ZEITĂȚI LA PONTUL EUXIN
19 decembrie 2021 - 14 ianuarie 2022
Expoziția „Zeități la Pontul Euxin”, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, propune un experiment al artei contemporane construit pe o punte care unește două lumi: cea a civilizației antice și lumea contemporană. Legătura care se desfășoară pe o distanță de două milenii ne invită să investigăm modul în care moștenirea culturală arheologică a Constanței poate fi privită, înțeleasă și transpusă în limbajul artelor plastice contemporane. Punctul de plecare al expoziției este un joc liber al imaginației și al înțelegerii patrimoniului sculptural aflat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
O redescoperire a perfecțiunii formei din lumea antică a fost transpusă de artiști prin prisma experimentelor contemporane. Participanții la experiment au propus o viziune proprie asupra unor monumente arhitecturale de la Pontul Euxin, precum zeități protectoare ale orașului Tomis- Fortuna și Pontos; principale zeități ale panteonului greco-roman: Bacchus, Cybela, Mercur, Isis, Esculap, Diana, Afrodita; alte zeități greco-romane: Selene, Grațiile, Hecate, Dioscurii, Nemesis și alte divinități din afara panteonului clasic precum: Cavalerul Trac, Mithras, Șarpele Glycon etc.
Prin intermediul artei antice, omul se poate apropia de originile sale și poate sonda identitatea sa cea mai profundă și mai arhaică astfel, prin încercarea de a înțelege cultura popoarelor care au trăit în trecut și prin intermediul unui fir inextingibil, ajunge să înțeleagă mai bine prezentul și să se proiecteze cu mai multă claritate spre viitor.
Expozanți:
Gheorghe Caruțiu, Roxana Dumitru, Liviu Epuraș, Alexandra Maciac, Iulia Mihalcea, Bianca Paraschiv, Lisandru Neamțu, Andreea Rădulescu, Ovidiu George Rusu.
Alexandra Maciac,
curator
Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu