Pandantive din defense de mistreț din tell-ul de la Vitănești „Măgurice” (jud. Teleorman)
Defensele de mistreț au fost folosite des de către membrii comunităților din mezolitic, neolitic și eneolitic. Au avut atât un rol practic fiind utilizate, de exemplu, pentru prelucrarea lemnului, cât și unul simbolic, pentru fabricarea pieselor de podoabă. De obicei, cercetarea lor urmărește mai multe aspecte, cum ar fi procurarea materiei prime, producția de semifabricate, fabricarea obiectelor și întreținerea obiectelor.
Alături de numeroase piese de podoabă realizate din lut, os, corn, scoică, cupru, marmură, în tell-ul de la Vităneşti „Măgurice” (județul Teleorman) au fost descoperite și piese confecționate din defense de mistreț. Acestea au fost obținute de la animale vânate, fiind cunoscut faptul că în situl de la Vitănești s-a observat creșterea importanței vânătorii în faza terminală a culturii Gumelnița.
Pentru obiectele de podoabă s-au folosit defensele de pe mandibulă, acestea fiind triunghiulare în secțiune și goale la interior în zona proximală. Ele au fost despicate în două, prin percuție directă sau indirectă iar bucăților obținute le-au fost regularizate marginile prin abraziune. Uneori au fost tăiate și perforate cu ajutorul uneltelor din silex. Se poate observa că nu toate au fost găurite, deci modul de agățare a fost diferit de al celorlalte podoabe. După spargerea lor au fost aruncate, multe dintre ele fiind descoperite în zone de deșeuri menajere.
Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu