcate valoarea arheologică a pieselor este umbrită de imaginea lor desuetă, un vas cu restaurare neterminată si fundalul acela textil cu falduri. Din păcate, este o imagine încă des întâlnită în publicistică, inclusiv în cea de specialitate. Nu prea arată a secol XXI,în vremurile în care arheologia, muzeologia, restaurarea sunt mult mai avansate și, totodată, mult mai atente cu asemenea imagini.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iar se va supăra autorul articolului...
    Doar deduc locul unde este posibil să poată fi văzute vasele...
    Mai trebuia pomenit Planul de Reziliență și nu mai știu care bazaconii, pentru un perfect limbaj anchilozat, "pentru toți"...
    La mulți ani!

    RăspundețiȘtergere