luni, 6 decembrie 2021

TURTURICA DIAMANT (Geopelia cuneata)

 





EXPONATUL LUNII DECEMBRIE la Vivariu este
TURTURICA DIAMANT (Geopelia cuneata)
Turturica diamant (Geopelia cuneata) este o pasăre de mici dimensiuni, originară din Australia. Cea mai mică specie de porumbel, turturica diamant, este și o îndrăgită pasăre de colivie, fiind considerată cea mai frumoasă dintre turturicile existente.
Dimensiunile adulților sunt cuprinse între 19 și 24 cm, cu o coadă în lungime de 10 cm. Coloritul principal este cenușiu-albăstrui cu pete albe și vârfuri aripilor negre. Coada este gri închis, iar aripile și zona dorsală sunt colorate într-o nuanță mai intensă, de cenușiu-cafeniu. Abdomenul este crem, iar picioarele sunt roz. Ochii sunt negri, conturați de un cerc portocaliu, mai lat la masculi decât la femele - semnul distinctiv al turturicii diamant. Dimorfismul sexual este slab pronunțat la această specie, semnele care diferențiază un mascul de o femelă sunt: numărul punctelor albe (“diamantele”) de pe aripi, mai numeroase la mascul; lățimea cercului portocaliu din jurul ochilor și dimensiunea (masculul este mai mare decât femela). De-a lungul timpului, în captivitate s-au obținut mai multe variante de culoare, între care se află Cinnamon (culoarea scortișoarei), Peach (piersică), White (alb), Silver (arginitiu), Yellow (galben), Red (roșu), Ocher (ocru) și Pied.
Femela depune 2 ouă albe, perioada de incubație fiind de circa 13-15 zile. În tot acest timp, ambii părinți vor cloci ouăle. Puii se dezvoltă rapid, astfel că, la doar două săptămâni de la eclozare, pot deja să zboare chiar dacă sunt în continuare îngrijiți de părinți. Când împlinesc vârsta de 10 săptămâni sunt pregătiți să părăsească cuibul.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu