duminică, 12 decembrie 2021

Statuetă reprezentând un Lar, divinitate protectoare a casei și familiei în religia romană, descoperită la Micia (com. Veţel, jud. Hunedoara)

 

Statuetă reprezentând un Lar, divinitate protectoare a casei și familiei în religia romană, descoperită la Micia (com. Veţel, jud. Hunedoara).
Datare: Epocă romană, perioada Principatului, prima jumătate a secolului II d. Hr.
Material: Bronz
Tehnică: Turnare goală corp, turnare plină braţe şi picioare
Dimensiuni: H: 15 cm
Larul, redat în pas de dans, are trăsături de bărbat tânăr, cu ochi adânci, iniţial cu incrustaţii de pastă vitroasă, sprâncene arcuite, nas drept, buza inferioară cărnoasă, are capul înconjurat de două rânduri de bucle. La spate şuviţele întinse, sunt strânse într-un coc la ceafă, cu cărare pe mijloc şi incizii dese, paralele. Pe cap poartă o cunună din frunze, cea de pe creştet mai mare, legată cu o panglică ale cărei capete atârnă pe umeri.
Este îmbrăcat cu o tunică cu mâneci până la cot, care ajunge până la nivelul genunchilor, şi deasupra cu o manta care are franjuri la poale. Mijlocul este încins. În picioare poartă încălţări, care sunt decoltate lateral şi legate cu panglică. Are braţul stâng întins în faţă şi braţul drept ridicat în unghi. În mâna dreaptă ţine un rhyton terminat cu un cap de taur. Gura vasului este acoperită de un capac tronconic, prevăzut cu un mic buton. După poziţia degetelor de la mâna stângă se pare că ţinea un corn al abundenţei.
Mişcarea este sugerată de poziţia picioarelor şi de maniera în care sunt redate faldurile veşmintelor. Piciorul drept, uşor îndoit, este adus în faţă şi cu stângul rămas în spate atinge solul, dând impresia că păşeşte pe vârfuri.
Piesa face parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.
#MNIR #MV #romaniacivilizatii

 

Sursa informațiilor Muzeul Virtual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu