joi, 9 decembrie 2021

Capiteluri din calcar și marmură descoperite la Callatis

 





Capiteluri din calcar și marmură descoperite la Callatis
Datare: sec. V-VI p.Chr.
***
Elementele de sculptură arhitecturală de epocă romano-bizantină descoperite la Callatis ne oferă o imagine concludentă asupra manifestării artei bizantine în teritoriul cuprins între Dunăre şi Marea Neagră. În urma analizei pieselor de sculptură arhitectonică (fragmente de marmură ornamentate, baze şi fusuri de coloane, capiteluri de diferite tipuri (capiteluri corintice, capiteluri ionice-impostă, capiteluri - impostă, capiteluri - calathos (coş), capiteluri compozite), unele dintre ele provenite din incinta edificiului paleocreştin de la Callatis, pe baza tehnicii de lucru, a decorului şi materialului din care erau executate (unele piese fiind lucrate în calcar de provenienţă locală) se poate afirma despre existenţa unui atelier de sculptură la Callatis în această perioadă.
Capitelurile – impostă, mai puţine la număr, au fost varianta preferată de şcolile locale de sculptură, fiind o variantă simplificată a tipului de capitel ionic-impostă, care în mare parte constituiau produse de import. La exemplarele întâlnite la Callatis, în afara decorului (cruce bizantină sau monograma christică) apare în plus şi o inscripţie în limba greacă şi numele meşterului – pietrar Εustatie.
Piesele au fost clasare în categoria juridică Fond în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" din Constanța.
www.muzeucallatis.ro
Programul RO-Cultura
Granturile SEE si norvegiene
EEA and Norway Grants
#rocultura #mangalia #eeagrants

 

Sursa informațiilor Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu