vineri, 17 decembrie 2021

Apariție editorială: Moneta Terrae Moldaviae. vol. II. Repertoriu tezaure - CUPRINS

 


În 2019 a apărut la editura Stef din Iași volumul 2 din seria Moneta Terrae Moldaviae. Acest volum este dedicat Tezaurelor monetare descoperite pe teritoriul Moldovei istorice și datate în intervalul anilor 1342/57-1848. Autorul volumului, ieșeanul Viorel Marian Butnariu, nu s-a limitat doar la o simplă consemnare a tezaurelor și pentru a reda "cât mai cuprinzător și în termeni reali parametrii circulației monedelor care au circulat aici, am socotit optima o expunere a informațiilor pornind de la obiectivele formulate de Bucur Mitrea pentru alcătuirea unui Corpus". Volumul este închinat lui Constantin Moisil (1876-1958), întemeietorul științei numismatice moderne românești.
Sunt prezentate 517 tezaure. Din cercetarea izvoarelor acestea au fost clasificate în 4 categorii: prima alcătuită din 303 acumulări unde fiecare emisiune este determinată și datată, fapt ce a permis ordonarea lor cronologic; alte 47 descoperiri, pentru care se păstrează doar informații rezultate din determinări preliminare și comunicări nepublicate și care au fost eșalonate cronologic după cea mai recenta emisiune. A treia grupa cuprinde 158 de descoperiri ordonate alfabetic despre care s-au avut știri vagi și rezumative și o ultima categorie cu 9 depozite alcătuite exclusiv din lingouri sau lupe de argint, plaques de marticage, diverse obiecte.
Pentru prezentarea descoperirilor s-a respectat aceeași ordine: locul și data descoperirii, numărul de exemplare păstrate, împrejurările descoperirii și unde au fost predate, transferuri, recipientul în care erau depuse monedele. Monedele au fost grupate pe suveranități laice și ecleziastice pentru care s-a preferat denumirea oficială din epocă, fără forma latinizată sau altă traducere. La fiecare emitent s-au precizat nominalurile sub denumirea oficială și în ordine crescătoare, cu sau fără an și numărul de exemplare, starea de conservare. Pentru fiecare descoperire s-a menționat dacă monedele au fost dispersate sau tipul de colecție în care se păstrează. La colecțiile particulare este amintit numele deținătorului numai cu acceptul acestuia, pentru colecțiile publice au fost indicate numerele de inventar curente. Fiecare descoperire este însoțită de o bibliografie care oferă suficiente date celor interesați.

Este o lucrare amplă, care a presupus din partea autorului un efort susținut, dar și colaborarea cu o serie de specialiști din muzee.

 

Sursa informațiilor numismon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu